*** FAZOLKY V NÁLEVU ***
Nálev : č. 3 –čistý Koření : na 1 kg fazolek asi 1/4 –1/2
lžičky mletého pepře
Ke sterilování jsou vhodné pouze mladé ,křehké fazolky s ještě měkkými semeny. Mohou být zelené i žluté.
Fazolky omyjeme,nožem zbavíme stopek a špiček a podle potřeby i postranních vláken.
1, Předvaříme je do poloměkka v trochu osolené vodě.
2, na dno sklenic dáme olej a špetku mletého pepře a a naskládáme na výšku (pokud děláme celé) lusky,nebo libovol.nakrájené fazolky.
3, zalijeme nálevem
4, Sterilujeme :
350 ml - 25 min - 90st.C
500 ml - 25 min. - 90st.C
1 l - 35 min. - 90st.C
*** Fazolky v sladkokyselém nálevu s olejem ***
Na 3/4 litru vody 1/4 litru 8% octa,
25-30 g soli,
asi 70 g cukru,
olej.
Čerstvě sklizené fazolky omyjeme, nožem zbavíme stopek a špiček a podle potřeby i postranních vláken. Nakrájíme na kousky asi 3 cm. Předvaříme je nejprve ve vroucí vodě asi 5 minut a po scezení je ihned ochladíme studenou vodou.
Na dno sklenic dáme 2-3 lžíce stolního oleje, srovnáme fazolky a zalejeme horkým sladkokyselým nálevem.
Sterilujeme 25-30 minut při 90°C.
V zimě podáváme jako salát.
*** Pikantní zelené fazolky ***
Na jednu 3/4 litrovou sklenici:
500 g zelených fazolek,
1/8 litru bílého vinného octa,
šťávu z 2 citrónů,
1 svazeček saturejky,
sůl, cukr, asi 1/2 litru oleje.
Fazolové lusky omyjeme. Z citrónů vymačkáme šťávu, 1 plátek citrónu ponecháme stranou. Vinný ocet svaříme s citrónovou šťávou a s 1/2 litrem vody. Ochutíme solí a cukrem, vložíme fazolky a saturejku a necháme 10 minut vařit velmi mírným varem. Okapané fazolky naplníme do sklenice s patentním uzávěrem, zalijeme olejem a navrch položíme plátek citrónu.
Necháme asi měsíc odležet.
*** Fazolový salát - hotový výrobek ***
Ve sladkokyselém nálevu s olejem naloženo 80% bílých uvařených
fazolí, 15% nakrájené cibule a 5% červené papriky
rovněž pokrájené na drobné kousky. (Výborný salát).
jít na " seznam receptů , nebo na "celkový obsah" ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?