*** ČERVENÁ ŘEPA STERILOVANÁ ***
Nálev : Koření :
0,8 l vody (8 dcl) křen (libovolné množství)
0,04 kg cukru (4 dkg) fenykl
0,03 kg soli (3 dkg) dále se někdy používá kmín,anýz,ale zde
0,25 l octa ( 2,5 dcl) záleží na vlastní chuti.
Ke sterilování jsou vhodné řepy na řezu sytě červené bez bílých proužků. Menší bulvy mívají jemnější dužninu. Řepu můžeme zavářet nejen po sklizni,ale při nedostatku času i později během skladování.
Čerstvě sklizená řepa je však dříve uvařená.
350 ml - 25 min. – 90 st.C
500 ml - 30 min. - 90 st.C
1 l - 30 min. - 90 st.C
*** Řepný sirup ***
Z 10 kg cukrovky uvaříme 1-1,25 litru sirupu.
Cukrovku dobře omyjeme a oškrábeme. Potom ji nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Vodu podle potřeby doléváme.
Když je řepa uvařená, vodu ocedíme a zbylou řepu po částech vymačkáme v čistém plátýnku. Vymačkanou šťávu přidáme ke scezené vodě a pomalu sváříme do zhoustnutí. Nesmíme ji však připálit. Hotový sirup slijeme a povážeme.
Uskladněný sirup nevyžaduje žádnou zvláštní pozornost, protože se nekazí.
Řepný sirup používáme k přípravě perníku, jako pomazánku na chléb nebo tenké placky z vařených brambor apod.
*** Řepný sirup ( 1940) ***
Dobře očištěnou řepu rozstrouháme a pomocí plachetky vymačkáme šťávu. Tuto ohřejeme asi na 90ĘC, smícháme ji s vápenným mlékem - rozpuštěné vápno ve vodě (3 litry na 1 litr šťávy) a směs vpravíme do vyšší nádoby nebo při větším množství do sudu, kolmo stojícího (bez hořejšího dna). Tekutinu tu ponecháme 3 hodiny, aby se kal usadil.
Čirou tekutinu nad kaly opatrně gumovou hadičkou stáhneme. Potom svaříme na 1/5 celého obsahu, při tom na 40 litrů sirupu se přidáme 1/2 kg dobře vypáleného, na hrubo roztlučeného dřevěného uhlí, s nímž šťávu 2 hodiny vaříme za stálého míchání.
Šťávu se odstavíme a zatím rozšleháme 7 vaječných bílků (na 40 litrů sirupu), dobře je rozmícháme v zchladlé šťávě a znovu zahřejeme tekutinu do varu. Šťávu procedíme a svaříme na husto.
Je-li sirup určen jako přídavek do marmelád, nemusíme odstraňovat ze šťávy řepnou příchuť, jelikož je zakrývána přítomností ovocných kyselin.
*** Nakládání červené řepy do cukru ***
Červenou řepu vaříme v čisté vodě jen 20 minut, pak oloupeme a ještě vaříme ve vodě s cukrem (na 6 - 8 řep dáme 2 kg cukru, kousek vanilky, kůru a zcezenou šťávu ze 4 citrónů).
Uvařenou nakrájíme, uložíme do sklenic a zalijeme hustěji svařeným cukrem.
*** Nakládání červené řepy do octa ***
Po uvaření červenou řepu nakrájíme a zalijeme převařeným vinným, slabě osoleným octem, k němuž přidáme dle chuti trochu anýzu, kmínu, pepře, křenu.
Nebo: Zalijeme nesvařeným octem s hřebíčkem, zázvorem, květem atd.
*** Sterilovaná řepa salátová ***
Bulvy řepy nejprve zbavíme olistění, až na malá lístková srdéčka a kartáčem ve vodě důkladně očistíme. Před praním a máčením nesmíme hlavu bulev nebo kořeny odřezávat. Listy odkrucujeme.
Jsou-li bulvy příliš zahliněné, nebo jinak znečištěné, tak je před praním ponecháme v teplé vodě několik hodin odmáčet. Oprané bulvy i s kořeny a listovými srdéčky při mírném varu vody vaříme až rovnoměrně změknou. Potom je okamžitě vychladíme ponořením do studené vody. Z částečně vychlazených bulev nožem odstraníme vrchní a spodní část a slupku rukou lehce stáhneme.
Takto upravené bulvy rozkrájíme vroubkovaným nožem buď na ozdobné hranolky, krychličky nebo kolečka. Pokud jsou bulvy v průměru jen 3 až 4 cm veliké, což je u odrůd zvláště k tomu účelu vyšlechtěných, sterilujeme je celé.
Řezy nebo celé bulvičky řepy salátové naplníme do sklenic, proložíme kolečky křenu a menším množstvím, asi 1/4 až 1/2 lžičky na 1 sklenici 0,7 litru, feniklu, anýzu a kmínu. Potom řepu zalijeme nálevem připraveným rozpuštěním 0,3 litru 8% octa, 80 g cukru a 20 g soli v 1 litru vody.
Ve sklenicích 0,7 litru sterilujeme při teplotě vodní lázně
85°C po dobu 20 až 25 minut a při obsahu sklenic 0,5 litru
po dobu 15 až 20 minut.
*** Červená řepa s křenem ***
Na nálev: 3 litry vody, 0,5 litru octa, 15 dkg cukru, 5 dkg soli, lžička anýzu,
1 a 1/2 lžičky fenyklu a 15 dkg strouhaného křenu.
Omytou řepu uvaříme doměkka a po vychladnutí oloupeme. Nakrájíme ji na nudličky nebo na kostky nebo nastrouháme na hrubém struhadle a promíchám s nastrouhaným křenem. Směs vložíme do skleniček, zalijeme horkým nálevem a
sterilujeme asi 15 minut při / teplotě 85°C.
*** Červená řepa s křenem ***
Do měkka uvařenou řepu (vaříme s anýzem a fenyklem) oloupeme a rozkrájíme na nudličky nebo kolečka. Křen nastrouháme s řepou v poměru 3 díly řepy a 1 díl křenu. Podle chuti přidáme cukr , sůl a ocet. Vše promícháme a sterilujeme 20 minut při 85°C.
*** Naložená červená řepa ***
Asi 6 kg červené řepy opereme, vložíme do hrnce a hodinu vaříme. Potom slejeme vodu, řepu oloupeme a nahrubo nastrouháme.
Současně svaříme 2 litry vody, hrst soli, 0,5 litru octa a lžíci cukru.
Vzniklý roztok nalejeme na horkou řepu a až vše vychladne přidáme podle chuti nastrouhaný křen. Důkladně promícháme a naplníme do litrových sklenic,
které sterilujeme 20 minut při teplotě lázně / 85°C.
*** Červená řepa sterilovaná ***
Na 1 litr vody 1/3 litru 8% octa, 30 g soli a podle chuti asi 50 g cukru, dále křen, kmín, fenykl a anýz.
K zaváření jsou vhodné řepy na řezu sytě červené bez bílých proužků. Menší bulvy mívají jemnější dužinu. Řepu můžeme zavářet nejen ihned po sklizni, ale při nedostatku času i později během skladování. Čerstvě sklizená řepa je však dříve uvařená.
Řepu dobře omyjeme kartáčem a zbavíme listů, kořínky ponecháme, protože na řezu by se při vaření vyluhovalo červené barvivo.
Čistou řepu uvaříme ve vodě nebo v páře, nebo ji upečeme v troubě tak, aby i prostřední vrstvy byly měkké. Uvařenou řepu oloupeme a vroubkovaným nožem nakrájíme na plátky asi 5 mm. Velké plátky ještě půlíme, aby se nám lépe rovnaly do sklenic. Při rovnání řepy do sklenic ji vždy po třech až čtyřech vrstvách prosypáváme nepatrným množstvím očištěného strouhaného křenu, kmínem, fenyklem a anýzem.
Zaléváme teplým sladkokyselým nálevem
a sterilujeme 30 minut při 90°C.
*** Nálev na červenou řepu ***
0,75 litru vody, 3 dkg soli, 4 ks sacharinů, 0,25 litru 8% octa.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?