** Reveňový kompot **
Na 1 kg očištěné reveně 500 g cukru.
Pěknou, neovadlou reveň oloupeme, nakrájíme asi na 2 cm kousky
a klademe je do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby
nezhnědla. Když máme všechnu reveň připravenou, vybereme ji
z vody, necháme okapat a v rendlíku posypeme cukrem. Necháme stát
do druhého dne. Druhý den ji pomalu přivedeme do varu a vaříme
3-5 minut. Povařenou reveň vybereme a plníme do sklenic. Zbylou
šťávu povaříme a nalijeme na reveň. Sklenice uzavřeme
a sterilujeme 25 min při 85°C.
** Rebarborová marmeláda **
1 kg oloupané rebarbory, 1 kg krystalového cukru.
K rebarboře nakrájené na 1 cm kousky přidáme cukr, promícháme
a necháme 15 minut stát. Pak za stálého míchání vaříme do
zhoustnutí (jako řidší med) asi 45 minut. Ještě teplou marmeládu
plníme do patentních skleniček. Nezavařujeme.
** Reveňová marmeláda **
Na 1 kg reveně 600-800 g cukru, špetka kyseliny citrónové
a pektinový přípravek podle návodu výrobce.
Reveň omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Podle
potřeby maličko podlijeme a rozvaříme. Po přidání cukru rychle
vaříme do zhoustnutí. Před koncem varu přidáme kyselinu
citrónovou. Pektin přidáme podle návodu na obalu. Horkou
marmeládu plníme do sklenic a povazujeme.
** Reveňová marmeláda **
2 kg oloupaných a rozkrájených řapíků, 1,5 kg cukru, jemně
nastrouhaná kůra a šťáva ze 3 větších citrónů.
Smísíme oloupané, nakrájené řapíky s nastrouhanou kůrou a šťávou
citrónů, podlijeme vodou, zcela rozvaříme a zahustíme varem
trvajícím přibližně 10 - 15 minut, pak přidáme nejprve asi 1/4 až
1/3 dávky cukru spolu s práškovým pektinem a po asi 3 minutách
zbytek cukru. Ve varu pokračujeme nejvýše ještě 10 minut, až do
dosažení rosolovité konzistence. Za horka plníme do předehřátých
sklenic, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme
vychladnout. Pro větší jistotu trvanlivosti můžeme marmeládu ve
sklenicích sterilovat při teplotě vodní lázně 85 až 90°C po dobu
5 minut.
Reveň omyjeme, oloupeme a nakrájíme na 2-3 cm dlouhé kousky.
Rozložíme na kartón, vložíme do polyetylénového sáčku a vložíme
do mrazničky k částečnému zmrazení. Potom reveň vyjmeme, zhluky
reveňových řezů uvolníme rukou, vsypeme do jiného polyetylénového
sáčku, uzavřeme a dáme zmrazit. Plníme do sáčku takové množství,
které potřebujeme na jeden koláč, tj. asi 500-750 g. Skladujeme
6-10 měsíců. Před použitím necháme reveň částečně rozmrazit
a potom klademe obvyklým způsobem na koláč, dáme do knedlíků nebo
ji rozdusíme do palačinek apod.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?