*** STERILOVANÉ ŘEDKVIČKY ***

Nálev : 2 , 3 , 5 , 6 , 7 , 8 - nedáváme již sůl,pokud máme nálev z vody,kde jsme předvařov.ředkvičky-viz.níže !

1, z ředkviček opatrně odřízneme nať a kořínky, dobře omyjeme a vsypeme je do vařící osolené (10g na 1 l ) vody, povaříme do poloměkka.

2, po scezení je nasypeme do sklenic

3, připravíme si nálev z vody – viz výše ! ,doplníme potřebné množství vodou

4, horkým nálevem zalijeme ředkvičky a

sterilujeme :

500 ml. - 20 min - 85 st.C

 

 

*** Ředkvičky naložené jako okurky  ***

Máme-li nadúrodu ředkviček, můžeme je zkusit zavařit jako okurky. Naložíme  a zavaříme  je             do  sladkokyselého nálevu.  Malé necháme celé, velké půlíme.

Neloupeme!

                                Sterilujeme při 80°C asi 30 minut.

 

Do sklenic však nedáváme zeleninu  ani kopr.      Jsou výborné  Obohatí zeleninovou oblohu i v zimě.

 

*** Sterilovaná ředkev ve sladkokyselém nálevu ***

Dobře očištěné bulvy neloupané nebo předem oloupané rozkrájíme na malé  hranolky nebo  nahrubo rozstrouháme.  Řezy z  tužší dužinou předváříme  - blanšírujeme  ve vroucí  mírně osolené  vodě 1 až 2 minuty a  vychladíme studenou vodou.  Vodu z blanšírování  můžeme použít  k  přípravě  nálevu.  Řezy  nebo  krouhanku  naplníme  do sklenic, proložíme  asi :

 1/2 lžičkou  hořčičného semínka, 3  zrnky nového koření a 3 zrnky pepře na každou sklenici objemu 0,7 litru a zalejeme  nálevem.. Nálev  připravíme rozpuštěním  1/4 litru 8% octa, 30 g soli a 80 g cukru v 1 litru vody.

Ředkev ve sklenicích 0,7 litru sterilujeme při teplotě vodní  lázně 85 až 90ĘC po dobu 20 minut 

                                                    a rychle vychladíme studenou  vodou

                                                   přiváděnou, nejlépe sprchou, na povrch hladiny horké vodní lázně.

 

*** Sirup z ředkve ***

Očištěné,  ale   neoloupané  bulvy  nastrouháme   nebo  rozdrtíme a krouhanku   nebo   drť   zasyrova   vylisujeme.  Můžeme  použít i kuchyňského mlýnku,  který rozkrájené ředkve  současně rozemele           a vylisuje.  Šťávu ponecháme  několik hodin  ustát a  čirou šťávu pomocí  hadičky  stáhneme  z  kalů.    Ve  stáhnuté  šťávě za studena rozpustíme 1,6 kg cukru a 6 g kyseliny citrónové na 1 litr šťávy.

 Sirup naplníme do lahví, zazátkujeme vypařenými korkovými zátkami nebo korunkami a uskladníme na temném a chladném místě.

Sirup  můžeme  také  vyrábět  teplou  cestou.  Krouhanku nebo drť zalijeme  menším  množstvím  vody,  mírně  vaříme  asi  15  minut a za tepla vylisujeme. Šťávu necháme  ustát. Čirou šťávu stáhnutou z kalů zahřejeme na 60 až 70ĘC a při této teplotě v ní rozpustíme stejné  množství  cukru  a  kyseliny  citrónové  jako  při výrobě zastudena. Mírně zchladlý sirup naplníme do lahví.

 

*** Sirup z černé ředkve (léčivý) ***

Z dobře omyté bulvy černé ředkve  (průměr 10-15 cm) odkrojíme asi 0,5-1  cm silný  plátek, plochy  posypeme cukrem  a přiložíme  na sebe,  bulvu položíme  do mísy  a odložíme  v chladnu. 

Již během hodiny se  začne vylučovat šťáva,  která s cukrem  tvoří bezbarvý sirup  s  příjemnou  kořenitou  chutí. 

Dětem  dáváme  3x denně 1 polévkovou   lžíci  sirupu.  

Abychom  dostali   další  množství, nakrojíme  následující  vrstvu.  Stačí   opakovat  ráno  a  večer        a získáme dostatečné  množství tekutiny pro  2 děti na  celý den.

Pro dospělé  nastrouháme jako salát.  Ředkev můžeme uskladnit  na zimu do písku.

 

 

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?