*** Jahodový kompot ***

 

2 kg jahod, 600  g cukru, sterilace 25  minut při 80°C.

Jahody  otřeme,  zbavíme  kalichů,  prosypeme  jemným krystalovým

 

cukrem  a uložíme  v chladnu.  Pustí  šťávu  a druhý  den je  jen

 

krátce, 1-2 minuty povaříme a  necháme stát, aby dobře vychladly.

 

Pak  je opatrně  rovnáme do  sklenic, zalijeme  studenou šťávu do

 

3/4 sklenice  a uzavřené sklenice sterilujeme.  Můžeme také šťávu

 

ponechat  stranou  a  jahody  sterilovat  bez  šťávy,  kterou pak

 

využijeme k ochucení jiného  ovoce, například rybízového kompotu,

 

kterému  dodá  aróma.  Jahody,  které  pouští  mnoho  šťávy,  tím

 

získají, neboť ve sklenicích neplavou na povrchu.

 

* Jahodový kompot (ze staré české kuchyně) *

 

Na 2 kg jahod 700 g cukru, šťáva z jednoho citrónu.

K zavařování  vybíráme  nepřezrálé  jahody.  Stopky netrháme, jen

 

ukroutíme. Jahody  pak dáme na  síto a opláchneme  je pod tekoucí

 

studenou vodou,  pak je dáme okapat.  Jahody vrstvíme nejvhodněji

 

do  porcelánové mísy.  Prosypáváme je  cukrem a  ponecháme je  ve

 

studenu  do  druhého  dne.  Druhý  den  šťávu  slijeme,  povaříme

 

a odpěníme.  Jahody naskládáme  do sklenic,  vypláchnutých rumem,

 

zalijeme je šťávou, přidáme šťávu  z 1 citrónu. Sklenice uzavřeme

 

a sterilujeme 15 minut při 80°C.

 

 

** Jahodový kompot (rychlejší postup) **

 

Na  1 půllitrovou  sklenici  2  vrchovaté lžíce  pískového cukru.

 

Sklenice  prolijeme rumem  a  naskládáme  do nich  oprané okapané

 

jahody.  Při  vrstvení  prosypáváme   jahody  cukrem  a  sklenice

 

naplníme jahodami až po hrdla.  Sklenice přiklopíme víčkem a dáme

 

je  do studena  do druhého  dne. Jahody  se slehnou,  doplníme je

 

proto  dalšími jahodami.  Nahoře jahody  posypeme jednou  lžičkou

 

cukru.  Uzavřeme je  pevně víčky  a sterilujeme  je 20  minut při80°C.

 

 

 

*** Jahodový kompot (bez nálevu) ***

 

Na 1 kg jahod dáváme 300 g cukru.

Připravené a čisté jahody posypeme cukrem. Necháme do druhého dne

 

proslazovat až ovoce pustí šťávu.  I se šťávou přivedeme do varu.

 

Vaříme 90-120 vteřin. Nádobu postavíme  do studené vody a necháme

 

vychladnout.  Vychladlé  naplníme  do  čistých  sklenic, uzavřeme

 

víčky a sterilujeme 15 minut při 85°C.

 

 

*** Jahodový kompot ***

 

Pro  uchování   se  k  zavařování   jahod  nejlépe  hodí   odrůdy

 

stáleplodící  (Red  Rich,  Rena  ...).  Pro  nálev  používáme

400 g cukru na  1 litr vody.  Dobře svaříme (doporučujeme  krystalový

 

cukr).  Do nálevu  přidáme  na  špičku nože  kyselinu citrónovou.

 

Zcela čisté  a přebrané jahody setřásáme  do sklenic. Sterilujeme

 

20 minut při teplotě 85°C. Nezapomeneme převázat celofánem.

 

** Jahodový kompot **

 

Naplněné jahody ve sklenicích lehce posypeme cukrem. Po hodině je

 

zalejeme teplým  nálevem: svaříme vždy  1 litr vody  se 2 zrníčky

 

celého  pepře.  Do  chladnoucího  odvaru  přidáme  na špičku nože

 

kyselinu citrónovou  a 20 tablet sacharinu.  Sterilujeme 20 minut

 

při teplotě  85stC. Vychladlý (což doporučujeme  pro všechny druhy

 

zavařenin)  převážeme  celofánem.  Nejen  jistíme,  ale mimo jiné

 

snižujeme i odpařování.

 

 

 

*** Jahody ve vlastní šťávě  ***

 

1 kg měkkých, vyzrálých jahod, 400 g pískového cukru.

Vyzrálé a  měkké jahody opláchneme  studenou vodou a  rozmixujeme

 

s cukrem.  Směs plníme  do  malých  skleniček, upevníme  je víčky

 

a sterilujeme  25  minut  při  85°C.  Takto  konzervované  jahody

 

používáme k přípravě pohárů, koktajlů, krému jako náplň do omelet

 

a palačinek.

 

*** Jahodová zavařenina ***

 

1 kg jahod, 300 g pískového cukru, 1/2 obsahu sáčku Petol.

Oprané, odkapané jahody vaříme za stálého míchání. Jakmile jahody

 

začínají houstnout,  zasypeme je cukrem a  vaříme dále za stálého

 

míchání.  Vaříme tak  dlouho, až  se kapka  zavařeniny na  suchém

 

talíři  neroztéká. Pak  ihned přidáme  prášek Petol  a za stálého

 

míchání povaříme  2 minuty. Ihned odstavíme  a horkou zavařeninou

 

naplníme  sklenice, předem  ohřáté. Sklenice  povážeme celofánem,

 

zvlhčeným ve vodě a dobře zavážeme.

 

*** Jahodová a malinová zavařenina ***

 

1 kg malin,  1 kg jahod,  700 g pískového  cukru a 1  celý prášek

 

Petol.

Oprané,   odkapané  maliny   prolisujeme,  přidáme   celé  jahody

 

a povaříme asi 20-25 minut. Pak přidáme cukr a vaříme tak dlouho,

 

až kapka tekutiny na talíři ztuhne. Pak přidáme PETOL, promícháme

 

a povaříme jen  2 minuty. Horkou zavařeninu  nalijeme do vymytých

 

ohřátých sklenic. Povážeme zvlhčeným celofánem.

 

** Jahodový džem z lesních jahod **

 

1/2 kg  lesních jahod a 1/2  kg jahod zahradních, lze  použít jen

 

lesní jahody, ale  málokdy jich tolik nasbíráme, 700  g cukru, 40

 

g práškové  Petosy  (1  balíček)  nebo  100  g  tekuté Petosy a 2

 

g kyseliny citrónové.

Dobře  vyzrálé   jahody  zbavené  stopek   omyjeme  a  promícháme

 

s polovičkou cukru.  Necháme přes noc  stát a proslazovat.  Druhý

 

den směs přivedeme k varu a  na mírném plameni za stálého míchání

 

vaříme  asi  1/4  hodiny.  Potom  postupně  vmícháme zbytek cukru

 

a Petosu. Vaříme tak dlouho,  až začne džem rosolovatět. Kyselinu

 

citrónovou  dokonale  rozpustíme  v  trošce  horké  vody  a  před

 

ukončením varu přidáme do směsi.  Nakonec sebereme s povrchu pěnu

 

a plníme  do skleniček  a  které  jsme před  zavařováním důkladně

 

sterilovali alespoň v horké vodě.

 

** Jahodový džem (s pektinem v prášku) **

 

1 kg jahod,  1 kg cukru, 20  g pektinu v prášku,  tj. 1/2 balíčku

 

Petosy.

Jahody  a  cukr  rozdělíme  na  poloviny.  Jednu  polovinu  jahod

 

rozmělníme a  druhou polovinu jahod  smícháme s cukrem  a necháme

 

chvíli proslazovat. Velké jahody  půlíme. Do druhé poloviny cukru

 

přidáme pektin v prášku, podle návodu na sáčku. Rozmělněné jahody

 

vaříme prudce 3 minuty, přidáme cukr smíchaný s pektinem a jahody

 

s cukrem.  Povaříme   prudce  7  minut.   Nakonec  přidáme  šťávu

 

z poloviny  citrónu  nebo  5  g  kyseliny  citrónové.  Plníme  do

 

ohřátých sklenic a horké povazujeme.

 

 

 

*** Jahodový džem  ***

 

Na 1 kg jahod asi 600 g pískového cukru, sáček Petosy.

Pomačkané a  přezrálé jahody omyjeme ve  studené vodě, odstraníme

 

stopky a lístky, dáme do kastrolu a prudce vaříme, až se částečně

 

odpaří.  Po částech  přidáváme cukr,  aby se  var nepřerušil,  do

 

zbytku cukru přidáme Petosu a  ještě 5 minut povaříme. Horký džem

 

plníme do čistých, nahřátých skleniček, upevníme víčky a obrátíme

 

dnem vzhůru. Necháme do vychladnutí.

 

*** Jahodový džem s pektinem ***

 

1 kg menších jahod, 1 kg cukru, 1 balíček práškového pektinu (asi

 

15g), 1/2 citrónu.

Polovinu jahod  prosladíme polovinou cukru  a necháme asi  hodinu

 

stát.  Druhou polovinu  jahod rozvaříme,  asi za  5 minut přidáme

 

cukr,  který zbyl,  pektin a  proslazené jahody.  Prudce vaříme 7

 

minut,  odtáhneme  a  nakonec  vmícháme  citrónovou šťávu. Chvíli

 

mícháme, až džem trochu prochladne, a ihned plníme do sklenic.

 

** Jahodový džem s rybízovým protlakem **

 

1 kg jahod, 1/2 kg červeného rybízu, 1 kg cukru.

Rybíz prolisujeme  a do šťávy přidáme  cukr. Jahody v porcelánové

 

míse zalijeme rybízovou oslazenou šťávou a necháme do druhého dne

 

stát.  Přistavíme na  teplo  a  krátce povaříme.  Jahody cedníkem

 

vyndáme  a  zbylou  šťávu  vaříme  tak  dlouho, až rosoluje. Pěnu

 

sbíráme. Do šťávy, která už  rosoluje, vrátíme zpět jahody, ještě

 

3 minuty vaříme.  Odstavíme a plníme do  sklenic. Dobře povážeme.

 

Tento džem má pěknou červenou barvu, dobrou chuť a ovoce je v něm

 

částečně v kouscích, což je správné u dobrého džemu.

 

** Jahodová šťáva nevařená **

 

2 kg  zdravých a  čistých jahod,  2 litry  převařené, ale studené

 

vody,  1 malá  lžička kyseliny  citrónové, šťáva  ze 2  pomerančů

 

a 3 citrónů, Petol, jemný krystalový cukr.

Jahody   rozmačkáme.  Přidáme   šťávu  z   pomerančů  a  citrónů,

 

promícháme se  studenou převařenou vodou  a kyselinou citrónovou.

 

Po  promíchání   necháme  do  druhého  dne   v  chladnu  (nejlépe

 

v kameninové nádobě). Druhý den přecedíme přes plátno. Kolik váží

 

takto  získaná šťáva,  tolik přidáme  čistého krystalového cukru.

 

Během 24 hodin musíme nejméně  1 hodinu míchat (můžeme postupovat

 

po  15 minutách).  Další den  musíme znovu  míchat 1 hodinu (čili

 

během  48  hodin  nejméně  2  hodiny  míchání).  Petol rozpustíme

 

v trošce šťávy  a též nazapomeneme  vmíchat. Nalejeme do  čistých

 

lahví  a zazátkujeme.  Uložíme do  temna a  chladna. Důležitá  je

 

úzkostlivá čistota.

 

*** Zmrazené jahody s cukrem ***

 

Na 1 kg jahod 190 - 200 g jemného krystalu.

Dobře vyzrálé,  ale nepřezrálé jahody  osprchujeme studenou vodou

 

a necháme dobře  okapat. Potom je odstopkujeme  a jen zcela lehce

 

promícháme  s cukrem  (spíše je  prosypeme). Ihned  je balíme  do

 

připravených obalů (krabičky nebo kelímky z plastických hmot nebo

 

mikrotenové  sáčky), uzavřeme  a vkládáme  najednou do mrazničky.

 

Před  použitím rozmrazujeme  jahody v  obalu dobře  zakryté, a to

 

3 - 4 hodiny.

 

*** Zmrazené jahody  ***

 

Vyzrálé jahody  opláchneme odstraníme lístky i  stopky a s cukrem

 

buď  rozmačkáme  nebo  rozmixujeme.  Na  1  kg  jahod přidáme

400g pískového  cukru.  Jahody  naplníme  do  plastikových  kelímků,

 

uzavřeme a vložíme do mrazničky. Mrazíme i celé plody bez přidání

 

cukru, což z hlediska správné výživy doporučujeme.

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?