** Malinová marmeláda **

 

Připravujeme z  čistých plodů zbavených  lůžek a bez  jakéhokoliv

 

vaření nebo  i propařování přistupujeme k  pasírování, při kterém

 

se z větší  části zbavíme semen (peciček). Na  1 kg propasírované

 

měli  přidáváme  70-80  dkg  cukru;  podle  délky  vaření získáme

 

marmeládu tuhou, která se dá  krájet nebo huspeninovou. Plníme za

 

horka do čistých předehřátých sklenic a zavážeme fólií z PVC.

 

 

** Malinový džem **

 

Připravujeme podobně jako marmeládu a  to z drobných plodů, které

 

propasírujeme  a  po  přidání  cukru  v  přibližném množství jako

 

u marmelády (70-80  dkg na 1  kg měli) povaříme.  Ke konci vaření

 

přidáme  vybrané  celé  plody,  které  se  dalším dovářením zcela

 

nerozruší a tak získáme vlastní džem, což je v podstatě marmeláda

 

s částečným podílem celých plodů. Opět dáváme za horka do čistých

 

předehřátých sklenic a povážeme fólií z PVC.

 

 

 

** Huspenina (rosol - želé) z malin **

 

Připravujeme z  nepřezrálých malin, kdy  na 1 litr  šťávy přidáme

 

0,6-0,9  kg  cukru.  K  rychlejšímu  zrosolovatění  přidáme podle

 

potřeby  pektiny.  Nejsou-li  po   ruce,  dáváme  asi  1/3  šťávy

 

z nezralých jablek.  Získanou přislazenou šťávu  prudce svařujeme

 

v huspeninu.

 

** Malinový sirup **

 

Lesní  nebo i  zahradní maliny  v libovolném  množství vložíme do

 

kameninové  nebo  porcelánové   nádoby,  rozmačkáme  a  zykryjeme

 

dřevěným   víkem   nebo   i   několikrát  přeloženou  plachetkou.

 

Rozmačkáním  získaný  rmut  ponecháme  2-3  dny,  aby  na plodech

 

ulpělými  kvasinkami  částečně  zkvasil,  přičemž  se  část ovoce

 

v cukru  přeměňuje  na  alkohol.  Tento  rmut  denně  alespoň  3x

 

promícháme,  čímž  se  kvašení  uspíší  a  zároveň  působením CO2

 

zabráníme  nežádoucímu  zoctovatění.  Kvašením  se  oddělí  šťáva

 

a vyloučí  se  lehčí  kaloviny,  které  na  povrchu tvoří čepici,

 

kterou někteří výrobci malinového sirupu sbírají. Kvašení nesmíme

 

nechat  probíhat  dlouho,  neboť  by  se  mohlo  narušit  červené

 

barvivo, které je u  malinového sirupu velmi důležité. Nejpozději

 

3.   den  malinový   zákvas  přecedíme   přes  plachetkový  filtr

 

a získanou surovou šťávu povaříme 8 minut, přičemž bílý bílkovitý

 

"šum-pěnu"    odstraníme   děrovanou    lžící   nebo   sběračkou.

 

Odstraňováním bílkovitých částic v pěně zamezíme zákalu v hotovém

 

sirupu. Po  1. povaření přidáme  cukr a to  0,6-0,8 kg na  1 litr

 

šťávy  a opět  8 min.   povaříme. Mícháním  se přidaný  cukr brzy

 

rozpustí. Horkou šťávou plníme vyčištěné  a předehřáté láhve a po

 

vychladnutí    zátkujeme   dobře    sterilovanými   korky   ruční

 

zátkovačkou.  Sirup  z  růžových  nebo  i  bílých  malin je možné

 

přibarvovat  šťávou  z  bezinek,  černých  třešní, černého rybízu

 

apod.

 

** Malinová šťáva **

 

1 kg ovoce, 300 g cukru.

Ovoce  rozmačkáme, promícháme  s cukrem  a postavíme  na 3 dny do

 

chladna, aby se šťáva oddělila od dřeně, tj. zbytku ovoce. Možná,

 

že za tu dobu proběhne mírně  alkoholické kvašení, ale to není na

 

závadu.  Pak  sebereme  pěnu  i  dřeň  z  povrchu a šťávu necháme

 

prokapávat  plátěným  sáčkem.  Šťávu  plníme  do čistě vyvařených

 

lahví asi  4 cm pod okraj  a dobře zazátkujeme. Láhve  stavíme do

 

hrnce,  zaléváme teplou  vodou a  sterilujeme 20  min. při  75°C.

 

Teplotu  sledujeme na  teploměru,  který  jsme ponořili  do jedné

 

láhve  s  vodou.  Dobře  zazátkované  láhve (překontrolujeme, zda

 

zátky  nejsou uvolněné)  - po  sterilaci stavíme  hrdlem dolů  do

 

košíku.    Po    vychladnutí    přečnívající    zátky   odřízneme

 

a parafinujeme.

 

** Malinový sirup **

 

4 kg  malin, 2  litry pitné  vody, 50  g kyseliny  citrónové nebo

 

vinné. Na 1 litr získané šťávy 1,5 kg cukru.

Maliny rozmačkáme v kameninovém  nebo porcelánovém vysokém hrnci,

 

přidáme vodu a kyselinu. Promíchané povážeme a postavíme na 1 den

 

do  studena.   Pak  šťávu  slijeme   přes  cedník,  přefiltrujeme

 

a změříme.  Přidáme  k  ní  odvážený  cukr,  přistavíme  na oheň,

 

zahříváme  a sbíráme  pěnu. Jakmile  se cukr  rozpustí, plníme do

 

lahví.

 

** Malinový sirup za studena **

 

2 a 1/2  kg dobře vyzrálých,  nepraných malin dáme  do hrnce nebo

 

mísy, nasypeme na ně 3 dkg  kyseliny citrónové a zalijeme 1 a 1/2

 

litrem  vody.   Přikryjeme  pokličkou,  necháme   24  hodin  stát

 

a několikrát  vařečkou  promícháme.  Potom  šťávu  přecedíme přes

 

navlhčenou plachetku, aniž plody rozmačkáme. Dostaneme asi 2,5 kg

 

šťávy, ve  které rozpustíme za stálého  míchání 2,5 kg cukru  s 1

 

balíčkem  Petolu. Jakmile  se  přidaný  cukr s  Petolem rozpustí,

 

plníme  šťávu  do  čistých,  horkou  vodou  čerstvě vypláchnutých

 

lahví. Uzavíráme  je dobře sterilovanými  korky. Zátky je  vhodné

 

parafinovat a po označení datem výroby je uložíme ležmo v chladné

 

místnosti.  Zbylé maliny  po 1.  přecedění vymačkáme  zvlášť a do

 

získané šťávy,  která je trochu  hustší, přidáme cukr  podle váhy

 

a Petolu jako při 1. postupu.

 

** Malinový sirup za studena **

 

Vyrábíme jej z  lesních i zahradních malin. Z  lesních má krásnou

 

vůni,  z  malin  zahradních  je  větší  výtěžek. Maliny dáváme do

 

kameninové nádoby, rozmačkáme  je, přidáme na 5 kg  malin asi

200g cukru,  povážeme a  necháme ve  studenu 2-3  dny mírně  kvasit.

 

Občas  jimi zamícháme.  Pak je  přecedíme a  získanou šťávu ještě

 

přefiltrujeme  přes plachetku,  aby  byla  zcela čirá.  Pak šťávu

 

odměříme a na každý litr přidáme  1,5-2 kg cukru. Jakmile se cukr

 

rozpustí, je sirup hotový. Plníme jej do lahví a uzavíráme.

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?