*** PATIZONY S KŘENEM ***

Nálev : 2 , 3 , 5 , 6 Koření : kromě toho co přísluší nálevu.

150 g křenu

2 zrnka pepře na sklenici

1 bobk.list

kopr(dle chuti,nemusí být)

cibule -//-

feferonka -//-

1, Patizony očistíme,zbavíme stopek (neloupáme a malé patizonky ani nekrájíme,jsou krásné ve sklenici !)

2, jemně postrouháme křen a jak patizony ukládáme do sklenice,prosypáváme je křenem.

3, Sterilujeme :

30 min. - 90 st.C

*** Patizony v sladkokyselém nálevu  ***

Nálev svaříme  z 2 litrů vody,          1/2 litru 8% octa,          8 dkg soli (3 lžíce),    

                                                    15 dkg cukru (6 lžic vrchovatých) a             25 sacharinů.

Do každé 1  lt. sklenice přidáme kopr, křen,  cibuli, mrkev, 3 ks pepře, 3 ks nové koření, 2 ks hřebíčku.

 

                                            Uzavřeme a sterilujeme.

 

             ***  Pomazánka na topinky z patizonu  ***

asi 1 velký patizon
2 dcl oleje
5 pol. lžic sojové omáčky
sůl
lžičku (kávovou) pálivé papriky
4 cibule
2 paličky česneku česneku
5 lžic worcestrové omáčky
2 lžíce sladké červené papriky
250 g rajského protlaku

Na olej dáme cibulku (nakráj.na drobno) a usmažíme do skelnata.
Pak přidáme Patizon a vše ostatní. Dusíme do konzistence,jakou chceme mít, není nutné dlouho.

                            Sterilujeme :       20 min. - 90st.C

 

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?