** Kompot z vypeckovaných višní **
Višně, 300 g cukru na 1/2 litru vody.
Vodu s cukrem povaříme a ještě teplý roztok vlijeme do litrové
zavařovací sklenice, kam vhazujeme vypeckované višně. Nálev může
sahat jen 20 mm pod okraj sklenice. Pak sterilujeme 20 minut při
85ĘC. Je to kompot vhodný pro děti, neboť je bez pecek. Tyto
višně můžeme též používat do ovocných pohárů.
** Višně ve vlastní šťávě pro diabetiky **
Protože višně pouštějí šťávu při otrhávání stopek, raději je
odstřihneme 3 mm před koncem. Plody pevně narovnáme do sklenic,
aby mezi nimi nebyla mezera, ale neplníme je vrchovatě.
Sterilujeme 20 minut při 80°C. Po otevření je můžeme přisladit
umělým sladidlem
** Syrové višně v cukru **
2 kg ovoce, 1 kg cukru.
Višně nad talířem vypeckujeme a pak smícháme s cukrem. Naplníme
je do sklenic, trochu zmáčkneme a povážeme dobře celofánem.
Sklenice postavíme za okna na slunce a ponecháme 14 dnů. Občas
sklenicí potřeseme, aby všechny plody byly v cukru potopeny. Pak
uložíme v chladu. Toto proslazené ovoce používáme jako náplň do
pečiva nebo je přidáváme do jiných, méně sladkých kompotů.
** Višňová zavařenina **
Na 1 kg višní 350 g pískového cukru, šťáva z 1/2 citrónu.
Oprané višně odpeckujeme, vložíme je do kastrolu a povaříme za
občasného míchání 15 minut bez cukru. Pak je prosypeme cukrem
a vaříme tak dlouho, až se kapka na talíři nerozlévá, ale tuhne.
Do hotové zavařeniny vmícháme citrónovou šťávu a horkou
zavařeninou plníme sklenice a povážeme celofánem.
** Višňová zavařenina **
Na 1 kg višní 350 g pískového cukru.
Oprané, odkapané višně zbavíme pecek a rozvaříme je v kamenném
kastrole. Vaříme je nejprve bez cukru. Jakmile začnou houstnout,
přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až kapka tekutiny na talíři
ztuhne. Pak přidáme 1/2 obsahu prášku Petol, promícháme
a povaříme jen 2 minuty. Horkou zavařeninu nalijeme do sklenic
dobře vymytých a ohřátých. Povážeme zvlhčeným celofánem.
** Višňový džem s rybízem **
3 kg odpeckovaných višní, 1/4 lt. rybízové šťávy, 1,80 kg cukru.
Aby džem rychleji zrosoloval, přidáváme rybízovou šťávu, která má
hodně pektinu. Polovinu odpeckovaných višní rozvaříme s cukrem,
pak teprve přidáme druhou polovinu odpeckovaných višní
a rybízovou šťávu. Mícháme a vaříme asi 15 min. Zkusíme na
talířku, zda kapka prochladlá už nestéká a zda rosoluje. Za horka
plníme do čistých, nahřátých sklenic a dobře povážeme.
jít na " seznam receptů ,
nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?