** Kompot ze zelených vlašských ořechů **

 

Na  kompot  používáme  nedozrálé  a  dosud  zelené  ořechy  menší

 

velikosti se  zelenou vnější částí, tzv.  rubinou, u kterých není

 

dosud vyvinuta  skořápka a celý  obsah plodu je  při vpichu zcela

 

měkký.

Ořechy nejprve silnější jehlou  nebo drátěnou jehlicí na několika

 

místech propícháme. Pak je ponoříme do studené vody, kterou každý

 

den  po  10  dnů  vyměňujeme.  Během  tohoto vyluhování, které je

 

nutné, ořechy,  původně zelené, ztmavnou až  zčernají. Tato barva

 

je charakterem kompotu a v  žádném případě nesnižuje jeho jakost.

 

Jakékoliv chemické odbarvování a barvení je ze zdravotních důvodů

 

nepřípustné.

Vyluhované  ořechy vaříme  ve vodě,  až po  napíchnutí z  jehlice

 

lehce  sklouznou.  Pak  je  ihned  vychladíme  ve  studené  vodě.

 

Předvařené  ořechy narovnáme  do konzervových  sklenic a zalijeme

 

nálevem, který připravíme rozpuštěním 2  kg cukru v 1 litru vody.

 

Uzavřené sklenice  s kompotem konzervujeme  ve vodní lázni  horké

 

85°C po dobu 30 minut.

 

 

** částečně proslazený ořechový kompot **

 

Vyluhované a předvařené ořechy  zalijeme horkým cukerným roztokem

 

750  g cukru  v 1  litru vody.  V tomto  roztoku necháme ponořené

 

ořechy  stát  24  hodin.  Po  této  době  slijeme  cukerný roztok

 

z ořechů  a doplníme  jej za  horka  250  g cukru  na každý  litr

 

původního  roztoku.  Tímto  přislazeným  a  horkým  roztokem opět

 

zalejeme  ořechy a  necháme  dalších  24 hodin  proslazovat. Mezi

 

ořechy můžeme pro přichucení v průběhu proslazování vložit kousek

 

celé skořice, několik hřebíčků  a vanilku. Po druhém proslazování

 

opět  scedíme roztok  z ořechů  a rozpustíme  v něm  za horka 450

 

g cukru  na 1  litr roztoku.  Tím získáme  konečný nálev,  kterým

 

ořechy zalijeme a sterilujeme jako v prvém případě.

 

 

** Nakládání vlašských ořechů  **

 

Ořechy  trháme zelené,  pokud mají  měkkou slupku  a mléčné jádro

 

(koncem  června). Napícháme  je špičatým  dřívkem, zalijeme vodou

 

a máčíme 10 dní. Plody zčernají a ztratí trpkost. Pak je spaříme,

 

zchladíme  a  zalijeme  cukerným  roztokem  (na  1  litr vody 700

 

g cukru,  špetku skořice,  2 hřebíčky  a kousek  vanilky). Roztok

 

bude  vlažný a  necháme v  něm ořechy  přes noc  stát. Ráno nálev

 

scedíme,  povaříme  a  znovu  na  plody  nalijeme. Po 12 hodinách

 

ořechy vyjmeme  cedníkem, nacháme okapat  a srovnáme do  sklenic.

 

Zalijeme uvedeným  roztokem a uzavřeme  do sklenic, kde  20 minut

 

při teplotě 90°C sterilujeme.

 

** Vlašské ořechy zavařené  **

 

Ořechy  na  zavařování  se  musí  trhat  koncem června. Používáme

 

gumových rukavic, barvivo ze slupek  se těžko smývá. Omyté ořechy

 

dobře propícháme tenkou jehlicí,  zalijeme studenou vodou, kterou

 

pak denně  vyměňujeme, a to tak  dlouho dokud všechny nezčernají.

 

(Trvá to tak  2-3 týdny). Pak je scedíme,  opět zalijeme čerstvou

 

vodou a vaříme do změknutí, tj.  když po propíchnutí jehlicí z ní

 

lehce sklouznou. Měkké scedíme a rychle ochladíme studenou vodou.

 

Srovnáme  do  sklenic,  přidáme  do  každé  úlomek  skořice a 1-2

 

hřebíčky,  zalijeme  svařeným  cukrem.  Po uzavření sterilizujeme

 

1/2 hodiny  při 85°C. (Na 1  kg ořechů si připravíme  1 litr vody

 

a 80 dkg cukru.)

 

** Vlašské ořechy zavařené  **

 

Vyloupaná jádra naplníme do čistých, suchých sklenic (do jedné se

 

vejde asi  25-30 dkg jader)  dáme pod víčka  Omnia, zavařujeme 25

 

minut  při 85°C  v zavařovacím  hrnci, ve  kterém je  však musíme

 

zatížit. Vydrží několik let jako čerstvé.

 

** Vlašské ořechy zavařené  **

 

Vyloupaná jádra  vlašských (i lískových)  ořechů nasypeme do  3/4

 

čisté, suché sklenice, uzavřeme  víčkem a sterilujeme jako kompot

 

- třešně  či  švestky.  Ještě  horké  vyjmeme  z  hrnce, na víčko

 

položíme  na  dvakrát  složenou  utěrku  a  domáčkneme zavařovací

 

hlavou. Ořechy vydrží 2-3 roky jako čerstvé. Je to vyzkoušené.

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?