** Meruňkový kompot **
3 kg meruněk, 1 lt. vody, 350 - 400 g cukru.
Meruňkový kompot je jeden z nejoblíbenějších. Má jemnou chuť
a krásnou barvu, hodí se proto také do ovocných moučníků. Ovoce
dobře vyzrálé, vybarvené, ale nezměklé, půlíme, vypeckujeme
a rovnáme pevně do sklenice řezem dolů. Pak je zalijeme cukerným
roztokem a sterilujeme 25 minut při 80°C.
Kompot můžeme také připravovat také z loupaných meruněk. Pevné
plody vhazujeme do vařící okyselené vody. Hned je vyndáme,
sloupneme, rozpůlíme a vypeckujeme, přelijeme vlažným cukerným
roztokem a necháme 24 hodin proslazovat. Do každé sklenice pak
můžeme pro zvýšení chuti a vůně přidat několik vyloupaných
meruňkových jader. Sterilujeme 20 minut při 80°C.
** Sušené meruňky **
Zralé nebo mírně přezrálé meruňky rozpůlíme odpeckujeme a klademe na plech
řeznými stranami vzhůru.
Sušíme 5 hodin při 40 stupních,
po vychladnutí 12 hodin při 70 stupních,
dáme znovu vychladnout a dosušíme při 65 stupních.
V sušičce to prý suší asi 2 dny, podle množství, když mám míň sít nad sebou
tak je to rychlejší, když víc tak i 3 dny.
Jinak se dá prý i sušit na sluníčku a dosušit v troubě.
Ovoce je dobře usušené, když je měkké, ale při zmáčknutí mezi prsty není
cítit šťavnatou dužinu.
**Meruňkový kompot málo slazený - pro diety**
3 kg ovoce, 150 g cukru, 1 litr vody.
Dobře vyzrálé meruňky rozpůlíme, narovnáme řeznou stranou dolů do
sklenic, zalijeme cukerným roztokem a sterilujeme 25 min. při
80°C. Meruňky nelze zavařovat do obyčejných sklenic.
** Meruňkový džem s jablečnou šťávou **
1 kg odpeckovaných meruněk, 600 g cukru, 1/4 lt. vylisované šťávy
ze syrových jablek, 50 g loupaných na plátky krájených mandlí.
Vypeckované meruňky nakrájíme na kousky, prosladíme, zakryjeme
a necháme do druhého dne, až pustí šťávu. Tu odcedíme
a v kastrole ji svaříme asi na polovinu. Pak k ní přidáme
jablečnou šťávu, kousky meruněk a vaříme, až džem začne
rosolovat. Před plněním do sklenic přidáme tenké plátky mandlí.
Jablečnou šťávu i z padaných jablek přidáváme proto, že má hodně
pektinů. Meruňky se pak nemusí dlouho vařit, zůstane jim krásná
oranžová barva i jemná chuť. Nemáme-li jablka, připravujeme
meruňkový džem s pektinovými připravky (Petosa).
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?