** Kompot z mirabelek **
Vybarvené, zralé ale nikoliv přezrálé, změklé a moučnaté plody
(nejlépe odrůdy "Nancyská") vytřídíme a předvaříme ve vroucí vodě
1 až 2 minuty. Po okamžitém vychlazení plody naplníme do sklenic
a zalijeme nálevem 0,5 kg cukru v 1 litru vody. Ve sklenicích
objemu 0,5 litru kompot sterilujeme při teplotě vodní lázně 85stC
po dobu 20 minut.
** Marmeláda z mirabelek **
Plody plně zralé až přezrálé podlijeme malým množstvím vody,
rozvaříme a propasírujeme, abychom odstranili pecky. Na 1 kg
protlaku použijeme 0,6 kg cukru, 2 g kyseliny citrónové a pektin
(40 g Petosy). U nedozrálých plodů můžeme přídavek pektinu
vynechat. Protlak zahušťujeme při neustálém varu a míchání. Po
odpaření asi 1/3 celkového objemu rozpustíme ve hmotě asi 1/3
celkového množství cukru a je-li třeba, přidáme i práškový
pektin. Asi po 10 minutách dalšího varu pokračujeme až do získání
pevné rosolovité konzistence marmelády. Hotovou marmeládu
naplníme zahorka do předehřátých sklenic, uzavřeme víčky,
obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Chceme-li docílit
větší trvanlivost, můžeme ji sterilovat při teplotě vodní lázně
95°C po dobu 5 minut.
** Džem z mirabelek **
Vyrábíme obdobně jako džem ze švestek.