Patří k oblíbeným lesním plodům. Mají vysoký obsah vitamínu A,
jsou bohaté na železo a na cenné minerální látky i na vitamín C.
V kuchyni nahradí i těžko dosažitelné brusinky. Na zimu je
uchováváme nejen sterilací a přípravou šťávy, ale máme-li
výkonnou mrazničku, můžeme je též zmrazit - uchovají si tak
nejlépe téměř celé své vitamínové bohatství.
** Ostružinový kompot **
Na 1 litr asi 450 g cukru.
Ke kompotování jsou vhodné především velkoplodé ostružiny
zahradní. Lesní ostružiny kompotujeme jen tehdy, jsou-li velké
a pevné. Přebrané ostružiny odstopkujeme a osprchujeme. Okapané
setřeseme do sklenic a zalijeme cukernatým roztokem a po uzavření
sterilujeme 15 minut při 85°C.
** Ostružinový kompot **
2,5 kg ostružin, 0,5 litru vody, 250-400 g cukru. Ostružinové
bobule prolijeme studenou vodou. Pak je necháme okapat. Složíme
je do zavařovacích sklenic (mohou být vypláchnuté rumem).
Zalijeme je svařeným odpěněným cukrem. Sklenice uzavřeme
a sterilujem 10 minut při 80°C. Sklenice necháme ve vodě
vychladnout.
** Ostružinová zavařenina **
1 kg prolisovaných vyzrálých ostružin, 400 g cukru.
Přebrané čisté ostružiny umeleme na strojku a prolisujeme. Na
plotně chvíli se šťávou mícháme a odpařujeme ji. Pak přidáme
cukr, dobře promícháme a za stálého míchání svařujeme, až
zavařenina začne rosolovat. Protože ostružiny mají málo pektinů,
můžeme s nimi svařovat protlak z jablek nebo rybízu.
** Zmrazené ostružiny **
Protože ostružiny (jako všechno měkké šťavnaté ovoce) se rychle
kazí, věnujeme se jejich přípravě k zmrazení hned po natrhání.
Sbíráme pěkné, suché, nenamačkané plody. Pokud je sbíráme
v čistém lesním prostředí, nemyjeme je, jinak je jen rychle
a opatrně propláchneme a necháme dobře okapat. Pak je nasypeme do
kelímků - rychle se v malém množství zmrazí a po zmrazení jsou
jako čerstvě nasbírané. Kelímky uzavřeme, označíme a vkládáme do
mrazničky. Nebo ostružiny zmrazíme tak, že nahoru na plody
nasypeme trochu cukru (na 500 g ostružin počítáme 50-100
g pískového cukru).
Doba uložení v mrazničce: až 6 měsíců.
Postup při rozmrazování: ostružiny není třeba úplně rozmrazovat,
ještě částečně zmrazené je rovnou rozdělíme do pudinkových
pohárů, poklademe na dorty s krémem apod.
Chceme-li ostružiny použít do ovocného salátu, můžeme je zmrazené
dát do trochy horkého cukerného roztoku, za chvíli jsou
rozmrazené. Ale není to nutné. Neopakovatelnou chuť i aróma
ostružin oceníme třeba o vánocích, kdy poslouží jako součást
lahodného ovocného salátu.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?