*** STERILOVANÉ OKURKY ***
Nálev : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 7 , 8 Koření : kromě toho,co patří do nálevu,jež použijeme,
je vhodný KOPR,KŘEN,CIBULE,MRKEV
.
1, Okurky je nejlépe máčet 1 hod.ve vodě a pak v čisté vodě je kartáčkem oprat jeden podruhým.
2, okurky do délky 15 cm necháme celé, přerostlé krájíme buď podélně, nebo příčne na kolečka,ale u koleček by měly mít pevný jádřinec.
Pokud jsou žlutější,můžeme je oloupat a nastrouhat na STERILOVANÝ SALÁT.
3, Do sklenic dáme přísady (dle nálevu) a pak do nich “nacpeme” okurky.
Pokud děláme STERILOVANÝ OKURKOVÝ SALÁT,dáme na dno lžíci oleje a okurky promícháme i s pepřem mletým.
4, Sterilujeme :
450 ml - 15 min. - 85 st.C
500 ml - 20 min. - 85 st.C
1 l - 25 min. - 85 st.C
5 l - 35 min. - 85 st.C
*** ESTRAGONOVÉ OKURKY ***
Tyto okurky připravujeme stejným způsobem jako okurky sterilované klasické, jen na dno litrových sklenic dáme 1-2 stonky čerstvého estragonu, několik kuliček pepře, malý úlomek skořice, 1-2 hřebíčky a 1-2 kolečka křenu.
*** OKURKY MLÉČNĚ KVAŠENÉ - STERILOVANÉ ***
Na tento způsob konzervování jsou vhodné okurky o velikosti 9-15 cm.
Okurky opereme ,očistíme a napíchneme vidličkou. Potom je skládáme těsně do 5litrových sklenic.Jednotlivé vrstvy okurek prokládáme koprem,vinnými,nebo višňovými listy a několika kolečky křenu. Pro lepší chuť přidáváme trochu hořčičného semínka,několik kuliček pepře a nového koření.
Okurky upevníme ,aby neplavaly ,vzpěrou ,např.bukovou pružinou a zaléváme teplým nálevem z 1 l vody a 60 g soli.
Sklenice povážeme a necháme kvasit v místnosti o teplotě 18-25 st.C. Kvašení trvá podle teploty 3-4 týdny. Během kvašení musíme okurky kontrolovat a solný nálev podle potřeby dolévat, tak aby byl stále několik cm nad okurkami.
Z prokvašených okurek opatrně hadičkou stáhneme nálev tak,aby neobsahoval povrchový křís ani usazeniny ode dna, srovnáme do 1-2 litrových sklenic, zalijeme nálevem, sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 min. – 85 st.C.
Mléčně kvašené okurky jsou stravitelnější,než okurky zavařené jiným způsobem.
*** Okurky mléčně kvašené sterilované ***
Jednotlivé vrstvy okurek prokládáme koprem, vinnými nebo višňovými listy a několika kolečky křenu. Pro lepší chuť přidáváme trochu hořčičného semínka, několik kuliček pepře a nového koření.
Okurky upevníme ,např.bukovou pružinou a zaléváme teplým nálevem z 1 litru vody a 60 g soli.
Sklenice povážeme a necháme kvasit v místnosti o teplotě 18-25ĘC.
Kvašení trvá podle teploty 3-4 týdny. Během kvašení musíme okurky kontrolovat a solný nálev podle potřeby dolévat, tak, aby byl stále několik cm nad okurkami. Z prokvašených okurek opatrně hadičkou stáhneme nálev tak, aby neobsahoval povrchový křís ani usazeniny ode dna, okurky ze sklenic vyjmeme, opláchneme čistou vodou, srovnáme do 1-2 litrových sklenic, zalijeme nálevem, sklenice uzavřeme
a
sterilujeme 20 minut při 85°C.
*** Kvašené okurky po celý rok ***
Sklenice 1-2 lt. dobře vymyjeme. Okurky nakládačky, maximálně 7 cm dlouhé, kartáčkem očistíme a dobře opláchneme pod tekoucí vodou.
Do sklenic na dno dáme kopr a pak do nich naskládáme okurky propíchané jehlou.
Je účelné dát nahoru vzpěru a tím znemožnit plavání okurek.
Nálev připravíme v tomto poměru: V 1 litru čisté vody, raději převařené, rozpustíme 50 g cukru a 30 g soli. Vlažný roztok nalijeme na okurky tak, aby mezi hladinou nálevu a okrajem sklenice zůstal prostor alespoň 1 cm. Pak sklenice uzavřeme a víčka dobře upevníme, raději dvěma péry křížem položenými.
Při uložení v pokojové teplotě 20-22°C se obsah již druhý den zakalí a pak nastane bouřlivé kvašení, které trvá asi 2 týdny.
Pak sklenice uložíme v chladné místnosti, kde bude pokračovat pozvolné kvašení ještě několik týdnů.
Po otevření sklenice obsah brzy spotřebujeme, nebo je uložíme v chladničce.
*** OKURKOVÝ SALÁT KLASICKÝ STERILOVANÝ ***
Okurky mohou být nakládačky,třeba přerostlé apod., tak i salátovky. Salát připravíme stejným způsobem, jak děláme klasický letní okurkový salát. On to vlastně také je, jen s tím rozdílem, že kdo dává česnek, tak ten v tomto případě nedoporučuji, protože česnek tepelnou úpravou dost mění svoji chuť.
Takže:
1. Nastrouháme si všechny okurky, co jsme sehnali a co nám třeba ze zavařování zbyly. Ani je nebudeme loupat, protože jsou pak ve sklenici i hezčí.
2. Přidáme ocet, cukr, sůl a kdo má rád, tak i pepř mletý.
3. Naplníme do sklenic a
sterilujeme :záleží na velikosti sklenic, velké 750ml
( po dosažení 85st.C začneme měřit čas) 30 min. - 90st.C
*** Okurkový salát ***
5 kg větších okurek oloupeme a nastrouháme na kolečka, prosolíme a necháme 5 hodin vypotit. Potom je vymačkáme. Převaříme 1 a 3/4 litru vody, 1/2 litru 8% octa a 1/2 kg cukru.
Studený nalijeme na okurky. Nastrouháme 7 dkg křenu na jemné struhadle, 25 dkg drobně nakrájené cibule. Vše dobře promícháme a plníme do sklenic
a
sterilujeme 15-20 min. při 80°C.
*** Sterilovaný okurkový salát ***
Okurky (nesmí být hořké, každou raději ochutnáme) omyjeme, oloupeme a nakrájíme na nudličky a po částech střídmě osolíme.
Z každých 10 litrů nastrouhaných okurek slejeme 1,5 litru vlastní šťávy, aby salát nebyl příliš řídký. Pak přidáme 0,5 litru 8 % octa, 0,3 kg pískového cukru a lžíci mletého pepře.
Směs dobře promícháme, ochutnáme a případně přichutíme. Zpracováváme-li menší množství salátu, přizpůsobíme ochucení vlastní chuti.
Upravenou směs naplníme do litrových sklenic, uzavřeme víčky
a
sterilujeme 20 minut při teplotě lázně 85°C.Před vlastním upotřebením můžeme ještě salát zlepšit šlehačkou.
*** Nakládání okurek ***
Do 1 litrové sklenice odměřujeme skleničkou od hořčice BONA-malá (0,1 lt.):
1/2 skleničky cukru (raději méně),
3/4 skleničky octa,
1 lžička Deka.
Dolijeme studenou vodou, zavíčkujeme a
sterilujeme 25 min. / při 80°C.
*** Okurky do 5 lt. láhve ***
Uvaříme Deko dle návodu a před odstavením do něj přidáme 40-50 tablet Sacharinu, necháme vychladnout. Narovnáme okurky (cibuli, kopr, křen, mrkev atd. na dno) do 5 lt. láhve a zalijeme vychladlým nálevem.
Povážeme celofánem.
*** Nakládané okurky ***
2 a 1/2 litru vody na 6-7 litrovek okurek,
1/2 litru 8% octa,
10-20 dkg cukru,
5-8 dkg soli,
2 cibule, kopr,
křen,
20 celých pepřů,
10 hřebíčků,
2-6 bobkových listů,
hořčicové semínko.
Nálev svaříme, studený nalijeme na okurky proložené koprem, křenem a cibulí.
Sterilujeme 10 min. při 80°C.
*** Nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu ***
Nálev: 2 litry vody, 1/2 litru 8% octa, 0,2 kg cukru, 6 dkg soli, 20 ks celých pepřů, 15 ks nového koření.
Vše krátce povaříme za stálého míchání do doby než se cukr rozpustí. Do chladného nálevu přidáme 6 koleček cukerínu.
K okurkám do sklenic přidáme cibulku, mrkev, kopr a křen. Pro větší pikantnost můžeme přidat i feferonku. tento nálev se hodí i k nakládání různých zeleninových čalamád, salátů nebo i jednotlivých druhů zeleniny.
*** Sterilované okurky ***
Nálev jako na znojemské:
3,5 litru vody, 1 litr octa (8%), 1/2 kg cukru, 10 dkg soli, 4 bobkové listy, 10 ks nového koření, 4 hřebíčky.
10 minut povaříme. Mezi okurky se dá do sklenic na plátky nakrájená cibule, mrkev, přidá se kopr, hořčičné semínko.
*** Znojemské okurky ***
Okurky nejprve několikrát opereme, vykartáčujeme, přes noc necháme v čisté vodě, aby ji natáhly a každou okurku několikrát propíchneme vidličkou. Také dřívka na založení máčíme předem.
Na 5 litrů dáme 3 kg okurek a zalijeme vychlazeným nálevem:
1 a 1/4 litru 8% octa,
1 a 1/4 litru vody,
130 g soli,
200 g krystalového cukru,
50 koleček sacharinu,
pepř,
nové koření,
bobkový list,
(kávová lžička salicylu nebo kyseliny benzoové.)
Do jedné láhve pak ještě dodáme 1/4 kg cibule, 1/4 kg kořenné zeleniny (mrkev, petržel, celer), 100 g křenu (nesmí chybět), 100 g hořčičného semínka, 1 snítku kopru (ne víc!), 1 vinný list (pokud ho máme).
Láhev ovážeme celofánem a dáme do chladného sklepa (10-5°C).
*** Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu ***
Důkladně oprané okurky nakládačky narovnáme těsně do sklenic a zalijeme nálevem, který připravíme tak, že v 6,5 až 7 litrech vody rozpustíme 0,8 kg cukru, 0,25 kg soli a 2 litry octa.
Nálev přichutíme tím, že do každé sklenice o objemu asi 0,7 litru přidáme 1 až 2 stonky estragonu, bobkový list, 1/3 až 1/2 lžičky hořčičného semene, celý pepř, celé nové koření, 1 až 2 celé hřebíčky, trochu koriandru, 2 až 3 kolečka křenu a několik koleček cibule.
Okurky ve sklenicích 0,7 litru
sterilujeme při teplotě lázně 85°C / 25 minut.
*** Zavařujeme okurky ***
Nálev: 4 litry vody,
300 g cukru,
50 koleček Sacharinu,
160 g soli,
1 a 1/4 litru 8% octa,
5 kg okurek, 4 karotky, 2 velké cibule, 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, svazeček kopru.
Nejprve dáme svařit vodu, cukr, sůl a sacharin. Když voda vře, přilijeme ocet, znovu necháme přejít varem a nálev dáme vychladit. Okurky důkladně opereme, pak rovnáme do litrových či dvoulitrových sklenic. Karotku oškrábeme, nakrájíme na kolečka, stejně jako cibuli a vše si připravíme na talíře.
Do mističky ještě nachystáme koření. A nyní klademe do sklenic vrstvu okurek, proložíme ji kolečky karotky a cibule, přidáme kuličky koření, kousíček bobkového listu a větvičky kopru.
Nakonec sklenice zalijeme sladkokyselým zálivem, uzavřeme a
sterilujeme. 1 lit. sklenice 20 min. při 80°C,
2 lit. sklenice 25 min. při 85°C.
*** Nakládané sladkokyselé okurky ***
Okurky nakládačky, koření: 1 lžička nového koření,
1 lžička pepře,
1 bobkový list,
15 malých cibulek,
kousek křenu,
1 lžička hořčičného semínka.
Nakládačky pečlivě opereme a srovnáme do sklenic, proložíme kořením. Navrch upevníme dřevěnou pružinou a zalijeme následujícím horkým nálevem: 3 litry vody, 1 litr 8% octa, 70 g soli, 200 g cukru. Vodu s octem, solí a cukrem povaříme a nalijeme na připravené okurky ve sklenici. Druhý den nálev slijeme, povaříme a znovu horký na okurky nalijeme. To pro jistotu uděláme za den ještě jednou.
Tyto okurky dobře uložené v chladnu déle vydrží. Chceme-li je ale udržet třeba až do vánoc, pak je dáme do patentních sklenic a
sterilujeme pětilitrové sklenice 30 min. při 85°C. Menší sklenice 25-30 minut.
Zahříváme je pomalu, aby se dobře prohřívaly.
*** Nakládané okurky " k brzkému použití " ***
Okurky nakládačky, kopr. Nálev: 4 litry vody, 1 litr 8% octa, 200 g soli, 150 g cukru.
Tvrdé, zdravé, dobře opláchnuté okurky naskládáme do velkých okurkových lahvé. Prokládáme je snítkami čerstvého kopru a zalijeme vařícím nálevem. Ten svaříme z vody, octa, soli a cukru. Sklenici povážeme a necháme stát ve spíži. Za 3-4 dny můžeme už okurky jíst.
Musíme je rychle spotřebovat, jinak zkvasí.
*** Rychle nakládané salátové okurky ***
1 salátová okurka, špetka pepře, kopr, ocet, sůl, kostka cukru.
Oloupanou okurku podélně rozřízneme na čtvrtky, pak ještě napříč v polovině a dáme do mísy. Pak poprášíme pepřem a posypeme sekaným koprem.
Svaříme trochu octa se solí, cukrem a horkou zálivku vlijeme na okurky. Necháme je 1 až 2 dny v klidu stát.
Pro rychlou spotřebu.
*** Okurky "naháčky" ***
Bývaly před léty velmi oblíbené. Jejich bílé řezy zdobily studené mísy, nebo se nakládaly jako kroužky a plnily saláty nebo jinými pikantními náplněmi. Upotřebily se na ně velké, přerostlé salátové okurky, i žluté, které se už k ničemu nehodí.
Okurky nejprve ochutnáme, nejsou-li hořké, oloupeme, po délce rozpůlíme a měkký střed vybereme ostřejší lžící. Pak z nich nakrájíme na prst tlusté řezy, dáme do mísy a necháme do druhého dne uležet.
Na 1 kg okurek bereme vrchovatou lžíci soli. Necháme na cedníku okapat a srovnáme do připravených sklenic. Proložíme je oloupanou, nakrájenou cibulí, bobkovým listem, několika zrnky pepře, nového koření a hořčičným semínkem.
Místo pepře a nového koření můžeme dát křen a estragon.
Zalijeme horkým převařeným roztokem z poloviny vody a poloviny octa, který podle chuti přisladíme cukrem.
Sklenice dobře povážeme a uložíme.
Můžeme si je však připravit i modernějším způsobem, budou alespoň chuťově jemnější.
Nakrájené řezy trochu prosolíme a necháme stát asi 1/4 hodiny. Přidáme k nim oloupanou, na plátky nakrájenou cibuli a dáme do vroucí vody 2-3 minuty povařit. Ocedíme, necháme okapat a srovnáme do sklenic.
Zalijeme nálevem z 1 litru vody, 2 dl octa, 40 g soli a 50 g cukru, který povaříme s bobkovým listem, hořčičným semínkem a celým pepřem.
Sklenice uzavřeme a
sterilujeme od bodu varu 10 minut.
*** Okurkové řezy sterilované ***
Přerostlé okurky nakládačky oloupeme, ochutnáme, zda nejsou hořké, a podélně rozřízneme na 4-6 řezů. Pevný semeník ponecháme, měkčí odstraníme nožem nebo lžící.
Na dno sklenice dáme 3 plátky cibule, 1 okvětí kopru, 1 menší bobkový list, třetinu lžičky hořčičného semínka a několik kuliček pepře a nového koření. Můžeme přidat i lžíci stolního oleje. Nálev si připravíme stejný, jaký nám chutná na okurkách sterilovaných v sladkokyselém nálevu.
Také sterilace je stejná, tj. litrovky
sterilujeme 20 min. při teplotě 80-85ĘC,dvoulitrovky při stejné teplotě 25 minut.
Sklenice vkládáme do sterilačního hrnce do vody teplé asi 60°C a teplota má stoupat na požadovaných 85ĘC asi 25 minut.
Okurky s pevným semeníkem můžeme také krájet na řezy příčné, a to asi 5 mm tlusté. Okurky se zelenou slupkou loupat nemusíme.
*** Okurkové čatní ***
4 okurky, - 2 feferonky, - 8 lžic octa, - 2 lžičky práškového cukru, - voda, sůl a případně kousek citrónu.
Okurky nakrájíme na kousky, osolíme a asi 2 hodiny necháme odležet. Pak je spolu s celými feferonkami vložíme do sklenice a zalejeme lákem ze svařeného octa, cukru a vody. Podle chuti můžeme okurky proložit plátky citrónu.
Pikantní příloha zejména k masu.
-- Nálevy na zaváření okurek --
- 10 dkg cukru = 20 kostek.
1) 3/4 litru vody, 1/4 litru 8% octa, 25 ks sacharinů, 1/2 balíčku Deka.
2) 3,5 litru vody, 1 litr 8% octa, 50 ks kostek sacharinů, 2 balíčky Deka.
3) 1 a 3/4 litru vody, 1/2 litru 8% octa, 22 kostek sacharinů, 1 balíček Deka.
jít na " seznam receptů , informační stránku, nebo na " celkový obsah " ?