Zde jde jen o stručné  rady , ono v podstatě každý recept, který je s cukrem , jde udělat tak, že cukr zaměníme  za  umělé  sladidlo.  To není samozřejmě nic nového.

Navíc  umělých sladidel je dnes již velké množství a často není lehké se v nich orientovat, co je na co vhodné apod.

Je jasné, že na oslazení kávy si vybereme hlavně to, které nám ladí co nejvíce chuťově

( a pak často i cenově ).

Sladidlo na zavařování by mělo být nejen chuťově  co nejideálnější pro nás, ale mělo by mít stejnou sladivost i po době varu, což některá sladidla nemají (varem ztrácí sladivost a tím nesouhlasí odměřené množství. U těchto musíme vždy přidat "něco navíc").

 

Zde se můžeme (po kliknutí) podívat

na některá sladidla .

 

 

 

 

Dále na  kompoty pro  diabetiky vybíráme  ovoce kyselejší,  které lépe snáší  přídavek  umělého  sladidla. 

Jsou  to  především angrešt, broskve, hrušky, jablka, meruňky, ryngle  a švestky.

Ale jinak samozřejmě záleží hodně na naší fantazii a experimentování .

Ovoce má být kvalitní, plně  zralé, ale nepřezrálé, dobře  vybarvené a s tužší dužinou.

Před vložením do  sklenic je upravujeme stejným způsobem jako ovoce určené ke kompotování v cukerném nálevu.

Plody rovnáme těsně do  dobře vymytých sklenic, zaléváme  je horkou vodou podle chuti  přislazenou  umělým sladidlem . 

Chutnější  jsou  nálevy  méně sladké,  jejichž chuť  ještě zmírníme přídavkem malého  množství kyseliny citrónové.

Ovoce můžeme  také zalévat vylisovanou šťávou ze stejného druhu ovoce, jaké kompotujeme nebo vylisovanou šťávou jablečnou.  I tyto  ovocné  šťávy  můžeme mírně  přisladit umělým sladidlem.  Naplněné   sklenice  dobře  uzavřeme   a  vložíme  do sterilizační  nádoby  s  horkou  vodou  a  pozvolna  zahříváme na sterilizační  teplotu.

Teplota  má  stoupat  asi 20  minut. Délka sterilizace závisí na druhu ovoce  a na velikosti sklenice. Údaje jsou  určené  pro  sklenice   Omnia  0,7  litru.  Menší  sklenice sterilizujeme o několik minut kratší dobu.

 

Angrešt  20 minut  při 85stC, 

měkčí broskve  20 minut  při 85stC,  tužší  plody i  30-35 minut,  

měkčí hrušky  30 minut  při 85stC,tvrdší  nepředvařené  hrušky  asi   35  minut  při  95stC, 

jablka předvařená  15 minut  při 85stC,  nepředvařená 20  minut při 85stC,

měkčí meruňky 15 minut při 85stC, tvrdší asi 25 minut při teplotě do 90stC,

ryngle 20 minut při 85stC,

švestky 20 minut při 85stC.

 

Horké sterilizované sklenice rychle ochladíme a po úplném vychladnutí ukládáme.  Pamatujeme   na  častou  kontrolu.   Otevřené  sklenice ukládáme do chladničky.

 

       Jít na " OBSAH " ?       Nebo na " SEZNAM  SLADIDEL " ?

 

           Případně na  " INFORMAČNÍ  STRÁNKU " ?

 

                                na " DENÍČEK " zase tudy !