** Malinová marmeláda **
Připravujeme z čistých plodů zbavených lůžek a bez jakéhokoliv
vaření nebo i propařování přistupujeme k pasírování, při kterém
se z větší části zbavíme semen (peciček). Na 1 kg propasírované
měli přidáváme 70-80 dkg cukru; podle délky vaření získáme
marmeládu tuhou, která se dá krájet nebo huspeninovou. Plníme za
horka do čistých předehřátých sklenic a zavážeme fólií z PVC.
** Malinový džem **
Připravujeme podobně jako marmeládu a to z drobných plodů, které
propasírujeme a po přidání cukru v přibližném množství jako
u marmelády (70-80 dkg na 1 kg měli) povaříme. Ke konci vaření
přidáme vybrané celé plody, které se dalším dovářením zcela
nerozruší a tak získáme vlastní džem, což je v podstatě marmeláda
s částečným podílem celých plodů. Opět dáváme za horka do čistých
předehřátých sklenic a povážeme fólií z PVC.
** Huspenina (rosol - želé) z malin **
Připravujeme z nepřezrálých malin, kdy na 1 litr šťávy přidáme
0,6-0,9 kg cukru. K rychlejšímu zrosolovatění přidáme podle
potřeby pektiny. Nejsou-li po ruce, dáváme asi 1/3 šťávy
z nezralých jablek. Získanou přislazenou šťávu prudce svařujeme
v huspeninu.
** Malinový sirup **
Lesní nebo i zahradní maliny v libovolném množství vložíme do
kameninové nebo porcelánové nádoby, rozmačkáme a zykryjeme
dřevěným víkem nebo i několikrát přeloženou plachetkou.
Rozmačkáním získaný rmut ponecháme 2-3 dny, aby na plodech
ulpělými kvasinkami částečně zkvasil, přičemž se část ovoce
v cukru přeměňuje na alkohol. Tento rmut denně alespoň 3x
promícháme, čímž se kvašení uspíší a zároveň působením CO2
zabráníme nežádoucímu zoctovatění. Kvašením se oddělí šťáva
a vyloučí se lehčí kaloviny, které na povrchu tvoří čepici,
kterou někteří výrobci malinového sirupu sbírají. Kvašení nesmíme
nechat probíhat dlouho, neboť by se mohlo narušit červené
barvivo, které je u malinového sirupu velmi důležité. Nejpozději
3. den malinový zákvas přecedíme přes plachetkový filtr
a získanou surovou šťávu povaříme 8 minut, přičemž bílý bílkovitý
"šum-pěnu" odstraníme děrovanou lžící nebo sběračkou.
Odstraňováním bílkovitých částic v pěně zamezíme zákalu v hotovém
sirupu. Po 1. povaření přidáme cukr a to 0,6-0,8 kg na 1 litr
šťávy a opět 8 min. povaříme. Mícháním se přidaný cukr brzy
rozpustí. Horkou šťávou plníme vyčištěné a předehřáté láhve a po
vychladnutí zátkujeme dobře sterilovanými korky ruční
zátkovačkou. Sirup z růžových nebo i bílých malin je možné
přibarvovat šťávou z bezinek, černých třešní, černého rybízu
apod.
** Malinová šťáva **
1 kg ovoce, 300 g cukru.
Ovoce rozmačkáme, promícháme s cukrem a postavíme na 3 dny do
chladna, aby se šťáva oddělila od dřeně, tj. zbytku ovoce. Možná,
že za tu dobu proběhne mírně alkoholické kvašení, ale to není na
závadu. Pak sebereme pěnu i dřeň z povrchu a šťávu necháme
prokapávat plátěným sáčkem. Šťávu plníme do čistě vyvařených
lahví asi 4 cm pod okraj a dobře zazátkujeme. Láhve stavíme do
hrnce, zaléváme teplou vodou a sterilujeme 20 min. při 75°C.
Teplotu sledujeme na teploměru, který jsme ponořili do jedné
láhve s vodou. Dobře zazátkované láhve (překontrolujeme, zda
zátky nejsou uvolněné) - po sterilaci stavíme hrdlem dolů do
košíku. Po vychladnutí přečnívající zátky odřízneme
a parafinujeme.
** Malinový sirup **
4 kg malin, 2 litry pitné vody, 50 g kyseliny citrónové nebo
vinné. Na 1 litr získané šťávy 1,5 kg cukru.
Maliny rozmačkáme v kameninovém nebo porcelánovém vysokém hrnci,
přidáme vodu a kyselinu. Promíchané povážeme a postavíme na 1 den
do studena. Pak šťávu slijeme přes cedník, přefiltrujeme
a změříme. Přidáme k ní odvážený cukr, přistavíme na oheň,
zahříváme a sbíráme pěnu. Jakmile se cukr rozpustí, plníme do
lahví.
** Malinový sirup za studena **
2 a 1/2 kg dobře vyzrálých, nepraných malin dáme do hrnce nebo
mísy, nasypeme na ně 3 dkg kyseliny citrónové a zalijeme 1 a 1/2
litrem vody. Přikryjeme pokličkou, necháme 24 hodin stát
a několikrát vařečkou promícháme. Potom šťávu přecedíme přes
navlhčenou plachetku, aniž plody rozmačkáme. Dostaneme asi 2,5 kg
šťávy, ve které rozpustíme za stálého míchání 2,5 kg cukru s 1
balíčkem Petolu. Jakmile se přidaný cukr s Petolem rozpustí,
plníme šťávu do čistých, horkou vodou čerstvě vypláchnutých
lahví. Uzavíráme je dobře sterilovanými korky. Zátky je vhodné
parafinovat a po označení datem výroby je uložíme ležmo v chladné
místnosti. Zbylé maliny po 1. přecedění vymačkáme zvlášť a do
získané šťávy, která je trochu hustší, přidáme cukr podle váhy
a Petolu jako při 1. postupu.
** Malinový sirup za studena **
Vyrábíme jej z lesních i zahradních malin. Z lesních má krásnou
vůni, z malin zahradních je větší výtěžek. Maliny dáváme do
kameninové nádoby, rozmačkáme je, přidáme na 5 kg malin asi
200g cukru, povážeme a necháme ve studenu 2-3 dny mírně kvasit.
Občas jimi zamícháme. Pak je přecedíme a získanou šťávu ještě
přefiltrujeme přes plachetku, aby byla zcela čirá. Pak šťávu
odměříme a na každý litr přidáme 1,5-2 kg cukru. Jakmile se cukr
rozpustí, je sirup hotový. Plníme jej do lahví a uzavíráme.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?