** Rakytníkový sirup **
Plody se nesnadno sklízejí. Pro sklizeň v malém měřítku lze
použít zvlášť upravených destiček, které přímo na keřích
peckovičky rakytníku sevřením rozdrtí a uvolněná šťáva odtéká do
podstavené nádoby.
Šťávu získanou vylisováním peckoviček přefiltrujeme přes
plachetku nebo pouze přecedíme. V nerezové, smaltované nebo
kameninové nádobě rozpustíme ve šťávě zastudena 1,6 až 1,7 kg
cukru a 3 g kyseliny citrónové na 1 litr šťávy. Sirup naplníme do
naprosto čistých lahví, uzavřeme sterilními korunkovými uzávěry
nebo zátkami a uchováváme v chladnu a temnu.
Studenou cestou vyrobený sirup dává chutný a osvěžující nápoj při
zachování všech cenných látek.
** Nakládání rakytníku **
Část plodů pomačkáme a spolu s celými plody zasypáváme cukrem,
hlavně navrchu sklenice, kterou pak uzavřeme pergamenem. Takto
vydrží rok. Svou chutí připomíná ananas.
Celé plody můžeme rovněž kompotovat: zalijeme je 70% cukrovým
roztokem (sirupem) a pasterizujeme po dobu 20 minut.
** Šťáva z rakytníku **
Šťávu z rakytníku pasterizujeme 15-20 minut. Čerstvou šťávu
můžeme také míchat se šťávou jablečnou, mrkvovou, z černého
rybízu a pod.; přidáme cukrový sirup.
** Marmeláda z rakytníku **
Vyrobíme ji z 65% rakytníkové šťávy a 35% jablečné dřeně;
množství cukru podle vlastní chuti.
** Rakytníkový olej **
Plody vysušíme (teplota nejvýš do 100°C) tak, aby si zachovaly
barvu. Poté je rozmělníme a zalijeme stejným objemem
slunečnicového oleje. Za 5-7 dní se olej oranžově zabarví a má
vůni rakytníku. Je výborným zdrojem vitamínů v rostlině
obsažených.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?