*** STERILOVANÁ KUKUŘICE ***

Nálev : 2, 3 , 5, 6, 7….

- Používáme mladé,nepatrně nažloutlé kukuřič.palice o délce 8-10 cm, nebo nedozrálá vyloupaná kukuřičná zrna.

1, očištěné paličky povaříme v osolené (10gr./ 1 l vody)vodě do změknutí (sklouznou z nabodnuté vidličky )

2, propláchneme studenou vodou, narovnáme do sklenic, proložíme kolečky cibule a příp.kořením z nálevu a zalijeme nálevem.

3, sterilujeme :

500 ml - 20 min. - 95 st.C                                                                        

700 – 900 ml - 25 min. - 95 st.C

 

*** Nakládané kukuřice ***

Nálev: 1  litr vody,

1/2  litru 8% octa, 

10-15 dkg cukru, 

5 dkg soli,

5 nových koření,                 

1  hřebíček,

5 pepřů,

1/2 bobkového listu,

 

1/2 lžičky  hořčičného semene, snítka  kopru.

Nálev povaříme  asi 2 minuty.  Mladé  kukuřičky  ne  delší  12  cm  očistíme  od listů a vlasců, přelijeme na  sítě vařící vodou a  narovnáme do sklenic. Zalijeme sladkokyselým  nálevem  a 

                            sterilujeme,  podle  velikosti sklenic  20-30 min. při 90°C.

Naložené kukuřičky předčí chutí a  křehkostí kyselé okurky a dají se  použít jako  přílohy i  jako ozdoby  salátů, mís a obložených  chlebíčků.

 

*** Kukuřičné klasy konzervované ***

Konzervujeme  jen docela  mladé palice  asi 5-7  cm dlouhé, které zbavíme  obalů  a  spaříme  asi  2  minuty  v  horké vodě. Pak je vychlazené srovnáme do sklenic a zalijeme roztokem.

Na půl litru, vody  ve které  jsme palice  spařovali, přidáme  1/2 litru  octa, menší cibuli, asi 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1 bobkový list, špetku  estragonu, pár hořčičných  semínek.

Roztok povaříme  jen  zcela krátce  a  prochladlý  nalijeme na  kukuřici. Sklenice  dobře povážeme a uložíme v chladu.

   Jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah "

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?