jablsklo.gif (7617 bytes)

u všech se jedná o množství na 1 l hotového nálevu .

   

(Poznámka: výrobce "BENKOR" dodává balení o 100gr i o 200gr,návod je na 100gr.)

1. dáme 0,75 l vody , nasypeme balíček "NOVA" a přivedeme k varu. (osobně přidávám 50gr cukru)

2. přilijeme 0,35 l octa a odstavíme. Necháme nálev 2 hodiny luhovat.

3. Pak nálev scedíme (je vhodné jej zahřát na 80 stup.C,ale já tak nedělám) a zalijeme jím připravené sklenice se zeleninou.

   

1. dáme 0,7 l vody,přidáme 90-200 gr(doporučuji !) cukru krystal, 30 gr soli

2. dále přidáme : 1/4 káv.lžičky pepře celého , 3-5 kuliček nového koření , 1-2 hřebíčky , 1/4 káv.lž. koriandru , 1/4 káv.lž. tymiánu , 1 káv.lž. hořčičného semene , 2 bobkové listy a  pokud děláme okurky,tak ještě 3/4 rostliny kopru.

3. přivedeme k varu a necháme jemně vřít asi 5 min.,pak přilijeme 2,5 dcl octa a odstavíme.Necháme chvíli luhovat a pak nálev přecedíme.

 

1. Nálev : dáme 0,7 l vody , 90-200gr. cukru, 30 gr soli a necháme projít varem. Pak přidáme 2,5 dcl octa a odstavíme.

2. Koření do sklenice o 370 ml : 1/4 až 1/2 bobk.listu, na špičku káv.lž. hořčičného semene , 2 kuličky nového koření , 4 kuličky celého pepře , 1/3 hřebíčku , 4 zrnka koriandru , u okurků ještě malý kousek kopru.

Koření dáme pokud možno vždy na dno sklenice a pak na něj skládáme zeleninu.

3. Naplněné sklenice zalijeme připraveným čistým nálevem.

1. dáme 1,2 - 1,4 l vody , přisypeme balíček ( 200 gr ) směsi "Pikanta" a mírně povaříme asi 5 minut. Pak přidáme 4,5 dcl octa a odstavíme.

2. pak buď scedíme , nebo i s kořením zalijeme zeleninu ve sklenicích.

1. Nálev : dáme 0,75 l vody , 90 gr. cukru, 30 gr soli a necháme projít varem. Pak přidáme 10-15 tabletek sacharinu a 2,5 dcl octa a odstavíme.

2. Koření do sklenice o 370 ml : na dno sklenice dáme 2-3kolečka cibule, kousek křenu, na špičku káv.lžič.hořčič.semene, 1/2 bobk.listu, 2 kuličky nového koření , 4 kuličky celého pepře , kousek kopru a 3-4 kolečka mrkve.

3. Naplněné sklenice zalijeme připraveným čistým nálevem.

Tento nálev je výborný,pokud neodhadneme množství uvařeného nálevu a na stole na nás "koukají" sklenice se zeleninou a nemáme je čím zalít a vařit nálev nový se nám již ani trochu nechce.

1. Vše dáme přímo do sklenice : 5 polév.lžic octa, 5-8 tabletek sacharinu (nebo kostek cukru,příp. 3 káv.lžič.cukru krystal) , 1/2 - 1 káv.lžič.soli , 3-5 kul.pepře , 1-2 kul.nového koření , 1/4 káv.lžič.hořčič.semene , 1 bobk.list , 1/3 hřebíčku , dále je možno přidat 2-3kolečka cibule, kousek křenu, kousek kopru a 3-4 kolečka mrkve.

2. vše zalijeme vodou (raději převařenou ).

1. dáme vařit 1 l vody , přidáme 15 gr kyseliny citronové , 10 gr ( případně až 30 gr -dle diety) soli

2. (koření dáme buď až do sklenic,nebo dle vlastní chuti-viz výše), přidáme 15 tabletek,nebo i víc,podle toho jakou chuť máme raději, cukerinu (sacharinu),nebo 80 gr či víc cukru.

 

1. dáme vařit 0,75 l vody , 30 gr soli a 30 - 50 tablet sacharinu (při 30 tabl. Se mi zdál kyselý,určitě záleží na druhu zeleniny ,vlastní chuti a faktu , že některá umělá sladidla varem ztrácejí sladivost !).

Zde se můžete podívat na některá u nás prodávaná sladidla .

2. (koření dáme buď až do sklenic,nebo dle vlastní chuti-viz výše)

--------------------------------------------------------------------------------------

A zde jsou různé nálevy - od Vás, co jste mi je poslali, ať již do deníčku, nebo emailem . Ponechávám je v původním znění - tak, jak jste je kdo poslali a díky Vám za to.

 

- Různé jiné "Nálevy na zaváření okurek"  -

        - 10 dkg cukru = 20 kostek.

1)  ---   3/4 litru  vody, 1/4  litru  8%  octa, 25  ks sacharinů,  1/2 balíčku Deka.

2)  ---   3,5 litru  vody, 1  litr 8%  octa, 50  ks kostek sacharinů, 2 balíčky Deka.

3) ---   1  a 3/4 litru vody,  1/2 litru 8% octa,  22 kostek sacharinů, 1 balíček Deka.

 

- Nálev na červenou řepu -

  ---  0,75 litru vody, 3 dkg soli, 4 ks sacharinů, 0,25 litru 8% octa.

 

- Nálev od  paní Marie ( viz- deníček )

                    " Lák Tondy Svobody "  -

4 lt. vody
1 lt. 8% octa
1 deko dovazit soli do 16 dkg (soli je necele 0,5 dl)
25 dkg cukru
30 ks cukerinu
3 bobkove listy
10 ks noveho koreni
pul kavove lzicky koriandru.

Pro nalev na houby ubiram trochu vody.

Povarit, nechat vychladnout, pripadne precedit.

 

 

  Zde, pokud si chcete různé množství surovin apod. spočítat, je tu taková malá kalkulačka

Máte také nějaký recept,

který zde není ?

Nebo mi chcete něco sdělit ?

Budete-li mít jakékoliv

připomínky,ať již kritické,či se Vám snad zde líbí,

budu velmi rád, když mi to sdělíte a předem Vám za to děkuji .

Jít na SEZNAM plodů, nebo na CELKOVÝ OBSAH ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?

Případně na seznam SLADIDEL ?