cibule1.jpg (10245 bytes) cibule1.jpg (10245 bytes)

*** STERILOVANÁ CIBULKA ***

Nálev : 2 , 3 , 4 , 5 , 8 Koření : viz v nálevu

1 . Cibule oloupeme ( bez poškození plodu ),malé necháme celé,velké rozkrojíme na půlky,nebo na čtvrtky,podle toho,jaké máme sklenice.

2 . do hrnce dáme studenou vodu a asi 1 lžičku kyseliny citrónové a postupně zahříváme tak, aby do 30 minut byla voda teplá 90 stup.C.

3 . Po té cibulky slijeme a zchladíme studenou vodou a ihned plníme do sklenic a zaléváme připraveným nálevem.

Pokud je z nějakého důvodu nemůžeme hned plnit do sklenic (např. došel nálev apod.),vnoříme je do studené vody s kyselinou citrónovou,zde je klidně můžeme ponechat,než si připravíme jiné věci.

Sterilujeme :         350 ml - 15 min - 85 stup.C

                                500 ml - 20 min - 85 stup.C

                                1 l - 25 min - 85 stup.C

                                5 l - 35 min - 85 stup.C

Stoupání teploty na 85 stup.C by nemělo být kratší, než 25 min. a naopak by nemělo přesáhnout 50 min.

cibupap.jpg (63954 bytes)

 

*** SUŠENÁ CIBULE ***

Cibuli oloupáme a nakrájíme na kolečka tlustá asi 3 - 4 mm , která se při sušení rozpadnou na kroužky.

Sušíme ji při teplotě 55-60 st.C , dosoušíme při teplotě o něco nižší.

Správně usušená cibule nesmí zhnědnout, smí být jen mírně nažloutlá. Po usušení ji necháme nějaký čas rozloženou na vzduchu, ze kterého přijme opět trochu vlhkosti zpět.

Ukládáme ji v suchu a v chladnu.

*** CIBULE V SOLI ***

Na 1 kg cibule - 150 gr. soli

Cibuli oloupáme, nakrájíme na drobno a rozloženou necháme zavadnout. Potom ji promícháme se solí a dobře napěchujeme do menších skleniček.

Povrch ještě zasypeme slabší vrstvou soli.

Při přípravě pokrmů musíme být opatrní, abychom pokrm nepřesolili !

 

*** Nakládané cibulky ***

 

Na jednu 1/2  litrovou sklenici:     500 g malých  cibulek,

                                                       1/2 litru červeného vína,

                                                       1/8 litru červeného vinného octa,

                                                       1 bobkový list,

                                                       1 snítka  bazalky, 3  kuličky černého  pepře, sůl,  cukr,

                                                       asi 3/8 litru oleje.

Cibulky  oloupeme. Uvaříme  si  nálev  z červeného  vína, vinného octa,  bylinek a  koření. Do  nálevu vložíme  cibulky a vaříme je 15-20 minut  mírným varem. Okapané, ještě  horké cibulky naplníme          do  sklenice  s  patentním   uzávěrem,  zalijeme  olejem a necháme asi měsíc odležet.

 

*** Cibulový sirup (léčivý)  ***

Léčivé sirupy se ředí jako ovocné  1:5 až 1:8, je vhodné je dělat za studena.

150 g cibule kuchyňské ustrouháme,  smícháme s 600 ml destilované vody a 150  ml jemného 90% lihu. Získanou  tekutinu ještě svaříme se 150 g cukru.

Cibule  má  pro  vysoký  obsah  fytoncidů  silný bakteriostatický a dezinfekční   účinek,   zejména   při   zánětech  horních  cest dýchacích, nachlazeních, chrapotů a katarů průdušek.

Užívá se též při nechutenství a zvyšuje  vylučování moči. Nachlazeným dětem je možné  tento  sirup  podávat   po  lžičkách  smíchaných  s  medem a několika kapkami citrónu.

 

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?