** Meruňkový kompot **

 

3 kg meruněk, 1 lt. vody, 350 - 400 g cukru.

Meruňkový  kompot je  jeden  z  nejoblíbenějších. Má  jemnou chuť

 

a krásnou barvu,  hodí se proto také  do ovocných moučníků. Ovoce

 

dobře  vyzrálé,  vybarvené,   ale  nezměklé,  půlíme,  vypeckujeme

 

a rovnáme pevně do sklenice řezem  dolů. Pak je zalijeme cukerným

 

roztokem a sterilujeme 25 minut při 80°C.

Kompot můžeme  také připravovat také  z loupaných meruněk.  Pevné

 

plody  vhazujeme  do  vařící  okyselené  vody.  Hned  je vyndáme,

 

sloupneme,  rozpůlíme a  vypeckujeme, přelijeme  vlažným cukerným

 

roztokem a  necháme 24 hodin  proslazovat. Do každé  sklenice pak

 

můžeme  pro  zvýšení  chuti  a  vůně  přidat  několik vyloupaných

 

meruňkových jader. Sterilujeme 20 minut při 80°C.

 

 

 

** Sušené  meruňky **

 

 

Zralé nebo mírně přezrálé meruňky rozpůlíme odpeckujeme a klademe na plech

 

řeznými stranami vzhůru.

 

Sušíme 5 hodin při 40 stupních,

 

po vychladnutí 12 hodin při 70 stupních,

 

 dáme znovu vychladnout a dosušíme při 65 stupních.


V sušičce to prý suší asi 2 dny, podle množství, když mám míň sít nad sebou

 

tak je to rychlejší, když víc tak i 3 dny.

 

                                               Jinak se dá prý i sušit na sluníčku a dosušit v troubě.


 Ovoce je dobře usušené, když je měkké, ale při zmáčknutí mezi prsty není cítit šťavnatou dužinu.


 

 

 

 

 

 

 

**Meruňkový kompot málo slazený - pro diety**

 

 

3 kg ovoce, 150 g cukru, 1 litr vody.

 

Dobře vyzrálé meruňky rozpůlíme, narovnáme řeznou stranou dolů do

 

sklenic,  zalijeme cukerným  roztokem a  sterilujeme 25  min. při

 

80°C. Meruňky nelze zavařovat do obyčejných sklenic.

 

 

 

 

** Meruňkový džem s jablečnou šťávou **

 

1 kg odpeckovaných meruněk, 600 g cukru, 1/4 lt. vylisované šťávy

 

ze syrových jablek, 50 g loupaných na plátky krájených mandlí.

Vypeckované  meruňky nakrájíme  na kousky,  prosladíme, zakryjeme

 

a necháme   do  druhého   dne,  až   pustí  šťávu.   Tu  odcedíme

 

a v  kastrole  ji  svaříme  asi  na  polovinu.  Pak  k ní přidáme

 

jablečnou  šťávu,   kousky  meruněk  a  vaříme,   až  džem  začne

 

rosolovat. Před  plněním do sklenic přidáme  tenké plátky mandlí.

 

Jablečnou šťávu i z padaných  jablek přidáváme proto, že má hodně

 

pektinů. Meruňky  se pak nemusí dlouho  vařit, zůstane jim krásná

 

oranžová  barva  i  jemná  chuť.  Nemáme-li  jablka, připravujeme

 

meruňkový džem s pektinovými připravky (Petosa).

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?