** Švestkový kompot **
Může být z celých i půlených plodů, které mohou být loupané nebo
neloupané. Kompoty, ale i džemy z loupaných švestek jsou
nesrovnatelně jakostnější. Švestky se loupou tím způsobem, že
celé neodpeckované plody ponoříme na několik sekund do vroucí
vody a vzápětí do studen vody. Slupka plodů se tím natolik
uvolní, že ji lze potom lehce stáhnout. Oloupané celé nebo
odpeckované rozpůlené švestky je třeba před dalším zpracováním
ihned vložit do antioxidačního roztoku 5 g kyseliny citrónové
v 1 litru vody.
Celé nebo půlené švestky se narovnají do sklenic a zalijí
nálevem: celé neloupané švestky 0,3 kg cukru, půlené neloupané
švestky 0,35 až 0,4 kg cukru, celé loupané švestky 0,40 kg cukru
a půlené loupané švestky 0,5 kg cukru v 1 litru vody. Ve
sklenicích objemu 0,5 litru kompot sterilujeme při teplotě vodní
lázně 85ĘC po dobu 20 minut (kompot z celých plodů) nebo po dobu
15 minut (kompot z půlených plodů).
** Švestkový kompot **
Švestky zbavíme stopek a umyjeme v teplé vodě. V drátěném košíčku
je ponoříme na 10 sekund do vařící vody a ihned zchladíme proudem
studené vody, aby slupky při sterilaci nepopraskaly. Švestky
rovnáme do sklenic těsně vedle sebe, 2 cm od okraje necháme
volné.
Nálev: V 1 litru vody rozpustíme 350 g cukru a horké nalejeme na
švestky. Sterilizujeme 20 minut při teplotě 95°C.
** Půlené švestky ve vlastní šťávě **
Švestky umyjeme, zbavíme stopek, nerezovým nožem rozpůlíme
a vypeckujeme. Narovnáme do litrových sklenic řezem dolů. Do
každé sklenice přidáme 70 g cukru a 2 lžíce vody. Sterilizujeme
30 minut při teplotě 95°C.
** Kompot z loupaných švestek **
1 kg švestek, 400 g cukru.
Švestky nepříliš měkké vhazujeme do vařící vody a když trochu
prasknou, vybereme je cedníkem a malým špičatým nožíkem je snadno
sloupneme. Hned je vhazujeme do studené vody se špetkou kyseliny
citrónové, aby zůstaly žluté a nehnědly. Skládáme je těsně do
sklenic a zaléváme prochladlým nálevem (vodou svařenou s cukrem).
Uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 90°C. Tento kompot je jemný
a nahradí nám meruňkový, je-li na trhu málo meruněk.
** Švestkový kompot s octem - pro diety **
2,5 kg švestek, 1/2 litru vody, 1/2 litru 4% octa, 500 g cukru.
Švestky dáme do porcelánové mísy, polijeme převařeným octem,
přikryjeme papírem a necháme do druhého dne. Druhý den svaříme
cukr s vodou, přidáme slitý ocet a vše uvedeme do varu. Po
částech vhazujeme švestky a jakmile malinko puknou, hned je
vyndáme a necháme prochladnout. Studené narovnáme do obyčejných
sklenic, zalijeme prochladlou šťávou, uzavřeme celofánem
a zavážeme.
** Švestkový kompot málo slazený - pro diety**
5 kg švestek, 1 litr vody, 200 g cukru.
Opláchnuté pevné švestky skládáme celé nebo půlené do patentních
sklenic a sterilujeme 20 minut při 80°C.
** Kompot z černých slivek **
V některých zahradách se pěstují keře nebo drobné stromky černých
slivek. Jako čerstvé ovoce nejsou slivky chutné, ale jako kompot
mají lahodnou chuť. Ale roztok musí být sladší než u jiného
ovoce.
3 kg slivek, 1 litr vody, 800 g cukru.
Slivky vypereme, osušíme, složíme do lahví a zalijeme vychladlým
roztokem cukru, svařeným bez pěny. Sterilujeme 10-12 minut při 100°C.
** Švestková marmeláda se slivovicí **
Pro 6 sklenic: 1 kg švestek, 1 kg želírovacího cukru, 1 rovná
lžička skořice, špetka mletého hřebíčku, sklenka slivovice.
Vypeckované švestky nakrájíme na kousky, smícháme s cukrem
a s kořením a necháme přes noc v chladu. Rozmačkáme šťouchadlem
na brambory a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme prudkým
varem 5 minut, sbíráme tvořící se pěnu. Marmeládu plníme do
vymytých sklenic, navrch nalijeme lžičku slivovice a uzavřeme
šroubovacím víčkem. Tip: Místo hřebíčku a skořice můžeme přidat
1 oloupaný a na kostičky rozkrájený pomeranč.
**
Švestková marmeláda málo slazená - pro diety
Na 1 kg švestek 100 g cukru, 1 g kyseliny benzoové nebo prášku
Petol.
Švestky vypeckujeme a rozpůlíme, nebo umeleme na masovém strojku.
Sváříme pomalu - je to zdlouhavé, pracné, ovoce stříká. Svařovat
musíme do husta. Pak přidáme cukr, tím marmeláda trochu zřídne
a proto sváříme dále. Nakonec přidáme ve lžičce vody rozpuštěný
prášek a dobře promícháme. Ještě horkou marmeládu plníme do
sklenic a dobře povážeme. Málo slazené marmelády nejsou bezpečné,
hlavně v létě, musíme je často prohlížet.
** Švestková klevera (rozvárka) **
Na 1 kg švestek 30 dkg krystalového cukru a 1 lžíce rumu.
Švestky vyloupeme a rozvaříme v kastrole. Můžeme je dříve umlýt
na strojku. Pak přidáme cukr a ještě chvíli vaříme. Do hotové
klevery vmícháme lžíci rumu. Můžeme vařit i ve větším množství
a uchovat na zimu. V tom případě přidáme do hotové klevery špetku
Petolu nebo ji dáme do menších sklenic a uzavřeme víčky Omnia.
V páře sterilujeme asi 15-20 minut.
Poléváme jí nejrůznější moučníky, jako kynuté knedlíky pokapané
máslem, ale i lívance, vdolky apod.
** Marmeláda z loupaných švestek -
z receptáře našich babiček **
Na 1 kg švestek 400 g pískového cukru a 1/16 litru octa.
Švestky ponoříme do vroucí vody, ihned je vyndáme, sloupneme
slupku a odstraníme pecky. Švestky zavaříme do husté kaše.
Přidáme cukr, ocet a znovu vaříme za občasného míchání do
zhoustnutí. Horkou marmeládou plníme zavařovací sklenice.
Uzavřeme je neprodyšně a sterilujeme 20 minut při 80°C.
** Švestková povidla bez cukru **
Dobře vyzrálé švestky opereme, odpeckujeme a za občasného míchání
vaříme, až dostatečně ztuhnou. Pak je dáme do sklenice
vypláchnutých vroucí vodou. Neprodyšně uzavřeme. Sterilujeme po
dva dny za sebou, vždy 25 minut při 80stC. Při použití osladíme
podle chuti.
** Švestkový džem **
Na 1 kg odpeckovaných švestek použijeme 0,8 kg cukru, 3
g kyseliny citrónové nebo 4 lžíce citrónové šťávy a pektinový
přípravek (40 g Petosy). Neloupané nebo loupané švestky
odpeckujeme, rozdělíme na menší dílky, podlijeme malým množstvím
vody a v široké nádobě za prudkého varu rozvaříme. Asi po 5
minutách vyjmeme malý podíl zcela nerozvařených plodů pro další
použití, přidáme práškový pektin smíchaný s malým množstvím
moučkového cukru a přibližně 1/4 celkové dávky cukru. To vše
mícháme za nepřetržitého varu. Asi po 3 až 5 minutách dalšího
varu přidáme do hmoty částečně rozvařené ovoce, které jsme si
dali stranou a zbývající podíl cukru. Kyselinu citrónovou přidáme
na konci varu. Ve varu pokračujeme, až džem začne rosolovatět,
ale var by neměl trvat déle než 15 minut. Hotový džem naplníme
zahorka do předehřátých sklenic, uzavřeme víčky, obrátíme dnem
vzhůru a necháme vychladnout. Chceme-li docílit větší
trvanlivost, můžeme jej sterilovat při teplotě vodní lázně 95°C
po dobu 5 minut.
** Švestková povidla **
Vytříděné a oprané švestky podlijeme menším množstvím vody
a částečně rozvaříme. Částečně rozvařenou hmotu propasírujeme na
sítě s většími otvory, tak aby se zachytili veškeré pecky.
V menším měřítku lze pecky oddělit ručně ještě před rozvářením.
Protlak za neustálého varu a míchání zahustíme do polotuhé až
tuhé konzistence. Povidla plníme zahorka do obalů a ponecháme
otevřená stát, až se na povrchu vytvoří škraloup.
* Švestková povidla - jako od babičky *
3,5 kg švestek, 8 hřebíčků, 5 kousků skořice, 700 g cukru,
3 lžíce rumu, pergamenový papír a celofán na povázání.
Vypeckované švestky, hřebíček, skořici a asi 15 švestkových pecek
vložíme do velkého pekáče, nejlépe litinového, přidáme 100
g cukru a dobře promícháme. Vložíme do trouby předehřáté na 150
stupňů (plyn nastavíme na jedničku) a pečeme asi půl hodiny. Pak
vždy po půlhodině přidáme 75 g cukru a mícháme vařečkou. Pečeme
celkem 4 hodiny. Sklenice nebo kameninové hrnky důkladně vymyjeme
a osušíme, plníme až po okraj horkými povidly, přikryjeme kolečky
pergamenu namočenými v rumu a převážeme celofánem.
** Sušené švestky **
Švestky sušíme na lískách při počáteční teplotě 40 až 50°C. Asi
po 3 až 4 hodinách tuto teplotu zvýšíme na 70 až 80°C a ke konci
sušení opět snížíme přibližně na 50°C. Sušíme při umělém teple
s odvětráváním vlhkého a částečně již ochlazeného vzduchu.
Správně usušené švestky mají být vláčné, nemají při stisku pukat
a nesmí být na svém povrchu ztvrdlé nebo připálené.
** Sušené švestky **
Na sušení jsou nejlepší švestky vyzrálé a přešlé prvním mrazíkem.
Švestky dobře omyjeme a po částech ponoříme na cedníku do vařící
vody na 15-20 s. Potom ochladíme studenou vodou a necháme okapat.
Tuto úpravu děláme proto, že švestky mají houževnatou slupku,
která pokud je nenarušena, prodlužuje zbytečně čas sušení.
Švestky rozpůlíme a odpeckujeme. Narovnáme je na síta v jedné
vrstvě slupkou dolů a sušíme v elektrické sušičce při teplotě
50ĘC asi 5 hodin, až je slupka zvrásnělá. Švestky na sítech
necháme vychladnout a natáhnout vzdušnou vlhkost. Opět sušíme asi
5 hodin při 50ĘC. Ještě jednou opakujeme vychladnutí a sušení.
Sušení švestek trvá podle zralosti 15-20 hodin.
*** Brignolky ***
V podstatě jde o loupané švestky sušené na vzduchu, v zahraničí
skladované v malých dřevěných bedničkách vyložených vavřínovými
listy s aromatizačním významem. Mají velice jemnou,
nenapodobitelnou chuť a široké použití. Vedle přímé konzumace
bývají namáčeny do čokolády a podávány jako cukrovinka,
připravuje se z nich omáčka k uzenému masu, polévka, nákypy,
moučníky i výtečný kompot.
K přípravě brignolek se hodí prakticky všechny domácí odrůdy
švestek větších a vyzrálých plodů. Uložíme je na síto a na 3
minuty položíme do vroucí vody. Opatrně je oloupeme a zbavíme
pecek. Sušíme je nejprve na lískách v mírně zahřáté troubě,
později dosoušíme na slunci nebo v průvanu. Před sušením
doporučují některé úpravy zmáčknout oloupané a vypeckované plody
mezi dvěma prkénky.
Skladování brignolek je obdobné jako u skladování jiného sušeného
ovoce. Aromatizace vavřínovými listy bývá brignolkám prospěšná.
Stačí suché listy s brignolkami promíchat a s nimi skladovat.
** Zmrazené švestky **
Zmrazujeme buď švestky celé bez cukru anebo odpeckované a půlené
v cukerném nálevu. Pro zmrazování se hodí jen švestky plně
vyzrálé a zcela zdravé s vysokým obsahem cukru
Celé švestky před zmrazením uložíme do kartonových krabic nebo
jiných obalů, ve kterých ponecháme přibližně 2 cm vzduchovou
mezeru.
Půlené odpeckované švestky naplníme do nepropustných obalů
a zalijeme nálevem připraveným z 0,6 litru vody, 0,4 kg cukru
a 3/4 lžičky kyseliny citrónové. V obalech rovněž ponecháme menší
vzduchovou mezeru. Nebo rozpůlené odpeckované švestky smícháme
nasucho s cukrem v množství 0,2 kg cukru na 1 kg rozpůlených
švestek. Zmrazování musí být pokud možno rychlé a účinné.
** Zmrazený švestkový protlak **
Odpeckované švestky podlijeme malým množstvím vody a za stálého
míchání je rozvaříme. Plně rozvařenou hmotu propasírujeme přes
jemnější síto a zatepla ji smísíme s cukrem v množství 0,25 až
0,30 kg na 1 kg protlaku. Plníme do obalů a po vychladnutí
zmrazíme.
** Švestkový mošt **
Švestky odpeckujeme a rozdrtíme. Drť ponecháme 12 hodin při
teplotě asi 20°C tzv. naležet. Vylisovanou šťávu odkalíme
sedimentací. K čiré šťávě přidáme 2,5 kg cukru a 10 g kyseliny
citrónové na 10 litrů šťávy. Mošt naplníme do lahví, uzavřeme
korunkami a sterilujeme při teplotě vodní lázně 85°C po dobu 20 minut.
* Uchování čerstvých švestek dlouho do zimy *
Dobře očištěné plody rozprostřeme na lísky či stoly v tmavé,
dobře větrané místnosti a ponecháme je tak několik dnů. Z plodů
se odpaří část vody a nepatrně zavadnou. Pak je vytřídíme,
položíme ve slabé vrstvě do lísek, naplněných otrubami a umístíme
je v chladné, suché a mrazu prosté místnosti. Takto vydrží ovoce
řadu týdnů. I když se plody mírně scvrknou, budou chutné.
Jestliže je dáme na síto a ponecháme kratší dobu v páře, nabudou
vzhledu svěžího ovoce. Dají se používat jak čerstvé, tak
k přípravě různých moučníků.
** Sušené ovoce **
Jablka a hrušky omyjeme, rozkrojíme nejméně na čtvrtky, zbavíme
jádřinců, necháme chvíli v okyselené vodě, dáme okapat a sušíme
- nejlépe to jde v elektrických sušičkách na ovoce, můžeme si
však pomoci sami: Rozkrájená jablka a hrušky rozložíme slupkou
dolů na děrovaný plech (speciálně upravený pro sušení ovoce) nebo
na kovové síto. Do elektrické (plynové) trouby zapnuté na
40-50°C vložíme i několik sít s ovocem a při této teplotě je
zvolna sušíme, troubu necháme pootevřenou. Během sušení můžeme
křížaly několikrát zastříknout vodou, aby zůstaly vláčné. Teplotu
nezvyšujeme, vonné látky by se rozložily. Teprve ke konci sušení
můžeme teplotu krátce zvýšit asi na 60°C. Suché ovoce necháme
několik dní v kuchyni, aby se stabilizovala jeho vlhkost, a pak
je uložíme do látkových sáčků nebo krabic do komory.
** Švestky v peřinách **
Na 3,5 kg švestek svaříme nálev ze 600 g cukru, 4 lžic rumu, 2,5
litru vody a 1 sáčku petolu. Horký nálev vlejeme na švestky
a necháme stát asi 2 minuty. Pak švestkami naplníme 3 litrovou
zavařovací sklenici, doplníme nálevem, převážeme celofánem a dáme
chladnout do peřin. Hotové uložíme do chladu a v zimě používáme
na knedlíky, koláče apod. Jsou jako čerstvé.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?