*** STERILOVANÁ KUKUŘICE ***
- Používáme mladé,nepatrně nažloutlé kukuřič.palice o délce 8-10 cm, nebo nedozrálá vyloupaná kukuřičná zrna.
1, očištěné paličky povaříme v osolené (10gr./ 1 l vody)vodě do změknutí (sklouznou z nabodnuté vidličky )
2, propláchneme studenou vodou, narovnáme do sklenic, proložíme kolečky cibule a příp.kořením z nálevu a zalijeme nálevem.
3, sterilujeme :
500 ml - 20 min. - 95 st.C
700 – 900 ml - 25 min. - 95 st.C
*** Nakládané kukuřice ***
Nálev:
1 litr vody,1/2 litru 8% octa,
10-15 dkg cukru,
5 dkg soli,
5 nových koření,
1 hřebíček,
5 pepřů,
1/2 bobkového listu,
1/2 lžičky hořčičného semene, snítka kopru.
Nálev povaříme asi 2 minuty. Mladé kukuřičky ne delší 12 cm očistíme od listů a vlasců, přelijeme na sítě vařící vodou a narovnáme do sklenic. Zalijeme sladkokyselým nálevem a
sterilujeme, podle velikosti sklenic 20-30 min. při 90°C.
Naložené kukuřičky předčí chutí a křehkostí kyselé okurky a dají se použít jako přílohy i jako ozdoby salátů, mís a obložených chlebíčků.
*** Kukuřičné klasy konzervované ***
Konzervujeme jen docela mladé palice asi 5-7 cm dlouhé, které zbavíme obalů a spaříme asi 2 minuty v horké vodě. Pak je vychlazené srovnáme do sklenic a zalijeme roztokem.
Na půl litru, vody ve které jsme palice spařovali, přidáme 1/2 litru octa, menší cibuli, asi 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1 bobkový list, špetku estragonu, pár hořčičných semínek.
Roztok povaříme jen zcela krátce a prochladlý nalijeme na kukuřici. Sklenice dobře povážeme a uložíme v chladu.
Jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?