Patří k  oblíbeným lesním plodům.  Mají vysoký obsah  vitamínu A,

 

jsou bohaté na železo a na  cenné minerální látky i na vitamín C.

 

V kuchyni  nahradí  i  těžko  dosažitelné  brusinky.  Na  zimu je

 

uchováváme  nejen  sterilací  a   přípravou  šťávy,  ale  máme-li

 

výkonnou  mrazničku,  můžeme  je  též  zmrazit  - uchovají si tak

 

nejlépe téměř celé své vitamínové bohatství.

 

** Ostružinový kompot **

 

Na 1 litr asi 450 g cukru.

Ke  kompotování   jsou  vhodné  především   velkoplodé  ostružiny

 

zahradní.  Lesní ostružiny  kompotujeme jen  tehdy, jsou-li velké

 

a pevné. Přebrané  ostružiny odstopkujeme a  osprchujeme. Okapané

 

setřeseme do sklenic a zalijeme cukernatým roztokem a po uzavření

 

sterilujeme 15 minut při 85°C.

 

 

** Ostružinový kompot **

 

2,5  kg ostružin,  0,5 litru  vody, 250-400  g cukru. Ostružinové

 

bobule prolijeme  studenou vodou. Pak je  necháme okapat. Složíme

 

je  do  zavařovacích  sklenic   (mohou  být  vypláchnuté  rumem).

 

Zalijeme   je  svařeným   odpěněným  cukrem.   Sklenice  uzavřeme

 

a sterilujem  10  minut  při   80°C.  Sklenice  necháme  ve  vodě

 

vychladnout.

 

** Ostružinová zavařenina **

 

1 kg prolisovaných vyzrálých ostružin, 400 g cukru.

Přebrané  čisté ostružiny  umeleme na  strojku a  prolisujeme. Na

 

plotně  chvíli se  šťávou mícháme  a odpařujeme  ji. Pak  přidáme

 

cukr,  dobře  promícháme  a  za  stálého  míchání  svařujeme,  až

 

zavařenina začne rosolovat. Protože  ostružiny mají málo pektinů,

 

můžeme s nimi svařovat protlak z jablek nebo rybízu.

 

** Zmrazené ostružiny **

 

Protože ostružiny  (jako všechno měkké šťavnaté  ovoce) se rychle

 

kazí, věnujeme  se jejich přípravě  k zmrazení hned  po natrhání.

 

Sbíráme  pěkné,  suché,  nenamačkané   plody.  Pokud  je  sbíráme

 

v čistém  lesním  prostředí,  nemyjeme  je,  jinak  je jen rychle

 

a opatrně propláchneme a necháme dobře okapat. Pak je nasypeme do

 

kelímků -  rychle se v malém  množství zmrazí a po  zmrazení jsou

 

jako čerstvě nasbírané. Kelímky  uzavřeme, označíme a vkládáme do

 

mrazničky.  Nebo  ostružiny  zmrazíme  tak,  že  nahoru  na plody

 

nasypeme  trochu  cukru  (na   500  g  ostružin  počítáme  50-100

 

g pískového cukru).

Doba uložení v mrazničce: až 6 měsíců.

Postup při rozmrazování: ostružiny  není třeba úplně rozmrazovat,

 

ještě  částečně  zmrazené  je  rovnou  rozdělíme  do  pudinkových

 

pohárů, poklademe na dorty s krémem apod.

Chceme-li ostružiny použít do ovocného salátu, můžeme je zmrazené

 

dát  do   trochy  horkého  cukerného  roztoku,   za  chvíli  jsou

 

rozmrazené.  Ale  není  to  nutné.  Neopakovatelnou  chuť i aróma

 

ostružin  oceníme třeba  o  vánocích,  kdy poslouží  jako součást

 

lahodného ovocného salátu.

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?