*** RAJČATA STERILOVANÁ ČERVENÁ ***
Nálev : buď spec.na rajčata : Koření : 1/4 lžíce oleje
Na 1 l – 0,85l vody (8,5 dcl) - pouze u dělených rajčat !!
0,05kg cukru (5dkg)
0,03kg soli (3dkg)
0,12 l octa (1,2 dcl)
1, vyzrálá, vybarvená ale pevná rajčata odstopkujeme a opereme.
2, vložíme do sklenic celá,nebo dělená na čtvrtky – viz.olej ! a zalijeme nálevem
3, Sterilujeme :
350 ml - 13 min. – 85 st.C
500 ml - 17 min. – 85 st.C
1 l - 20 min. – 85 st.C
5 l - 40 min. – 85 st.C
*** RAJČATA STERILOVANÁ VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ ***
Vybereme dobře vyzrálá rajčata menší velikosti, omyjeme je a srovnáme do sklenic. Mezery vyplníme stejně pěknými rajčaty nakrájenými na kousky.
Sklenice uzavřeme a
Sterilujeme :
30 min. – 90 st.C
*** RAJČATA VE SLANÉM NÁLEVU ***
Na 1 l vody – 20 g soli
Dobře vyzrálá rajčata omyjeme a srovnáme do sklenic. Zalijeme je vlažným roztokem, uzavřeme a sterilujeme
30 min. – 90 st.C.
Máme-li čas, můžeme rajčata spařit a oloupat. V zimě si ušetříme práci s lisováním polévek,omáček a masových šťáv, do kterých tuto konzervu používáme.
*** NEKOŘENĚNÝ RAJČATOVÝ PROTLAK ***
Na 1 kg protlaku asi 20 g soli a 25 g cukru – podle kyselosti rajčat.
Hodně vyzrálá rajčata omyjeme a opatrně zbavíme nakažených míst. Rozkrájíme je na menší kousky, maličko podlijeme (na 1 kg rajčat asi 1 dcl vody ),rozvaříme, prolisujeme a získaný protlak sváříme na polovinu.
Zahuštěný protlak odvážíme,přisolíme a přisladíme, není to však nutné,když pokrmy z něho připravené ochucujeme až při jejich přípravě. Protlak je výborný na polévky,omáčky i při přípravě masových šťáv.
Protlak zavařený bez soli a cukru můžeme použít i k dietním účelům.
Sterilujeme :
500 ml – 30 min. – 95 st.C
*** RAJČATOVÝ KEČUP ***
2 kg zralých i přezrálých rajčat, 250 g navinulých jablek, 300 g cibule, 1,5dc octa, 1/4 lžičky mleté skořice, asi 15 g soli, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, na špičku nože mletých hřebíčků, 150 g cukru.
Oloupanou cibuli a omytá neloupaná rajčata a jablka nakrájíme na kousky,trochu podlijeme vodou a rozvaříme. Přilijeme ocet a ještě trochu povaříme.Potom prolisujeme a vaříme do zhoustnutí.
Během varu přidáme cukr,sůl a koření.
Ke konci varu kečup ochutnáme a podle potřeby chuť vyrovnáme přídavkem soli,cukru,nebo octa.
Horký kečup plníme do malých skleniček a
Sterilujeme :
20 min. - 85 st.C
9; 9;
*** RAJČATOVÉ LEČO ***
SLOŽENÍ je zhruba v tomto poměru :
- Rajčata 60 % , Paprika 25 % , Cuketa 10 % , Cibule 5 % .
Dále Cukr - a toho dost !dle chuti, Olej 750 ml ! , Slad.mletá paprika - 3 balení (40g) ,
Pálivá mletá paprika - 1 bal. , 1 feferonka (nemusí být) .
--- z tohoto množství jsem měl 25 sklenic 250 ml., nenapsal jsem si totiž váhu jednotlivých druhů zelenin a to mě mrzí, vím jen, že to byly výše uvedené poměry v procentech. RAJČAT MOHLO BÝT ASI 6 KG, ...... viz OBRÁZEK
1. Cibuli nakrájíme a osmažíme na oleji do skelnata , přidáme k ní asi 20 dkg cukru a jak ji odstavíme, tak v ní rozmícháme všechny Mleté papriky,co jsme si nachystali.
2. Do hrnce dáme povařit rajčata (různě počtvrcená), Cuketu na kostky či pásky , zbytek oleje,co jsme nedal do cibulky (z celkového množství) , sůl , fefronku .
3. Po povaření (asi 30 min) přidáme osmaženou cibulku se vším,co jsme do ní dali a opět asi 20 min. na mírném ohni mícháme. Papriku nakrájenou na pásky přidáme až teď a ještě asi 5 min. děláme.
4. Dochutíme (nejlepší je dát trošku na podšálek a po zchladnutí ochutnat), je dobré, když se zde nešetří s cukrem, ale to je můj názor, pokud máte raději méně nasládlé,můžete dát podle svého. Důležité je ochutnávat zchladlého vzorku, protože horký se zdá na chuti vždy silnější a pak po zchladnutí se může zdát mdlý.
5. Naplníme do skleniček a sterilujeme : 25 min. - 90 st.C
*** Rajčatový džem ***
2 kg zralých rajčat, 25 dkg cibule, 25 dkg neloupaných jablek zbavených jádřince,
1/4 litru vinného octa, 1 lžička mleté skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžíce soli,
1 lžička mleté sladké papriky a 15 dkg mletého cukru.
Rajčata, jablka a cibuli rozkrájíme a rozvaříme. Potom přidáme ocet a po kratším povaření směs rozmixujeme a prolisujeme přes jemnější síto nebo tkaninu.
Protlak uvedeme opět do varu a za neustálého míchání přidáme cukr a veškeré koření. Var ukončíme až hmota dostatečně zhoustne. Zahuštěný protlak naplníme za horka do předehřátých skleniček a neprodyšně uzavřeme víčky.
Protlak používáme k přípravě polévek, omáček, k párkům, masům apod.
*** Rozvárka z měkkých rajčat ***
3 kg rajčat, 1/2 litru vinného octa, 500 g cukru.
Na rozvárku můžeme upotřebit měkká, podřadnější rajčata, která vykrájíme. Nejprve je rozkrájíme, nalijeme na ně ocet, přidáme cukr a dobře promícháme. Necháme je přes noc v chladné místnosti.
Teprve druhý den je svaříme za stálého míchání na mírném ohni, až se za vařečkou dělá cestička, jako u švestkových povidel.
Za horka plníme sklenice rozvárkou a povazujeme. Hodí se na omáčku a do pomazánek.
*** Marmeláda z červených rajčat ***
1 kg plně vyzrálých rajčat, 1,5 kg cukru, 10 cl čerstvé citrónové šťávy nebo 8 g kyseliny citrónové, jemně nastrouhaná kůra z 1 většího citrónu a pektinový přípravek.
Rajčata rozvaříme a propasírujeme, abychom odstranily slupky a semena. Protlak zahustíme varem trvajícím přibližně 10 - 15 minut, přidáme citrónovou šťávu, citrónovou kůru a ve dvou dávkách cukr, nejprve asi 1/4 až 1/3 dávky cukru spolu s práškovým pektinem a po asi 3 minutách zbytek cukru. Ve varu pokračujeme nejvýše ještě 10 minut, až do dosažení rosolovité konzistence. Za horka plníme do předehřátých sklenic, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pro větší jistotu trvanlivosti můžeme marmeládu ve sklenicích
sterilovat při teplotě vodní lázně 85 až 90°C po dobu 5 minut.
*** Marmeláda z rajčat ***
1 a 1/4 kg rajčat, mletý zázvor, 40 g práškové Petosy, 800 g cukru, šťáva ze tří citrónů nebo kyselina citrónová.
Zralá i přezrálá rajčata spaříme, oloupáme, překrájíme a ještě rozmačkáme. Dáme do rendlíku, ochutíme opatrně zázvorem a klokotem vaříme 2 minuty. Potom přidáme cukr rozmíchaný s Pektosou a stejně prudce vaříme dalších 7 minut. Nakonec přidáme šťávu z citrónů, odtáhneme a mícháme do spadnutí pěny.
Horkou marmeládu plníme do menších předehřátých sklenic.
Marmeláda je zvlášť dobrá do jednoduchých vdolků.
*** Rosol z rajčat ***
Zralá rajská jablíčka rozvaříme a rozmačkáme. Vylisovanou šťávu necháme v klidu ustát a opatrně slijeme, abychom nepohnuli s usazeninou.
Na 1 kg šťávy přidáme 1 kg cukru a vše vaříme tak dlouho, až kapka na talíři ztuhne jako rosol.
*** Sterilovaná rajčata v sladkokyselém nálevu ***
Rajčata odstopkujeme, omyjeme a těsně je narovnáme do sklenic Omnia. Můžeme je sterilovat buď se slupkou nebo je oloupáme tak, že je ponoříme na 15 až 20 sekund do vroucí vody a vzápětí je vložíme do ledové studené vody, což uvolní slupku plodů, která pak jde lehce sloupnout. Ve sklenicích rajčata prosypeme malým množstvím hořčičného semínka a do každé sklenice dáme 1 až 2 bobkové listy a asi 2 zrnka pepře a nového koření.
Rajčata potom zalijeme nálevem z 50 až 60 g cukru, 16 až 20 g soli a 0,15 litru 8 % octa v 1 litru vody.
Ve sklenicích objemu 0,7 až 1,0 litru
sterilujeme rajčata při teplotě vodní lázně 90°C po dobu 20 minut.
*** Rajčata ve vlastní šťávě ***
Přetříděná a omytá rajčata celá nebo dělená plníme do sklenic. K zalití můžeme použít šťávy, protlaku z rajčat nebo rozmačkaných rajčat, kterými vyplníme mezery ve sklenicích.
Nepřidáváme přísady jako cukr, sůl aj., protože chuť upravujeme až při použití.
Uzavřené 0,5 lit. sklenice sterilujeme při 100°C po dobuasi 20 minut
a litrové asi 35 minut.
Výrobek je vhodný na polévky a omáčky.
*** Salát z rajčat na zimu ***
1 kg rajčat, 60 g cibule.
Na zálivku: 1/2 litru octa, 1/2 litru vody, 50 g cukru, sůl, lžička hořčičných semínek.
Vyzrálá, červená, ale ještě tvrdá rajčata nakrájíme na tenká kolečka. Zvlášť svaříme vodu s octem, se solí, cukrem a kořením. Do obyčejných sklenic prokládáme plátky rajčat plátky cibule. Zalijeme je horkým nálevem a povazujeme dobře celofánem nebo plníme do patentních sklenic.
*** Rajčata zmrazená ***
U celých rajčat dochází při zmrazování velice často ke krystalizaci, proto zmrazujeme raději rajčata v podobě protlaku nebo šťávy.
Zcela zralá a plně vybarvená rajčata rozvaříme v nerezové nebo smaltované nádobě. Rozvařenou hmotu ještě zatepla vystřeme, abychom odstranili slupky a pecičky. Na 1 litr tohoto protlaku přidáme 1 až 2 lžičky soli. Zcela prochladlý protlak naplníme do nepropustných obalů a zmrazíme.
*** Kečup ***
Je rajský protlak asi třikrát zahuštěný, získaný ze zcela zralých, velmi intenzivně červených a sladkých rajčat s přídavkem 6% cukru, 2% soli, 3% octa 10%, v němž jsme vymacerovali směs koření (na 1 kg hotového kečupu se používá této kombinace: 3 g pepře, 2 g nového koření, 2 g bobkového listu, 0,5 g muškátového oříšku, 0,6 g zázvoru, kousek skořice a citrónové kůry a 20 g hořčičných semínek, popřípadě ještě 30 g cibule jemně krouhané a rozetřené a 2 stroužky česneku). Kečup není určen k úpravě rajské omáčky, nýbrž jako pomazánka na obložené chlebíčky, jako kořenidlo pokrmů chuťově mdlých.
*** Kečup (osvědčený předpis) ***
Libovolné množství zralých rajčat umyjeme, pokrájíme nebo rozmixujeme a za občasného míchání dusíme tak dlouho, až se objem zmenší na polovinu. Potom rajčata propasírujeme, nejlépe do nerez hrnce se zabroušeným dnem, aby se nepřipalovala.
Na 5 litrů přepasírovaných rajčat přidáme 4 kávové lžičky soli, 2 lžíce cukru, 2 dl octa a v šátečku z tenkého plátna nebo gázy 4 velké rozkrojené cibule, 1 lžičku červené papriky, 3 lžičky hořčičných semínek, 5 kuliček nového koření, 8 hřebíčků, nastrouhanou polovinu muškátového oříšku.
Za občasného míchání vaříme tak dlouho, až kečup zhoustne (objem se zmenší opět na polovinu). Potom vyjmeme koření v plátýnku a protlak dochutíme solí, cukrem a octem. Chceme-li mít kečup hladký, po částech jej umixujeme.
Plníme do lahví a sterilujeme 20 minut od počátku varu.
*** Kečup ***
Nakrájíme 4 kg rajčat a 8 cibulí (se dvěma až čtyřmi feferonkami) a necháme rozvařit. Rozmixujeme a potom přecedíme a dáme znovu vařit společně s : 35 dkg cukru, 4 lžíce soli, 2 i více lžiček pálivé papriky, (1,5 lžičky skořice), 4 bobkové listy, rozemletých nebo roztlučených 10 kuliček nového koření a 10 kuliček pepře a 6 hřebíčků, 3 dl octa a špetka zázvoru.
Až vše zhoustne lijeme do skleniček, které obrátíme dnem vzhůru a necháme je v této poloze vychladnout.
*** Domácí kečup ***
3 kg rajčat, jedna velká cibule, 3 nezralá jablka, lžíce sladké papriky, lžička zázvoru, špetka tymiánu, 2 feferonky.
Vše vaříme jednu hodinu za občasného míchání, pak propasírujeme na hustějším sítu, přilijeme čtvrt litru 8% octa a v gázovém sáčku na šňůrce přidáme osm celých pepřů, celou skořici, 8 zrn nového koření, 8 hřebíčků, osolíme dvěma lžícemi kuchyňské soli a 0,2 kg cukru. Pak vaříme další půlhodinu.
Poté vyjmeme gázový sáček s kořením a horký kečup plníme do sklenic.
*** Kečup ***
2 kg červených rajčat nakrájíme na menší kousky a přidáme k nim 25 dkg jablek, měkké, navinuté dužiny, rovněž na malé kousky pokrájené, 25 dkg cibule rozkrájené na kostičky a dvě lžičky soli (2-3 dkg), 2 lžíce vinného octa (až 1/4 litru), 2-5 feferonek, půl kávové lžíce tlučené skořice, půl lžičky sladké papriky, a na špičku nože tlučeného hřebíčku.
Všechno zamícháme a necháme vařit až to změkne a dá se to prolisovat. Do prolisované dřeně přidáme10 až 15 dkg cukru a zahustíme varem do hustoty řídké marmelády.
Sterilujeme 20 minut při 80-85°C.
*** Kečup ***
2 kg zralých rajčat, 250 g cibule, 250 g oloupaných kyselých jablek, 150 g cukru, 1 lžička soli, 4 hřebíčky, 3 bobkové listy, 5 zrnek nového koření, 1 lžička sladké papriky, 1/2 lžičky papriky pálivé, 1/2 lžičky skořice, 5 cl octa.
Nakrájená rajčata, jablka a cibuli osolíme, vložíme do nádoby s širokým dnem, přidáme bobkový list a vaříme 30 minut. Potom doplníme koření a za občasného míchání vaříme dalších 30 minut.
Směs prolisujeme nebo rozmixujeme a povaříme ještě do žádané hustoty. Horký kečup plníme do sklenic a
sterilujeme 20 minut při 100°C.
*** Kečup ***
2 kg rajčat, 5 cibulí, 2-3 jablka, 4 lžíce octa, 1 lžíce soli, 10 dkg cukru, 2 bobkové listy, 5 hřebíčků, 5 nového koření (roztlučeného), 1/4 lžičky pepře (původně lžička, ale moc pálivé), 1/2 lžičky skořice, 1 lžíce rybízového (červeného) džemu, 1 lžička mleté sladké papriky (lze i přidat z feferonek).
Vše smíchat a vařit. Pak přepasírovat přes husté síto případně rozmixovat a zavařit do skleniček.
*** Kečup "Red Tomato Chutney" ***
1 a 1/2 kg rajčat, 500 g oloupaných navinulých jablek, 250 g cibule, 1/4 litru octa, 2 stroužky česneku, 100 g cukru, 3 lžičky soli, 1/2 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku.
Rajčata spaříme, oloupeme, jablka rozkrájíme a s cibulí umeleme na masovém strojku. Dáme vařit spolu s rajčaty, přidáme ocet, koření a česnek a vaříme do zhoustnutí. Pak přidáme cukr a opět povaříme.
Když je směs dostatečně hustá, plníme ji do menších skleniček a zavíčkujeme. Nesterilizujeme.
*** Kečup ***
2,5 kg zralých rajčat, 250 g cibule, 2 stroužky česneku, 100 g cukru, 1 dl octa, 4 hřebíčky, 2 bobkové listy, 1 chilli paprička, 1/2 lžičky skořice.
Nakrájené suroviny se všemi přísadami vaříme 45 minut, potom rozmixujeme, naplníme do sklenic a
sterilujeme 15 minut při 95°C.
*** Kečup ***
Vyzrálá červená jablíčka pokrájíme na menší kousky a přidáme koření.
Na 1 kg rajčat 3,5-4 dkg cukru, 2,5 dkg soli, 1/2 dkg nového koření, 1/2 dkg hřebíčku, 0,1 dkg pepře, 1 velká, jemně pokrájená cibule a 1 utřený stroužek česneku. Pepř, hřebíček a nové koření můžeme nahradit špetkou bazalky, špetkou tymiánu a 2-3 listy šalvěje. Protlak nemá pálivou chuť po pepři, ale je jemně vonný.
Všechno smícháme a vaříme do měkka a pak prolisujeme. Prolisovanou dřeň sváříme do hustoty řídké marmelády, přidáme vinný ocet (na 1 kg dřeně 1/8 litru octa), za horka plníme do sklenic nebo do lahví.
Sterilujeme 15 minut při 85°C.
*** Kečup ***
1 kg rajčat, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 velká cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžička kari koření, 1 lžička soli, 3 lžíce rozinek, 1 šálek octa, 1 šálek cukru.
Přelijeme rajčata hodně vařící vodou a oloupeme. Nakrájíme na čtvrtky, přidáme cibuli, česnek, koření, povaříme a nakonec přidáme ocet a cukr. Znovu dáme přejít varem, necháme vystydnout a rozmixujeme.
Studené plníme do sklenic.
*** Kečup ***
Před zpracováním rajčat si připravíme octový macerát z koření:
1 a 1/2 šálku octa svaříme s lžičkou celého pepře, 1/2 lžičkou celerového semene,
lžičkou hořčičného semene, lžičkou celého hřebíčku a kouskem skořice.
Necháme v přikryté nádobě nejméně 2 hodiny louhovat.
5 kg zralých rajčat opereme, rozkrájíme a rozvaříme s šálkem sekané cibule. Pak prolisujeme a svaříme asi na 1/2 původního objemu. Přidáme macerát z octa a koření, přidáme lžíci soli, šálek cukru a pokračujeme ve varu.
Hotový kečup má mít konzistenci hustého krému. Předehřáté sklenice plníme horkým kečupem.
Můžeme ještě sterilovat při 90°C po dobu 45 minut.
*** Kečup z rajských jablíček ***
5 kg rajských jablíček, 4 velké cibule, 2 lžíce cukru, 2 lžíce soli, 0,5 litru octa, lžička sladké papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, 3 lžičky hořčičného semínka, 6 ks nového koření, 8 ks hřebíčku a malý kousek zázvoru.
Rajská jablíčka rozvaříme se solí a kořením, dáme rozmixovat nebo prolisujeme sítem.
Protlak odpařujeme asi na polovinu objemu. Přidáme cukr a ocet a podle chuti dosolíme. Krátce povaříme a plníme do malých sklenic a uzavíráme.
Dále nesterilujeme.
*** Kečup ***
4 kg rajčat, 20 g sladké papriky, 4 velké cibule, 4 kávové lžičky soli, 1/2 litru vinného octa,
2 lžičky bílého pepře, 3 lžičky hořčičných semínek, 6 zrn nového koření, 8 hřebíčků, kousek
zázvoru, 1 muškátový oříšek.
Rajčata a pokrájené cibule svaříme, přidáme sůl, ocet a v mulovém sáčku koření, abychom je pak mohli snadno vyndat. Vše prolisujeme a svaříme do hustoty marmelády. Ještě horký kečup přeléváme do lahví, zazátkujeme vyvařenými zátkami a povážeme ještě provázkem.
(Můžeme plnit i do menších sklenic, které opatříme víčkem.)
Sterilujeme 20 minut při 85°C.
*** Kečup ( z roku 1940) ***
4 kg rajčat rozvaříme, protlačíme. Do protlaku přidáme 4 velké cibule, 1/2 litru vinného octa, 4 kávové lžičky soli a v organtýnovém sáčku zavázané 2 dkg sladké papriky a lžičku bílého pepře, 3 lžičky hořčičných zrnek, několik nového koření, 8 hřebíčků, kousek zázvoru a muškátový oříšek.
Sváříme asi 30 minut. Sáček vybereme, znovu protlačíme a horké lijeme do lahví, zazátkujeme, zalijeme parafinem.
Hodí se k výrobě polévek, omáček, pod masa, k pomazánkám s máslem apod.
*** Kečup - anglický (z roku 1940) ***
1 a 1/2 kg rajčat rozkrájíme na polovic, přidáme 6 kyselých jablek, 5 cibulí (velkých), rozvaříme, protlačíme a svaříme s 43 dkg cukru, 2 a 1/2 lžící soli, 1/4 litrem vinného octa, trochou sladké papriky a hřebíčku.
Naléváme do menších lahviček, zazátkujeme a uložíme v chladu. Podáváme jako hořčici.
***
Kečup - specialita ***3 kg rajčat, 35 dkg cibule, 35 dkg jablek, 8 stroužků česneku, 10 kuliček pepře, 5 hřebíčků, 4 feferonky, 1 lžíce octa, 3 dkg soli, 5 dkg cukru.
Rajčata, pokrájené cibule a jablka svaříme, přidáme sůl, cukr, ocet, česnek, pokrájené feferonky a v mulovém sáčku koření, abychom je pak mohli snadno vyndat. Vše prolisujeme a svaříme do hustoty marmelády. Ještě horký kečup přeléváme do lahví, zazátkujeme vyvařenými zátkami a povážeme ještě provázkem.
Sterilujeme 20 minut při 85°C.
Můžeme plnit i do menších sklenic, které opatříme víčkem.
*** Rajčatový kečup z přezrálých rajčat ***
2 kg přezrálých rajčat, 250 g kyselých jablek, 300 g cibule, 1/8 litru 8% octa, špetka mleté skořice, asi 25 g soli, půl lžičky mleté sladké papriky, na špičku nože mletých hřebíčků a 150 g cukru.
Oloupanou cibuli a omytá neloupaná rajčata a jablka nakrájíme na kousky, maličko podlijeme vodou a rozvaříme. Potom prolisujeme a vaříme do zhoustnutí. Během varu přidáme cukr, sůl a koření. Ke konci varu kečup ochutnáme a podle potřeby chuť vyrovnáme přídavkem soli, cukru nabo octa. Horký kečup plníme do malých skleniček a
sterilujeme 20 minut při 85°C.
Kečup podáváme k vařeným masům, k ohřívané uzenině, k masitým a vaječným minutkám, ke zlepšení chuti do masových šťáv i do rajčatových omáček.
*** Kečup (od p.Vladka -
viz deníček )***
3 kg rajčat, 1/2 kg cibule, 1 malá vrchovatá a 1 rovná lžička
soli, 5 hřebíčků, 14 nových koření, 10 černých pepřů, 2 lžičky hořčičných
semínek, 6 cm skořice, 4 stroužky česneku, 200 g cukru, 1,2 dl octa, 1 vrchovatá
lžička mleté sladké papriky, ev. 1 pálivá paprička, příp.pomůcka ke konzervování
Dr. Oetker /kys. sorbová/.
Zeleninu nahrubo nakrájíme, přidáme koření a sůl a rychle vaříme pod poklicí,
potom lehce projedeme ponorným mixérem a propasírujeme, aby se oddělila semínka
a slupky. Dále odpařujeme...až do hustoty řidších povidel.Přidáme cukr a ocet,
chvíli povaříme a nakonec Pomůcku /na tohle množství asi 1/4 sáčku/ a ještě
projedeme ponorným mixérem. Horké plníme a už nesterilujeme.
*** Sterilovaná rajčatová šťáva ***
Plně zralá, červená a hodně šťavnatá rajčata rozmačkáme a za syrova prolisujeme buď přes jemné síto nebo přes plachetku. Pokud jsou plody pevnější a méně zralé, pak je před lisováním podlijeme vodou a částečně rozvaříme. K vylisované šťávě přidáme sůl v množství asi 10 g na 1 litr šťávy a cukr podle chuti (přibližně 15 g na 1 litr šťávy). Upravenou šťávu zahřejeme až do mírného varu a za horka ji naplníme do předehřátých lahví nebo sklenic Omnia objemu 0,5 až 1,0 litru. Obaly uzavřeme korunkami nebo víčky Omnia a šťávu
sterilujeme při teplotě vodní lázně 95°C po dobu 20 až 25 minut.
*** Rajčatová šťáva ***
Dobře vyzrálá, syrová, zdravá a hlavně červená rajčata opereme, rozdrtíme, vylisujeme, pasírujeme nebo rozmixujeme. Získaný protlak přecezením přes jemné síto zbavíme semen a případných zbytků dužiny. K rajčatové šťávě přidáváme asi 2 procenta soli, nebo ji v přírodním stavu zahřejeme asi na 96ĘC a ještě za horka plníme do předehřátých sklenic nebo lahví.
Obaly plníme až po vrch, dobře uzavřeme a sterilujeme 15 minut při 90°C.
*** Adžika ***
Do 1 kg rajského protlaku nebo kečupu přidáme hrst (2 lžíce) nastrouhaného česneku, osolíme jednou lžící kuchyňské soli, přidáme 100 ml (0,1 litru) 8% octa, podle chuti mletý pepř a nasekanou zelenou nať petrželky.
Promícháme, nahřejeme na ohni a plníme do sklenic. Podáváme k jídlům (masům) jako studenou i teplou přílohu.
***** ZELENÁ RAJČATA ******
*** Rajčatový kompot ***
K přípravě použijeme zelená rajčata, která jsou již zcela vyvinutá, ale pevná a dosud nevybarvená. Oprané plody příčně nakrájíme na plátky o tloušťce asi 5 až 10 mm, z nichž odstraníme semena.
Rozkrájíme rajčata ponoříme asi na 12 hodin do roztoku 1 dílu vody a 0,7 dílu 8% octa. Po této době rajčata vyjmeme a povaříme je v cukerném roztoku po dobu asi 3 až 5 minut.
Cukerný roztok si připravíme v poměru 1 litr vody a 1 kg cukru.
Okapané řezy narovnáme do sklenic s několika celými hřebíčky a zlomky skořicové kůry, zalijeme cukerným roztokem ve kterém jsme je předvářeli, a těsně uzavřeme víčky.
Kompot sterilujeme ve sklenicích 0,5 litru při teplotě vodní lázně 85°C po dobu 15 až 20 minut.
*** Kompot ze zelených rajčat ***
1kg rajčat, 1 litr vody, 500 g cukru, 1 citrón, trochu rumu.
Zůstanou-li na keříčkách pěkně vyvinutá zelená rajčata, dobře je využijeme na kompot. Nakrájíme je na silnější plátky, vložíme do studené vody a krátce povaříme. Pak je odcedíme, propláchneme a vložíme do vařícího cukerného roztoku z vody a poloviny cukru.
Chvíli v něm povaříme a necháme do druhého dne. Roztok slijeme, přidáme druhou polovinu odváženého cukru, pokrájený citrón a vaříme "na nit". Do takto zahuštěného cukerného roztoku vložíme znovu rajčata a povaříme, až jsou sklovitá. Přidáme rum a plníme za horka do sklenic a dobře povážeme. Rum není nutností, ale dodává tomuto kompotu výraznější chuť a aróma.
*** Kompot ze zelených rajčat ***
Na 1 kg rajčat 1 litr vody a 550-600 g cukru, rum, fíková nebo ananasová tresť.
Pěkná zelená rajčata omyjeme a oschlá nakrájíme na tlustší kolečka. Můžeme je také krájet na osminky a zcela malé na čtvrtky nebo půlky. V hrnci rajčata zalijeme studenou vodou a asi 3 min. povaříme. Povařená rajčata ocedíme, ochladíme studenou vodou a vložíme do vroucího cukerného roztoku (na 1 litr vody 300 g cukru), ve kterém je chvíli povaříme a necháme do druhého dne proslazovat.
Druhý den cukerný nálev slijeme, přisladíme zbytkem cukru a povaříme na nit, vložíme opět rajčata a uvaříme do sklovita. Na dno sklenic přidáme lžíci rumu nebo několik kapek fíkové nebo ananasové tresti a za horka plníme.
Povazujeme, sterilovat není třeba. Při sváření cukru na nit nebo před koncem varu do sklovita můžeme přidat pokrájený, jader zbavený, chemicky neošetřený citrón. Kompot nejčastěji kořeníme fíkovou trestí, však se také tento kompot nazývá "český fík".
*** Zelená rajská jablíčka jako ovoce z roku 1940 ***
Jablíčka očistíme, nakrájíme na plátky (nejméně na polovinu) a necháme 2 hodiny ve vodě močit. Pak naskládáme do sklenic, nahoru dáme několik kousků citrónové kůry, sklenice zalijeme svařeným cukrem, ovážeme a sterilizujeme - necháme přejít varem.
Na 3 kg jablíček dáváme 1 a 1/2 litru vody a 90 dkg cukru.
*** Zelená rajčata v cukru ***
1 kg rajčat, 700 g cukru, 1 citrón, kousek vanilky, 1 dl octa.
Tvrdá zelená rajčata omyjeme a nakrájíme na tlustší plátky. V hrnku svaříme vodu s trochou octa, rajčata do ní vložíme a necháme přejít var. Potom svaříme nahusto 1 litr se 400 g cukru, rajčata do něj vložíme, jednu až dvě minuty povaříme a necháme v roztoku do druhého dne.
Druhý den svaříme zbytek cukru s trochou vody, přidáme citrónovou šťávu i tence skrojenou kůru (jen z citrónu chemicky neošetřeného), vanilku a trochu octa. Rajčata složíme do sklenic, obojí cukr svaříme na husto a na rajčata nalijeme. Ještě teplá rajčata povážeme.
*** Zelená rajčata v cukru ***
Jsou velmi chutná, dají se používat stejně jako okurky. Menší zelená rajčata dáme do hrnečku a zalijeme octem, aby byla ponořena.
Druhý den vyjmeme, necháme okapat (ocet pak můžeme použít na zálivku do zeleninových salátů apod., stejně jako různé druhy ochucených octů), můžeme je spařit horkou vodou, ale to není nutné. Dáme je do skleniček a na 1 kg cukru dáme 3/4 litru vody.
Sterilizujeme asi 20 minut při 85°C až 90°C.
*** Rajčatový džem ***
Zelená rajčata rozkrájíme, zalejeme vodou s trochou octa a uvaříme, aby ztratila hořkost. Vychladlá scedíme, na 1 kg hmoty dáme 500 až 600 g cukru, kousek vanilky, několik plátků citrónu a uvaříme do husta. Nakonec přidáme trochu rumu a naléváme do menších sklenic.
Ještě horký džem převážeme celofánem a uskladníme v chladnu.
*** Marmeláda ze zelených rajčat ***
2 kg zelených rajčat, 1,5 kg cukru, 1 lčička soli, 4 středně veliké citróny.
Nedozrálá zelená rajčata rozkrájíme na malé dílky a smísíme se solí. Citróny oloupeme. Citrónovou kůru jemně rozstrouháme a vmísíme do směsi rajčat se solí. Směs podlijeme vodou, uvedeme do varu a asi 10 minut zahušťujeme.
Oloupané citróny nadrobno rozkrájíme, semena odstraníme a šťávu zachytíme. K částečně zahuštěné směsi rajčat, soli a citrónové kůry přidáme rozkrájené oloupané citróny, zachycenou citrónovou šťávu a cukr.
Vše za neustálého míchání zahušťujeme při mírném varu, až do rosolovité marmeládovité konzistence.
*** Marmeláda z rajčat ***
Umytá zelená rajská jablíčka nakrájíme na plátky a svaříme s cukrem. Na 1 kg jablíček 75 dkg cukru. Přidáme ještě kousek celé skořice, několik hřebíčků, citrónovou kůru a případně trochu bílého vína. Svaříme na potřebnou hustotu.
*** Marmeláda ze zelených rajčat ***
2 kg zelených rajčat, 1 kg cukru, 1/2 lžičky soli, 4 oloupané citróny.
Rajčata rozkrájíme, podlijeme trochou vody, osolíme a asi 10 minut vaříme. Pak přidáme oloupané a na tenké plátky nakrájené citróny a polovinu cukru. Vaříme ještě asi 30 minut, pak přidáme zbytek cukru a asi 15 minut dovaříme.
Když se marmeláda dostatečně zahustí, plníme ji do skleniček a povážeme celofánem.
*** Marmeláda z rajských jablíček ***
1/2 kg nedozrálých jablek nastrouháme, 3 kg rajčat nakrájíme a obojí povaříme, dále rozmixujeme, přecedíme a dáme vařit s 1 kg cukru.
Vaříme asi 1 hodinu. Během vaření přidáme 2 vanilkové cukry a 2 lžičky kyseliny citrónové. 10 minut před ukončením varu přidáme 1 dl rumu a 3 balíčky Pektol-Pektogel.
Při vaření občas promícháme, aby se marmeláda nepřipálila. Plníme do skleniček za tepla.
*** Zavařenina z rajčat ***
2 a 1/2 až 3 kg zelených rajských jablíček rozkrájíme na čtvrtky, přidáme 1 dl vody a svaříme do měkka. Potom přes síto propasírujeme.
Do vychladlé kaše z jablíček přidáme 1 kg cukru, kůru z pomeranče, tyčinku vanilky nebo zázvoru a vše přivedeme do varu. Povaříme asi 5 min., nakonec přidáme balíček rosolovacího přípravku a zavařeninu dobře zbavenou pěny plníme do předehřátých sklenic.
*** Z rajčat - fíky ***
Na 5 kg tvrdých, zelených rajčat potřebujeme 1 litr octa, 2 litry vody, 15 kg krystalového cukru a kůru z polovny citrónu.
Rajčata omyjeme, pokrájíme na kousky a vaříme ve vodě s cukrem.
Vaříme jen asi 5 minut, aby se nerozvařila úplně. Pak je vybereme na sítko a přes noc necháme odkapat vodu.
Ráno přidáme do vody s octem cukr a kůru a vaříme rajčata až do zhoustnutí (asi 3-4hodiny). Zvláště ke konci musíme marmeládu míchat. Až ochutnáme, budeme cítit chuť fíků.
*** Salát ze zelených rajčat ***
1 kg zelených rajčat, 1/2 kg cibule, sůl, voda, ocet, cukr, kousek zázvoru, bobkový list, pepř, nové koření a hřebíček.
Omytá rajčata nakrájíme na plátky, prosolíme (na 1 kg rajčat 30 g soli) a dáme do kameninové nebo porcelánové mísy odpočinout.
Cibuli nakrájíme, opět prosolíme a necháme stát.
Druhý den rajčata i cibuli lehce vymačkáme a zvážíme. Na 1 kg směsi dáme do rendlíku svařit 1 litr vody, 1/4 litru octa, 80 g cukru, koření, pak do roztoku vhodíme rajčata s cibulí a povaříme do sklovita. Horké plníme do sklenic, zbylou tekutinu ještě trochu povaříme a pak nalijeme na zeleninu. Chladnoucí povážeme. Podáváme jako přílohu k masu nebo do některých salátů.
*** Sterilovaná zelená rajčata s cibulí ***
Zelená rajčata rozkrájíme na čtvrtky, přidáme cibuli, krájenou na kolečka.
Na 3 kg rajčat dáváme asi 6 velkých cibulí. Promícháme s 15 dkg soli a necháme přes noc stát. Pak svaříme nálev z 4 dl vody, 6 - 7 dl 8% octa a 40 dkg cukru, přidáme koření zavázané v plátěném sáčku: 1 polévkovou lžíci hořčičného semene, 1 polévkovou lžíci strouhaného křenu, 1 polévkovou lžíci nového koření a 1 polévkovou lžíci celého pepře.
Povaříme asi 5 minut, pak vložíme rajčata s cibulí a mírně asi 20 minut povaříme. Po této době vyjmeme sáček s kořením, rajčata dáme do sklenic
a sterilujeme 15 až 20 minut za slabého varu vodní lázně,
Výborné k pečenému masu, do zeleninových salátů apod.
*** Čalamáda ze zelených rajčat ***
1 kg okurek, 1 kg zelených rajčat,
1 kg cibule,
1 kg paprik,
1/4 lit. vody,
1/4 lit. octa,
1/4 lit. oleje,
15 dkg cukru,
5 dkg soli,
4 feferonky.
Všechno nakrájíme na nudličky, dáme do hrnce, přidáme nálev, povaříme, dáme do sklenic a asi 15 až 20 minut povaříme.
*** Kečup ze zelených rajčat ***
4 kg zelených rajčat bez jádřince a semen, 6 středně velkých cibulí rozkrájených na čtvrtky a 6 nepálivých zelených paprik bez semeníků smícháme s 35 dkg cukru, přidáme 5 dl 8 % octa, 2,5 dl vody, 3 polévkové lžíce soli, 4 kávové lžičky celého hřebíčku, 4 kávové lžičky nového koření a 2 kousky skořicové kůry (koření dáme do plátěného sáčku), případně přidáme i 1 až 2 zelené pálivé papriky.
Směs rozvaříme a necháme zahoustnout. Pak vyndáme sáček s kořením, naplníme do lahví
a sterilujeme 20 až 25 minut při 90°C.
Používáme do omáček, majonéz, salátů apod.
*** "Zelená hořčice" z rajčat ***
1 kg zelených rajčat, 2 cibule, 3 zelené papriky,
1/2 hlávky bílého zelí, 150 g cukru, 1/4 litru octa, sůl,
1 lžička hořčičných a 1 lžička celerových semínek.
Všechnu zeleninu i semínka dobře očistíme a umeleme na masovém strojku. Osolíme a dusíme za stálého míchání asi 20 minut.
Napěchujeme dobře do sklenic a povážeme. Tuto zelenou hořčici podáváme k vařeným masům a můžeme s ní ochutit i různé pomazánky, masité pokrmy apod.
*** Zelená rajčata jako pomazánka ***
1 kg zelených rajčat, 7 paprik, 1/2 hlávky zelí,
2 cibule, trochu hořčičných semínek,
čtvrt litru octa, o trošku méně než 20 dkg cukru (podle chuti), trochu soli.
Všechno semeleme a necháme asi 20 minut dusit na mírném ohni. Pozor - rádo se připaluje! Vaříme do té doby, jak chceme mít husté. Pak naplníme do sklenic, sterilovat už není potřeba.
Užíváme podobně jako hořčici nebo jako pomazánku na chléb potřený sádlem se semletými škvarky.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?