***  Dřínkový kompot  ***

 

Plně zralé,  ale nepřezrálé plody  vaříme v mírně  vroucí vodě po

 

dobu 1  až 2 minuty a  ihned vychladíme ve studené  vodě. Okapané

 

dřínky  naplníme  do  sklenic   a  zalijeme  nálevem  připraveným

 

rozpuštěním 650 g  cukru v 1 litru vody.  Ve sklenicích 0,5 litru

 

sterilujeme při teplotě vodní lázně 85°C po dobu 25 minut.

 

*** Dřínkový kompot ***

 

Zralé plody  nevypeckované nebo ještě  lépe vypeckované, povaříme

 

2 - 3  minuty a poté  zalijeme v lahvích  horkým cukerným nálevem

 

(až  1 kg  cukru na  1 litr  vody). Doporučuje  se ještě 20 minut

 

sterilovat při teplotě 85°C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*** Dřínky naložené (Mathioli) ***

 

Uzrálé  dřínky naklademe  do láhve  až do  vrchu, nesmíme je však

 

stlačovat, pak na  ně nalijeme rozpuštěný med nebo  cukr, tak aby

 

byly dřínky  úplně tekutinou přikryty.  Aby se dřínky,  tekutinou

 

nadzdvižené a  nabobtnalé, nedostaly z láhve  ven, je nutno hrdlo

 

láhve  uzavřít spletenými  proutky.  Necháme  stát, až  se dřínky

 

rozpustí a přemění ve šťávu.

 

*** Dřínkový sirup ***

 

Zcela  vyvinuté,  vybarvené,  ale   nikoliv  zcela  zralé  dřínky

 

rozdrtíme, smísíme s malým množstvím vody a necháme 6 až 12 hodin

 

odležet. Potom  drť vylisujeme šťávu necháme  sedimentovat a čirý

 

podíl stáhneme z kalů a  odměříme. Při teplotě 80°C rozpustíme ve

 

šťávě  800 g  cukru a  10 g  kyseliny citrónové  na 1 litr šťávy.

 

Tento druh sirupu má snížený  obsah cukru a proto jej sterilujeme

 

při teplotě vodní lázně 85°C po dobu 20 minut.

 

*** Dřínkový džem ***

 

Na  1 kg  odpeckovaných dřínků  dáme  asi  600 g  cukru a  vaříme

 

s trochou vody až k bodu želírování. Sterilujeme ve sklenicích.

 

*** Dřínkový rosol ***

 

Téměř  zralé dřínky  rozdrtíme,  smísíme  s malým  množstvím vody

 

a necháme  6  až  12  hodin  odležet.  Potom drť vylisujeme šťávu

 

necháme sedimentovat a čirý podíl stáhneme z kalů. Šťávu odměříme

 

a varem  odpaříme  asi  do  2/3  původního  objemu.  Po  odpaření

 

rozpustíme ve  šťávě 800 g  cukru a 3  g kyseliny citrónové  na 1

 

litr šťávy. Současně s cukrem přidáme práškový pektin. Během varu

 

odstraňujeme  tvořící  se  pěnu.  Var  ukončíme při rosolovatění.

 

Rosol plníme do sklenic a  případně sterilujeme při teplotě vodní

 

lázně 85 až 90 stupňů po dobu 5 minut.

 

 

*** Dřínkový čaj ***

 

Dřínky usušíme jako  šípky na slunci nebo v  troubě. Před vařením

 

je ještě namočíme do vlažné vody a potom 10 - 15 minut vaříme. Po

 

odstavení necháme ustát a poté  scedíme. Nápoj má příjemnou barvu

 

i chuť a působí léčivě.

 

 

 

 

 

 

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

 

 

 

***** Dřišťál (Berberis  vulgaris  L.) *****

 

 

Dřišťálový sirup (léčivý)

Léčivé sirupy se ředí jako ovocné  1:5 až 1:8, je vhodné je dělat

 

za studena.

K 10-ti  dílům vykvašené  a  zfiltrované  šťávy ze  zralých plodů

 

dřišťálu  dráče  (Berberis  vulgaris  L.)  přidáme  1  díl  šťávy

 

třešňové.  Na 0,7  kg této  šťávy přidáme  1,3 kg cukru, povaříme

 

a zchladíme.

V přiměřených  dávkách  nahradíme   osvěžující  citrónovou  šťávu

 

a sirup. Větší nebo častější  pití je mírně projímavé, žlučopudné

 

a močopudné.

 

Jít na  OBSAH, nebo SEZNAM ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?