** Tykvový kompot **
Tykev rozkrojíme na několik částí, oloupeme a odstraníme semena
a řídkou houbovitou část dužiny. Pevnou dužinu rozkrájíme na
kostičky o hraně asi 2 cm. Kostičky ponoříme do vody s octem
v poměru 1 díl pitné vody, 3/4 dílu 8% octa. V tomto roztoku
ponecháme kostičky přes noc, nejméně však 12 hodin. Po této době
vodu s octem slijeme a kostičky tykve povaříme 5 až 10 minut
v mírně vroucím cukerném roztoku, který si připravíme v poměru
1 litr vody, 2 kg cukru a 5 g kyseliny citrónové. Ovařené
kostičky mají být mírně změklé, sklovitě prosvítavé a nikoliv
přespříliš měkké nebo dokonce rozvařené. Po ovaření vyjmeme
kostičky z roztoku děrovanou naběračkou a necháme je na vzduchu
vychladnout. Na dno konzervových sklenic vložíme vždy 4 až 5
celých hřebíčků a 2 zlomky skořicové kůry dlouhé asi 3 až 4
centimetry. Kostičky narovnáme do sklenic a zalijeme vychladlým
roztokem, ve kterém jsme je předvářeli. Uzavřené 0,5 lt. sklenice
s kompotem sterilujeme ve vodní lázni při teplotě 85stC po dobu
20 minut.
** Dýňový kompot **
1 kg dýně, 1/2 litru octa, 1/2 litru vody, 800 g cukru, 1 citrón,
2 hřebíčky, kousíček celé skořice.
Zralou dýni opláchneme, rozkrojíme, měkkou dužinu se semeny
odstraníme. Vroubkovaným nožem nakrájíme na menší kousky nebo
kostky. V hluboké míse ji zalijeme roztokem vody s octem. Druhý
den ocet slijeme, dýni prosypeme cukrem a necháme ještě do
druhého dne. Roztok povaříme, přidáme kousek citrónové kůry,
skořici a dýni. Vaříme zvolna tak dlouho, až dýně zesklovatí.
Odcedíme ji do sklenic. Roztok pak ještě chvíli svařujeme, až je
sirupovitý, nalijeme do sklenic, které povážeme celofánem.
** Nakládání turka **
V 1 litru vody, 1/2 litru ananasové šťávy (sirupu) a 50 dkg cukru
povaříme turka na měkko. Do každé sklenice dáme 1 kolečko
citrónu, 1 polévkovou lžíci ananasové šťávy, 2-4 hřebíčky, úlomek
skořice, zalijeme nálevem ve kterém jsme turka povařili.
** Dýňový kompot **
3 kg dýně nakrájené na kostičky, 1,5 litru vody, 1 ananasový
sirup (0,7 litru), 2 lžičky kyseliny citrónové a 40 dkg cukru
povaříme do sklovita. Dýni scedíme, dáme do skleniček a do každé
přidáváme 2-4 hřebíčky, kousek skořice a kolečko citrónu.
Zalejeme nálevem scezeným z dýně, sklenice uzavřeme
a sterilujeme.
(Pozn.: po nalití nálevu scezeného z dýně jej zbylo 1 litr, nutno snížit množství vody
a případně i sirupu.)
** Dýňový kompot **
2 kg okrájené dýně nebo cukety, 1 litr vody, 600 g krystalového
cukru, 3 hřebíčky, 2 lžíce kyseliny citrónové, hrst pomerančové
a citrónové kůry.
Dýni nakrájíme na kostičky, promícháme s vodou a všemi přísadami
a necháme 24 hodin uležet. Potom vyndáme hřebíček, skořici
a kůru. Její část hodně drobně nakrájíme, vrátíme zpátky a vaříme
do zesklovatění dýně. Horký kompot plníme do sklenic, zavíčkujeme
a necháme chladnout dnem vzhůru. Pokud použijeme do hotového
kompotu ananasovou příchuť, nepřidáváme do nálevu citrónovou
a pomerančovou kůru.
** Marmeláda z dýně **
1 kg uvařené kaše z dýně, 1/3 litru vody, 500 g pískového cukru,
kůra z půlky citrónu, 2 celé hřebíčky.
Oloupanou dýni nakrájíme na kousky a uvaříme ve vodě na kaši.
Vychladlou dýni prolisujeme, přidáme cukr, citrónovou kůru
a hřebíček a znovu vaříme do husta. Do vychladlejší marmelády
vmícháme citrónovou šťávu. Naplníme zavařovací sklenice, uzavřeme
a sterilujeme 20 minut při 80°C.
** Marmeláda z dýně **
Na 1 kg turka nalijeme 3/4 litru vody a 1/4 litru octa a necháme
vařit do zhoustnutí. Potom teprve přidáme 1/2 kg cukru, kousek
vanilky a citrónu a vaříme opět do zhoustnutí.
** Povidla z dýně **
1 dýně, 1 malá konzerva ananasu, 1 dl citronové šťávy, 1 kg cukru
(krystal), 2 lžíce želatiny.
Dýni očistíme a nastrouháme. Vložíme do hrnce, přidáme nadrobno
rozkrájený ananas včetně nálevu. Vlijeme citronovou šťávu
a pomalu vaříme, dokud nastrouhaná dýně nezmění svoji
konzistenci. Nasypeme cukr a za stálého míchání vaříme, dokud se
zcela nerozpustí a povidla nezhoustnou. Na želatinu nalijeme 1/2
dl studené vody a velmi pomalu zahříváme; dokud se nerozpustí,
mícháme. Poté vlijeme do povidel a důkladně promícháme. Několik
minut necháme povařit. Horké vlijeme do sklenic a vložíme na 24
hodin do suché páry.
** Džus z dýně **
3 kg dýně, 1 kg cukru, 1 lžíce kyseliny citrónové, 2,5 litru
vody, 2 citróny. To vše nakrájíme, promícháme a necháme 24 hodin
uležet. Potom uvaříme a rozmixujeme, přidáme 10 litrů převařené
vody, 1 ovocit citrónový (lze nahradit cukrem), šťávu ze 3
citrónů. Vše převaříme a dáme do lahví.
** Dýně kandovaná **
2 kg dýně nakrájíme na větší kousky, zalijeme 8 dl vody s 1 lžící
kyseliny citrónové, necháme 12 hodin odležet, scedíme. Na 1,5 dl
vody dáme 1 kg cukru a dýni vaříme, až zesklovatí. Vypneme
a necháme v roztoku 24 hodin. Druhý den mírně povaříme a necháme
zase odležet. Tak to uděláme ještě dvakrát. Pak dýni scedíme,
necháme sušit, nejlépe na radiátoru ústředního topení, a když je
napůl usušená, obalíme ji v pískovém cukru a proces sušení
dokončíme. Dýni můžeme připravit s nejrůznější příchutí. Místo
vody můžeme dát pomerančový nebo ananasový džus nebo do vody
přidat oblíbenou tresť či citrón, hřebíček atd., fantazii se
zkrátka meze nekladou. Je s tím hodně práce, ale chuť těchto
našich vlastních výrobků nám ji bohatě vynahradí.
** Proslazená tykev **
Nejlépe s odrůdou Veltruská obrovská. Dužinu nakrájíme na
krychličky o hraně asi 2 cm, necháme je vařit 15 minut v cukerném
roztoku připraveném z 0,5 kg krystalového cukru, 0,12 litru octa
a 0,25 litru vody na 1 kg rozkrájené tykve. Povařenou tykev
necháme ležet přes noc v cukerném roztoku a druhý den ji v témže
roztoku znovu povaříme asi 10 minut. To opakujeme celkem 5 dnů.
Poslední den vyjmeme tykev z roztoku, necháme ji důkladně okapat
a obalíme jemným krystalovým cukrem. Tykev potom rozložíme na
plech pokrytý pergamenovým papírem a necháme na vzduchu usušit.
Proslazenou tykev používáme do různých moučníků. Ze zbyléhho
roztoku a tykve uděláme marmeládu.
jít na " seznam receptů ,
nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?