***** a  JINAK  konzervovaná  zelenina  *****

*** ZELNÝ SALÁT PO KYJOVSKU ***

Nálev : žádný

Složení : 1 kg kysaného (nebo v kyselé vodě povařené syrové) zelí

asi 5-7 jablek

2 cibule

křen

olej

1, zelí pokrájíme , jablka oloupeme a nastrouháme na hrubo , křen po očištění nastrouháme na jemno, cibuli drobně nakrájíme.

2, vše smícháme, přidáme několik lžic oleje, znovu promícháme a plníme do sklenic.

3, Sterilujeme :

20 min. – 85 st.C

 

*** SMĚS DO BRAMBOROVÉHO SALÁTU ***

Nálev : 3 , 5

Složení : na 1,5 kg :

0,4 kg očištěné karotky

0,4 kg celeru

0,25 kg petržele

0,5 kg steril.,nebo uvařeného hrášku

1 větší cibule

1, kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na plátky a uvaříme do poloměkka

2, uvařené plátky nakrájíme na kostičky, promícháme s přidaným sterilovaným (nebo uvařeným) hráškem a s nkrájenou cibulí a nasypeme do sklenic.

3, zalijeme nálevem a

4, sterilujeme :

500 ml - 30 min. - 90 st.C

 

 

*** ZELENINOVÉ SALÁTY - RŮZNÉ ***

 

Nálevy u všech : 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 Koření : dle chuti

Všechny sterilujeme :

15 – 20 min. - 85 – 95 st.C

POZNÁMKA : množství zeleniny je uvedeno vždy na 1 kg směsi – tj. na dvě 720 ml sklenice.

*** PAPRIKOVÝ SALÁT ***

600 g papriky + 300 g okurek (nebo cukety či dýně) + 100 gr. Cibule

  *** OKURKO-PAPRIKOVÝ  SALÁT ***

600 g okurek (nebo dýně či cukety) + 300 g papriky + 100 g cibule

 

*** RAJČATOVÝ SALÁT ***

500 g rajčat + 200 g okurek (nebo dýně či cukety) + 200 g papriky + 100 g cibule

 

                       *** RAJČATOVÝ KLASICKÝ SALÁT ***

700 g rajčat + 300 g cibule

 

 

*** PODZIMNÍ SALÁT ***

350 g cibule + 250 g celeru + 250 g červené papriky + 150 g mrkve                 

 

*** CIBULOVÝ SALÁT ***

400 g cibule + 200 g papriky + 200 g celeru +200 g mrkve

 

*** SALÁT SE ZELÍM ***

600 g bílého zelí + 200 g mrkve + 100 g papriky + 100 g cibule

 

*** Okurkové čatní ***

4 okurky,  -  2  feferonky,  -   8 lžic  octa,  -   2 lžičky  práškového cukru, -  voda, sůl a případně kousek citrónu.

Okurky  nakrájíme  na  kousky,  osolíme  a  asi  2 hodiny necháme odležet. Pak  je spolu s  celými feferonkami vložíme  do sklenice a zalejeme  lákem ze  svařeného octa,  cukru a  vody. Podle chuti můžeme okurky  proložit plátky citrónu. 

Pikantní příloha zejména k masu.

 

 

 

*** Zelenina v  soli a másle ***

Vydrží nejen přes zimu, ale hlavně je kdykoli a rychle k použití.

 Celkové dávky můžeme úměrně zvětšit nebo zmenšit.

Očistíme 60 dkg  petržele, 90 dkg mrkve, 10  dkg celerové natě, 8 dkg  petrželové natě,                    50 dkg   kedluben, 40  dkg cibule,  20 dkg pórku,  40 dkg  květáku, 90  dkg kapusty,  6 dkg  česneku, 60 dkg celeru. 

Vše  nahrubo  nastrouháme   (nať  nasekáme).  Ve  větším rendlíku rozpustíme 1/2 kg másla, přidáme zeleninu, zasypeme 1 kg soli a  dusíme 10 minut. 

            Prochladlou zeleninu plníme  do sklenic a 10 minut sterilujeme.

 

*** Zeleninová směs v tuku ***

Na  500 g  100% tuku  použijeme 500  g celeru,  500 g  mrkve, 500 g petržele,  500 g  květáku,     400  g kapusty,  400 g kedlubnů, 200 g pórku, 200  g cibule, 30  g česneku a  50 g celerové  natě,    400 g soli.

Nastrouhanou  nebo umletou  zeleninu smísíme  se solí  a s  tukem  dusíme téměř  do vysmahnutí.

Ještě  za horka naplníme  do menších sklenic, zalijeme  tukem, uzavřeme víčky  nebo povážeme celofánem a uskladníme v chladnu a temnu.

 

*** Zeleninová směs v tuku ***

1 kg zeleniny, 100 g soli, 200 g másla, sádla nebo loje.

Očištěnou zeleninu nastrouháme na hrubší nudličky a spolu se solí dusíme v tuku asi půl hodiny. 

Měkkou zeleninu plníme za horka do menších  sklenic a  dobře upěchujeme,  aby v  ní nebyly vzduchové bubliny.  Ihned zalijeme  1-2  cm  vysokou vrstvou  horkého tuku.  

Uzavřeme  a  uložíme  v  chladnu. 

Směs  si můžeme připravit jako u zeleniny v soli (podle vlastní chuti a potřeby, obvykle se dává stejné   množství  celeru,   mrkve,  petržele,   kapusty  a  póru a poloviční  množství  cibule,  můžeme  přidat  i brukev, květák, česnek a zelené natě) nebo  si připravíme několik druhů směsí (do bramboračky, pod svíčkovou apod.).

 

*** Francouzský salát ***

5 kg zelí,      1 kg cibule  a     2 sklenice  (po hořčici -  asi 200 ml) křenu nakrájíme. Přidáme 2 sklenice oleje,     3/4 litru octa,     35 dkg cukru a      1 balíček Deka.  Vše promícháme a  necháme 6 hodin  stát (pustí  šťávu), dáme  do 1/2  litrových sklenic,  aby bylo zalité a zavíčkujeme. Z tohoto množství asi 20 skleniček.

 

 

*** Čalamáda  ***

1 kg rajčat,  1 kg cibule,  1/2 kg paprik,  1/2 až celá  hlavička česneku, 2 lžíce  mletého pepře,           7-8 dkg cukru, 5  dkg soli, 1 dl octa,  3  dl  oleje,  1  menší  hořčice  (150  ml.  kelímek), 2-3 feferonky (nemusí být).

Vše  nakrájet  na  nudličky  a  uvařit  do  husta. Horké plnit do sklenic a zavíčkovat.

 NEZAVAŘOVAT !        

V zimě použijeme i jako náplň pro výrobu toastů v elektrickém toustovači.

 

 

*** Čalamáda ***

1/2  kg zelené  papriky, 1/2  kg zelených  rajčat, 1/2  kg okurek nakládaček, 1/2  kg cibule,            1/2  kg mrkve.     Na  každý kg směsi  30 g soli, na zálivku 1/2 litru vody a 1/2 litru octa.

Všechnu zeleninu  dobře očistíme, nakrájíme  na drobnější kousky, prosolíme a necháme v kameninové nebo porcelánové zadělávací míse stát. Zalijeme  vařící vodou a necháme  stát, až směs prochladne.

 Zeleninu  vymačkáme,  naplníme  do  sklenic  a  zalijeme svařenou zálivkou z vody a octa.

 

 

*** Univerzální směs  ***

1 kg zralých rajčat, 300 g paprik, 200 g cibule, 1 dl rostlinného oleje, sůl, umělé sladidlo.

Zeleninu  nakrájíme jako  na míchaný  salát. Do  velkého kastrolu dáme zahřát olej a přidáme směs. Dusíme bez pokličky 20-30 minut. Papriky musí  být měkké a  cibule rozvařená. Podle  chuti osolíme     a přisladíme. 

Ještě horkou  směs plníme  do sklenic, zavíčkujeme

                                                             a sterilizujeme 10  minut.

Můžeme použít k  přípravě leča, pizzy, do  guláše,  na  topinky,  do  sójového  nebo  fazolového salátu, k těstovinám apod.

 

 

*** Konzervovaný salát ( 1940) ***

Do 5-ti litrové láhve od okurek pokrájíme 70 dkg hlávkového zelí, 70  dkg cibule,  70 dkg  zelených rajských  jablíček, 1 kg mrkve.

Dáme  vařit 1,25  litru vody   a 0,5  litru octa.  Mrkev (ozdobně pokrájenou)  dáme  povařit  zvlášť    do  trochu  vody.  Přidáme do ostatní zeleniny, trochu kmínu, celý  pepř, nové koření a bobkový list. Všechno  smícháme dohromady a osolíme.  Do vařící vody dáme tolik zeleniny, kolik pojme a necháme     10-15 minut povařit. Pak po částečkách sběračkou vybíráme a dáváme  do nahřáté láhve. Do vody   vhodíme  další  zeleninu  a  pokračujeme,  až  je všechna hotova.

V láhvi  prosypeme vrstevnatě  zeleninu celými  hořčičnými zrnky.  Láhev ještě  dolijeme (asi na prst  silně odshora) octovou vodou, v níž  jsme zeleninu  vařili  a  nahoru nalijeme  trochu stolního oleje, horké povážeme, zabalíme  do utěrky a necháme vychladnout.

 Salát vydrží přes zimu až do jara  a můžeme z něj ubírat, aniž by se kazil.

 

 

*** Fantazie  Hanka  ***

 

45 dkg hlávkového zelí, 10 ks kapie, 10 feferónků, 1 velký celer, 3 velké cibule,  1 kg rajčat,                  10 stroužků česneku,  30 cm křenu, 15 dkg cukru, sůl, 1/4 litru octa.

Všechnu zeleninu  pomeleme na masovém  strojku, pak přidáme  cukr a 3 lžíce  soli. Vaříme to 30  minut, pak přilejeme ocet  a znovu vaříme  asi 15  minut.

Takto  povařenou zeleninovou  směs dáme do sklenic a  sterilujeme. Použijeme jako  pikantní přílohu k  masu, chuťovku  na  posezení  s  přáteli  či  pomazánku  na  chleba pro zpestření chuti.

 

*** Salát s Dekem ***

5 kg zelí,  3-4 cibule a  3 větší křeny  nastrouháme, přidáme 3/4 litru octa, 1/2  kg cukru, 2 balíčky Deka a  2 skleničky (po 1/10  litru)  oleje. Vše  smícháme dohromady,  24 hodin  necháme uležet a potom dáme do skleniček a zavíčkujeme.

Nesterilujeme.

 

 

*** Zeleninový salát (bez sterilace)  ***

Pokrájené  2,5 kg  hlávkového zelí,  1 kg  paprik pokrájených  na nudličky,  1-3  feferonky  rovněž  pokrájené  na nudličky (nemusí být), 500 g  cibule a 500 g mrkve jemně  nastrouhané, 400 g cukru krupice, 1/2 litru  octa, 0,4 litru oleje, 1  DEKO (přecezené bez koření) - nevařit.

Vše promícháme, napěchujeme do  sklenice, navrch zalijeme šťávou.

Dáme do chladna a temna.

 

 

*** Zeleninová směs v soli ***

Na 1 kg zeleniny 200-250 g soli.

Toto nakládání je vhodné především tam, kde není sklep vhodný pro uložení zeleniny.  Do soli nakládáme  čerstvě sklizenou zeleninu.

 Očištěnou zeleninu  nakrájíme na nudličky nebo  ji nastrouháme na hrubším struhadle. Nastrouhanou zeleninu ve velké míse promícháme se solí a necháme asi hodinu proležet. Potom ji dobře napěchujeme do  čistých  sskleniček.  Plníme  je  co  nejvýše  a povrch ještě zasypeme vrstvičkou  soli. Naplněné skleničky  povážeme a uložíme v chladu  a  temnu.  Načatou  skleničku  uchováváme v chladničce.

 Používáme  k  přípravě  polévek,  omáček,  pod  maso apod. Pokrmy připravované se  solenou zeleninou již obvykle  nesolíme nebo jen velmi  opatrně  přisolujeme.  Směs  si  sestavujeme podle vlastní chuti a  potřeby. Obvykle se dává  stejné množství celeru, mrkve, petržele, kapusty  a póru a  poloviční množství cibule.  Do směsi možno přidat i brukev, květák, česnek a zelené natě.

 

 

*** Zeleninová směs v soli ***

Očištěnou zeleninovou  směs (mrkev, celer,  petržel i s  přísadou nati) pokrájíme na drobnější kousky     a umeleme na mlýnku na maso.

Rychle smícháme  s odváženou solí (na  1 kg zeleniny 250  g soli) a upěchujeme  do  čistých  a  suchých  skleniček,  které uzavřeme kovovým víčkem. Uschováváme na temném a suchém místě.

 

 

*** Zeleninová směs v soli ***

1 kg  mrkve, 1  kg celeru,  1 kg  petržele, 30  g cibule, 2 hlavy česneku, 2  hrsti celerové natě,               2  hrsti petrželové natě, svazek póru.

Ostrouhanou,  omytou  a  hadříkem  osušenou  zeleninu zvážíme, na kousky pokrájíme,  na masovém strojku s  většími dírkami pomeleme (na robotu) a  ve velkém hrnci promícháme s  1 kg soli. Natlačíme  do  malých  skleniček  a  zavážeme  celofánem. 

Ve  tmě a chladu, nejlépe v chledničce, vydrží v čerstvém stavu až do příští úrody.

Používáme do omáček, polévek a do nakládaného masa.

 

 

*** Zelenina na zimu ***

1 kg  mrkve,  1  kg  petržele,  1  kg  celeru,  1  kg  petrželové a celerové natě, 30 g soli.

Zeleninu  očistíme a  postrouháme,  nať  nakrájíme (lze  umlet na masovém strojku či robotu), smícháme se solí. Směs napěchujeme do skleniček,  uzavřeme víčky  nebo celofánem  a gumičkou. 

Zelenina nevysychá a  vydrží až do jara  - do další zeleniny.  Do polévek, omáček apod.

 

 

*** Zeleninová směs  v soli ***

 

Mrkev 20  dílů, celer 10 dílů,  petržel 8 dílů, pastinák  8 dílů, pór 4 díly, květák 5 dílů,  kapusta 5 dílů, cibule 7 dílů, česnek 2 díly, libeček (nať) 1 díl,  celer (nať) 2,5 dílů, petržel (nať) 1 díl, sůl 15 dílů.

Připravujeme  ji  brzy  po  sklizni  a  spotřebujeme vše, co není vhodné  ke skladování  (drobné,  přerýpnuté,  nebo jinak poškozené - ne nemocné).  Zeleninu dobře kartáčem  omyjeme, nožem dočistíme a vykrájíme.  Rozkrojíme  na  drobnější  kousky  a  rozemeleme na masovém strojku. Po namletí promícháme, odvážíme, prosypeme solí, znovu  dobře   promícháme.  Ihned  namačkáme  do   sklenic       a  po zavíčkování uložíme. 

Nesterilujeme.     Směs je  vynikající do všech druhů  polévek, ale  i omáček  a mas.  Zeleniny dáváme tolik, aby jídlo  nebylo  přesolené.  Takto  upravená  směs vydrží minimálně jeden rok.

 

 

*** Zeleninová směs na zimu z 10 druhů  ***

300  g  kořenové  petržele,  400  g  celeru,  450  g  mrkve,  250 g kedlubny,  200  g  květáku,         200  g  cibule,  450 g kapusty, 40 g celerové natě, 40 g petrželové natě, 25 g česneku.

Všechny   zeleniny   vážíme   -   neodhadujeme.  Každou  zeleninu nastrouháme nebo  nakrájíme, dobře promícháme s  1/2 kg kuchyňské soli.

Na velký pekáč dáme rozpustit 250 g másla a prosolenou směs zeleniny dusíme  asi 1/4 hodiny  za mírného stálého  míchání. Pak horkou  směs hned  plníme  do  sklenic, mírně  slisujeme, abychom vytlačili  přebytečný vzduch  a zavážeme  celofánem nebo uzavřeme víčky. 

Osvědčily  se  i  skleničky  od  dětské  výživy  s  twist uzávěrem,  kterých se  naplní z  této dávky  asi 20-22  kusů. Bez jakékoliv další sterilace uložíme hotové zeleninové "konzervy" do spíže k ostatním našim výrobkům. Směs je všestranně upotřebitelná bez  zdlouhavé   a  opakované  přípravy,   kvalita  se  nesnižuje  a zůstane zachována do příští sklizně.

 

 

*** Směs na zimu (1940) ***

1/4  kg mrkve,  1/4 kg  celeru,  1/4  kg petrželky,  1/4 kg  póru i s  natí, 1/4  kg cibule,                    1/4 kg  rajských jablíček, 1 stroužek česneku, asi 6  zelených paprik, 1/4 kg květáku,  1/4 kg kapusty, 1/4 kg brukví (kedlubnů), 1/4 kg zeleného hrášku, 1/4 kg zelených fazolí.

Vše umeleme na masovém  strojku, dobře smícháme se 1/4 kg kuchyňské soli a necháme přes  noc zaležet. Druhého dne dáváme do  sklenic  a  ovážeme.  Pod  dušená  masa,  do  omáček,  do polévek (nesolit).

                                Celkem asi 3 kg.

 

*** Zelenina do polévky   ***

45 dkg petržele, 45 dkg mrkve,  45 dkg celeru, 45 dkg kapusty, 25 dkg kedlubny, 25 dkg květáku,     20 dkg cibule, 20 dkg pórku, 10 dkg celerové natě, 10 dkg petrželové natě, 10 dkg česneku.

Vše  semeleme na  masovém strojku,  promícháme se  solí (1/2  kg) a pak  ve  velkém  kastrolu  rozpustíme  1/4  kg másla, přisypeme zeleninu a  dusíme za stálého  míchání 15 minut.  Horké plníme     do 1/2  litrových sklenic  (i menších)  a uzavřeme. 

Lze použít i pod maso a drůbež. Pro tříčlennou rodinu na celou zimu.

 

 

*** Zeleninová pomazánka  ***

2 kg  červených paprik  nebo kapií,  2 kg  zelených rajčat,  1 kg cibule, 8  stroužků česneku, 3  dl oleje, 1  dl octa, 80  g soli, 150 g cukru, 2,5 dl pikantní hořčice, 5 feferonek.

Očištěnou  zeleninu   umeleme  na  masovém   strojku,  promícháme s ostatními přísadami (kromě cukru)  a na mírném ohni za občasného zamíchání vaříme hodinu. Potom přidáme  cukr a za stálého míchání vaříme  ještě půl  hodiny. 

Pomazánku  plníme horkou  do sklenic, zavíčkujeme a pozvolna necháme chladnout. Její pikantnost oceníme při přípravě toustů, minutek nebo jako přílohu k vařeným masům.

 

 

*** Zeleninová pasta na tousty ***

2 kg zralých  rajčat, 2 kg  cibule, 1 kg  sladké červené papriky,  2 hlavičky česneku,  2 dcl stolního  oleje, 1 dcl  octa, 1 a  1/2 skleničky  hořčice, 13  dkg cukru,  15 dkg  soli, balíček mletého  pepře,         4 feferonky nebo balíček pálivé papriky.

Vše  rozemeleme  na  masovém  strojku  nebo důkladně rozmixujeme.  Rozmělněnou  hmotu uvedeme         do varu  a vaříme  až do pastovitého zhoustnutí. Pastu plníme ještě za horka do předehřátých skleniček a těsně uzavřeme víčky.

Pasta je  velice trvanlivá a používáme ji k ochucení topinek, párků apod.

 

 

*** Pomazánka na toasty  ***

 

1 kg  paprik, 1  kg rajčat,  2 stroužky  česneku, 4  feferonky, 2 lžíce oleje (nebo vaničkového sádla),    1 polévková lžíce soli, 12 dkg cukru (raději 5 dkg - moc sladké), 2 lžíce octa.

Všechno umeleme, vaříme na mírném  ohni asi 1,5 hodiny (vyvaří se voda). Pak přidáme mletý "Lunchmeat " (masová konzerva od 11,-do 20,- Kč).

 Dáme  do sklenic  s patentními  víčky a  sterilujeme 10-15 minut.

 Použijeme na teplé opečené topinky či plátky veky.

 

 

*** Pomazánka na tousty ***

1,5 kg paprik, 1/2 kg cibule, 3  feferonky, 80 g cukru, sůl, 1 dl octa, 50 g rajčatového protlaku,            1 hovězí nebo vepřová konzerva.

Papriky, cibuli  a feferonky umeleme na  masovém strojku, přidáme sůl,  cukr,  ocet  i  rajčatový  rotlak  a  vaříme asi 60 minut.  Mezitím  umeleme maso  z konzervy  a vmícháme  pak k zeleninovému základu.  Vaříme  asi  1/4  hod  a  plníme  do  teplých  sklenic.

 

                                                            Sterilujeme 30 minut při 80°C.

 

 

 

*** Pomazánka na ďábelské toasty  ***

1 kg  rajčat, 1  kg paprik,  3 velké  cibule, 3 stroužky česneku, 1/2 sáčku Deka,                                   1 kg mletého vepřového masa, 1-3 feferonky.

Vše semeleme,   povaříme   a   zavaříme do skleniček.

 

 

 

*** Lečo v sádle  ***

1 kg  cibule, 500  g sádla  (pro zdravou  výživu můžeme  nahradit kvalitním olejem), 50 paprik,             3 kg rajčat,   sůl.

Oloupanou cibuli,  očištěné a jádřinců  zbavené papriky nakrájíme spolu s rajčaty na kolečka. Osolíme a podusíme na tuku. Plníme do  sklenic,   které  uzavřeme.  

Lečo  není   třeba  sterilovat.  Po vychladnutí uložíme na chladné tmavé místo.

 

 

*** Cikánská omáčka  ***

1 kg vyzrálých rajčat,  12 středně velkých jablek, 1  kg kapií, 5 velkých cibulí,  3 feferonky, 10  zrnek pepře, 10  kuliček nového koření,  5 hřebíčků,  1  dl  pikantní (orientální)  hořčice, sůl, cukr, ocet,         2 g kyseliny sorbové.

Očištěnou  zeleninu a  jablka nakrájíme  na kousky,  2 hodiny  na mírném  ohni vaříme,  potom  přidáme  koření a  směs rozmixujeme.

 Závěrem ji doplníme hořčicí, podle chuti solí, octem, cukrem a za stálého  míchání ještě  asi 5  minut povaříme.  Do hotové  omáčky vmícháme  2  g  kyseliny  sorbové,  nalijeme  ji  do šroubovacích sklenic, uzavřeme a

                                20 minut sterilujeme při teplotě 90°C.

Omáčka je výborným doplňkem jak masitých, tak bezmasých pokrmů.

 

 

*** Čatni   ***

Hustá kořeněná zavařenina ze zeleniny  nebo z ovoce (popřípadě ze směsi obojího)  je vynálezem Angličanů  a tyto pochoutky dodnes  zůstávají jednou  z  jejich  nejoblíbenějších   příloh  k  masovým  pokrmům (zejména  studeným). 

Čatni  bývá  většinou  sladkokyselé, ostré, s chutí po zázvoru nebo  čili. Kromě základní suroviny (například rajčat, ananasu, lilku atd.) v něm často nacházíme i rozinky.

 

 

*** Čatní   ***

1 kg jablek, lžíce pálivé papriky, 6 stroužků česneku nakrájených na plátky, velká cibule nakrájená     na drobno, lžíce soli a trochu karí koření.

Vše  vaříme do  zhoustnutí delší  dobu na  mírném ohni za častého míchání.  Potom přidáme  3 lžíce  vypraných rozinek,  asi 0,3  kg cukru a 0,2  litru 8% octa.

Dobře promícháme  a plníme do sklenic se  širším  uzávěrem. 

Používáme  jako  přílohu  k teplým masitým jídlům i do studených talířů.

 

 

*** Chutney  podle  Emky  Valové  ***

 1 kg  červených nebo  zelených rajčat,  1 velká  cibule, 1  velké jablko,  5  stroužků  česneku,           280  ml  vinného  octa,  1 lžička hořčičného  semínka,  1  lžička  celého  pepře,  stejné  množství zázvoru, 6 hřebíčků, 50 g rozinek, 1/2 lžičky soli a 300 g cukru.

Rajčata spaříme,  oloupáme a rozčtvrtíme.  Cibuli a jablko  hrubě rozkrájíme,  česnek rozdrtíme.        S  polovinou  octa dáme  do hrnce a pomalu vaříme do měkka.  Zbývající ocet postupně přiléváme.       Pak přidáme zbývající přísady a hmotu  vaříme tak dlouho, až je hustá jako  zavařenina (E.V.  to tam  hodí všechno  najednou).

Zelenina i ovoce  musí zůstat  pokud možno  v kouscích.  Horké nalejeme do sklenic a uzavřeme.

 

 

*** Jablečná omáčka ***

1 kg  oloupaných jablek  bez  jádřinců,  6 stroužků  česneku, 500 g cibule, 150 g cukru, 2 dl  octa,        1 lžička soli, 1 lžička koření karí, 1 lžička pálivé papriky.

Jablka, cibuli  a česnek rozemeleme  na masovém strojku,  přidáme 1 dl  vody  a  vše  do  husta  rozvaříme.  Potom doplníme všechny přísady a  směs ještě krátce povaříme.  Horkou plníme do sklenic,zavíčkujeme  a  pozvolna  necháme  chladnout. 

Podáváme k pečeným masům, uzeninám a rybám.

 

*** Zeleninová směs zmražená ***

Kedlubny  25%,  celer  10%,  karotka  30%,  květák 15%, růžičková kapusta 20% .

Kedlubny,  celer a  karotku rozkrájíme  na malé  kostičky, květák rozdělíme  na  malé  části  a  kapustové  růžičky ponecháme celé.

 Abychom nemuseli předvářet každou  zeleninu odděleně, lze všechny uvedené druhy zeleniny  předvařit  ve vroucí vodě současně při průměrné době 3 minuty.

Přesnou  dobu si však musíme zjistit sami podle  konzistence jednotlivých  druhů zelenin.  Po vychlazení ve studené vodě naplníme zeleninovou směs do obalů a zmrazíme.

 

 

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?