** Broskvový kompot **
Je jedním z nejlahodnějších kompotů. Používají se vytříděné
zralé, ale nepřezrálé plody s tužší dužinou. Plody v drátěném
košíčku vložíme do vody 90-95°C horké, do které jsme přidali 10
g kyseliny citrónové na 1 litr vody, a hned je zchladíme ve
studené vodě. Broskve se pak dobře loupou. Oloupané broskve
rozpůlíme, vypeckujeme a hned vkládáme do studené vody, ve které
jsme rozpustili kyselinu citrónovou - 5 g na 1 litr vody - aby
nezhnědly. Půlky broskví urovnáme do sklenic řezem dolů.
Nálev: V 1 litru vody rozpustíme 560 g cukru a horkým zalejeme
broskve tak, aby byly potopené. Zavíčkujeme a sterilizujeme
20-25 minut ve vodní lázni horké 90-95°C. Uvedená doba
sterilizace platí pro sklenice o obsahu 1 litr. U půllitrových
sklenic dobu sterilizace zkrátíme o pětinu, tj. na 16 minut.
Vodní lázeň zchladíme opatrným napuštěním studené vody. Sklenice
ponecháme ve vodní lázni tak dlouho, až obsah vychladne. Uložíme
na chladném místě a po 4 týdnech zkontrolujeme.
** Broskvový kompot **
Plody nejprve oloupeme, a to tak, že je ponoříme do vroucí vody
a vzápětí do studené vody. Tím se slupka natolik uvolní, že ji
snadno stáhneme. Oloupané broskve rozpůlíme, odpeckujeme,
narovnáme do sklenic a zalijeme nálevem 1 litr vody,
0,4 až 0,5 kg cukru a 1 g kyseliny citrónové. Ve sklenicích 0,5 litru
sterilujeme při teplotě lázně 85°C 20 minut.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?