dynemala.jpg (10857 bytes)dynemala.jpg (10857 bytes)

*** DÝNĚ NA ZPŮSOB OKURKŮ ***

Nálev : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8

Octa ovšem dávám (místo 2,5 dc) 3,5 dcl

Cukru také trochu více.

1, Dýni zbavíme slupky a měkké dužniny s jádry ( jádra usušíme , dužninu můžeme nechat na výrobu zeleninové hořčice) , a nakrájíme na kostky, pásky apod.jak sami chceme.

Při zpracovávání dáváme zatím nakrájenou dýni do nádoby se studenou vodou,kde jsme rozmíchali asi 50 – 100 gr. Kyseliny citrónové. Nemusíme se alespoň bát,že se nám dýně bude kazit i v případě,že nám bude zpracovávání trvat déle.

2, Já dýni vůbec nepředvařuji a jsem s tím spokojený,zde záleží na každém,jak se rozhodne.

Dávám nakrájenou dýni (scezenou z kyseliny citr.) přímo do sklenic a zavařuji. Ani nenechávám luhovat do druhého dne.A myslím,že to na chuti nic nepokazilo.

Pokud chceme a je to dobré,můžeme do sklenice na dno dát kousek feferonky,dýně je pak příjemně pikantní až pálivá,-záleží na typu feferony a samozřejmě množství. Osobně doporučuji.

3, sterilujeme :5dyni.jpg (98039 bytes)

350 ml - 20 min. - 85 st.C

500 ml - 25 min. - 85 st.C

1 l - 30 min. - 90 st.C

 

*** ZELENINOVÁ HOŘČICE Z DÝNĚ ***

*** Hned na začátku uvedu,proč hořčici dělat zrovna z dýně,když například z čerstvých paprik,rajčat apod. by byla přímo znamenitá.

Koření aj. :

Zde vlastně při výrobě záleží jen a jen na naší chuti, či chuti toho ,komu chceme udělat radost. Uvedu proto možnosti,ale jak říkám, věci ,které do hořčice hodláme dát můžeme různě zkoušet a měnit .

Odhad na 4 kg dýně :

Dýně , 1 kg cibule ,0,5kg cukru , 3 dcl oleje (můžeme použít i sádlo), 900 g (velkou v “kyblíčku”)plnotučné hořčice , 7bobkových listů ,2-3sladké papriky mleté , 1 pepř mletý , 1-2 feferonky (nejlépe “kozí rohy”)dále rozhodně je dobré dát např.1-2 kg paprik,ale není to v nouzi nutné.

Dýni okrájíme kůru a nařežeme ji na pohodlné kousky. Pokud chceme “maso” dýně zpracovat jinak, můžeme na hořčici použít i střed,ovšem vybereme jádra pryč.

Dýni – dužninu či střed-po troškách mírně rozmixujeme a v míse posolíme, aby pustila šťávu.

Zatím nakrájíme na drobno cibuli (řekl bych,že zde je množství libovolné,lépe více) a část dáme na olej zasmažit ,stačí do skelnata.Odstavíme a rozmícháme v tom ještě sladkou mlet.papriku.

Z osolené dýně odlijeme puštěnou šťávu a dáme vařit.Přidáme bobkový list, ze pět kuliček nového koření, mletý pepř. Asi po půl hodině přidáme plnotučnou hořčici , zasmaž.cibulku s mlet.paprikou a zbytek syrové nadrobno nakrájené cibule,cukr, sůl jen v tom případě,že je surovina málo slaná (nutno pamatovat na počáteční osolení dýně),můžeme přidat ocet, kečup,papriky na drobno nakrájené apod.

Po mírném zhoustnutí a doladění chuti (musí se jevit vždy silnější,než pův.chceme,protože jednak sterilací zeslábne a po zchládnutí taktéž a byla by mdlá!) odstavíme a plíme do sklenic asi 3 cm od hrdla, aby nám při sterilaci “neutekla”.

Sterilujeme : celkem asi 30-40 min.

prvních 20 min. - 100st.C , zbytek necháme zvolna při vypnutém vařiči klesnout teplotu na 90-80 st.C.

Takových hořčic si v podstatě můžeme vyrobit daleko více druhů,zde záleží na naší fantazii a chuti,neboť co chutná jednomu,to nemusí “šmakovat” druhému.

Pro příklad uvedu nějaké druhy,co jsem zkoušel.

*** KEČUP Z DÝNĚ ***

                                                         dýně ,cibule, jablka , rajcata1.jpg (20890 bytes)papriky ,sladká mletá.paprika , cukr ,kyselina citronová (příp.ocet,ale zde je lepší,když octová chuť je slabší) sůl , rajský protlak nebo kvalitní kečup , bobk.list , hřebíček , nové koření , skořice, šťáva z citronu .

 

*** HOŘČICE PAPRIKOVÁ ***papriky1.jpg (27954 bytes)

 

cesnek5.jpg (3056 bytes)*** HOŘČICE ČESNEKOVÁ ***

*** DÝŇOVÝ SALÁT ***

Nálev : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8

Octa ovšem dávám (místo 2,5 dc) 3,5 dcl

Cukru také trochu více.

Dále je postup stejný,jako u sterilované dýně.

*** DÝŇOVÝ SALÁT ZELNÝ ***

Nálev : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8

Octa ovšem dávám (místo 2,5 dc) 3,5 dcl

Cukru také trochu více.

*** DÝŇOVÝ SALÁT PIKANTNÍ ***

Nálev : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8

Octa ovšem dávám (místo 2,5 dc) 3,5 dcl

Cukru také trochu více.

Na pásky dýně, cibule , na dno kus fefronky .

 

*** DÝNĚ JAKO KOMPOT ***

Nálev : na 1 l vody 2 kg cukru, šťáva z 1-2 citronů , hřebíček , skořice nebo ananasová tresť (příp.vanilková pod.).

Dýni omyjeme,po délce rozpůlíme,zbavíme semen a měkké dužniny a nakrájíme na řezy,které teprve oloupeme.

Z řezů nakrájíme kostky o hraně asi 2 cm a naskládáme je do porcelánové mísy,nebo umělohmotného kbelíku (čistého-určeného na potraviny !) zalijeme roztokem vody smíchanou s kyselinou citrónovou (klidně na 5 l vody 50-70gr.). V tomto roztoku necháme dýni stát min.12 hodin. Potom dýni scedíme,necháme okapat a máme dvě možnosti :

Buď dát dýni do sklovita předvařit

Nebo dýni nepředvařovat a dát ji přímo do sklenic (to dělám já,ale kdo má rád úplně měkkou,zvolí postup – viz.výše.

Na dno sklenic dáme 2-3 hřebíčky a malý úlomek skořice,

nebo několik kapek tresti,

nebo ze dvě kolečka citronu

Ve sklenicích dýni zalijeme cukerným roztokem.

Sterilujeme :

500-720 ml - 30 min. - 90st.C

 

*** Tykvový kompot ***

Tykev rozkrojíme  na několik částí, oloupeme  a odstraníme semena a řídkou  houbovitou  část  dužiny.  Pevnou  dužinu rozkrájíme na kostičky  o hraně  asi 2  cm.

Kostičky  ponoříme do  vody s octem v poměru  1 díl  pitné vody,  3/4 dílu  8% octa. 

V tomto roztoku ponecháme kostičky přes noc, nejméně  však 12 hodin. Po této době vodu  s octem  slijeme a  kostičky tykve  povaříme 5  až 10 minut v mírně vroucím  cukerném roztoku, který  si připravíme v  poměru  

                                1 litr  vody,  2  kg  cukru  a  5  g  kyseliny citrónové.

Ovařené kostičky  mají být  mírně změklé,  sklovitě prosvítavé  a nikoliv přespříliš  měkké  nebo  dokonce  rozvařené.  Po  ovaření vyjmeme kostičky z  roztoku děrovanou naběračkou a  necháme je na vzduchu vychladnout. 

Na dno  konzervových sklenic  vložíme vždy  4 až  5 celých  hřebíčků 2 zlomky  skořicové kůry  dlouhé asi  3 až  4 centimetry.

Kostičky  narovnáme do sklenic  a zalijeme vychladlým roztokem, ve kterém jsme je předvářeli. Uzavřené 0,5 lt. sklenice s kompotem

            sterilujeme  ve vodní lázni  při teplotě 85ĘC  po dobu  20 minut.

 

*** Dýňový kompot ***

1 kg dýně, 1/2 litru octa,

1/2 litru vody,

800 g cukru,

1 citrón,

2 hřebíčky, kousíček celé skořice.

Zralou  dýni  opláchneme,  rozkrojíme,  měkkou  dužinu  se semeny odstraníme.  Vroubkovaným nožem  nakrájíme na  menší kousky  nebo kostky. V hluboké  míse ji zalijeme roztokem vody  s octem.

Druhý  den  ocet  slijeme,  dýni  prosypeme  cukrem  a  necháme ještě do druhého  dne.  Roztok povaříme,  přidáme  kousek citrónové kůry, skořici  a dýni.  Vaříme zvolna  tak dlouho,  až dýně zesklovatí.

 Odcedíme ji do sklenic. Roztok  pak ještě chvíli svařujeme, až je sirupovitý, nalijeme do sklenic, které povážeme celofánem.

 

 

*** Nakládání turka  ***

V 1 litru vody, 1/2 litru ananasové šťávy (sirupu) a 50 dkg cukru  povaříme  turka  na  měkko.  Do  každé  sklenice  dáme  1 kolečko citrónu, 1 polévkovou lžíci ananasové šťávy, 2-4 hřebíčky, úlomek skořice, zalijeme nálevem ve kterém jsme turka povařili.

 

*** Dýňový kompot ***

3 kg  dýně nakrájené  na kostičky, 

1,5 litru  vody,

1  ananasový sirup  (0,7 litru), 

2 lžičky  kyseliny citrónové  

40 dkg cukru

 

Povaříme do sklovita. Dýni scedíme,  dáme do skleniček a do každé přidáváme  2-4  hřebíčky,  kousek   skořice  a  kolečko  citrónu.

 Zalejeme   nálevem    scezeným   z   dýně,    sklenice   uzavřeme  

a sterilujeme.  (Pozn.:  - po  nalití nálevu scezeného z dýně  jej  zbylo  1  litr,  příště  nutno  snížit množství vody a případně i sirupu.)

 

*** Dýňový kompot ***

2 kg okrájené dýně  nebo cukety,

1 litr vody, 

600 g krystalového cukru,

3  hřebíčky,

2 lžíce kyseliny  citrónové,

hrst pomerančové   a citrónové kůry.

Dýni nakrájíme na kostičky, promícháme  s vodou a všemi přísadami  a necháme  24  hodin  uležet.  Potom  vyndáme  hřebíček,  skořici  a kůru.

Její část hodně drobně nakrájíme, vrátíme zpátky a vaříme do zesklovatění dýně. Horký kompot plníme do sklenic, zavíčkujeme a necháme  chladnout  dnem  vzhůru.  

Pokud  použijeme do hotového kompotu  ananasovou  příchuť,  nepřidáváme  do  nálevu citrónovou            a pomerančovou kůru.

 

*** Marmeláda z dýně ***

1 kg uvařené kaše z dýně,

1/3  litru vody,

500 g pískového cukru,

kůra z půlky citrónu,

2 celé hřebíčky.

Oloupanou  dýni nakrájíme  na kousky  a uvaříme  ve vodě na kaši. Vychladlou  dýni  prolisujeme,   přidáme  cukr,  citrónovou  kůru  a hřebíček  a znovu  vaříme do  husta. Do  vychladlejší marmelády  vmícháme citrónovou šťávu.

Naplníme zavařovací sklenice, uzavřeme

             a sterilujeme 20 minut při 80°C.

 

*** Marmeláda z dýně ***

Na 1 kg turka nalijeme 3/4 litru  vody a 1/4 litru octa a necháme vařit do  zhoustnutí. Potom teprve  přidáme 1/2 kg  cukru, kousek  vanilky a citrónu a vaříme opět do zhoustnutí.

 

*** Povidla z dýně  ***

1 dýně, 1 malá konzerva ananasu,

1 dl citronové šťávy,

1 kg cukru (krystal),

2 lžíce želatiny.

Dýni očistíme  a nastrouháme. Vložíme do  hrnce, přidáme nadrobno rozkrájený  ananas   včetně  nálevu.  Vlijeme   citronovou  šťávu a pomalu   vaříme,   dokud   nastrouhaná   dýně   nezmění   svoji konzistenci. Nasypeme cukr a za  stálého míchání vaříme, dokud se zcela nerozpustí a povidla  nezhoustnou.

Na želatinu nalijeme 1/2 dl studené  vody a velmi  pomalu zahříváme; dokud  se nerozpustí, mícháme. Poté  vlijeme do povidel a  důkladně promícháme.  Několik minut necháme povařit. 

Horké vlijeme do sklenic a  vložíme na 24 hodin do suché páry.

 

 

*** Džus z dýně ***

3 kg  dýně,

1  kg cukru, 

1 lžíce  kyseliny citrónové, 

2,5 litru vody,

2 citróny.

To vše  nakrájíme, promícháme a necháme 24 hodin uležet. Potom  uvaříme a rozmixujeme, přidáme  10 litrů převařené vody,  1  ovocit  citrónový  (lze  nahradit  cukrem),  šťávu ze 3 citrónů. 

Vše  převaříme  a  dáme  do  lahví. (- dobrý, stačí 8 litrů vody)

 

*** Dýně kandovaná  ***

2 kg dýně nakrájíme na větší kousky,

zalijeme 8 dl vody s 1 lžící kyseliny citrónové, necháme 12 hodin  odležet, scedíme.

Na 1,5 dl vody  dáme  1  kg  cukru  a  dýni  vaříme, až zesklovatí. Vypneme a necháme v roztoku           24 hodin.  Druhý den mírně povaříme a necháme zase  odležet. Tak  to uděláme  ještě dvakrát.  Pak dýni scedíme, necháme sušit, nejlépe na radiátoru  ústředního topení, a když je napůl  usušená,  obalíme  ji  v  pískovém  cukru  a proces sušení dokončíme. 

Dýni můžeme  připravit s  nejrůznější příchutí. Místo vody  můžeme dát  pomerančový nebo  ananasový džus  nebo do  vody přidat  oblíbenou tresť  či  citrón,  hřebíček atd.,  fantazii se zkrátka  meze nekladou.  Je s  tím hodně  práce, ale  chuť těchto našich vlastních výrobků nám ji bohatě vynahradí.

 

*** Proslazená tykev ***

Nejlépe  s  odrůdou  Veltruská   obrovská.  Dužinu  nakrájíme  na krychličky o hraně asi 2 cm, necháme je vařit 15 minut v cukerném roztoku připraveném z 0,5 kg  krystalového cukru, 0,12 litru octa a 0,25  litru  vody  na  1  kg  rozkrájené tykve.

Povařenou tykev necháme ležet přes noc v cukerném  roztoku a druhý den ji v témže roztoku znovu povaříme  asi 10 minut. To opakujeme  celkem 5 dnů.  

Poslední den vyjmeme tykev z  roztoku, necháme ji důkladně okapat a obalíme  jemným krystalovým  cukrem. Tykev  potom rozložíme  na plech pokrytý  pergamenovým papírem a necháme  na vzduchu usušit.

 Proslazenou  tykev  používáme  do  různých  moučníků. Ze zbylého roztoku a tykve uděláme marmeládu.

 

*** Hořčice z dýně   ***

2 kg  dýně nakrájené  na kostičky, 

4 dl  octa,

1/2  lt. oleje,

1 palička česneku,

1  lžička pepře,

1 lžička chilli, 

10 dkg cukru,

2 dkg soli,

1 malá plnotučná hořčice,

5 dkg hořčičného semínka.

Vše  smícháme a  1 hodimu  vaříme do  změknutí, potom rozmixujeme a dochutíme  kořením  podle  vlastního  gusta  (kari,  staročeské koření). Nakonec sterilujeme 20 minut při 80°C.

 

*** Omáčka z dýně  ***

2 kg dýně  pokrájené na kostičky, 

2 zelené papriky, 

1-2 cibule,

 1 hlavička česneku,

1-2 feferonky, 

4 lžičky soli,

trochu černého mletého pepře,

2,5 dl oleje,

10 dkg cukru.

Vše  dáme  do  hrnce  a  dohromady  vaříme.  Necháme  vychladnout a přidáme  1/2  kelímku  (1  dl)  hořčice  a  1  dl  octa.  Potom rozmixujeme, vlijeme  do skleniček a

                                    sterilujeme  asi 15-20 minut při teplotě 80°C.

Je  to výborná tatarská omáčka. (Ověřeno 18.10.1996 - místo cukru dáno 10 tabletek ).

 

*** Čatní z dýně  ***

2 kg dýně nakrájené na kostičky, 

2 feferonky,

4 lžičky soli,

1/3  lžičky  pepře, 

1  a   1/2  paličky  většího  česneku  oloupaného a nakrájeného,  

2  červené  papriky  nakrájené  na  čtverečky, 

3 rajčata nakrájená  na menší kousky, 

2 velké cibule  nakrájené na kostičky, 

1/2 lžíce  sádla.

Vše  svaříme dohusta.  Přidáme 1  dl plnotučné  hořčice,   1  dl  octa,   přichutíme  případně  chilli a přidáme  dle chuti  až 10  tabletek sacharinu  (10 dkg  cukru).

 (Pozn: 22.10.1996 10  tbl. sacharinu bylo moc sladké  a muselo se dokyselit octem a dochutit hořčicí, pepřem a chilli). Rozmixujeme nebo  rozemeleme  na  masovém   strojku.  Ještě  chvíli  povaříme a plníme do malých skleniček,  ve kterých

                                        sterilujeme 15-20 minut při 80°C.

 

 

*** Dýně po čínsku ***

Střední dýně,  5 - 6  velkých cibulí, 1  středně velký česnek,  1

 

lžička  mletého zázvoru, 

1 lžička  mleté pálivé  papriky,

sůl,

2 malé konzervy rajského protlaku,

sójová omáčka.

Dýni oloupeme, omyjeme a odstraníme jádřinec. Dužinu nakrájíme na kostičky.  Na sádle  osmažíme drobně  nakrájenou cibuli,  přidáme dýni, koření, osolíme, přidáme sójovou omáčku a zvolna dusíme asi  30  minut. Nakonec  přidáme rajčatový  protlak a  ještě povaříme.

Horkou   směsí   naplníme   nahřáté   skleničky,  uzavřeme  víčky a obrátíme  dnem  vzhůru.  Uložíme  v  chladnu  a  temnu.

Směs se používá  k masům  s dušenou  rýží a  jako teplé  možno použít při přípravě toastů.

 

*** Tykvové řezy v octě  ***

Velkou  tykev oloupeme  a  nakrájíme  na řezy,  které navrstvíme, každou vrstvu posypeme solí a  necháme den uležet.

Pak svaříme ne příliš ostrý  ocet s 10-15  cibulkami, necháme v  něm několikráte přejíti varem  kusy tykve a vybereme  je. Vychladlé naskládáme do kamenného hrnce a vrstevnatě proložíme nakrájeným koprem, křenem, několika bobkovými  listy, pepřem a  hřebíčky. Potom nalijeme  na tykev studený ocet a hned ovážeme. Po 8 dnech ocet slijeme, znovu za  stálého sbírání  pěny povaříme  a vychladlý  opět nalijeme na tykev. Na povrch dáme  pláténko, posypeme hořčičnými zrnky, načež hrnec zavážeme a uschováme v chladnu.

 

dynedvur.jpg (69177 bytes)

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?