** Reveňový kompot **

 

Na 1 kg očištěné reveně 500 g cukru.

 

Pěknou, neovadlou  reveň oloupeme, nakrájíme  asi na 2  cm kousky

 

a klademe  je   do  vody  okyselené   kyselinou  citrónovou,  aby

 

nezhnědla.  Když  máme  všechnu  reveň  připravenou,  vybereme ji

 

z vody, necháme okapat a v rendlíku posypeme cukrem. Necháme stát

 

do druhého  dne. Druhý den ji  pomalu přivedeme do varu  a vaříme

 

3-5 minut.  Povařenou reveň vybereme a  plníme do sklenic. Zbylou

 

šťávu   povaříme   a   nalijeme   na   reveň.  Sklenice  uzavřeme

 

a sterilujeme 25 min při 85°C.

 

** Rebarborová marmeláda  **

 

1 kg oloupané rebarbory, 1 kg krystalového cukru.

K rebarboře  nakrájené na  1 cm  kousky přidáme  cukr, promícháme

 

a necháme  15  minut  stát.  Pak  za  stálého  míchání  vaříme do

 

zhoustnutí (jako řidší med) asi  45 minut. Ještě teplou marmeládu

 

plníme do patentních skleniček. Nezavařujeme.

 

** Reveňová marmeláda **

 

Na  1  kg  reveně  600-800  g  cukru,  špetka  kyseliny citrónové

 

a pektinový přípravek podle návodu výrobce.

Reveň  omyjeme,  oloupeme  a  nakrájíme  na  menší  kousky. Podle

 

potřeby maličko  podlijeme a rozvaříme.  Po přidání cukru  rychle

 

vaříme   do  zhoustnutí.   Před  koncem   varu  přidáme  kyselinu

 

citrónovou.  Pektin   přidáme  podle  návodu   na  obalu.  Horkou

 

marmeládu plníme do sklenic a povazujeme.

 

** Reveňová marmeláda **

 

2 kg  oloupaných  a  rozkrájených  řapíků,  1,5  kg  cukru, jemně

 

nastrouhaná kůra a šťáva ze 3 větších citrónů.

Smísíme oloupané, nakrájené řapíky  s nastrouhanou kůrou a šťávou

 

citrónů,  podlijeme  vodou,  zcela  rozvaříme  a  zahustíme varem

 

trvajícím přibližně 10 - 15 minut, pak přidáme nejprve asi 1/4 až

 

1/3 dávky  cukru spolu s práškovým  pektinem a po asi  3 minutách

 

zbytek cukru. Ve  varu pokračujeme nejvýše ještě 10  minut, až do

 

dosažení rosolovité konzistence. Za  horka plníme do předehřátých

 

sklenic,   uzavřeme  víčky,   obrátíme  dnem   vzhůru  a  necháme

 

vychladnout. Pro  větší jistotu trvanlivosti  můžeme marmeládu ve

 

sklenicích sterilovat při teplotě vodní  lázně 85 až 90°C po dobu

 

5 minut.

 

** Reveň zmrazená **

 

Reveň  omyjeme, oloupeme  a nakrájíme  na 2-3  cm dlouhé  kousky.

 

Rozložíme na  kartón, vložíme do polyetylénového  sáčku a vložíme

 

do mrazničky  k částečnému zmrazení. Potom  reveň vyjmeme, zhluky

 

reveňových řezů uvolníme rukou, vsypeme do jiného polyetylénového

 

sáčku, uzavřeme a dáme zmrazit.  Plníme do sáčku takové množství,

 

které potřebujeme  na jeden koláč, tj.  asi 500-750 g. Skladujeme

 

6-10  měsíců.  Před  použitím  necháme  reveň  částečně rozmrazit

 

a potom klademe obvyklým způsobem na koláč, dáme do knedlíků nebo

 

ji rozdusíme do palačinek apod.

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?