*** Angreštový kompot ***
Na každý 1 kg angreštu 150 g cukru a 1/2 litru vody.
Na kompot vybíráme plody zelené nebo žluté, nepřezrálé a čerstvě
sklizené. Plody zbavíme kalíšků a jehlou je propícháme. Pak je
dáme do vlažného cukerného roztoku a zahříváme, až začínají měnit
barvu. Rychle je zchladíme, přendáme do sklenic, zalijeme
roztokem, ve které jsme je proslazovali, a sterilujeme 30 minut
při 85°C. Kdo má rád kompot sladší, může na 1/2 lt. vody přidat
až 250 g cukru.
*** Angreštový kompot ***
Na 5 kg angreštu 800 g cukru, 1 a 1/4 litru vody.
Skoro dozrálý angrešt zbavíme stopek a kalíšků, vypereme jej
a dáme odkapat na síto. Pak propícháme bobule špendlíkem ze všech
stran. Angrešt složíme do čistých sklenic a zalijeme svařeným
cukrem. Uzavřeme víčkem a sterilujeme 20 min při 80°C (sklenice
celé potopené pod vodou).
**Angreštový kompot s třešněmi (chrupkami)**
Na 5 kg ovoce (1/2 angreštu a 1/2 chrupek) 800 g cukru, 1 a 1/4
litru vody.
Skoro dozrálý angrešt zbavíme stopek a kalíšků, vypereme jej
a dáme odkapat na síto. Pak propícháme bobule špendlíkem ze všech
stran. Angrešt s odstopkovanými omytými třešněmi složíme do
čistých sklenic a zalijeme svařeným cukrem. Uzavřeme víčkem
a sterilujeme 20 min při 80°C (sklenice celé potopené pod vodou).
*** Angreštová zavařenina ***
Na 1 kg angreštu 350 g pískového cukru.
Vyzrálý angrešt zbavíme stopek a zbytků okvětí. Vypereme jej
a dáme do kamenného kastrolu, zalijeme málo vodou a rozvaříme.
Pak jej prolisujeme přes husté síto a šťávu 10 min. povaříme.
Přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až kapka tekutiny na talíři
ztuhne. Pak přidáme 1/2 sáčku Petol, promícháme a povaříme jen
2 minuty. Horkou zavařeninu nalijeme do sklenic dobře vymytých
a ohřátých. Láhve povážeme zvlhčeným celofánem.
**Džem z angreštu a mrkve (jako meruňková!)**
Na 3/4 kg šťávy 1/4 kg strouhané mrkve a 1 kg curku. Petosa
a petol.
*** Džem z angreštu a mrkve ***
80 dkg zralého umletého angreštu, 20 dkg uvařené umleté mrkve,
60 dkg cukru, 1 a 1/2 balíčku PETOSY.
** Angreštový džem s malinami **
1 kg prolisované angreštové měli, 1 kg cukru, 1/4 lt. vody, 1/2
kg malinové měli.
Angrešt dobře rosoluje, nemá však tak jemnou chuť. Proto ho
smícháváme s ovocem, které špatně rosoluje, jako jsou jahody,
třešně nebo maliny.
Angrešt trochu podlijeme vodou, rozvaříme jej a prolisujeme.
Smícháme s prolisovanou mělí z malin a vaříme za stálého míchání.
Když džem začíná houstnout, přidáme cukr a mícháme dál, až kapku
zkusíme, zda už prochladlá nestéká s talířku.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?
případně na " Umělá sladidla " ?