*** HRÁŠEK SUŠENÝ ***
K sušení jsou vhodná pouze zrna sladká, měkká a nevyspělá. Hrášky velké a vyspělé se již k sušení nehodí.
Vyloupané hrášky si roztřídíme na dvě až tři hromádky podle velikosti a zralosti zrn a sušíme je odděleně. Hrášek předváříme ve vroucí vodě asi 4-5 minut, potom jej zcedíme a ochladíme studenou vodou.
Sušíme v jedné vrstvě při teplotě okolo 65 st.C.
*** HRACHOVÉ LUSKY SUŠENÉ ***
Prázdné hrachové lusky (jen z mladého hrášku ) přebereme, očistíme a usušíme. V zimním období jich vždy několik přidáváme při vaření zeleninové polévky,nebo hovězího vývaru, kterým dodají barvu a chuť.
*** STERILOVANÝ HRÁŠEK ***
Nálev : 1 l vody
0,15 l octa (1,5 dcl)
0,025 kg soli ( 2,5 dkg)
0,07 kg cukru (7 dkg)
1, vyloupaný hrášek vsypeme do vařící vody, povaříme 5-10 min.,zcedíme a ochladíme studenou vodou
2, okapaný hrách vsypeme do sklenic a zalijeme horkým nálevem.
3, sterilujeme : 500 ml - 40 min. - 100st.C
900 ml - 50 min. - 100st.C
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?