*** STERILOVANÝ KŘEN ***
Nálev : 2 dcl vody
0,5 dcl octa
80 g cukru
10 g soli
1, Křen očistíme a nastrouháme na jemném struhadle (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tuto činnost skutečně nezávidím a rýma asi prchne min.na měsíc od Vás- nebo ji naopak možná z podráždění nosní sliznice a poté nervů.Kdo by věděl,jak těmto pocitům při strouhání křenu předejít,dejte mi prosím vědět!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
2, v nádobě,kde křen máme jej zalijeme vařícím nálevem
3, ihned plníme do skleniček a uzavřeme je.
4,
Sterilujeme :25 min. – 90 st.C
*** Křenová pasta (jako náhrada Krenexu) ***
Zcela čerstvý, naprosto svěží, nezavadlý a pálivý křen očistíme, rozkrájíme a rozemeleme na vhodném kuchyňském strojku. Na 1 kg jemně rozemletého křenu přidáme 18 - 20 g soli, 2 cl octa, 10 - 15 g cukru a 1 až 2 cl vody (podle konzistence pasty). Můžeme přidat i lžičku stolního oleje.
Vše dokonale promísíme, event. znovu přemeleme. Cukr přidáváme do rozemletého křenu buď s ostatními přísadami nebo jej předem rozpustíme v malém množství vody a přidáme do křenové hmoty.
Konzistence výrobku má být pastovitá, bílošedé barvy, s vůní po křenu a řízné chuti s příjemnou kyselostí. Pro zjemnění chuti můžeme přidat jablka v poměru ke křenu 1 : 4. Pastu plníme do malých skleniček, uzavřeme a
pasterujeme ve vodní lázni při teplotě 85 až 90°C / po dobu 15 až 20 minut.
*** Strouhaný křen ***
Dobře očištěný a na kousky nakrájený křen vložíme do mixéru.
Zalijeme ještě převařenou vodou a rozmixujeme na jemnou kaši.
Přelijeme přes hustý cedník a vyklopíme do mísy. Když je rozmixováno celé množství, ochutíme: solí, cukrem, octem.
Dáme do suchých sklenic, zavíčkujeme a uložíme v chladnu. Takto připravený křen můžeme přidávat do uvařené a na jemno nastrouhané červené řepy.
Je to výborná pochoutka k masu i k uzenině.
*** Strouhaný křen ***
Nastrouhaný křen mačkáme do skleniček od tatarské omáčky a postupně zakapáváme octem. Po naplnění ještě několik kapek přidáme a propícháme špejlí.
Uchováváme v chladničce.
*** Křen zmrazený ***
Samotný v chladničce vysychá a proto jej uchováváme třeba takto :
1. Křen očistíme, oškrábeme, najemno nastrouháme (uf,viz výše) a okamžitě smícháme s citrónovou šťávou, která uchovává obsah vitamínu C.
Rozdělíme na menší porce, zabalíme do alobalu a uložíme do mrazničky. Chceme-li mít porce docela malé a navíc úhledné, předmrazíme je ve formičce na kostky ledu. Jakmile křen ztuhne, vyklopíme a každou zvlášť zabalenou v alobalu zmrazíme.
Při vaření tyto kostky vkládáme přímo do horké omáčky.
NEBO ---------
2. Křen očistíme, oškrábeme, najemno nastrouháme a smícháme s nahrubo nastrouhaným jablkem a citrónovou šťávou, zabalíme do alobalu a zmrazíme.
Při vaření tento zmrazený křen vyjmeme z mrazničky, necháme roztát v pokojové teplotě. Podáváme jej ke studenému či teplému masu nebo k uzeninám.
NEBO ---------
3. Křen očistíme, oškrábeme, najemno nastrouháme, ihned smícháme s citrónovou šťávou a zlehka vmícháme do ušlehané smetany. Tuto směs naplníme do kelímků z umělé hmoty a uložíme do mrazničky.
Při vaření tento křen necháme v kelímku roztát při pokojové teplotě a pak jej ihned podáváme k vařené nebo dušené rybě apod.
NEBO ---------
4. Křen očistíme, oškrábeme, pokrájíme na několik kusů, pokapeme citrónovou távou a zabalený do alobalu uložíme v mrazničce.
Při vaření můžeme kousky zmrazeného křenu vcelku ještě v zmrazeném stavu nastrouhat a ihned jej přimíchat do omáčky.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?