***  Angreštový kompot  *** 

 

Na každý 1 kg angreštu 150 g cukru a 1/2 litru vody.

Na kompot vybíráme plody zelené  nebo žluté, nepřezrálé a čerstvě

 

sklizené. Plody  zbavíme kalíšků a jehlou  je propícháme. Pak je

 

dáme do vlažného cukerného roztoku a zahříváme, až začínají měnit

 

barvu.  Rychle  je  zchladíme,   přendáme  do  sklenic,  zalijeme

 

roztokem, ve  které jsme je proslazovali,  a sterilujeme 30 minut

 

při 85°C. Kdo  má rád kompot sladší, může na  1/2 lt. vody přidat

 

až 250 g cukru.

 

***  Angreštový kompot  ***

 

Na 5 kg angreštu 800 g cukru, 1 a 1/4 litru vody.

Skoro  dozrálý angrešt  zbavíme  stopek  a kalíšků,  vypereme jej

 

a dáme odkapat na síto. Pak propícháme bobule špendlíkem ze všech

 

stran.  Angrešt složíme  do čistých  sklenic a  zalijeme svařeným

 

cukrem. Uzavřeme  víčkem a sterilujeme 20  min při 80°C (sklenice

 

celé potopené pod vodou).

 

 

**Angreštový kompot s třešněmi (chrupkami)**

 

Na 5 kg ovoce  (1/2 angreštu a 1/2 chrupek) 800 g  cukru, 1 a 1/4

 

litru vody.

Skoro  dozrálý angrešt  zbavíme  stopek  a kalíšků,  vypereme jej 

 

a dáme odkapat na síto. Pak propícháme bobule špendlíkem ze všech

 

stran.  Angrešt  s  odstopkovanými  omytými  třešněmi  složíme do

 

čistých  sklenic  a  zalijeme  svařeným  cukrem.  Uzavřeme víčkem

 

a sterilujeme 20 min při 80°C (sklenice celé potopené pod vodou).

 

 

***  Angreštová zavařenina  ***

 

Na 1 kg angreštu 350 g pískového cukru.

Vyzrálý  angrešt zbavíme  stopek  a  zbytků okvětí.  Vypereme jej

 

a dáme do  kamenného kastrolu, zalijeme  málo vodou a  rozvaříme.

 

Pak  jej prolisujeme  přes husté  síto a  šťávu 10 min. povaříme.

 

Přidáme  cukr a  vaříme tak  dlouho, až  kapka tekutiny na talíři

 

ztuhne. Pak  přidáme 1/2 sáčku  Petol, promícháme a  povaříme jen

 

2 minuty.  Horkou zavařeninu  nalijeme do  sklenic dobře vymytých

 

a ohřátých. Láhve povážeme zvlhčeným celofánem.

 

**Džem z angreštu a mrkve (jako meruňková!)**

Na  3/4 kg  šťávy 1/4  kg strouhané  mrkve a  1 kg  curku. Petosa

 

a petol.

 

***  Džem z angreštu a mrkve  ***

   80 dkg  zralého umletého angreštu,  20 dkg uvařené  umleté mrkve,

 

   60 dkg cukru, 1 a 1/2 balíčku PETOSY.

 

** Angreštový džem s malinami **

 

1 kg prolisované angreštové  měli, 1 kg cukru, 1/4  lt. vody, 1/2

 

kg malinové měli.

Angrešt  dobře  rosoluje,  nemá  však  tak  jemnou chuť. Proto ho

 

smícháváme  s ovocem,  které špatně  rosoluje, jako  jsou jahody,

 

třešně nebo maliny.

Angrešt  trochu  podlijeme  vodou,  rozvaříme  jej a prolisujeme.

 

Smícháme s prolisovanou mělí z malin a vaříme za stálého míchání.

 

Když džem začíná houstnout, přidáme  cukr a mícháme dál, až kapku

 

zkusíme, zda už prochladlá nestéká s talířku.

 

 

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?

případně  na  " Umělá sladidla "  ?