celer1.jpg (11464 bytes)

 

*** Celer  s  olejem ***

Nálev : 2 , 3                                                                                   Koření : viz v nálevu

1 lžička oleje na 1 sklenici

  1. bulvy očistíme , nakrájíme na menší kusy nebo plátky a uvaříme téměř do měkka.
  2. Po uvaření jej nakrájíme na plátky či na kostky a vložíme do sklenic ,kde jsme již dali olej a zalijeme nálevem.

 

Sterilujeme :           350 ml - 25min - 90 stup.C

                                  500 ml - 25 min - 90 stup.C

*** Celer ***

Nálev : 2 , 3 , 5 , 6 , 8                             Koření : dle nálevu=hořčič.semeno

Pepř celý

Nové koření

Řezy cibule

  1. Celer namočíme do studené vody,omyjeme, oloupeme,opláchneme a nakrájíme na plátky (s.7 mm), menší hranolky,nebo kostičky
  2. Ihned vložíme do vařící vody,kde jsme dali kyselinu citrónovou (10 gr./1 l vody) a při mírném varu povaříme téměř do měkka.
  3. Pokud nebudeme nálev cedit , dáme na dno koření.
  4. Horký celer propláchneme studenou vodou,okapeme a naplníme jím sklenice,které pak zalijeme horkým nálevem.
  5. Sterilujeme : 500 ml - 25 min. - 95 st.C

700-900 ml - 30 min. - 95 st.C

POZNÁMKA : Já osobně celer vůbec nepředvařuji , jen jej očistím , nakrájím na drobné kostičky ,ty dám do vody s kysel.citrónovou (zde může klidně být i do druhého dne,dokonce se mi zdá chutnější).

Sklenice naplním asi 3 cm pod okraj,zaliji nálevem a steriluji 10-15 min.při 100 st.C,dále pak nechám teplotu klesat na 90 st.C ještě dalších 40 min.

 

*** Celer sušený ***

Dlouho skladovaný celer ztrácí na kvalitě i použitelnosti ,proto si ho trochu nasušíme.

Omytý a dobře očištěný celer nakrájíme na kolečka, nebo na nudličky a začneme sušit při teplotě 50 st.C, kterou postupně zvýšíme na 65 až 70 st.C.

Sušení přerušujeme, aby celer nezčernal.

Ukládáme na suchém vzdušném místě v celofánových sáčcích, nebo v dobře uzavřených sklenicíchcelerpet.jpg (92158 bytes)

 

*** Celer a petržel - sušená nať  ***

Podzimní  celer a  petržel má  bohatý trs  zelené natě obsahující důležitý vitamín C.  Usušená nať je v zimě  výborným přídavkem do polévek a omáček.

Dobře  ji  opereme  a  na  čistém  papíru  či  sítu sušíme.

 Dobře proschlé natě  v dlaních rozemneme  na moučku, kterou  uložíme do skleniček  s  uzávěrem.  Na  kořenky  pak  dáme štítek  s nápisem,  bychom věděli, zda je to suchá nať petrželky či celeru.

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?