** Tykvový kompot **

 

Tykev rozkrojíme  na několik částí, oloupeme  a odstraníme semena

 

a řídkou  houbovitou  část  dužiny.  Pevnou  dužinu rozkrájíme na

 

kostičky  o hraně  asi 2  cm. Kostičky  ponoříme do  vody s octem

 

v poměru  1 díl  pitné vody,  3/4 dílu  8% octa.  V tomto roztoku

 

ponecháme kostičky přes noc, nejméně  však 12 hodin. Po této době

 

vodu  s octem  slijeme a  kostičky tykve  povaříme 5  až 10 minut

 

v mírně vroucím  cukerném roztoku, který  si připravíme v  poměru

 

1 litr  vody,  2  kg  cukru  a  5  g  kyseliny citrónové. Ovařené

 

kostičky  mají být  mírně změklé,  sklovitě prosvítavé  a nikoliv

 

přespříliš  měkké  nebo  dokonce  rozvařené.  Po  ovaření vyjmeme

 

kostičky z  roztoku děrovanou naběračkou a  necháme je na vzduchu

 

vychladnout.  Na dno  konzervových sklenic  vložíme vždy  4 až  5

 

celých  hřebíčků a  2 zlomky  skořicové kůry  dlouhé asi  3 až  4

 

centimetry. Kostičky  narovnáme do sklenic  a zalijeme vychladlým

 

roztokem, ve kterém jsme je předvářeli. Uzavřené 0,5 lt. sklenice

 

s kompotem sterilujeme  ve vodní lázni  při teplotě 85stC  po dobu

 

20 minut.

 

 

** Dýňový kompot **

 

1 kg dýně, 1/2 litru octa, 1/2 litru vody, 800 g cukru, 1 citrón,

 

2 hřebíčky, kousíček celé skořice.

Zralou  dýni  opláchneme,  rozkrojíme,  měkkou  dužinu  se semeny

 

odstraníme.  Vroubkovaným nožem  nakrájíme na  menší kousky  nebo

 

kostky. V hluboké  míse ji zalijeme roztokem vody  s octem. Druhý

 

den  ocet  slijeme,  dýni  prosypeme  cukrem  a  necháme ještě do

 

druhého  dne.  Roztok  povaříme,  přidáme  kousek citrónové kůry,

 

skořici  a dýni.  Vaříme zvolna  tak dlouho,  až dýně zesklovatí.

 

Odcedíme ji do sklenic. Roztok  pak ještě chvíli svařujeme, až je

 

sirupovitý, nalijeme do sklenic, které povážeme celofánem.

 

 

 

** Nakládání turka **

 

V 1 litru vody, 1/2 litru ananasové šťávy (sirupu) a 50 dkg cukru

 

povaříme  turka  na  měkko.  Do  každé  sklenice  dáme  1 kolečko

 

citrónu, 1 polévkovou lžíci ananasové šťávy, 2-4 hřebíčky, úlomek

 

skořice, zalijeme nálevem ve kterém jsme turka povařili.

 

 

 

** Dýňový kompot  **

 

3 kg  dýně nakrájené  na kostičky,  1,5 litru  vody, 1  ananasový

 

sirup  (0,7 litru),  2 lžičky  kyseliny citrónové  a 40 dkg cukru

 

povaříme do sklovita. Dýni scedíme,  dáme do skleniček a do každé

 

přidáváme  2-4  hřebíčky,  kousek   skořice  a  kolečko  citrónu.

 

Zalejeme   nálevem    scezeným   z   dýně,    sklenice   uzavřeme

 

a sterilujeme. 

(Pozn.: po  nalití nálevu scezeného z dýně  jej  zbylo  1  litr,  nutno  snížit množství vody

 

a případně i sirupu.)

 

 

 

** Dýňový kompot **

 

2 kg okrájené dýně  nebo cukety, 1 litr vody,  600 g krystalového

 

cukru, 3  hřebíčky, 2 lžíce kyseliny  citrónové, hrst pomerančové

 

a citrónové kůry.

Dýni nakrájíme na kostičky, promícháme  s vodou a všemi přísadami

 

a necháme  24  hodin  uležet.  Potom  vyndáme  hřebíček,  skořici

 

a kůru. Její část hodně drobně nakrájíme, vrátíme zpátky a vaříme

 

do zesklovatění dýně. Horký kompot plníme do sklenic, zavíčkujeme

 

a necháme  chladnout  dnem  vzhůru.  Pokud  použijeme do hotového

 

kompotu  ananasovou  příchuť,  nepřidáváme  do  nálevu citrónovou

 

a pomerančovou kůru.

 

 

 

** Marmeláda z dýně **

 

1 kg uvařené kaše z dýně, 1/3  litru vody, 500 g pískového cukru,

 

kůra z půlky citrónu, 2 celé hřebíčky.

Oloupanou  dýni nakrájíme  na kousky  a uvaříme  ve vodě na kaši.

 

Vychladlou  dýni  prolisujeme,   přidáme  cukr,  citrónovou  kůru

 

a hřebíček  a znovu  vaříme do  husta. Do  vychladlejší marmelády

 

vmícháme citrónovou šťávu. Naplníme zavařovací sklenice, uzavřeme

 

a sterilujeme 20 minut při 80°C.

 

 

** Marmeláda z dýně **

 

Na 1 kg turka nalijeme 3/4 litru  vody a 1/4 litru octa a necháme

 

vařit do  zhoustnutí. Potom teprve  přidáme 1/2 kg  cukru, kousek

 

vanilky a citrónu a vaříme opět do zhoustnutí.

 

 

 

** Povidla z dýně  **

 

1 dýně, 1 malá konzerva ananasu, 1 dl citronové šťávy, 1 kg cukru

 

(krystal), 2 lžíce želatiny.

Dýni očistíme  a nastrouháme. Vložíme do  hrnce, přidáme nadrobno

 

rozkrájený  ananas   včetně  nálevu.  Vlijeme   citronovou  šťávu

 

a pomalu   vaříme,   dokud   nastrouhaná   dýně   nezmění   svoji

 

konzistenci. Nasypeme cukr a za  stálého míchání vaříme, dokud se

 

zcela nerozpustí a povidla  nezhoustnou. Na želatinu nalijeme 1/2

 

dl studené  vody a velmi  pomalu zahříváme; dokud  se nerozpustí,

 

mícháme. Poté  vlijeme do povidel a  důkladně promícháme. Několik

 

minut necháme povařit.  Horké vlijeme do sklenic a  vložíme na 24

 

hodin do suché páry.

 

 

** Džus z dýně  **

 

3 kg  dýně, 1  kg cukru,  1 lžíce  kyseliny citrónové,  2,5 litru

 

vody, 2 citróny. To vše  nakrájíme, promícháme a necháme 24 hodin

 

uležet. Potom  uvaříme a rozmixujeme, přidáme  10 litrů převařené

 

vody,  1  ovocit  citrónový  (lze  nahradit  cukrem),  šťávu ze 3

 

citrónů.  Vše  převaříme  a  dáme  do  lahví.

 

 

 

** Dýně kandovaná  **

 

2 kg dýně nakrájíme na větší kousky, zalijeme 8 dl vody s 1 lžící

 

kyseliny citrónové, necháme 12 hodin  odležet, scedíme. Na 1,5 dl

 

vody  dáme  1  kg  cukru  a  dýni  vaříme, až zesklovatí. Vypneme

 

a necháme v roztoku 24 hodin.  Druhý den mírně povaříme a necháme

 

zase  odležet. Tak  to uděláme  ještě dvakrát.  Pak dýni scedíme,

 

necháme sušit, nejlépe na radiátoru  ústředního topení, a když je

 

napůl  usušená,  obalíme  ji  v  pískovém  cukru  a proces sušení

 

dokončíme.  Dýni můžeme  připravit s  nejrůznější příchutí. Místo

 

vody  můžeme dát  pomerančový nebo  ananasový džus  nebo do  vody

 

přidat  oblíbenou tresť  či  citrón,  hřebíček atd.,  fantazii se

 

zkrátka  meze nekladou.  Je s  tím hodně  práce, ale  chuť těchto

 

našich vlastních výrobků nám ji bohatě vynahradí.

 

 

 

** Proslazená tykev **

 

Nejlépe  s  odrůdou  Veltruská   obrovská.  Dužinu  nakrájíme  na

 

krychličky o hraně asi 2 cm, necháme je vařit 15 minut v cukerném

 

roztoku připraveném z 0,5 kg  krystalového cukru, 0,12 litru octa

 

a 0,25  litru  vody  na  1  kg  rozkrájené tykve. Povařenou tykev

 

necháme ležet přes noc v cukerném  roztoku a druhý den ji v témže

 

roztoku znovu povaříme  asi 10 minut. To opakujeme  celkem 5 dnů.

 

Poslední den vyjmeme tykev z  roztoku, necháme ji důkladně okapat

 

a obalíme  jemným krystalovým  cukrem. Tykev  potom rozložíme  na

 

plech pokrytý  pergamenovým papírem a necháme  na vzduchu usušit.

 

Proslazenou  tykev  používáme  do  různých  moučníků. Ze zbyléhho

 

roztoku a tykve uděláme marmeládu.

 

 

 

 

 

jít na " seznam receptů

nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?