*** STERILOVANÁ JAKO OKURKY ***
Nálev : 1 ,,.2 , 3 , -stejný jako na okurky
1 . Cuketu dobře umyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou
2. Odkrojíme jen kousky konců cukety
3: Když přitlačíme prstem na cuketu a ona se alespoň trošku v místě prstu "pohne", myslím,že je lepší ji
neostrouhávat, ale slupku tam nechat. Pokud je hodně tvrdá,ořežeme ji.
Zde záleží na názoru, já slupku většinou nechávám,ona stejně pak změkne při další úpravě.
4. Dále cuketu rozkrojíme na kusy ,vyjmeme lžící semeník a celý střed a koukneme se , jakou máme výšku
sklenic,kde chceme cuketu dávat a podle toho nařežeme podélné - záleží na výšce sklenic,rozhodně si minimálně 3cm odečtěte,aby byla pak hladina nálevu nad řezy . Tloušťku asi 2cm silné.
Zrovna tak ji můžeme nakrájet na kostky o velikosti takové,aby nám pak vyhovovala bez dalšího krájení např. do salátů (je výborná v bramborovém,ale i jinde).
5. Na dno sklenice dáme kopr a dále to,co jste zvyklí u okurků (někdo dává cibuli,mrkev aj.), já cibuli ani mrkev nedávám,ale do některých skleniček dám kousky feferony.
6. Zalijeme nálevem a sterilujeme : (čas nastavím až teploměr ukáže 85 st.C)
25 min. - 85-90st.C (dle velikosti sklenic)
*** TATARSKÁ POMAZÁNKA Z CUKETY ***
Složení : 2 středně velké cukety Koření : wolčestr
2 středně velké cibule - ale víc nic nepokazí !
sojová omáčka (nebo trochu polévkového koření, či podobné,nic se neděje, když nemáme nic)
8 lžic sádla , nebo 2 dcl oleje (já dávám víc)
kečup
sůl
peř mletý , sladká paprika (klidně i 2 balení) , je to řekl bych "volitelné" koření, kde ať si každý dá,co má rád .
dále dle vlastní chuti ( feferonky jsou zde také dobré ! )
1, cuketu oloupáme, rozpůlíme, vyjmeme semeník a dužninu nastrouháme.
(zde doporučuji cuketu mírně osolit,promíchat a nechat odkapat na cedníku část šťávy,aby pak pomazánka nebyla moc vodová.
Cibuli na drobno nakrájíme.
2, Na sádle cibuli zpěníme, přidáme cukety a pak dle vlastní chuti ostatní koření.
3, Za občasného míchání dusíme 30-40 min.
4, horkou pomazánku dáme do skleniček,uzavřeme víčky
5, a
sterilujeme :20 min. – 90 st.C
*** SALÁT "CUKINA" SMĚS ***
Nálev : 1 ,,.2 , 3 , nebo dle výběru
1. Cuketu a papriky očistíme kartáčkem pod tek.vodou
2. Cibuli (asi 10%], cuketu(asi 60%),papriky (asi 30%) nakrájíme na menší kostky a promícháme.
na dno sklenic dáme trošku oleje a někde můžeme přidat kousek feferonky, sklenice naplníme-trochu i
namačkáme .
3. Zalijeme nálevem a sterilujeme : 20 min. - 90 st.C
*** ZELENINOVÁ HOŘČICE ***
Složení :
Jádřince ze 2 cuket ,pokud nejsou extrémě tvrdá jádra(nebo přímo cuketu,ale zde prostředky cuket můžeme použít, protože se to bude mixovat.) + asi 30-50dkg paprik + 1 kečup + 1 půlkilová plnotuč.hořčice + 3 dcl oleje + 6 feferon "Kozích rohů"(nebo 2 kulaté fef.) + 2 bal.slad.mleté papriky + asi půl kila cibule + pepř + sůl + cukr (250 gr.) + 2 dcl octa.Zeleninu nakrájíme na kusy - přiměřeně našemu mixeru (jádřince, cibuli, feferony a všechno koření mimo octa a hořčice). Pak vše slijeme do hrnce, kde necháme na ohni vařit. Je lépe dát asi mírnější oheň,protože to rádo bublá,zvláště po zhoustnutí a na ruce samozřejmě pálí. Je dobré promíchávat.
Asi po hodině přidáme namixovanou papriku,dále hořčici a ocet. Vaříme dále do konzistence, jakou chceme mít , to záleží ,jak kdo má rád. Ke konci je dobré vždy na podšálek lžičkou odebrat , nechat zchládnout a pak ochutnat, aby jsme posoudili, jak dochutit. Je rozhodně dobré ochutnávat vlažnějšího vzorku, ne horkého, protože chuť se může teplotou zkreslovat. Co často se zdá silnější na chuti horké, to pak po zchládnutí dost "zemdlí" a zjemní.
Nakonec naplníme do sklenic (z tohoto množství jsem měl 9 sklenic / 250ml), minim. 3cm od okraje !
Sterilujeme 30min - 95 st.C
*** CUKETOVÁ SEGEDÍNSKÁ POMAZÁNKA ***
SLOŽENÍ : Cuketa bez jádřince( 1,70 kg) + Jablka (1,30 kg) + Cibule (0,5 kg) + paprika (0,5 kg) + 2 dcl oleje + 2 bal.slad.mleté papr. + 4 lžičky pálivé papr.(nebo fefer.) + 1 dcl octa + 20 dkg cukru + 3 hřebíčky + sůl + 3 bobk.listy + 7-8 lžic plnot.hořčice.
Cuketu postrouháme,mírně osolíme a dáme na (nejlépe umělohmotný) cedník okapat. Jablka nastrouháme také a samozř. bez jádřinců.Ta necháme normálně v misce.
Pokrájenou cibulku (klidně na pásky a pod.) necháme na oleji do skelnata. Přidáme cukr a odstavíme. Pak přidáme sladkou a pálivou ml.papriku,promícháme, přidáme cuketu a opět dáme na vařič.
Přidáme koření (viz výše,kromě hořčice) a hlídáme,aby se nepřichytla. Asi po půl hodině přidáme nastrouhaná jablka a po další půlhodině přidáme na pásky nakrájenou papriku, hořčici a děláme ještě asi půl až třičtvrtě hodiny. Je lépe dělat při mírném ohni.
Ochutnáme, chuť by měla být lehce do kyselkava,ale vše záleží na Vaší fantazii a vkusu.
Pak naplníme do sklenic a sterilujeme 30min. - 95 st.C
*** Pomazánka z cuket na topinky ***
Asi 2 kg cuket, 35 dkg česneku,
25 dkg rajčat (nebo 10 dkg rajského protlaku),
2 větší cibule,
tři polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, čajová lžičku chilli, půl čajové lžičky muškátového květu a půl polévkové lžíce soli.
Cukety nasucho upečené v troubě, podélně rozkrojíme a dužinu ze slupky vyberme lžicí do mísy. Přidáme spařená a oloupaná rajčata nebo protlak a směs rozmixujeme nebo propasírujeme.
Přidáme drobně nakrájenou cibuli krátce na oleji osmahnutou "do skelnata", přimícháme česnek utřený se solí a koření a dobře vše promícháme.
Směs plníme do skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme
30 minut při 85°C.
Topinky před opékáním nebo smažením nesolit!
*** Čína z cukety ***
6 velkých cibulí zpěníme na 3 lžících sádla, přidáme 1,5 kg cukety bez jader nakrájené na kostičky. Přidáme lžičku soli, lžičku zázvoru a lžičku papriky. Dále přidáme 1 paličku česneku, 6 lžic sójové omáčky a asi 30 minut vaříme.
Potom přidáme 2 malé rajčatové protlaky (nebo jeden - velikosti paštiky MAJKA - a rajčata - těch dost) a povaříme ještě 5 minut.
Dáme do vyhřátých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Vhodné ke špagetám apod., kdy před použitím přidáme nadrobno nakrájenou a opečenou uzeninu (salám).
*** Cuketové květy ***
Na jednu 2 litrovou sklenici: 10-15 cukínových květů (podle velikosti),
1/2 litru bílého vinného octa,
1-2 stroužky česneku,
sůl, asi 1 litr oleje.
Cuketové květy omyjeme, odkrojíme tvrdé stopky. Vinný ocet svaříme s 1 litrem vody a
s česnekem. Osolíme, vložíme cuketové květy a vaříme podle velikosti 10-20 minut velmi mírným varem.
Vyjmeme česnek a cuketové květy i s nálevem ještě horké naplníme do sklenice. Zalijeme olejem, povážeme celofánem a necháme 2-4 týdny odležet.
*** Úschova cuket na zimu v mrazničce ***
Oloupané, zbavené jádřinců a upravené na kostičky nebo plátky je necháme přejít varem, lepší je však krátké blanšírování v páře.
Vychladlou zeleninu rozdělíme do mikrotenových sáčků, balíčky zploštíme a uzavřeme.
S výhodou lze použít mikrovlnné trouby: připravené cukety pokropíme vodou, zakryjeme
a dáme do trouby na 3 minuty na plný výkon.
Zpět na Seznam zeleniny ,
nebo na Celk. obsah ?