*** Jahodový kompot ***
2 kg jahod, 600 g cukru, sterilace 25 minut při 80°C.
Jahody otřeme, zbavíme kalichů, prosypeme jemným krystalovým
cukrem a uložíme v chladnu. Pustí šťávu a druhý den je jen
krátce, 1-2 minuty povaříme a necháme stát, aby dobře vychladly.
Pak je opatrně rovnáme do sklenic, zalijeme studenou šťávu do
3/4 sklenice a uzavřené sklenice sterilujeme. Můžeme také šťávu
ponechat stranou a jahody sterilovat bez šťávy, kterou pak
využijeme k ochucení jiného ovoce, například rybízového kompotu,
kterému dodá aróma. Jahody, které pouští mnoho šťávy, tím
získají, neboť ve sklenicích neplavou na povrchu.
* Jahodový kompot (ze staré české kuchyně) *
Na 2 kg jahod 700 g cukru, šťáva z jednoho citrónu.
K zavařování vybíráme nepřezrálé jahody. Stopky netrháme, jen
ukroutíme. Jahody pak dáme na síto a opláchneme je pod tekoucí
studenou vodou, pak je dáme okapat. Jahody vrstvíme nejvhodněji
do porcelánové mísy. Prosypáváme je cukrem a ponecháme je ve
studenu do druhého dne. Druhý den šťávu slijeme, povaříme
a odpěníme. Jahody naskládáme do sklenic, vypláchnutých rumem,
zalijeme je šťávou, přidáme šťávu z 1 citrónu. Sklenice uzavřeme
a sterilujeme 15 minut při 80°C.
** Jahodový kompot (rychlejší postup) **
Na 1 půllitrovou sklenici 2 vrchovaté lžíce pískového cukru.
Sklenice prolijeme rumem a naskládáme do nich oprané okapané
jahody. Při vrstvení prosypáváme jahody cukrem a sklenice
naplníme jahodami až po hrdla. Sklenice přiklopíme víčkem a dáme
je do studena do druhého dne. Jahody se slehnou, doplníme je
proto dalšími jahodami. Nahoře jahody posypeme jednou lžičkou
cukru. Uzavřeme je pevně víčky a sterilujeme je 20 minut při80°C.
*** Jahodový kompot (bez nálevu) ***
Na 1 kg jahod dáváme 300 g cukru.
Připravené a čisté jahody posypeme cukrem. Necháme do druhého dne
proslazovat až ovoce pustí šťávu. I se šťávou přivedeme do varu.
Vaříme 90-120 vteřin. Nádobu postavíme do studené vody a necháme
vychladnout. Vychladlé naplníme do čistých sklenic, uzavřeme
víčky a sterilujeme 15 minut při 85°C.
*** Jahodový kompot ***
Pro uchování se k zavařování jahod nejlépe hodí odrůdy
stáleplodící (Red Rich, Rena ...). Pro nálev používáme
400 g cukru na 1 litr vody. Dobře svaříme (doporučujeme krystalový
cukr). Do nálevu přidáme na špičku nože kyselinu citrónovou.
Zcela čisté a přebrané jahody setřásáme do sklenic. Sterilujeme
20 minut při teplotě 85°C. Nezapomeneme převázat celofánem.
** Jahodový kompot **
Naplněné jahody ve sklenicích lehce posypeme cukrem. Po hodině je
zalejeme teplým nálevem: svaříme vždy 1 litr vody se 2 zrníčky
celého pepře. Do chladnoucího odvaru přidáme na špičku nože
kyselinu citrónovou a 20 tablet sacharinu. Sterilujeme 20 minut
při teplotě 85stC. Vychladlý (což doporučujeme pro všechny druhy
zavařenin) převážeme celofánem. Nejen jistíme, ale mimo jiné
snižujeme i odpařování.
*** Jahody ve vlastní šťávě ***
1 kg měkkých, vyzrálých jahod, 400 g pískového cukru.
Vyzrálé a měkké jahody opláchneme studenou vodou a rozmixujeme
s cukrem. Směs plníme do malých skleniček, upevníme je víčky
a sterilujeme 25 minut při 85°C. Takto konzervované jahody
používáme k přípravě pohárů, koktajlů, krému jako náplň do omelet
a palačinek.
*** Jahodová zavařenina ***
1 kg jahod, 300 g pískového cukru, 1/2 obsahu sáčku Petol.
Oprané, odkapané jahody vaříme za stálého míchání. Jakmile jahody
začínají houstnout, zasypeme je cukrem a vaříme dále za stálého
míchání. Vaříme tak dlouho, až se kapka zavařeniny na suchém
talíři neroztéká. Pak ihned přidáme prášek Petol a za stálého
míchání povaříme 2 minuty. Ihned odstavíme a horkou zavařeninou
naplníme sklenice, předem ohřáté. Sklenice povážeme celofánem,
zvlhčeným ve vodě a dobře zavážeme.
*** Jahodová a malinová zavařenina ***
1 kg malin, 1 kg jahod, 700 g pískového cukru a 1 celý prášek
Petol.
Oprané, odkapané maliny prolisujeme, přidáme celé jahody
a povaříme asi 20-25 minut. Pak přidáme cukr a vaříme tak dlouho,
až kapka tekutiny na talíři ztuhne. Pak přidáme PETOL, promícháme
a povaříme jen 2 minuty. Horkou zavařeninu nalijeme do vymytých
ohřátých sklenic. Povážeme zvlhčeným celofánem.
** Jahodový džem z lesních jahod **
1/2 kg lesních jahod a 1/2 kg jahod zahradních, lze použít jen
lesní jahody, ale málokdy jich tolik nasbíráme, 700 g cukru, 40
g práškové Petosy (1 balíček) nebo 100 g tekuté Petosy a 2
g kyseliny citrónové.
Dobře vyzrálé jahody zbavené stopek omyjeme a promícháme
s polovičkou cukru. Necháme přes noc stát a proslazovat. Druhý
den směs přivedeme k varu a na mírném plameni za stálého míchání
vaříme asi 1/4 hodiny. Potom postupně vmícháme zbytek cukru
a Petosu. Vaříme tak dlouho, až začne džem rosolovatět. Kyselinu
citrónovou dokonale rozpustíme v trošce horké vody a před
ukončením varu přidáme do směsi. Nakonec sebereme s povrchu pěnu
a plníme do skleniček a které jsme před zavařováním důkladně
sterilovali alespoň v horké vodě.
** Jahodový džem (s pektinem v prášku) **
1 kg jahod, 1 kg cukru, 20 g pektinu v prášku, tj. 1/2 balíčku
Petosy.
Jahody a cukr rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu jahod
rozmělníme a druhou polovinu jahod smícháme s cukrem a necháme
chvíli proslazovat. Velké jahody půlíme. Do druhé poloviny cukru
přidáme pektin v prášku, podle návodu na sáčku. Rozmělněné jahody
vaříme prudce 3 minuty, přidáme cukr smíchaný s pektinem a jahody
s cukrem. Povaříme prudce 7 minut. Nakonec přidáme šťávu
z poloviny citrónu nebo 5 g kyseliny citrónové. Plníme do
ohřátých sklenic a horké povazujeme.
*** Jahodový džem ***
Na 1 kg jahod asi 600 g pískového cukru, sáček Petosy.
Pomačkané a přezrálé jahody omyjeme ve studené vodě, odstraníme
stopky a lístky, dáme do kastrolu a prudce vaříme, až se částečně
odpaří. Po částech přidáváme cukr, aby se var nepřerušil, do
zbytku cukru přidáme Petosu a ještě 5 minut povaříme. Horký džem
plníme do čistých, nahřátých skleniček, upevníme víčky a obrátíme
dnem vzhůru. Necháme do vychladnutí.
*** Jahodový džem s pektinem ***
1 kg menších jahod, 1 kg cukru, 1 balíček práškového pektinu (asi
15g), 1/2 citrónu.
Polovinu jahod prosladíme polovinou cukru a necháme asi hodinu
stát. Druhou polovinu jahod rozvaříme, asi za 5 minut přidáme
cukr, který zbyl, pektin a proslazené jahody. Prudce vaříme 7
minut, odtáhneme a nakonec vmícháme citrónovou šťávu. Chvíli
mícháme, až džem trochu prochladne, a ihned plníme do sklenic.
** Jahodový džem s rybízovým protlakem **
1 kg jahod, 1/2 kg červeného rybízu, 1 kg cukru.
Rybíz prolisujeme a do šťávy přidáme cukr. Jahody v porcelánové
míse zalijeme rybízovou oslazenou šťávou a necháme do druhého dne
stát. Přistavíme na teplo a krátce povaříme. Jahody cedníkem
vyndáme a zbylou šťávu vaříme tak dlouho, až rosoluje. Pěnu
sbíráme. Do šťávy, která už rosoluje, vrátíme zpět jahody, ještě
3 minuty vaříme. Odstavíme a plníme do sklenic. Dobře povážeme.
Tento džem má pěknou červenou barvu, dobrou chuť a ovoce je v něm
částečně v kouscích, což je správné u dobrého džemu.
** Jahodová šťáva nevařená **
2 kg zdravých a čistých jahod, 2 litry převařené, ale studené
vody, 1 malá lžička kyseliny citrónové, šťáva ze 2 pomerančů
a 3 citrónů, Petol, jemný krystalový cukr.
Jahody rozmačkáme. Přidáme šťávu z pomerančů a citrónů,
promícháme se studenou převařenou vodou a kyselinou citrónovou.
Po promíchání necháme do druhého dne v chladnu (nejlépe
v kameninové nádobě). Druhý den přecedíme přes plátno. Kolik váží
takto získaná šťáva, tolik přidáme čistého krystalového cukru.
Během 24 hodin musíme nejméně 1 hodinu míchat (můžeme postupovat
po 15 minutách). Další den musíme znovu míchat 1 hodinu (čili
během 48 hodin nejméně 2 hodiny míchání). Petol rozpustíme
v trošce šťávy a též nazapomeneme vmíchat. Nalejeme do čistých
lahví a zazátkujeme. Uložíme do temna a chladna. Důležitá je
úzkostlivá čistota.
*** Zmrazené jahody s cukrem ***
Na 1 kg jahod 190 - 200 g jemného krystalu.
Dobře vyzrálé, ale nepřezrálé jahody osprchujeme studenou vodou
a necháme dobře okapat. Potom je odstopkujeme a jen zcela lehce
promícháme s cukrem (spíše je prosypeme). Ihned je balíme do
připravených obalů (krabičky nebo kelímky z plastických hmot nebo
mikrotenové sáčky), uzavřeme a vkládáme najednou do mrazničky.
Před použitím rozmrazujeme jahody v obalu dobře zakryté, a to
3 - 4 hodiny.
*** Zmrazené jahody ***
Vyzrálé jahody opláchneme odstraníme lístky i stopky a s cukrem
buď rozmačkáme nebo rozmixujeme. Na 1 kg jahod přidáme
400g pískového cukru. Jahody naplníme do plastikových kelímků,
uzavřeme a vložíme do mrazničky. Mrazíme i celé plody bez přidání
cukru, což z hlediska správné výživy doporučujeme.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?