Již zcela vychládlé sklenice osušíme, zkontrolujeme stav víčka, zda “chytlo”, nejlépe např. poklepem na víčko nehtem , nemělo by vydávat příliš dutý zvuk. Takovou sklenici raději buď spotřebujeme ( v ledničce takto vydrží i několik týdnů),nebo znovu sterilujeme (ovšem již na úkor kvality suroviny). Pak také pohledem, víčko má být mírně prohlé dovnitř sklenice.
V místnosti, kde kompoty skladujeme , by neměla teplota přesahovat 15st.C a klesnout pod mínus 5st.C.
Zároveň je v této místnosti ideální tma, protože světlo nepřispívá k dobré kvalitě surovin.
Ukládáme je podle roku výroby a podle druhů.
V prvních týdnech kompoty častěji kontrolujeme a pokud se v některé sklenici objeví plíseň , kvas (bublinky) apod. – V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ JE NEJÍME , ALE OBSAH CELÝ VYHODÍME !!!!!
- Věřte, že i mírně naplesnivělá (např. marmeláda) působí na náš organismus tak, že bychom se skutečně divili. Ani nepomůže odstraňovat tak zvaně “JEN” nakažené části.
Po nějakém týdnu již postačí jen občasná kontrola.
Nádoby,které jsme si určili, že do nich med dáme by měly být skleněné, porcelánové,protože od těch med nechytne žádný pach ani cizí příchuť.
Tyto nádoby vymyjeme horkou vodou, dobré je přidat trochu sody. Pak je opláchneme čistou vodou , necháme okapat a vysušíme čerstvě vyžehlenou utěrkou,o které jsme si jisti, že nepouští chloupky.
Sklenice s medem uzavřeme, pokud jsou skleněné,je dobré je obalit tmavým papírem (záleží jaké množství medu máme).
Med ukládáme do suché – vzdušné – a chladné místnosti , která je chráněna před slunečnímy paprsky a před hmyzem.
Rozhodně by v této místnosti neměly být brambory, syrové ovoce a zelenina.
Pokud máme menší množství medu, není moc vhodné jej dávat do ledničky, protože jednak jej může ovlivnit obsah ledničky a navíc tato teplota urychlí jeho krystalizaci .
Dobře očištěné plody rozprostřeme na lísky či stoly v tmavé, dobře větrané místnosti a ponecháme je tak několik dnů. Z plodů se odpaří část vody a nepatrně zavadnou. Pak je vytřídíme, položíme ve slabé vrstvě do lísek, naplněných otrubami a umístíme je v chladné, suché a mrazu prosté místnosti. Takto vydrží ovoce řadu týdnů. I když se plody mírně scvrknou, budou chutné.
Jestliže je dáme na síto a ponecháme kratší dobu v páře, nabudou vzhledu svěžího ovoce. Dají se používat jak čerstvé, tak k přípravě různých moučníků.
* Uložení ČESNEKU na zimu *
Paní Menšíková má oblíbený způsob, jak zachovat česnek v co nejlepším stavu přes zimu.
Česnek - ukládání na zimu se osvědčilo tak, že se česnek oloupe, nejlépe při namočení do vlažné vody, usuší a dá se do igelitových sáčků, asi jednu hrst do sáčku a uloží do mrazáku. Kdykoliv lze vyndat jakékoliv množství stroužků, česneku se nic nestane, když se sází na podzim , také venku v mrazu přezimuje.
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?