Zde jde jen o stručné rady , ono v podstatě každý recept, který je s cukrem , jde udělat tak, že cukr zaměníme za umělé sladidlo. To není samozřejmě nic nového.
Je jasné, že na oslazení kávy si vybereme hlavně to, které nám ladí co nejvíce chuťově
( a pak často i cenově ).
Sladidlo na zavařování by mělo být nejen chuťově co nejideálnější pro nás, ale mělo by mít stejnou sladivost i po době varu, což některá sladidla nemají (varem ztrácí sladivost a tím nesouhlasí odměřené množství. U těchto musíme vždy přidat "něco navíc").
Zde se můžeme (po kliknutí) podívat
Dále na kompoty pro diabetiky vybíráme ovoce kyselejší, které lépe snáší přídavek umělého sladidla.
Jsou to především angrešt, broskve, hrušky, jablka, meruňky, ryngle a švestky.
Ale jinak samozřejmě záleží hodně na naší fantazii a experimentování .
Ovoce má být kvalitní, plně zralé, ale nepřezrálé, dobře vybarvené a s tužší dužinou.
Před vložením do sklenic je upravujeme stejným způsobem jako ovoce určené ke kompotování v cukerném nálevu.
Plody rovnáme těsně do dobře vymytých sklenic, zaléváme je horkou vodou podle chuti přislazenou umělým sladidlem .
Chutnější jsou nálevy méně sladké, jejichž chuť ještě zmírníme přídavkem malého množství kyseliny citrónové.
Ovoce můžeme také zalévat vylisovanou šťávou ze stejného druhu ovoce, jaké kompotujeme nebo vylisovanou šťávou jablečnou. I tyto ovocné šťávy můžeme mírně přisladit umělým sladidlem. Naplněné sklenice dobře uzavřeme a vložíme do sterilizační nádoby s horkou vodou a pozvolna zahříváme na sterilizační teplotu.
Teplota má stoupat asi 20 minut. Délka sterilizace závisí na druhu ovoce a na velikosti sklenice. Údaje jsou určené pro sklenice Omnia 0,7 litru. Menší sklenice sterilizujeme o několik minut kratší dobu.
Angrešt 20 minut při 85stC,
měkčí broskve 20 minut při 85stC, tužší plody i 30-35 minut,
měkčí hrušky 30 minut při 85stC,tvrdší nepředvařené hrušky asi 35 minut při 95stC,
jablka předvařená 15 minut při 85stC, nepředvařená 20 minut při 85stC,
měkčí meruňky 15 minut při 85stC, tvrdší asi 25 minut při teplotě do 90stC,
ryngle 20 minut při 85stC,
švestky 20 minut při 85stC.
Horké sterilizované sklenice rychle ochladíme a po úplném vychladnutí ukládáme. Pamatujeme na častou kontrolu. Otevřené sklenice ukládáme do chladničky.
Jít na " OBSAH " ? Nebo na " SEZNAM SLADIDEL " ?
Případně na " INFORMAČNÍ STRÁNKU " ?