** Broskvový kompot  **

 

Je  jedním  z  nejlahodnějších  kompotů.  Používají  se vytříděné

 

zralé,  ale nepřezrálé  plody s  tužší dužinou.  Plody v drátěném

 

košíčku vložíme do  vody 90-95°C horké, do které  jsme přidali 10

 

g kyseliny  citrónové na  1 litr   vody, a  hned je  zchladíme ve

 

studené  vodě.  Broskve  se  pak  dobře  loupou. Oloupané broskve

 

rozpůlíme, vypeckujeme a hned vkládáme  do studené vody, ve které

 

jsme rozpustili  kyselinu citrónovou - 5  g na 1 litr  vody - aby

 

nezhnědly. Půlky broskví urovnáme do sklenic řezem dolů.

Nálev: V  1 litru vody rozpustíme  560 g cukru a  horkým zalejeme

 

broskve  tak,  aby  byly  potopené.  Zavíčkujeme  a sterilizujeme

 

20-25  minut   ve  vodní  lázni   horké  90-95°C.  Uvedená   doba

 

sterilizace platí  pro sklenice o  obsahu 1 litr.  U půllitrových

 

sklenic  dobu sterilizace  zkrátíme o  pětinu, tj.  na 16  minut.

 

Vodní lázeň zchladíme opatrným  napuštěním studené vody. Sklenice

 

ponecháme ve vodní lázni tak  dlouho, až obsah vychladne. Uložíme

 

na chladném místě a po 4 týdnech zkontrolujeme.

 

** Broskvový kompot **

 

Plody nejprve oloupeme,  a to tak, že je  ponoříme do vroucí vody

 

a vzápětí do  studené vody. Tím  se slupka natolik  uvolní, že ji

 

snadno   stáhneme.  Oloupané   broskve  rozpůlíme,   odpeckujeme,

 

narovnáme do sklenic  a zalijeme nálevem 1 litr  vody,

 

0,4 až 0,5 kg  cukru  a  1  g  kyseliny  citrónové.  Ve sklenicích 0,5 litru

 

sterilujeme při teplotě lázně 85°C 20 minut.

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?