*** STERILOVANÉ KEDLUBNY ***
Složení :
kedlubny
Cibulea
Mrkev
apod.
1, Kedlubny s mrkví oloupeme, nakrájíme na kostky nebo plátky
2, vložíme do vařící osolené vody a povaříme asi 5 minut
3, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat
4, prokládáme do sklenic s na kolečka nakrájenou cibulí a zalijeme nálevem.
5,
sterilujeme :30 min. - 90 st.C
*** Kedlubny a mrkev ve slaném nálevu ***
Stejné množství kedluben a mrkve oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme slanou vodou.
Na 1 litr počítáme 10 g soli.
Obojí zeleninu promícháme a dusíme skoro do měkka. vychladlou směs vložíme do sklenic, zalijeme ji vývarem ze zeleniny. Podle potřeby dolijeme svařenou osolenou vodou tak, aby zelenina byla potopena.
Sterilujeme 10 minut při 80°C .
*** Brukev Gigant sterilovaná ***
Nálev připravujeme většinou sladkokyselý, tj. na 1 litr vody dáváme 1/4-1/3 litru 8% octa, 50-100 g cukru a 25-30 g soli.
Do sladšího nálevu oloupáme kedlubny na plátky tlusté 1 cm a v osolené vodě uvaříme téměř do měkka.
Po ochlazení studenou vodou je nakrájíme na kostičky, ve sklenicích proložíme opláchnutým kořením (hořčičné semínko, pepř, nové koření, bobkový list, cibule), zalijeme horkým nálevem a
sterilujeme při 90°C / 35 minut podle velikosti sklenic.
Takto sterilované kedlubny jsou vhodné jako příloha k různým pokrmům.
*** Kedlubnové zelí z Gigantů ***
Kedlubny Gigant nahrubo nastrouháme a krátce ovaříme v osolené vodě, necháme okapat a rozdělíme do sklenic. Zalijeme méně sladkým nálevem a
sterilujeme 30-35 minut při 90°C.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?