** Mišpulová marmeláda **
Mišpule rozkrájíme na menší dílky, podlijeme vodou, rozvaříme
a propasírujeme. Protlak odvážíme, za varu odpaříme asi 1/3
původního objemu, přidáme 600 až 700 g cukru a 3 g kyseliny
citrónové na 1 kg protlaku. Po rozpuštění cukru pokračujeme ve
varu až do kašovité hustoty. Marmeládu naplníme za horka do
předehřátých sklenic, neprodyšně uzavřeme víčky, obrátíme dnem
vzhůru a necháme chladnout. Pro větší jistotu můžeme, ihned po
naplnění a uzavření, marmeládu sterilovat při teplotě vodní lázně
85 až 90 stupňů po dobu 5 minut.
** Mišpulová pasta **
Mišpule rozkrájíme na menší dílky, podlijeme vodou, rozvaříme
a propasírujeme. Odvážený protlak varem odpaříme asi na 2/3
původního objemu a za varu v něm rozpustíme 500 g cukru na 1 kg
protlaku. Var ukončíme po dosažení pastovité konzistence. Hmotu
rovnoměrně rozprostřeme ve vrstvě asi 1,5 cm na tukem vymazaný
plech, do formiček nebo na lísky vyložené mastným pergamenovým
papírem a usušíme v troubě při mírnějším teple. Sušení může trvat
i několik dnů. Po usušení rozkrájíme pastu z plechů nebo lísek na
menší hranolky. Jednotlivé dílky obalíme cukrem a uložíme do
kartonových krabic.
jít na " seznam receptů , nebo
na " celkový obsah " ?