** Kdoulová zavařenina **

 

Očištěné kdoule zbavené plstnatého povlaku, neloupané, nakrájíme,

 

zalijeme vodou a přikryjeme a přikryté dusíme. Udušené rozemeleme

 

na masovém  strojku, přidáme citrónovou kůru  i šťávu, svaříme do

 

husta, nakonec  přidáme 75 dkg  cukru na 1  kg hmoty a  ještě vše

 

povaříme.  Hotovou  zavařeninu  plníme  do  předehřátých  sklenic

 

a uzavřeme. Zavařeninu používáme do  pečiva a cukroví. Přidáme-li

 

do kdoulové zavařeniny meruňkovou, získá zvlášť jemnou chuť.

 

Kdoulová zavařenina - dle starého receptu našich babiček

3 kg kdoulí  na silno oloupeme, rozčtvrtíme  a jádřinec vyřízneme.

 

To všechno s výjimkou kdoulových  řezů vložíme do hrnce, zalijeme

 

vodou do  výše hmoty a  vaříme 1/2 hod.  Pak přes noc  odstavíme.

 

Kdoulové  čtvrtky nakrájíme  na slabé  plátky, přidáme  jen tolik

 

vody,  aby  byly  pokryté,  uvaříme  do  měkka  a rovněž přes noc

 

odstavíme.  Druhý den  propasírovanou šťávu  ze svařených  slupek

 

a jádřinců smícháme  s kdoulovými řezy.  Na 1 litr  šťávy s řízky

 

přidáme 1 kg cukru  a balíček rosolovacího prostředku. Zavařeninu

 

uvedeme  do  varu  a  vaříme  5-6  min.  Zbavenou pěny, plníme do

 

menších sklenic, které ihned uzavřeme a v chladnu uložíme.

 

 

 

** Kdoulový rosol **

 

Plstnatý  povlak  z  kdoulí  setřeme  a  neloupané  je  nakrájíme

 

i s jádry. Zalijeme vodou tak, aby byly ponořeny a pod poklicí je

 

do  měkka  udusíme.  Pak  je  scedíme  a  zbylou šťávu svaříme až

 

zhoustne. Na 1 kg šťávy přidáme asi 70 dkg cukru, šťávu ještě asi

 

10  minut   povaříme  a  teplou  naplníme   do  sklenice.  Koření

 

nepřidáváme,  abychom   nezastřeli  jemnou  chuť.   Kdoule  silně

 

rosolují, rosol je velice pevný.

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?