mrkev1.jpg (7833 bytes)  mrkev1.jpg (7833 bytes)

 

*** STERILOVANÁ MRKEV ***

Doporučuji ji dělat s celerem,výsledek je výborný i do salátů apod.

Nálev :     3 , 5 , 6 , 7  8

1, očištěnou mrkev nakrájíme na malé kostičky , nebo kolečka (kostičky jsou praktičtější)

Zde je potřeba se rozhodnout,zda předvařit či nikoliv. Já mrkev nepředvařuji,dělám ji na maličké kostičky(asi 5mm) a pak nechám sterilovat 10 min.při 100st.C a dále ještě 20 min.nechám klesat teplotu v hrnci.

Budu ale pokračovat jako u mrkve předvařené,protože je to běžnější způsob.

2, mrkev vložíme do osolené (20g/ 1 l ) vařící vody a po 10 min.(až sklouzne z vidličky) scedíme.

3, okapanou mrkev urovnáme do sklenic a zalijeme nálevem.

4, sterilujeme :mrkev3.jpg (45970 bytes)

500 ml - 15 min. - 95 st.C

700-900 ml - 20 min. - 95 st.C

 

*** SUŠENÁ MRKEV ***

K sušení je nejvhodnější mladá karotka sytě červené barvy.

Dobře ji omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm. Nakrájenou karotku předváříme asi 4 minuty, potom rychle ochladíme studenou vodou, necháme okapat a sušíme při teplotě kolem

70 st.C.

mrkev2.jpg (113426 bytes)

 

*** Mrkev zmrazená ***

Důkladně očištěnou mrkev - karotku rozkrájíme na kostičky o hraně asi 5 až 10 mm. Kostičky předvaříme 2 až 3 minuty ve vroucí vodě.

 Po  vychlazení ve  studené vodě  necháme kostičky  krátce odkapat a naplníme je do sáčků, nebo do krabiček a zmrazíme.

 

*** Mrkvová marmeláda ***

1 kg očištěné  mrkve nastrouháme, přidáme  k ní lžičku  strouhané  citrónové  kůry a  10 minut  vaříme. Potom  přilijeme šťávu  ze 3 citrónů  a  vmícháme  1  kg  cukru. 

Za  pilného  míchání svaříme v hustou kaši.

 

*** Mrkvový sirup ***

2 kg  očištěné  mrkve  ustrouháme   a  přes  pláténko  protlačíme veškerou  šťávu, kterou  necháme  přes  noc stát,  aby se dokonale vyčistila.

Druhý den šťávu  - opatrně, abychom nenarušili sedlinu - slijeme a  za stálého míchání svaříme  v hustý sirup.

Používáme ho  na vdolky  a do   tradičních omáček  místo tradičního  - méně  jemného - sirupu řepného.

 

 

*** Karotkový kompot ***

Opranou mrkev  - karotku nakrájíme na  hranolky nebo rozstrouháme na nudličky. Karotkové řezy nebo  nudličky ovaříme ve vroucí vodě se solí,  v poměru 1 litr  vody a 20 g  soli, asi 5 až  10 minut.

 Když  řezy ztratily  chruplavou tuhost,  tak je  vyjmeme, necháme okapat a vychladnout, narovnáme je  do sklenic a zalijeme nálevem

                        připraveným v  poměru 1 litr  vody, 0,5 kg  cukru a 0,3  litru 8% octa.

Ve sklenicích o objemu asi 0,5 litru sterilujeme kompot při teplotě vodní lázně

                                                            85°C po dobu 15 až 20 minut.

 

*** Karotková marmeláda ***

1 kg očištěné karotky,

4 středně velké citróny 

1,6 kg cukru.

Karotku  a  citróny  i  s  kůrou,  ale  zbavené jader, rozemeleme (citrónovou  šťávu  zachytíme              a  později  přidáme  do protlaku),

podlijeme menším množstvím vody a rozvaříme. Hmotu propasírujeme.

Takto získaný  protlak zahušťujeme spolu  s cukrem až  do žádoucí konzistence. Protlak zahustíme varem  trvajícím přibližně 10 - 15 minut,  přidáme  citrónovou  šťávu,  citrónovou  kůru  a  ve dvou dávkách  cukr,   nejprve  asi  1/4  až   1/3  dávky  cukru  spolu s práškovým pektinem  a po asi             3 minutách zbytek  cukru.

Ve varu pokračujeme  nejvýše ještě  10 minut,  až do  dosažení rosolovité konzistence.  Za horka  plníme do  předehřátých sklenic, uzavřeme víčky,  obrátíme dnem  vzhůru  a  necháme vychladnout. 

Pro větší jistotu  trvanlivosti můžeme  marmeládu ve  sklenicích

                            sterilovat při teplotě vodní lázně 85 až 90°C/  po dobu 5 minut.

Tato marmeláda vyniká barvou, vůní a chutí.

 

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?