Je jisté, že čerstvá chuť kopru zůstane jedině, pokud jej konzervujeme zmražením v mrazničce. Tento způsob je (myslím si) nejideálnější,co se týče kvality a chuti.

 

 

*** STERILOVANÝ KOPR ***

Nálev :  2 , 3 , 4 , 8

1, Snítky kopru opereme, necháme okapat (můžeme i na drobno nakrájet)a upěchujeme je do skleniček .

2, zalijeme horkým nálevem

3, Sterilujeme :bobky2.jpg (8336 bytes)

                                        25 min. - 90st.C

 

*** KOPR V OCTĚ ***

Nálev : pouze OCET

Kopr před nakládáním opereme, necháme okapat, obereme větvičky i s mladými stonky, trochu překrájíme,aby se lépe rovnaly a namačkáme do sklenic s uzávěry “TWIST” (šroubovací,např.od tatars.omáč.apod)

Ocet ( 8 % ) převaříme a necháme vychladnout. Potom jej nalijeme na kopr. Sklenice uzavřeme šroubovacím uzávěrem a uložíme v chladu a temnu . NEZAVAŘUJEME !

V zimě používáme takto naložený kopr do koprové omáčky apod.,jídlo již obvykle nemusíme přikyselovat

Nekazí se ani při postupném odebírání. Ocet,který zůstává ve sklenici po odebrání kopru, můžeme použít k  kyselení např.čočky, salátů a podobných pokrmů,kde je chuť kopru vítaná.

 

*** Kopr v octě ***

Opereme  ho,  pokrájíme  na  menší  kousky, narovnáme do sklenic a  zalijeme převařeným a  úplně prochladlým octem,  mírně osoleným. 

Na 1  litr octa  asi  2  g soli. 

Druhý den  povrch ve sklenici  zalijeme  dobrým  olejem,  jinak  povázaný  kopr rychle vysychá. 

Máme-li dostatek  patentních sklenic  s víčky, naplníme sklenice, přiložíme víčka a stlačíme.

 

*** Kopr v octovém nálevu ***

Na nálev svaříme 1 litr octa, 1/4 litru vody,

40 g soli 

4 lžíce oleje. 

Očištěný  kopr  zalijeme  svařeným,  prochladlým  nálevem a sklenice  dobře povážeme.  Jinak  kopr  můžeme také  sušit jako ostatní zelené natě.(viz. níže)

 

 

 

KOPR LZE SAMOZŘEJMĚ TAKÉ SUŠIT,ALE PRÝ ZTRÁCÍ CHUŤ I VŮNI VÍCE, NEŽ JINÝMI

             ÚPRAVAMI .

*** KOPR V SOLI ***

Na 1 kg kopru – 200 -250 g soli 

Kopr opereme, necháme okapat,drobně rozsekáme, promícháme se solí a necháme stát až pustí šťávu.

Potom jej namačkáme do skleniček a povrch posypeme ještě lžičkou soli.

Takový kopr sice dlouho vydrží, ale osobně si myslím ,že bude v kuchyni dost slaný,nezkoušel jsem to.

------ skoro stejný postup u dalšího receptu :

*** Kopr naložený v soli ***

Na  1 kg  natě vezmeme  asi 150  g soli.  Jemné lístky přebraného kopru  promícháme   se  solí,  napěchujeme   do  sklenic,  povrch poklademe  silnější  vrstvou  soli   a  sklenici  dobře  uzavřeme šroubovacím víčkem nebo povážeme celofánem.

 

 

bobky.jpg (45871 bytes)

 

    jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?