*** STERILOVANÁ MRKEV ***
Doporučuji ji dělat s celerem,výsledek je výborný i do salátů apod.
1, očištěnou mrkev nakrájíme na malé kostičky , nebo kolečka (kostičky jsou praktičtější)
Zde je potřeba se rozhodnout,zda předvařit či nikoliv. Já mrkev nepředvařuji,dělám ji na maličké kostičky(asi 5mm) a pak nechám sterilovat 10 min.při 100st.C a dále ještě 20 min.nechám klesat teplotu v hrnci.
Budu ale pokračovat jako u mrkve předvařené,protože je to běžnější způsob.
2, mrkev vložíme do osolené (20g/ 1 l ) vařící vody a po 10 min.(až sklouzne z vidličky) scedíme.
3, okapanou mrkev urovnáme do sklenic a zalijeme nálevem.
4,
sterilujeme :500 ml - 15 min. - 95 st.C
700-900 ml - 20 min. - 95 st.C
*** SUŠENÁ MRKEV ***
K sušení je nejvhodnější mladá karotka sytě červené barvy.
Dobře ji omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm. Nakrájenou karotku předváříme asi 4 minuty, potom rychle ochladíme studenou vodou, necháme okapat a sušíme při teplotě kolem
70 st.C.
*** Mrkev zmrazená ***
Důkladně očištěnou mrkev - karotku rozkrájíme na kostičky o hraně asi 5 až 10 mm. Kostičky předvaříme 2 až 3 minuty ve vroucí vodě.
Po vychlazení ve studené vodě necháme kostičky krátce odkapat a naplníme je do sáčků, nebo do krabiček a zmrazíme.
*** Mrkvová marmeláda ***
1 kg očištěné mrkve nastrouháme, přidáme k ní lžičku strouhané citrónové kůry a 10 minut vaříme. Potom přilijeme šťávu ze 3 citrónů a vmícháme 1 kg cukru.
Za pilného míchání svaříme v hustou kaši.
*** Mrkvový sirup ***
2 kg očištěné mrkve ustrouháme a přes pláténko protlačíme veškerou šťávu, kterou necháme přes noc stát, aby se dokonale vyčistila.
Druhý den šťávu - opatrně, abychom nenarušili sedlinu - slijeme a za stálého míchání svaříme v hustý sirup.
Používáme ho na vdolky a do tradičních omáček místo tradičního - méně jemného - sirupu řepného.
*** Karotkový kompot ***
Opranou mrkev - karotku nakrájíme na hranolky nebo rozstrouháme na nudličky. Karotkové řezy nebo nudličky ovaříme ve vroucí vodě se solí, v poměru 1 litr vody a 20 g soli, asi 5 až 10 minut.
Když řezy ztratily chruplavou tuhost, tak je vyjmeme, necháme okapat a vychladnout, narovnáme je do sklenic a zalijeme nálevem
připraveným v poměru 1 litr vody, 0,5 kg cukru a 0,3 litru 8% octa.
Ve sklenicích o objemu asi 0,5 litru sterilujeme kompot při teplotě vodní lázně
85°C po dobu 15 až 20 minut.
*** Karotková marmeláda ***
1 kg očištěné karotky,
4 středně velké citróny
Karotku a citróny i s kůrou, ale zbavené jader, rozemeleme (citrónovou šťávu zachytíme a později přidáme do protlaku),
podlijeme menším množstvím vody a rozvaříme. Hmotu propasírujeme.
Takto získaný protlak zahušťujeme spolu s cukrem až do žádoucí konzistence. Protlak zahustíme varem trvajícím přibližně 10 - 15 minut, přidáme citrónovou šťávu, citrónovou kůru a ve dvou dávkách cukr, nejprve asi 1/4 až 1/3 dávky cukru spolu s práškovým pektinem a po asi 3 minutách zbytek cukru.
Ve varu pokračujeme nejvýše ještě 10 minut, až do dosažení rosolovité konzistence. Za horka plníme do předehřátých sklenic, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Pro větší jistotu trvanlivosti můžeme marmeládu ve sklenicích
sterilovat při teplotě vodní lázně 85 až 90°C/ po dobu 5 minut.
Tato marmeláda vyniká barvou, vůní a chutí.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?