*** PAPRIKY S OLEJEM ***   

Nálev : 3 – čistý Koření : na 350 ml sklenice :

1/2 lžíce oleje

špetka hořčič.semínek

1/2 bobk.listu

3 kulič.nového koř.

1, Papriky omujeme kartáčkem,např.na zuby, odstraníme semeník se stopkou a dále je rozpůlíme,či jinak rozřežeme, v případě červených kapií si je můžeme nařezat na pásky apod,na zdobení chlebíčků aj.

2, osprchujeme je,aby se vyplavila ulpělá semena. Na dno sklenic dáme přísady,můžeme ovšem dát jen olej a žádné koření nedávat a uvidíte,že u paprik se tím vůbec nic nepokazí,spíše naopak!

3, Nyní máme dvě možnosti : (já dělám tu druhou.)

1.- dáme je ponořit do vody horké 90 st.C na 5 min.,pak je ochladíme.

2.- nebudeme je dávat do žádné horké vody a rovnou syrové je naskládáme do sklenic.

Takto to dělám já,protože máme rádi,když jsou mírně křupavější a nehrozí tak rozvaření.

4, Jak máme papriky “napěchovány” ve sklenicích, zalijeme je nálevem a zavíčkujeme (víčka s červenou gumou na olej !).

a zavíčkujeme (víčka s červenou gumou na olej !).

5, Sterilujeme :

350 ml – 15 min. – 85 st.C

500 ml - 20 min. – 85 st.C

1 l - 25 min. – 85 st.C

5 l #9; - 35 min. – 85 st.C

 

*** PAPRIKY PLNĚNÉ ZELÍM ***

Nálev : 3 - čistý Koření : na 1 l

                                              Nové koření

                                                           Bobk.list                                        

1 lžička hořč.semínka

     Na dno sklenic- lžíce oleje

       SLOŽENÍ : 10 papr.lusků + větší hlávka zelí+2 lžíce cukru+sůl+kmín

1, Zelí napřed nakrájíme na jemné nudličky,prosypeme solí,kmínem a cukrem a necháme odležet.

------

2, Z paprik odřežeme spodek se stopkou (odřezat co nejméně), vybereme semeníky, lusky naplníme odleželým zelím a opět uzavřeme spodkem (ale to již nemusíme)

3, Vložíme papriky do sklenic ,kde již máme olej, zalijeme nálevem.

4, Sterilujeme :

30 min. – 90 st.C

*** PAPRIKY SUŠENÉ ***

Dobře vybarvené červené papriky (myslím,že i zelené by šly) zbavíme stopek i semen a nakrájíme na nudličky. Sušíme je na vzduchu,nebo umělým teplem, které nesmí překročit 60 st.C.

Před použitím necháme papriky nabobtnat a přidáváme při vaření do bramborových, gulášových, dršťkových ,zelenin. Polévek, nebo pod maso apod.

Zužitkujeme tak i zcela malé množství papriky, které nám třeba ve spíži zavadnou a zbudou. Zavadlé jsou k sušení nejvhodnější.

            

 

 

 

*** LEČO  PAPRIKOVÉ ***

 

SLOŽENÍ : asi 2 kg PAPRIKY  +  0,5 až 0,7 kg CIBULE  +  2-3 CUKETY 

Dále : SLAD. PAPRIKA + PEPŘ + CUKR + OCET ( málo !) + OLEJ  +  grilovací koření, ale nemusí být.

1.    Papriku , Cibuli nakrájíme na pásky , z Cukety vyjmeme jádřinec (pokud jsou měkká jádra,můžeme ponechat) a nakrájíme ji na kostky.

2.    Cibuli osmažíme na Oleji do skelnata,příp. mírně do hněda

3.    Pokud jsme cibuli dělali v jiné nádobě, přendáme ji do většího hrnce a vsypeme na ni pokrájenou (viz výše) cuketu a dusíme na cibulce

4.    Po chvíli přidáme Slad.mletou papriku, trochu pepře, cukr a zde bych dal klidně až 30-40 dkg i víc,záleží jak kdo má rád. Je dobré přidat ješte min. 3 dcl oleje. Octa dát max. asi 1 dcl,víc bych nedával.

5.    Až je vše pěkně podušené ( asi za 20min), přidáme pásky Papriky a necháme dělat jen asi 5 min. ,odstavíme a plníme do skleniček

STERILUJEME:  25 min  -  90 st.C

 

 

 

*** Papriky plněné zelím v kyselém nálevu ***

15 zelených paprik,          1,5 kg hlávkového zelí,

3,5  dl 8% octa,               8,5 dl  vody,

1  vrchovatá lžíce   přípravku DEKO, 

3 lžičky  soli,                 5 tabletek  sacharinu. 

Z  uvedené  dávky  naplníme  čtyři  3/4 lit. sklenice.

Papriky očistíme a zbavíme  jádřinců.   Zelí nakrájíme na nudličky, prosolíme 3  lžičkami soli a  důkladně promačkáme, až  zelí pustí šťávu.  Šťávu vylijeme a  vymačkaným zelím opatrně vyplníme dutiny v paprikách  tak,  aby  nám  papriky  nepraskly. Vyplněné papriky vložíme do sklenic po 4-5 kusech, podle velikosti paprik.

Mezitím si  svaříme vodu  s octem  a přípravkem  DEKO, dáme  vychladnout, osladíme sacharinem a tímto nálevem naplníme sklenice s paprikami tak,  aby nálev  dosahoval asi  1  cm  pod víčko.  Tím se  utvoří vzduchový  "polštář"  o  síle  asi  1  cm  pod uzávěrem. Sklenice uzavřeme pomocí zavírací hlavy a dáme je do většího hrnce s vodou tak, aby byly úplně pod hladinou  vody.

Vodu v hrnci zahříváme až k bodu  varu. Jakmile  dosáhla  teplota  vody bodu  varu, necháme sklenice  vařit  ve  vodě  15  minut.  Potom  je dáme vychladnout a vyjmeme je z hrnce.

                                                                       

 

 

*** Papriky plněné zelím ***

Octová zálivka:  1/2 litru a 1/8  litru vody,     1/4 litru  octa,     12 tabletek sacharinu,

                        25 g soli.

Očištěné zelí zbavíme košťálu  a nakrouháme nebo jemně nakrájíme, osolíme. Zalijeme octovou zálivkou a  ponecháme přes noc v klidu.

Papriky  zbavené  jádřinců  omyjeme  a  naplníme  scezeným zelím. Naplněné papriky  skládáme do sklenic špičkou  dolů. Mezi papriky dáme  kousky křenu  a několik  zrnek hořčičných  semínek. Papriky zalijeme  octovou  zálivkou  natolik,  aby  byly  úplně ponořené.

Stlačíme je bukovou vzpěrou, aby nevyplavaly a sklenice uzavřeme.

 Papriky  můžeme  naplnit   i  nakrouhanými  salátovými  okurkami.

                                 Sterilizujeme 20 minut při 80 stupních Celsia.

 

*** Papriky plněné červeným zelím ***

Do  kilové sklenice: 

                                3-4 papriky.  

                                Na 1  kg červeného  zelí: 30 g soli  a 50  g cukru. 

Octový nálev:         1/3 litru  litru octa,   2/3 litru  vody,  lžička  soli, lžíce cukru, 

                             3 zrnka pepře, 2 zrnka,  nového koření, 1/2 bobkového listu.

Jemně  nastrouhané zelí  (v ruce  promnuté), promícháme  se solí, cukrem  a  necháme  2   hodiny  odpočinout.  Pak  zelím  naplníme vyčištěné,  semen  zbavené  papriky  a  přikryjeme  je seříznutou "pokličkou".  

Narovnáme   je   do   sklenic,  zalijeme  svařeným a prochladlým  octovým  roztokem  a  sklenice povážeme. Chceme-li papriky uschovat na delší dobu,  pak je raději dáme do patentních sklenic a sterilujeme.

V zimě jsou dobrou přílohou k masu.

 

*** Dvoubarevná paprika ***

Na jednu litrovou sklenici: 1  kg žlutých a červených paprik,

                                       1/4 litru  bílého vinného  octa, sůl,  cukr,

                                        asi  1/2 litru oleje.

Papriky omyjeme, zbavíme jadřinců  a oloupeme. Nakrájíme na menší kousky. Vinný ocet svaříme s  3/4 litru vody, podle chuti osolíme a přisladíme. Přidáme  nakrájené papriky a vaříme  mírným varem 8 minut. Necháme okapat, naplníme  do sklenice s patentním uzávěrem a zalijeme  olejem. Necháme měsíc odležet.

 

*** Papriky v nálevu ***

1 litr  vody,     10  dkg cukru,      1,5 dl  octa (8%),      1 kávová lžička soli,     bobkový list,    

4 ks nového koření,     1 hřebíček,     1 celý pepř.

Papriky  rozpůlíme  nebo  nakrájíme   na  kousky,  naskládáme  do sklenic, zalijeme  nálevem, přidáme    1  lžíci stolního oleje  na 1  sklenici.

Papriky proložíme cibulí.             Sterilujeme při 85°C po dobu /  20 minut.

 

 

*** Paprikový salát ***

Octová zálivka:      1/2 litru a     1/8  litru vody,     1/4 litru  octa,     12 tabletek sacharinu,

                            25 g soli.

Nepálivé větší  papriky zbavíme jádřinců, omyjeme  je a nakrájíme na  proužky. Prosolíme  a necháme   stát 1  hodinu. Pak  je dobře  vymačkáme,  srovnáme  do  sklenic  a  zalijeme  octovou zálivkou.

 

                        Uzavřeme a sterilizujeme 20 minut při 80°C.

 

*** Nakládání kapií bez zavařování  ***

4  kg kapií,      1,75 litru vody,     1/2  litru octa,     11 dkg  cukru,     11 dkg soli,      1 dl oleje.

 

Přísady  svaříme,  vložíme  do  nich  nakrájenou papriku, necháme přejít  varem. Kapie  vyjmeme,  naskládáme  do sklenic  a zalijeme horkým nálevem, uzavřeme, zabalíme do deky a necháme vychladnout.

                                  Nesterilujeme.

 

*** Paprikový salát s houbami ***

500  g  zelených  paprik,      500  g  červených  paprik,     80 g malých tvrdých  rajčat,

250  g hřibů  nebo jiných  tvrdých nemodrajících hub,     200  g malých cibulí.

Na  nálev:         2 litry vody,      2/3 litru 8% octa,      sacharin  odpovídající  množství  200  g cukru,

                        2 bobkové listy,      15  zrn  celého  pepře,          4  zrna  nového  koření, 

              

lžička hořčičného semene,        

10-15 zrnek koriandru.

 

Očištěné  houby  nakrájíme  na  silnější  proužky  a asi 12 minut povaříme v nezbytně nutném  množství osolené vody. (Vývar přidáme k vodě při přípravě nálevu).

Očištěné, semen zbavené lusky paprik nakrájíme  na  slabší  nudličky,  přidáme  oloupané malé cibulky,povařené houby,  malá nebo překrájená  rajčata a vše  promícháme.

Promíchanou směsí naplníme  připravené (vařící vodou vypláchnuté) sklenice  a  zalijeme  přecezenou  horkou  zálivkou  uvařenou  ze  zbývajících  přísad. K  zálivce přidáme  vývar z  hub.

Zavařovací sklenice  uzavřeme  a  sterilujeme  podle  velikosti zavařovacích

                                                             sklenic - 20-25 min. při 95°C.

 

*** Červené papriky v soli ***

Na 1 kg paprik 300 g soli.

Na  podzim,  tj.  v  době  kdy  se  objeví  na trhu pěkné červené a šťavnaté  kapie, nakoupíme  6-7 kg    a uložíme  si je  na zimu.

Umyté, očištěné papriky umeleme  na masovém mlýnku, promícháme se solí,  naplníme  do  skleniček       a  zavíčkujeme. 

I  po roce takto připravená paprika  voní jako čerstvá.  Je vhodná téměř  do všech polévek,  pod maso,  do omáček,  na jednohubky,  do pomazánek, do všech pokrmů, kam bychom přidávali čerstvé papriky.

 

*** Mletá červená kapie ***

1 kg červené kapie, 200 g soli.

Očištěné,  jádřinců  zbavené  kapie  umeleme  na  masovém strojku a dobře promícháme se solí. Směs  ukládáme do skleniček od dětské výživy,  uzavřeme a  uložíme do  tmavé chladné  místnosti.

Je  to velmi chutný  polotovar pod maso  nebo do studených  majonézových omáček.

 

 

*** Vitamínová zeleninová směs v soli (vitamín C) ***

1 kg paprik, 5 rajčat, 200 g soli.

Očištěné a  semen zbavené papriky a  vydlabaná rajčata umeleme na masovém  strojku,  promícháme     se  solí  a  natlačíme  do menších skleniček, aby  tam nezůstal žádný vzduch.  Dobře povážeme a máme na  kratší  dobu  v  zimě  postaráno  o  vitamín  C.

Přidáváme do polévek, pod  maso do omáček, do  různých pomazánek, do vaječných omelet, na masité minutky apod.

 

*** Paprika zmrazená ***

K zmrazování používáme zeleninovou tlustostěnnou papriku a to jak červenou   tak   i   zelenou.  

Papriky opereme, odjádřincujeme  a nakrájíme buď na  příčné, nebo podélné řezy o tloušťce 5 až  10mm. Můžeme je také podélným řezem rozdělit na poloviny.

Řezy nebo poloviny  paprik  předvaříme  3  až  4  minuty. 

Po vychlazení ve studené vodě a po odkapání naplníme papriku do obalů a zmrazíme.

 

 

 

 

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?