*** FAZOLKY V NÁLEVU ***

Nálev : č. 3 –čistý Koření : na 1 kg fazolek asi 1/4 –1/2

lžičky mletého pepře

Ke sterilování jsou vhodné pouze mladé ,křehké fazolky s ještě měkkými semeny. Mohou být zelené i žluté.

Fazolky omyjeme,nožem zbavíme stopek a špiček a podle potřeby i postranních vláken.

1, Předvaříme je do poloměkka v trochu osolené vodě.

2, na dno sklenic dáme olej a špetku mletého pepře a a naskládáme na výšku (pokud děláme celé) lusky,nebo libovol.nakrájené fazolky.

3, zalijeme nálevem

4, Sterilujeme :

350 ml - 25 min - 90st.C

500 ml - 25 min. - 90st.C

1 l - 35 min. - 90st.C

 

 

 

 

*** Fazolky v sladkokyselém nálevu s olejem ***

Na  3/4  litru  vody  1/4  litru  8%  octa, 

25-30 g soli,

asi 70 g cukru,

olej.

Čerstvě sklizené  fazolky omyjeme, nožem zbavíme  stopek a špiček a podle potřeby  i postranních vláken. Nakrájíme  na kousky asi 3 cm. Předvaříme je nejprve ve vroucí vodě asi 5 minut a po scezení je ihned ochladíme studenou vodou. 

Na dno sklenic dáme 2-3 lžíce stolního oleje, srovnáme fazolky  a zalejeme horkým sladkokyselým nálevem.

                Sterilujeme  25-30 minut při 90°C. 

V zimě podáváme jako salát.

bobky.jpg (45871 bytes)

 

*** Pikantní zelené fazolky ***

Na jednu 3/4 litrovou sklenici:

500 g zelených fazolek,

1/8 litru bílého  vinného octa, 

šťávu z  2 citrónů, 

1 svazeček saturejky,

sůl, cukr, asi 1/2 litru oleje.

Fazolové  lusky  omyjeme.  Z  citrónů  vymačkáme  šťávu, 1 plátek citrónu ponecháme stranou. Vinný ocet svaříme s citrónovou šťávou a s  1/2 litrem  vody. Ochutíme  solí a  cukrem, vložíme  fazolky a saturejku a necháme 10 minut  vařit velmi mírným varem. Okapané fazolky  naplníme  do  sklenice  s  patentním  uzávěrem, zalijeme  olejem a  navrch  položíme  plátek citrónu. 

Necháme asi měsíc odležet.

 

*** Fazolový salát - hotový výrobek ***

Ve sladkokyselém  nálevu s olejem  naloženo 80% bílých  uvařených

fazolí,  15%  nakrájené  cibule   a  5%  červené  papriky 

rovněž  pokrájené na drobné kousky.        (Výborný salát).

 

 

 

 

jít na " seznam receptů , nebo na "celkový obsah" ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?