*** STERILOVANÝ KVĚTÁK ***

Nálev : můžeme dát “speciální nálev na květák”, kvetoku3.jpg (32839 bytes)

nebo normální – 3 , 6 , 7 , 8

SPECIÁLNÍ NÁLEV NA KVĚTÁK : na 1 l

0,18 l (1,8 dc) octa ( dáme do něj 2 bobk.listy, 1/4 lžíce hořčič.semene, 15 kuliček nového koření , 1/4 lžíce pepře a necháme jej projít varem, pak necháme min.2 hod.luhovat a zcedíme )

0,8 l vody (8 dcl)

0,05 kg cukru ( 5 dkg)

0,03kg soli ( 3 dkg)

1, Květák zbavíme listů, košťál seřízneme a rozdělíme jej do menších růžic.

2, ty opereme a předvaříme ve vodě s menším množstvím kyseliny citronové. Musí zůstat pružný, ale při nabodnutí vidličkou se musí uvolnit.

3, mezi tím smícháme zcezený ocet (viz.výše) bez koření a ostatní suroviny a svaříme je

-nebo použijeme jiný nálev (opět viz.výše)kvetak2.jpg (62624 bytes)

4, květák narovnáme růžicemi ke sklu

                          a zalijeme nálevem.

5, sterilujeme :

350 ml - 15 min. 85 st.C

500 ml. - 17 min. 85 st.C

1 l - 20 min. 85 st.C

-POZNÁMKA : Změní-li květák během skladovámí barvu,tj.zrůžoví-li, není chyba ve vašem pracovním postupu, ale je to dáno odrůdou květáku. Změněná barva nemá vliv na chuť ani kvalitu květáku.

 

*** Květák sterilovaný v octovém nálevu ***

Květák, 2  g kyseliny citrónové  na každý litr  vody.

Na zálivku:   1/2 litru  octa,    

                    1/2 litru vody, 

                    na každý litr vody  10 g cukru,

                   20 g soli,

                   1 bobkový list + 3 pepře + 1 hřebíček + 2 nová koření.

Květák rozdělíme na  menší růžičky a spaříme jej  asi 1 minutu ve  vařící  vodě, do  níž jsme  přidali kyselinu  citrónovou. Pak jej opláchneme,  narovnáme do  sklenic a  zalijeme vlažným  roztokem.

 Svaříme  vodu  s  octem,  solí,  cukrem  a  kořením  - místo vody použijeme  vývaru, který  zbude po  spařování květáku.  Procedíme vlažný roztok, jímž zaléváme. pak sklenice uzavřeme a

                    sterilujeme     40 min.  při 100°C.

              A druhý  den podruhé sterilujeme 10  min. při 95°C.

 

*** Květák v octě sterilovaný ***

4 květáky,

1/2 litru octa,

1/2 litru  vody,

2 lžíce soli,

6 zrnek pepře,

6 zrnek nového koření.

Ocet s  1/2 litrem vody,  se solí a  s kořením svaříme  a necháme vychladnout. Očištěný  květák rozebereme na  růžice a vhodíme  do vařící  osolené vody.  Zvolna jej  uvaříme téměř  do měkka a dáme vychladnout do studené vody  s kyselinou citrónovou.

Potom květák narovnáme  do   sklenic,  zalijeme  nálevem,   sklenice  uzavřeme

                                             a sterilujeme 10 min. při 90°C.

 

*** Sterilovaný květák ***

Růžici rozdělíme  na menší části, které  předvaříme, narovnáme do sklenic a  zalijeme nálevem, který připravíme  v poměru

3,5 litru vody, 0,9 litru  octa, 0,3 kg cukru a  0,15 kg soli.

                                            Sterilujeme ve sklenicích 0,5 litru při teplotě lázně 85°C/ 20 minut.

Růžovění  sterilovaného květáku není nijakou závadou.

 

*** Nakládání květáku ***

Květák opereme, rozdělíme na růžice, spaříme je horkou vodou a po vychladnutí  vkládáme  do  dobře  vymytých  a  odkapaných sklenic - růžicemi  vzhůru.  Květák  zalijeme  čistou  vodou  a nesolíme!

                                                         sterilujeme při 100°C.

Takto konzervovaný nám  vydrží přes celou zimu do  jara a zachová  si bílou barvu. Při vymývání  sklenic však musíme dbát úzkostlivé čistoty a  hlavně dobře zkontrolovat víčka,  zda byla ke sklenici dobře upevněna. Konzervovaný květák  uschováváme v suché, chladné  místnosti.

V zimním období je vhodný do polévek i jako obalovaný. Upravujeme ho také jako salát a solíme až při použití.

 

*** Květák zmrazený ***

Ze  zdravých  květákových  růžic  oddělíme  menší zcela kompaktní  části  o průměru  asi 3  až  4  cm. Tyto  malé květákové  růžičky předvaříme  ve   vroucí  vodě,  ve  které   jsme  rozpustili  sůl                  v množství  4 lžíce  na 5  litrů vody. 

Převaření má  trvat asi 3 minuty. Předvařené  dílky květáků vychladíme  ve studené a  mírně osolené  vodě, necháme  je odkapat  a naplníme  do krabiček  nebo sáčků a zmrazíme.

kvetvel.jpg (150509 bytes)

 

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?