*** PAPRIKY S OLEJEM ***
Nálev : 3 – čistý Koření : na 350 ml sklenice :
1/2 lžíce oleje
špetka hořčič.semínek
1/2 bobk.listu
3 kulič.nového koř.
1, Papriky omujeme kartáčkem,např.na zuby, odstraníme semeník se stopkou a dále je rozpůlíme,či jinak rozřežeme, v případě červených kapií si je můžeme nařezat na pásky apod,na zdobení chlebíčků aj.
2, osprchujeme je,aby se vyplavila ulpělá semena. Na dno sklenic dáme přísady,můžeme ovšem dát jen olej a žádné koření nedávat a uvidíte,že u paprik se tím vůbec nic nepokazí,spíše naopak!
3, Nyní máme dvě možnosti : (já dělám tu druhou.)
1.- dáme je ponořit do vody horké 90 st.C na 5 min.,pak je ochladíme.
2.- nebudeme je dávat do žádné horké vody a rovnou syrové je naskládáme do sklenic.
Takto to dělám já,protože máme rádi,když jsou mírně křupavější a nehrozí tak rozvaření.
4, Jak máme papriky “napěchovány” ve sklenicích, zalijeme je nálevem a zavíčkujeme (víčka s červenou gumou na olej !).
a zavíčkujeme (víčka s červenou gumou na olej !).
5,
Sterilujeme :350 ml – 15 min. – 85 st.C
500 ml - 20 min. – 85 st.C
1 l - 25 min. – 85 st.C
5 l #9; - 35 min. – 85 st.C
*** PAPRIKY PLNĚNÉ ZELÍM ***
Nálev : 3 - čistý Koření : na 1 l
Nové koření
Bobk.list
1 lžička hořč.semínka
Na dno sklenic- lžíce oleje
SLOŽENÍ : 10 papr.lusků + větší hlávka zelí+2 lžíce cukru+sůl+kmín
1, Zelí napřed nakrájíme na jemné nudličky,prosypeme solí,kmínem a cukrem a necháme odležet.
------
2, Z paprik odřežeme spodek se stopkou (odřezat co nejméně), vybereme semeníky, lusky naplníme odleželým zelím a opět uzavřeme spodkem (ale to již nemusíme)
3, Vložíme papriky do sklenic ,kde již máme olej, zalijeme nálevem.
4,
Sterilujeme :30 min. – 90 st.C
*** PAPRIKY SUŠENÉ ***
Dobře vybarvené červené papriky (myslím,že i zelené by šly) zbavíme stopek i semen a nakrájíme na nudličky. Sušíme je na vzduchu,nebo umělým teplem, které nesmí překročit 60 st.C.
Před použitím necháme papriky nabobtnat a přidáváme při vaření do bramborových, gulášových, dršťkových ,zelenin. Polévek, nebo pod maso apod.
Zužitkujeme tak i zcela malé množství papriky, které nám třeba ve spíži zavadnou a zbudou. Zavadlé jsou k sušení nejvhodnější.
*** LEČO PAPRIKOVÉ ***
SLOŽENÍ : asi 2 kg PAPRIKY + 0,5 až 0,7 kg CIBULE + 2-3 CUKETY
Dále : SLAD. PAPRIKA + PEPŘ + CUKR + OCET ( málo !) + OLEJ + grilovací koření, ale nemusí být.
1. Papriku , Cibuli nakrájíme na pásky , z Cukety vyjmeme jádřinec (pokud jsou měkká jádra,můžeme ponechat) a nakrájíme ji na kostky.
2. Cibuli osmažíme na Oleji do skelnata,příp. mírně do hněda
3. Pokud jsme cibuli dělali v jiné nádobě, přendáme ji do většího hrnce a vsypeme na ni pokrájenou (viz výše) cuketu a dusíme na cibulce
4. Po chvíli přidáme Slad.mletou papriku, trochu pepře, cukr a zde bych dal klidně až 30-40 dkg i víc,záleží jak kdo má rád. Je dobré přidat ješte min. 3 dcl oleje. Octa dát max. asi 1 dcl,víc bych nedával.
5. Až je vše pěkně podušené ( asi za 20min), přidáme pásky Papriky a necháme dělat jen asi 5 min. ,odstavíme a plníme do skleniček
STERILUJEME: 25 min - 90 st.C
*** Papriky plněné zelím v kyselém nálevu ***
15 zelených paprik, 1,5 kg hlávkového zelí,
3,5 dl 8% octa, 8,5 dl vody,
1 vrchovatá lžíce přípravku DEKO,
3 lžičky soli, 5 tabletek sacharinu.
Z uvedené dávky naplníme čtyři 3/4 lit. sklenice.
Papriky očistíme a zbavíme jádřinců. Zelí nakrájíme na nudličky, prosolíme 3 lžičkami soli a důkladně promačkáme, až zelí pustí šťávu. Šťávu vylijeme a vymačkaným zelím opatrně vyplníme dutiny v paprikách tak, aby nám papriky nepraskly. Vyplněné papriky vložíme do sklenic po 4-5 kusech, podle velikosti paprik.
Mezitím si svaříme vodu s octem a přípravkem DEKO, dáme vychladnout, osladíme sacharinem a tímto nálevem naplníme sklenice s paprikami tak, aby nálev dosahoval asi 1 cm pod víčko. Tím se utvoří vzduchový "polštář" o síle asi 1 cm pod uzávěrem. Sklenice uzavřeme pomocí zavírací hlavy a dáme je do většího hrnce s vodou tak, aby byly úplně pod hladinou vody.
Vodu v hrnci zahříváme až k bodu varu. Jakmile dosáhla teplota vody bodu varu, necháme sklenice vařit ve vodě 15 minut. Potom je dáme vychladnout a vyjmeme je z hrnce.
*** Papriky plněné zelím ***
Octová zálivka: 1/2 litru a 1/8 litru vody, 1/4 litru octa, 12 tabletek sacharinu,
25 g soli.
Očištěné zelí zbavíme košťálu a nakrouháme nebo jemně nakrájíme, osolíme. Zalijeme octovou zálivkou a ponecháme přes noc v klidu.
Papriky zbavené jádřinců omyjeme a naplníme scezeným zelím. Naplněné papriky skládáme do sklenic špičkou dolů. Mezi papriky dáme kousky křenu a několik zrnek hořčičných semínek. Papriky zalijeme octovou zálivkou natolik, aby byly úplně ponořené.
Stlačíme je bukovou vzpěrou, aby nevyplavaly a sklenice uzavřeme.
Papriky můžeme naplnit i nakrouhanými salátovými okurkami.
Sterilizujeme 20 minut při 80 stupních Celsia.
*** Papriky plněné červeným zelím ***
Do kilové sklenice:
3-4 papriky.
Na 1 kg červeného zelí: 30 g soli a 50 g cukru.
Octový nálev: 1/3 litru litru octa, 2/3 litru vody, lžička soli, lžíce cukru,
3 zrnka pepře, 2 zrnka, nového koření, 1/2 bobkového listu.
Jemně nastrouhané zelí (v ruce promnuté), promícháme se solí, cukrem a necháme 2 hodiny odpočinout. Pak zelím naplníme vyčištěné, semen zbavené papriky a přikryjeme je seříznutou "pokličkou".
Narovnáme je do sklenic, zalijeme svařeným a prochladlým octovým roztokem a sklenice povážeme. Chceme-li papriky uschovat na delší dobu, pak je raději dáme do patentních sklenic a sterilujeme.
V zimě jsou dobrou přílohou k masu.
*** Dvoubarevná paprika ***
Na jednu litrovou sklenici: 1 kg žlutých a červených paprik,
1/4 litru bílého vinného octa, sůl, cukr,
asi 1/2 litru oleje.
Papriky omyjeme, zbavíme jadřinců a oloupeme. Nakrájíme na menší kousky. Vinný ocet svaříme s 3/4 litru vody, podle chuti osolíme a přisladíme. Přidáme nakrájené papriky a vaříme mírným varem 8 minut. Necháme okapat, naplníme do sklenice s patentním uzávěrem a zalijeme olejem. Necháme měsíc odležet.
*** Papriky v nálevu ***
1 litr vody, 10 dkg cukru, 1,5 dl octa (8%), 1 kávová lžička soli, bobkový list,
4 ks nového koření, 1 hřebíček, 1 celý pepř.
Papriky rozpůlíme nebo nakrájíme na kousky, naskládáme do sklenic, zalijeme nálevem, přidáme 1 lžíci stolního oleje na 1 sklenici.
Papriky proložíme cibulí. Sterilujeme při 85°C po dobu / 20 minut.
*** Paprikový salát ***
Octová zálivka: 1/2 litru a 1/8 litru vody, 1/4 litru octa, 12 tabletek sacharinu,
25 g soli.
Nepálivé větší papriky zbavíme jádřinců, omyjeme je a nakrájíme na proužky. Prosolíme a necháme stát 1 hodinu. Pak je dobře vymačkáme, srovnáme do sklenic a zalijeme octovou zálivkou.
Uzavřeme a sterilizujeme 20 minut při 80°C.
*** Nakládání kapií bez zavařování ***
4 kg kapií, 1,75 litru vody, 1/2 litru octa, 11 dkg cukru, 11 dkg soli, 1 dl oleje.
Přísady svaříme, vložíme do nich nakrájenou papriku, necháme přejít varem. Kapie vyjmeme, naskládáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem, uzavřeme, zabalíme do deky a necháme vychladnout.
Nesterilujeme.
*** Paprikový salát s houbami ***
500 g zelených paprik, 500 g červených paprik, 80 g malých tvrdých rajčat,
250 g hřibů nebo jiných tvrdých nemodrajících hub, 200 g malých cibulí.
Na nálev: 2 litry vody, 2/3 litru 8% octa, sacharin odpovídající množství 200 g cukru,
2 bobkové listy, 15 zrn celého pepře, 4 zrna nového koření,
lžička hořčičného semene,
10-15 zrnek koriandru.
Očištěné houby nakrájíme na silnější proužky a asi 12 minut povaříme v nezbytně nutném množství osolené vody. (Vývar přidáme k vodě při přípravě nálevu).
Očištěné, semen zbavené lusky paprik nakrájíme na slabší nudličky, přidáme oloupané malé cibulky,povařené houby, malá nebo překrájená rajčata a vše promícháme.
Promíchanou směsí naplníme připravené (vařící vodou vypláchnuté) sklenice a zalijeme přecezenou horkou zálivkou uvařenou ze zbývajících přísad. K zálivce přidáme vývar z hub.
Zavařovací sklenice uzavřeme a sterilujeme podle velikosti zavařovacích
sklenic - 20-25 min. při 95°C.
*** Červené papriky v soli ***
Na 1 kg paprik 300 g soli.
Na podzim, tj. v době kdy se objeví na trhu pěkné červené a šťavnaté kapie, nakoupíme 6-7 kg a uložíme si je na zimu.
Umyté, očištěné papriky umeleme na masovém mlýnku, promícháme se solí, naplníme do skleniček a zavíčkujeme.
I po roce takto připravená paprika voní jako čerstvá. Je vhodná téměř do všech polévek, pod maso, do omáček, na jednohubky, do pomazánek, do všech pokrmů, kam bychom přidávali čerstvé papriky.
*** Mletá červená kapie ***
1 kg červené kapie, 200 g soli.
Očištěné, jádřinců zbavené kapie umeleme na masovém strojku a dobře promícháme se solí. Směs ukládáme do skleniček od dětské výživy, uzavřeme a uložíme do tmavé chladné místnosti.
Je to velmi chutný polotovar pod maso nebo do studených majonézových omáček.
*** Vitamínová zeleninová směs v soli (vitamín C) ***
1 kg paprik, 5 rajčat, 200 g soli.
Očištěné a semen zbavené papriky a vydlabaná rajčata umeleme na masovém strojku, promícháme se solí a natlačíme do menších skleniček, aby tam nezůstal žádný vzduch. Dobře povážeme a máme na kratší dobu v zimě postaráno o vitamín C.
Přidáváme do polévek, pod maso do omáček, do různých pomazánek, do vaječných omelet, na masité minutky apod.
*** Paprika zmrazená ***
K zmrazování používáme zeleninovou tlustostěnnou papriku a to jak červenou tak i zelenou.
Papriky opereme, odjádřincujeme a nakrájíme buď na příčné, nebo podélné řezy o tloušťce 5 až 10mm. Můžeme je také podélným řezem rozdělit na poloviny.
Řezy nebo poloviny paprik předvaříme 3 až 4 minuty.
Po vychlazení ve studené vodě a po odkapání naplníme papriku do obalů a zmrazíme.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?