** Trnkový kompot **
Plně zralé a změklé trnky opereme, narovnáme do sklenic
a zalijeme roztokem 450 g cukru a 5 g kyseliny citrónové
v 1 litru vody. Ve sklenicích 0,5 litru sterilujeme při teplotě vodní
lázně 85°C po dobu 25 minut.
** Trnkový sirup **
Mrazem přešlé trnky podlijeme vodou a prohřejeme po dobu asi 10 minut při teplotě 60 až 70°C za současného roztírání. Šťávu
necháme prokapat plachetkou a zbytek mírným tlakem vylisujeme.
Ve šťávě zahřáté na 80 až 85°C rozpustíme 1,6 až 1,7 kg cukru
a 6 g kyseliny citrónové na 1 litr šťávy. Sirup naplníme do
lahví, uzavřeme a uchováme v chladu a temnu.
** Sušené trnky **
Sušíme celé plody. Před sušením ponoříme trnky na 15 až 20 sekund
do vroucí vody a ihned vychladíme ve studené vodě. Okapané oschlé
plody sušíme v troubě nebo sušárně při počáteční teplotě 40stC,
kterou asi po jedné hodině zvýšíme na 60°C. V poslední třetině
sušení teplotu opět snížíme na 40 až 50°C. Sušení trvá přibližně
5 až 6 hodin. Usušené trnky mají být vláčné.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?