** Kompot z mirabelek **

 

Vybarvené, zralé  ale nikoliv přezrálé,  změklé a moučnaté  plody

 

(nejlépe odrůdy "Nancyská") vytřídíme a předvaříme ve vroucí vodě

 

1 až 2 minuty. Po okamžitém  vychlazení plody naplníme do sklenic

 

a zalijeme  nálevem 0,5  kg cukru  v 1  litru vody. Ve sklenicích

 

objemu 0,5 litru kompot sterilujeme  při teplotě vodní lázně 85stC

 

po dobu 20 minut.

 

** Marmeláda z mirabelek **

 

Plody  plně zralé  až  přezrálé  podlijeme malým  množstvím vody,

 

rozvaříme  a propasírujeme,  abychom  odstranili  pecky. Na  1 kg

 

protlaku použijeme 0,6 kg cukru,  2 g kyseliny citrónové a pektin

 

(40  g  Petosy).  U  nedozrálých  plodů  můžeme  přídavek pektinu

 

vynechat. Protlak  zahušťujeme při neustálém  varu a míchání.  Po

 

odpaření  asi 1/3  celkového objemu  rozpustíme ve  hmotě asi 1/3

 

celkového  množství  cukru  a  je-li  třeba,  přidáme  i práškový

 

pektin. Asi po 10 minutách dalšího varu pokračujeme až do získání

 

pevné   rosolovité  konzistence   marmelády.  Hotovou   marmeládu

 

naplníme  zahorka   do  předehřátých  sklenic,   uzavřeme  víčky,

 

obrátíme  dnem vzhůru  a necháme  vychladnout. Chceme-li  docílit

 

větší trvanlivost,  můžeme ji sterilovat při  teplotě vodní lázně

 

95°C po dobu 5 minut.

  

 

** Džem z mirabelek **

 

Vyrábíme obdobně jako džem ze švestek.

 

Jít na OBSAH , nebo na SEZNAM ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?