***  STERILOVANÁ JAKO  OKURKY  ***

 

Nálev  :  1 ,,.2  , 3 , -stejný jako na okurky

 

1 . Cuketu dobře umyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou

2. Odkrojíme jen kousky konců cukety

3: Když přitlačíme prstem na cuketu a ona se alespoň trošku v místě prstu "pohne", myslím,že je lepší ji

     neostrouhávat, ale slupku tam nechat. Pokud je hodně tvrdá,ořežeme ji.

    Zde záleží na názoru, já slupku většinou nechávám,ona stejně pak změkne při další úpravě.

4. Dále cuketu rozkrojíme na kusy ,vyjmeme lžící semeník a celý střed a koukneme se , jakou máme výšku

    sklenic,kde chceme cuketu dávat a podle toho nařežeme podélné - záleží na výšce sklenic,rozhodně si minimálně 3cm odečtěte,aby byla pak hladina nálevu nad řezy . Tloušťku asi 2cm silné.

  Zrovna tak ji můžeme nakrájet na kostky o velikosti takové,aby nám pak vyhovovala bez dalšího krájení např. do salátů (je výborná v bramborovém,ale i jinde).

5.  Na dno sklenice dáme kopr a dále to,co jste zvyklí u okurků (někdo dává cibuli,mrkev aj.), já cibuli ani mrkev nedávám,ale do některých skleniček dám kousky feferony.

6.  Zalijeme nálevem  a sterilujeme :  (čas nastavím až teploměr ukáže 85 st.C)

                                                                        25 min. - 85-90st.C (dle velikosti sklenic)

 

 

*** TATARSKÁ POMAZÁNKA Z CUKETY   ***

 

Složení : 2 středně velké cukety Koření : wolčestr

2 středně velké cibule - ale víc nic nepokazí !

sojová omáčka (nebo trochu polévkového koření, či podobné,nic se neděje, když nemáme nic)

8 lžic sádla , nebo 2 dcl oleje (já dávám víc)

kečup

sůl

peř mletý , sladká paprika (klidně i 2 balení) , je to řekl bych "volitelné" koření, kde ať si každý dá,co má rád .

dále dle vlastní chuti ( feferonky jsou zde také dobré ! )

1, cuketu oloupáme, rozpůlíme, vyjmeme semeník a dužninu nastrouháme.

(zde doporučuji cuketu mírně osolit,promíchat a nechat odkapat na cedníku část šťávy,aby pak pomazánka nebyla moc vodová.

Cibuli na drobno nakrájíme.

2, Na sádle cibuli zpěníme, přidáme cukety a pak dle vlastní chuti ostatní koření.

3, Za občasného míchání dusíme 30-40 min.

4, horkou pomazánku dáme do skleniček,uzavřeme víčky

5, a sterilujeme :

20 min. – 90 st.C

 

 

 

 

***  SALÁT  "CUKINA"  SMĚS  ***   

 

Nálev  :  1 ,,.2  , 3 , nebo dle výběru

1. Cuketu a papriky očistíme kartáčkem pod tek.vodou

2. Cibuli (asi 10%], cuketu(asi 60%),papriky (asi 30%) nakrájíme na menší kostky a promícháme.

    na dno sklenic dáme trošku oleje a někde můžeme přidat kousek feferonky, sklenice naplníme-trochu i

     namačkáme .

3. Zalijeme nálevem a  sterilujeme :  20 min. - 90 st.C 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***  ZELENINOVÁ  HOŘČICE  ***   

Složení  :  Jádřince ze 2 cuket ,pokud nejsou extrémě tvrdá jádra(nebo přímo cuketu,ale zde prostředky cuket můžeme použít, protože se to bude mixovat.) + asi 30-50dkg paprik + 1 kečup + 1 půlkilová plnotuč.hořčice + 3 dcl oleje + 6 feferon "Kozích rohů"(nebo 2 kulaté fef.) + 2 bal.slad.mleté papriky + asi půl kila cibule + pepř + sůl + cukr (250 gr.) + 2 dcl octa.

Zeleninu nakrájíme na kusy - přiměřeně našemu mixeru (jádřince, cibuli, feferony a všechno koření mimo octa a hořčice). Pak vše slijeme do hrnce, kde necháme na ohni vařit. Je lépe dát asi mírnější oheň,protože to rádo bublá,zvláště po zhoustnutí a na ruce samozřejmě pálí. Je dobré promíchávat.

Asi po hodině přidáme namixovanou papriku,dále hořčici a ocet. Vaříme dále do konzistence, jakou chceme mít , to záleží ,jak kdo má rád.  Ke konci je dobré vždy na podšálek lžičkou odebrat , nechat zchládnout a pak ochutnat, aby jsme posoudili, jak dochutit. Je rozhodně dobré ochutnávat vlažnějšího vzorku, ne horkého, protože chuť se může teplotou zkreslovat. Co často se zdá silnější na chuti horké, to pak po zchládnutí dost "zemdlí" a zjemní.

Nakonec naplníme do sklenic (z tohoto množství jsem měl 9 sklenic / 250ml), minim. 3cm od okraje !

Sterilujeme   30min - 95 st.C

 

 

***  CUKETOVÁ SEGEDÍNSKÁ POMAZÁNKA  ***   

SLOŽENÍ   :  Cuketa bez jádřince( 1,70 kg) + Jablka (1,30 kg) + Cibule (0,5 kg) + paprika (0,5 kg) + 2 dcl oleje + 2 bal.slad.mleté papr. + 4 lžičky pálivé papr.(nebo fefer.) + 1 dcl octa + 20 dkg cukru + 3 hřebíčky + sůl + 3 bobk.listy + 7-8 lžic plnot.hořčice.

Cuketu postrouháme,mírně osolíme a dáme na (nejlépe umělohmotný) cedník okapat. Jablka nastrouháme také a samozř. bez jádřinců.Ta necháme normálně v misce.

Pokrájenou cibulku (klidně na pásky a pod.) necháme na oleji do skelnata. Přidáme cukr a odstavíme. Pak přidáme sladkou a pálivou ml.papriku,promícháme,  přidáme cuketu a opět dáme na vařič.

Přidáme koření (viz výše,kromě hořčice) a hlídáme,aby se nepřichytla. Asi po půl hodině přidáme nastrouhaná jablka a po další půlhodině přidáme na pásky nakrájenou papriku, hořčici a děláme ještě asi půl až třičtvrtě hodiny. Je lépe dělat při mírném ohni.

Ochutnáme, chuť by měla být lehce do kyselkava,ale vše záleží na Vaší fantazii a vkusu.

Pak naplníme do sklenic a sterilujeme      30min. - 95 st.C

 

*** Pomazánka z cuket na topinky ***

Asi  2 kg  cuket, 35  dkg  česneku, 

25 dkg  rajčat (nebo  10 dkg rajského protlaku),

2 větší cibule,

tři polévkové lžíce olivového nebo  slunečnicového  oleje,  čajová  lžičku  chilli,  půl čajové lžičky muškátového květu a půl polévkové lžíce soli.

Cukety nasucho  upečené v troubě, podélně  rozkrojíme a dužinu ze slupky vyberme lžicí do mísy.  Přidáme spařená a oloupaná rajčata nebo  protlak  a  směs  rozmixujeme  nebo  propasírujeme.

Přidáme drobně   nakrájenou  cibuli   krátce  na   oleji  osmahnutou  "do skelnata", přimícháme česnek utřený se  solí a koření a dobře vše promícháme.

Směs  plníme do skleniček,  zavíčkujeme a sterilujeme

                                                                            30 minut při 85°C.

                            Topinky před opékáním nebo smažením nesolit!

 

*** Čína z cukety  ***

6 velkých  cibulí  zpěníme  na  3  lžících  sádla, přidáme 1,5 kg cukety  bez jader  nakrájené  na  kostičky. Přidáme  lžičku soli, lžičku zázvoru  a lžičku papriky. Dále  přidáme 1 paličku česneku,        6 lžic sójové  omáčky a asi 30 minut vaříme.

Potom přidáme 2 malé rajčatové protlaky (nebo jeden - velikosti  paštiky MAJKA  - a  rajčata -  těch dost) a povaříme ještě 5 minut.

Dáme do  vyhřátých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Vhodné  ke špagetám  apod.,  kdy  před použitím  přidáme nadrobno nakrájenou a opečenou uzeninu (salám).

 

*** Cuketové květy  ***

Na  jednu  2  litrovou  sklenici:       10-15  cukínových květů (podle velikosti),

                                                     1/2 litru bílého  vinného octa,

                                                     1-2 stroužky česneku,

                                                     sůl, asi 1 litr oleje.

Cuketové  květy  omyjeme,  odkrojíme  tvrdé  stopky.  Vinný  ocet svaříme s 1  litrem vody a

s česnekem.  Osolíme, vložíme cuketové květy a vaříme podle velikosti  10-20 minut velmi  mírným varem.

Vyjmeme česnek a cuketové květy  i s nálevem ještě horké naplníme do sklenice.  Zalijeme olejem,   povážeme  celofánem a necháme 2-4 týdny odležet.

 

 

*** Úschova cuket na zimu v mrazničce ***

Oloupané, zbavené jádřinců a upravené  na kostičky nebo plátky je necháme přejít  varem, lepší je však  krátké blanšírování v páře.

Vychladlou  zeleninu  rozdělíme  do  mikrotenových sáčků, balíčky zploštíme  a uzavřeme. 

S výhodou  lze použít  mikrovlnné trouby:     připravené cukety pokropíme vodou, zakryjeme 

                                                                  a dáme do trouby na 3 minuty na plný výkon.

 

 

 

 

 

Zpět na Seznam zeleniny ,

                  nebo na Celk. obsah ?

 

                                 

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?