*** Vejce ve vápenné vodě ***
Při nakládání vajec do vápenné vody bereme na 1 litr vody 100
g hašeného vápna. Na 5-ti litrovou láhev spotřebujeme 2 a 1/2
litru nálevu. Roztok dobře promícháme a procedíme, abychom
odstranili případné přimíšeniny. Roztok nalijeme na vejce
srovnaná v láhvi. Větší množství vápna obsaženého v roztoku se
usadí na vejcích a na dně nádoby. Také na povrchu nálevu se
utvoří vápenný povlak. Jakmile tento ppovlak klesne a nový se
samočinně neutvoří, je nutné přidat další vápenný roztok stejně
silný. Zakalí-li se roztok během skladování, je to známka, že se
vejce začínají kazit. Musíme je urychleně spotřebovat, nebo po
důkladné kontrole (prosvícení, oťukání) přeložit do nového
nálevu.
*** Nakládání vajec zajímavě ***
Do krabice nebo bedničky nasypeme vrstvu pšeničných zrn z letošní
sklizně a do ní naskládáme vejce tak, aby se nedotýkala. Zasypeme
opět pšenicí a můžeme skládat další vrstvu vajec. Pokračujeme, až
je bednička plná. Jen musíme dbát toho, aby vejce byla pšeničnými
zrny izolovaná. Bedničku pak uložíme v chladné místnosti. Vejce
budou jako čerstvá po celý rok, nemají nepříjemnou pachuť, bílky
je možné šlehat. Několikaletá zkušenost.
*** Vejce ve vodním skle ***
Čistá vejce narovnáme do sklenic a zalijeme roztokem 1 litr
vodního skla na 10 litrů převařené vody. Nad horními vejci má být
asi 3 cm roztoku. Sklenice zavážeme papírem s propíchanými
dírkami. Vejce vydrží až 8 měsíců, pro použití do těsta i přes
rok. Vysychající roztok doléváme vodou.
jít na "celkový obsah" ?