*** STERILOVANÝ KVĚTÁK ***
Nálev : můžeme dát “speciální nálev na květák”,
SPECIÁLNÍ NÁLEV NA KVĚTÁK : na 1 l
0,18 l (1,8 dc) octa ( dáme do něj 2 bobk.listy, 1/4 lžíce hořčič.semene, 15 kuliček nového koření , 1/4 lžíce pepře a necháme jej projít varem, pak necháme min.2 hod.luhovat a zcedíme )
0,8 l vody (8 dcl)
0,05 kg cukru ( 5 dkg)
0,03kg soli ( 3 dkg)
1, Květák zbavíme listů, košťál seřízneme a rozdělíme jej do menších růžic.
2, ty opereme a předvaříme ve vodě s menším množstvím kyseliny citronové. Musí zůstat pružný, ale při nabodnutí vidličkou se musí uvolnit.
3, mezi tím smícháme zcezený ocet (viz.výše) bez koření a ostatní suroviny a svaříme je
-nebo použijeme jiný nálev (opět viz.výše)
4, květák narovnáme růžicemi ke sklu
a zalijeme nálevem.
5,
sterilujeme :350 ml - 15 min. 85 st.C
500 ml. - 17 min. 85 st.C
1 l - 20 min. 85 st.C
-POZNÁMKA : Změní-li květák během skladovámí barvu,tj.zrůžoví-li, není chyba ve vašem pracovním postupu, ale je to dáno odrůdou květáku. Změněná barva nemá vliv na chuť ani kvalitu květáku.
*** Květák sterilovaný v octovém nálevu ***
Květák, 2 g kyseliny citrónové na každý litr vody.
Na zálivku: 1/2 litru octa,
1/2 litru vody,
na každý litr vody 10 g cukru,
20 g soli,
1 bobkový list + 3 pepře + 1 hřebíček + 2 nová koření.
Květák rozdělíme na menší růžičky a spaříme jej asi 1 minutu ve vařící vodě, do níž jsme přidali kyselinu citrónovou. Pak jej opláchneme, narovnáme do sklenic a zalijeme vlažným roztokem.
Svaříme vodu s octem, solí, cukrem a kořením - místo vody použijeme vývaru, který zbude po spařování květáku. Procedíme vlažný roztok, jímž zaléváme. pak sklenice uzavřeme a
sterilujeme 40 min. při 100°C.
A druhý den podruhé sterilujeme 10 min. při 95°C.
*** Květák v octě sterilovaný ***
4 květáky,
1/2 litru octa,
1/2 litru vody,
2 lžíce soli,
6 zrnek pepře,
6 zrnek nového koření.
Ocet s 1/2 litrem vody, se solí a s kořením svaříme a necháme vychladnout. Očištěný květák rozebereme na růžice a vhodíme do vařící osolené vody. Zvolna jej uvaříme téměř do měkka a dáme vychladnout do studené vody s kyselinou citrónovou.
Potom květák narovnáme do sklenic, zalijeme nálevem, sklenice uzavřeme
a
sterilujeme 10 min. při 90°C.
*** Sterilovaný květák ***
Růžici rozdělíme na menší části, které předvaříme, narovnáme do sklenic a zalijeme nálevem, který připravíme v poměru
3,5 litru vody, 0,9 litru octa, 0,3 kg cukru a 0,15 kg soli.
Sterilujeme ve sklenicích 0,5 litru při teplotě lázně 85°C/ 20 minut.
Růžovění sterilovaného květáku není nijakou závadou.
*** Nakládání květáku ***
Květák opereme, rozdělíme na růžice, spaříme je horkou vodou a po vychladnutí vkládáme do dobře vymytých a odkapaných sklenic - růžicemi vzhůru. Květák zalijeme čistou vodou a nesolíme!
sterilujeme při 100°C.
Takto konzervovaný nám vydrží přes celou zimu do jara a zachová si bílou barvu. Při vymývání sklenic však musíme dbát úzkostlivé čistoty a hlavně dobře zkontrolovat víčka, zda byla ke sklenici dobře upevněna. Konzervovaný květák uschováváme v suché, chladné místnosti.
V zimním období je vhodný do polévek i jako obalovaný. Upravujeme ho také jako salát a solíme až při použití.
*** Květák zmrazený ***
Ze zdravých květákových růžic oddělíme menší zcela kompaktní části o průměru asi 3 až 4 cm. Tyto malé květákové růžičky předvaříme ve vroucí vodě, ve které jsme rozpustili sůl v množství 4 lžíce na 5 litrů vody.
Převaření má trvat asi 3 minuty. Předvařené dílky květáků vychladíme ve studené a mírně osolené vodě, necháme je odkapat a naplníme do krabiček nebo sáčků a zmrazíme.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?