** Kdoulová zavařenina **
Očištěné kdoule zbavené plstnatého povlaku, neloupané, nakrájíme,
zalijeme vodou a přikryjeme a přikryté dusíme. Udušené rozemeleme
na masovém strojku, přidáme citrónovou kůru i šťávu, svaříme do
husta, nakonec přidáme 75 dkg cukru na 1 kg hmoty a ještě vše
povaříme. Hotovou zavařeninu plníme do předehřátých sklenic
a uzavřeme. Zavařeninu používáme do pečiva a cukroví. Přidáme-li
do kdoulové zavařeniny meruňkovou, získá zvlášť jemnou chuť.
Kdoulová zavařenina - dle starého receptu našich babiček
3 kg kdoulí na silno oloupeme, rozčtvrtíme a jádřinec vyřízneme.
To všechno s výjimkou kdoulových řezů vložíme do hrnce, zalijeme
vodou do výše hmoty a vaříme 1/2 hod. Pak přes noc odstavíme.
Kdoulové čtvrtky nakrájíme na slabé plátky, přidáme jen tolik
vody, aby byly pokryté, uvaříme do měkka a rovněž přes noc
odstavíme. Druhý den propasírovanou šťávu ze svařených slupek
a jádřinců smícháme s kdoulovými řezy. Na 1 litr šťávy s řízky
přidáme 1 kg cukru a balíček rosolovacího prostředku. Zavařeninu
uvedeme do varu a vaříme 5-6 min. Zbavenou pěny, plníme do
menších sklenic, které ihned uzavřeme a v chladnu uložíme.
** Kdoulový rosol **
Plstnatý povlak z kdoulí setřeme a neloupané je nakrájíme
i s jádry. Zalijeme vodou tak, aby byly ponořeny a pod poklicí je
do měkka udusíme. Pak je scedíme a zbylou šťávu svaříme až
zhoustne. Na 1 kg šťávy přidáme asi 70 dkg cukru, šťávu ještě asi
10 minut povaříme a teplou naplníme do sklenice. Koření
nepřidáváme, abychom nezastřeli jemnou chuť. Kdoule silně
rosolují, rosol je velice pevný.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?