** Trnkový kompot **

 

Plně  zralé   a  změklé  trnky  opereme,   narovnáme  do  sklenic

 

a zalijeme  roztokem 450  g cukru  a 5  g kyseliny  citrónové

v 1 litru vody. Ve sklenicích 0,5 litru sterilujeme při teplotě vodní

 

lázně 85°C po dobu 25 minut.

 

 

 

 

** Trnkový sirup **

 

Mrazem přešlé trnky  podlijeme vodou a prohřejeme po  dobu asi 10 minut  při  teplotě  60  až  70°C  za současného roztírání. Šťávu

 

necháme prokapat plachetkou a zbytek mírným tlakem vylisujeme.

 

 

Ve šťávě  zahřáté na  80 až  85°C  rozpustíme  1,6 až  1,7 kg  cukru

 

a 6  g kyseliny  citrónové na   1 litr  šťávy. Sirup  naplníme do

 

lahví, uzavřeme a uchováme v chladu a temnu.

 

 

** Sušené trnky **

 

Sušíme celé plody. Před sušením ponoříme trnky na 15 až 20 sekund

 

do vroucí vody a ihned vychladíme ve studené vodě. Okapané oschlé

 

plody sušíme  v troubě nebo  sušárně při počáteční  teplotě 40stC,

 

kterou asi  po jedné hodině  zvýšíme na 60°C.  V poslední třetině

 

sušení teplotu opět snížíme na  40 až 50°C. Sušení trvá přibližně

 

5 až 6 hodin. Usušené trnky mají být vláčné.

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?