** Kompot ze zelených rynglí **
Na 1 litr svařené vody 200 g cukru, 2 kg rynglí, kůra z půlky
citrónu.
Oprané tvrdé ryngle vložíme do vroucí vody. Za minutu je vyndáme
a dáme okapat na síto. Pak je složíme do zavařovacích sklenic
a zalijeme procezeným studeným roztokem cukru, svařeným
s citrónovou kůrou. Uzavřeme víčkem a sterilujeme 20 minut při
80ĘC nebo 8 minut při 100°C. Dobu sterilování řídíme podle
tvrdosti ovoce.
** Kompot ze zelených renklod **
Na 1 litr vody 500 g cukru.
Kompot připravujeme z vyzrálých plodů, které po ponoření do horké
vody po celém povrchu jemně popraskají. Loupá-li se slupka
v útržcích, nejsou renklody ke kompotování vhodné. Pevné renklody
povaříme asi 5 minut ve vodě teplé kolem 65°C a potom je rychle
ochladíme studenou vodou. Naplníme je do sklenic a zalijeme
cukerným nálevem tak, aby byly zcela zatopené, jinak by vrchní
vrstva zhnědla. Po uzavření sterilujeme 20 minut při 85°C.
** Kompot z zelených renklód **
Zralé ale nikoliv přezrálé a změklé plody vytřídíme a předvaříme
ve vroucí vodě 1 až 2 minuty. Po okamžitém vychlazení plody
naplníme do sklenic a zalijeme nálevem 0,5 kg cukru v 1 litru
vody. Ve sklenicích objemu 0,5 litru kompot sterilujeme při
teplotě vodní lázně 85°C po dobu 20 minut.
** Marmeláda z renklód **
Plody plně zrálé až přezrálé podlijeme malým množstvím vody,
rozvaříme a propasírujeme, abychom odstranili pecky. Na 1 kg
protlaku použijeme 0,6 kg cukru, 2 g kyseliny citrónové a pektin
(40 g Petosy). U nedozrálých plodů můžeme přídavek pektinu
vynechat. Protlak zahušťujeme při neustálém varu a míchání. Po
odpaření asi 1/3 celkového objemu rozpustíme ve hmotě asi 1/3
celkového množství cukru a je-li třeba, přidáme i práškový
pektin. Asi po 10 minutách dalšího varu pokračujeme až do získání
pevné rosolovité konzistence marmelády. Hotovou marmeládu
naplníme zahorka do předehřátých sklenic, uzavřeme víčky,
obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Chceme-li docílit
větší trvanlivost, můžeme ji sterilovat při teplotě vodní lázně
95°C po dobu 5 minut.
** Džem z renklód **
Vyrábíme obdobně jako džem ze švestek.
jít na " seznam receptů ,
nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?