*** STERILOVANÉ KEDLUBNY ***

Nálev : 2 , 3 , 5 , 6                                       

Složení : kedlub.jpg (23682 bytes)

kedlubny

Cibulea

Mrkev

apod.

 

1, Kedlubny s mrkví oloupeme, nakrájíme na kostky nebo plátky

2, vložíme do vařící osolené vody a povaříme asi 5 minut

3, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat

4, prokládáme do sklenic s na kolečka nakrájenou cibulí a zalijeme nálevem.

5, sterilujeme :

                                30 min. - 90 st.C

 

*** Kedlubny a mrkev ve slaném nálevu ***

Stejné množství kedluben a mrkve oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme  slanou  vodou. 

Na  1  litr  počítáme  10 g soli.

Obojí zeleninu  promícháme a  dusíme  skoro  do měkka.  vychladlou směs vložíme  do  sklenic,  zalijeme  ji  vývarem  ze  zeleniny. Podle potřeby dolijeme  svařenou osolenou vodou tak,  aby zelenina byla potopena.

Sterilujeme             10 minut při 80°C .

 

 

*** Brukev Gigant sterilovaná ***

Nálev  připravujeme většinou  sladkokyselý,  tj.  na 1  litr vody dáváme 1/4-1/3 litru 8% octa, 50-100 g cukru a 25-30 g soli.

Do  sladšího  nálevu  oloupáme  kedlubny  na  plátky  tlusté 1 cm a v osolené  vodě uvaříme téměř             do měkka.

Po  ochlazení studenou vodou   je  nakrájíme   na  kostičky,   ve  sklenicích  proložíme opláchnutým kořením (hořčičné semínko, pepř, nové koření, bobkový list,  cibule), zalijeme  horkým nálevem  a

                sterilujeme      při 90°C    /  35 minut  podle velikosti sklenic. 

Takto sterilované kedlubny  jsou vhodné jako příloha k různým pokrmům.

 

*** Kedlubnové zelí z Gigantů ***

Kedlubny Gigant  nahrubo nastrouháme a  krátce ovaříme v  osolené vodě,  necháme  okapat  a  rozdělíme  do  sklenic.  Zalijeme méně sladkým nálevem a

                                    sterilujeme 30-35 minut při 90°C.

 

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?