Je jisté, že čerstvá chuť kopru zůstane jedině, pokud jej konzervujeme zmražením v mrazničce. Tento způsob je (myslím si) nejideálnější,co se týče kvality a chuti.
*** STERILOVANÝ KOPR ***
1, Snítky kopru opereme, necháme okapat (můžeme i na drobno nakrájet)a upěchujeme je do skleniček .
2, zalijeme horkým nálevem
3,
Sterilujeme :25 min. - 90st.C
*** KOPR V OCTĚ ***
Nálev : pouze OCET
Kopr před nakládáním opereme, necháme okapat, obereme větvičky i s mladými stonky, trochu překrájíme,aby se lépe rovnaly a namačkáme do sklenic s uzávěry “TWIST” (šroubovací,např.od tatars.omáč.apod)
Ocet ( 8 % ) převaříme a necháme vychladnout. Potom jej nalijeme na kopr. Sklenice uzavřeme šroubovacím uzávěrem a uložíme v chladu a temnu . NEZAVAŘUJEME !
V zimě používáme takto naložený kopr do koprové omáčky apod.,jídlo již obvykle nemusíme přikyselovat
Nekazí se ani při postupném odebírání. Ocet,který zůstává ve sklenici po odebrání kopru, můžeme použít k kyselení např.čočky, salátů a podobných pokrmů,kde je chuť kopru vítaná.
*** Kopr v octě ***
Opereme ho, pokrájíme na menší kousky, narovnáme do sklenic a zalijeme převařeným a úplně prochladlým octem, mírně osoleným.
Na 1 litr octa asi 2 g soli.
Druhý den povrch ve sklenici zalijeme dobrým olejem, jinak povázaný kopr rychle vysychá.
Máme-li dostatek patentních sklenic s víčky, naplníme sklenice, přiložíme víčka a stlačíme.
*** Kopr v octovém nálevu ***
Na nálev svaříme 1 litr octa, 1/4 litru vody,
40 g soli
4 lžíce oleje.
Očištěný kopr zalijeme svařeným, prochladlým nálevem a sklenice dobře povážeme. Jinak kopr můžeme také sušit jako ostatní zelené natě.(viz. níže)
KOPR LZE SAMOZŘEJMĚ TAKÉ SUŠIT,ALE PRÝ ZTRÁCÍ CHUŤ I VŮNI VÍCE, NEŽ JINÝMI
ÚPRAVAMI .
*** KOPR V SOLI ***
Na 1 kg kopru – 200 -250 g soli
Kopr opereme, necháme okapat,drobně rozsekáme, promícháme se solí a necháme stát až pustí šťávu.
Potom jej namačkáme do skleniček a povrch posypeme ještě lžičkou soli.
Takový kopr sice dlouho vydrží, ale osobně si myslím ,že bude v kuchyni dost slaný,nezkoušel jsem to.
------ skoro stejný postup u dalšího receptu :
*** Kopr naložený v soli ***
Na 1 kg natě vezmeme asi 150 g soli. Jemné lístky přebraného kopru promícháme se solí, napěchujeme do sklenic, povrch poklademe silnější vrstvou soli a sklenici dobře uzavřeme šroubovacím víčkem nebo povážeme celofánem.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?