** Šípkový kompot **
Na 1 kg vyčištěných šípků 1 litr vody a 70dkg cukru (rozdělíme na
2x).
Celé červené nepřezrálé šípky,ještě s pevnou slupkou zbavíme
stopek a okvětí,po délce je rozřízneme a vyčistíme od jader
s chloupky. Pak šípky dobře vypereme ve studené vodě, dáme
okapat, načež je vložíme do povařeného cukru s vodou a povaříme
5 minut. Šípky ponecháme v roztoku přes noc. Druhý den šípky
složíme do sklenic. Do cukerného roztoku přidáme druhou část
cukru a svaříme do husta. Za horka nalijeme cukr na šípky.
Studené sklenice pak sterilujeme 15 minut při 80°C. Zavařené
šípky se dobře hodí pro zdobení jiných kompotů nebo cukrovinek.
** Šípková marmeláda **
Větší množství zralých, ale ještě tvrdých šípků. Omyté a zbavené
stopek je vyloupneme - zbavíme je jadérek i chloupků, které jsou
uvnitř plodů. Pak je vložíme do vroucí vody tak, aby byly zcela
potopené. Doměkka je uvaříme a prolisujeme přes sítko, tím je
zbavíme tvrdých slupek. Protlak zvážíme a v kastrolu znovu
uvedeme do varu. Pak přimícháme potřebné množství cukru - na 1 kg
protlaku 60 dkg cukru. Vaříme tak dlouho, dokud neodpaříme
potřebné množství vody a marmeláda nemá požadovanou hustotu.
Pokud se cukr nechce rozpouštět, je protlak příliš hustý, musíme
přidat trošku převařené vody. Ještě horkou marmeládu naplníme do
předehřátých sklenic, neprodyšně uzavřeme víčky, obrátíme dnem
vzhůru a necháme chladnout. Pro větší jistotu můžeme, ihned po
naplnění a uzavření, marmeládu sterilovat při teplotě vodní lázně
85 až 90 stupňů po dobu 5 minut.
Tato zavařenina se používá jako vzácné koření - jako příloha
k masům "na divoko", jako zpestření při přípravě omáček ke
zvěřině či k pečenému hovězímu nebo skopovému masu.
** Šípková zavařenina **
Šípky musíme nejdříve očistit a zbavit bubáčků. Pak je zalijeme
vodou a rozvařujeme. Rozvařené prolisujeme přes žíněné síto nebo
k tomuto účelu používáme speciální mlýnek - lis na ovoce, který
používáme na džemy z rybízu a angreštu. Měkké šípky používáme na
zavařeninu, tvrdší sušíme. Na 1 kg šípkového protlaku dáváme 400
- 500 g cukru. Při přípravě můžeme postupovat tak, že na
zahuštění používáme Petosu. I když je v návodu na sáčku napsáno
600 g na 1 kg protlaku, stačí dávku cukru snížit na 500 g i méně,
zvláště jestliže protlak po uvaření ještě sterilujeme.
Při používání práškové Petosy se vitamín C nejméně ničí, vzhledem
k tomu, že hotový protlak (prolisované šípky) se vaří 5 minut,
s cukrem a Petosou i kyselinou citrónovou ještě jen 4-5 minut.
Nakonec s Petosou vaříme prudce 2 minuty. Při přípravě šípkové
zavařeniny prcujeme tedy s Petosou podle návodu na sáčku.
Tato pochoutka našich babiček se přidávala do různých omáček,
hlavně ke zvěřině, kachně, k hovězímu vařenému, k uzenému jazyku
či vůbec k uzenému masu. Byla základem i pro přípravu nepečeného
šípkového těsta, dost oblíbeného .
** Šípková zavařenina **
Na 1 kg prolisovaných šípků 0,25 litru vody a 60 dkg cukru.
Červené, zralé, ještě tvrdé a nenamrzlé šípky zbavíme okvětí
a stopek. Pak je vyčistíme. Vypereme, dáme do kastrolu, podlijeme
vodou, rozvaříme a dokud jsou horké, prolisujeme. Ve vodě svaříme
cukr na bublinku. Do takto svařeného cukru vložíme prolisovanou
šípkovou hmotu a vaříme tak dlouho, až zavařenina zhoustne.
Plníme ihned do vyhřátých sklenic.
Zavařeninu můžeme používat do různých omáček nebo pro výrobu
různých omáček nebo pro výrobu výborného vánočního cukroví.
** Šípkový protlak **
Pěkně vyzrálé, ještě tvrdé šípky opláchneme, dáme do kastrolu,
zalijeme vodou a přikryté vaříme asi 30 minut. Potom je po
částech vkládáme do mixéru (napřed do nádoby vždy vlijeme trošku
vody) a rozmixované je pak protlačíme cedníkem. Protlak zvážíme,
na kilogram přidáme 50-100 g pískového cukru a promícháme. Pak je
naplníme do sklenic, uzavřeme a sterilujeme 15 minut při 85°C.
** Sušené šípky **
Šípky sklizené v plné zralosti zbavíme stopek i okvětí a sušíme
celé nebo rozpůlené a zbavené semen a chloupků. Sušíme v troubě
nebo domácí sušárničce. Šípky rozprostřeme volně na dřevěné lísky
a jen zcela vyjímečně na plech pokrytý pergamenovým papírem.
Sušíme při teplotě 65°C. Tím zachováme maximální množství
vitamínu C. Usušené šípky mají být tvrdé a křehké.
** Ruská růžová marmeláda **
Z květů růže stolisté (asi 5 keřů s průměrným množstvím květů pro
výrobu těchto pochoutek).
Na 1/2 kg růžových plátků odvážíme 1,25 kg cukru. Plátky polijeme
1/2 litru vařící vody a necháme je 2 hodiny vyluhovat. Vodu
slijeme a svaříme s 1 kg cukru. Zbytek cukru rozetřeme v misce
s růžovými plátky. Když je voda s cukrem odpěněná, vhodíme do
vroucího roztoku kašičku z plátků a sirup do husta svaříme.
Ukládáme v menších zavařovacích skleničkách a povážeme dvojitým
celofánem.
** Růžová šťáva a marmeláda **
Šťáva:
Květní plátky růží stlačíme do litrové sklenice a zalijeme
sklenkou vařící vody tak, aby byly ponořeny. Přidáme čajovou
lžičku kyseliny citrónové a odstavíme na 24 hodin v temné
místnosti. Potom přecedíme. Na 1 sklenku tekutiny dáme 1,5
sklenky cukru a mícháme nebo zahříváme tak, aby se cukr
rozpustil. V žádném případě však nevaříme. Po vychladnutí
naléváme šťávu do sklenic, které povážeme, nebo uzavřeme
konzervačními víčky.
Je nejen chutná, ale i aromatická a navíc léčí zánět horních cest
dýchacích.
Růžová marmeláda:
Zbylé okapané plátky růží zasypeme cukrem (150
g cukru na 100 g plátků) a třeme je v porcelánové nebo skleněné
míse. Hotovou marmeládu dáme do sklenic a uzavřeme. Uskladňujeme
v temnu a suchu.
Je nejen chutná, ale i aromatická a navíc léčí zánět horních cest
dýchacích. Přidaná do čaje nahradí velmi dobře citrón.
** Sirup z růží **
Z květů růže stolisté (asi 5 keřů s průměrným množstvím květů pro
výrobu těchto pochoutek).
Na 2 litry čerstvých růžových lístků nalijeme šťávu z 1 citrónu
a 1/4 litru vroucí vody. Povážeme a necháme stát 2 dny. Potom
šťávu procedíme přes pláténko. Přidáme 300 g kostkového cukru
a sirup svaříme na polovinu. Používá se k přípravě limonád,
koktejlů, polev apod. V malých lahvičkách - lékovkách se dobře
uchová.
** Zavařenina z růží a třešní **
Z květů růže stolisté (asi 5 keřů s průměrným množstvím květů pro
výrobu těchto pochoutek).
250 g čerstvých růžových lístků třeme ve skleněné misce skleněnou
paličkou se 400 g práškového cukru, až se listy s cukrem spojí.
Ke kašičce přidáme 1/4 litru šťávy ze světlých třešní a šťávu
z 1/2 citrónu. V kastrolku vaříme 5 minut, přes husté sítko
přecedíme a naléváme do lahviček. Zavařenina je řídká a hodí se
k polévání nákypů, pudinků, pohárů, k přípravě koktejlů apod.
Chceme-li zavařeninu hustší, použijeme místo šťávy z třešní,
šťávy z bílého rybízu. Postup je stejný, jen cukru přidáme o 100g více.
** Růžový rosol **
Z květů růže stolisté (asi 5 keřů s průměrným množstvím květů pro
výrobu těchto pochoutek).
1/2 litru růžových okvětních lístků zalejeme 2/3 litru vody
a necháme přes noc louhovat. Druhý den vodu slijeme a svaříme
s 500 g cukru a šťávou ze 2 citrónů asi 20 minut. Odstavíme
a okvětní lístky do vařící tekutiny vhodíme. Necháme vychladnout.
Přecedíme přes pláténko, znovu ohřejeme, ale již ne k varu
a v teplém roztoku rozpustíme 50 g želatiny. Rosol používáme ke
zdobení dortů (např. s ním zaléváme banánovou a pomerančovou
oblohu na piškotových korpusech), k polévání pohárů a nebo ho
naléváme do pudinkových forem, necháme ztuhnout, potom vyklápíme,
zdobíme šlehačkou a podáváme s oblohou exotického ovoce.
** Turecká růžová konfitura **
Z květů růže stolisté (asi 5 keřů s průměrným množstvím květů pro
výrobu těchto pochoutek).
500 g čerstvých okvětních lístků promneme s 1 kg cukru, těsto
natlačíme do zavařovacích skleniček a postavíme je na okno na
slunce. Asi za 4 týdny povrch cukru úplně zkrystalizuje. Podáváme
k piškotovým zákuskům ke kávě.
** Růžová limonáda hotelu Royal **
Z květů růže stolisté (asi 5 keřů s průměrným množstvím květů pro
výrobu těchto pochoutek).
Do láhve se širokým hrdlem napěchujeme ve vrstvách čerstvé růžové
okvětní lístky. Každou vrstvu zasypeme cukrem a zakapeme
citrónovou šťávou. Necháme stát povázané na slunci až se cukr
promění ve šťávu. Tu procedíme přes plátno, nalejeme do menších
lahviček, zazátkujeme a zapečetíme voskem. Tak vyrobíme šťávu, ze
které smísením s ledovou vodou připravíme báječnou atraktivní
limonádu. Servírujeme s ledem, kolečkem citrónu a stéblem.
** Růžový čaj **
Z květů růže stolisté (asi 5 keřů s průměrným množstvím květů pro
výrobu těchto pochoutek).
Na 100 g dobrého čínského čaje přidáme stejné množství sušených
růžových lístků. Promícháme a uložíme v dobře uzavřené plechovce.
Ze směsi připravujeme čaj jako obvykle.
jít na " seznam receptů ,
nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?