*** Dřínkový kompot ***
Plně zralé, ale nepřezrálé plody vaříme v mírně vroucí vodě po
dobu 1 až 2 minuty a ihned vychladíme ve studené vodě. Okapané
dřínky naplníme do sklenic a zalijeme nálevem připraveným
rozpuštěním 650 g cukru v 1 litru vody. Ve sklenicích 0,5 litru
sterilujeme při teplotě vodní lázně 85°C po dobu 25 minut.
*** Dřínkový kompot ***
Zralé plody nevypeckované nebo ještě lépe vypeckované, povaříme
2 - 3 minuty a poté zalijeme v lahvích horkým cukerným nálevem
(až 1 kg cukru na 1 litr vody). Doporučuje se ještě 20 minut
sterilovat při teplotě 85°C.
*** Dřínky naložené (Mathioli) ***
Uzrálé dřínky naklademe do láhve až do vrchu, nesmíme je však
stlačovat, pak na ně nalijeme rozpuštěný med nebo cukr, tak aby
byly dřínky úplně tekutinou přikryty. Aby se dřínky, tekutinou
nadzdvižené a nabobtnalé, nedostaly z láhve ven, je nutno hrdlo
láhve uzavřít spletenými proutky. Necháme stát, až se dřínky
rozpustí a přemění ve šťávu.
*** Dřínkový sirup ***
Zcela vyvinuté, vybarvené, ale nikoliv zcela zralé dřínky
rozdrtíme, smísíme s malým množstvím vody a necháme 6 až 12 hodin
odležet. Potom drť vylisujeme šťávu necháme sedimentovat a čirý
podíl stáhneme z kalů a odměříme. Při teplotě 80°C rozpustíme ve
šťávě 800 g cukru a 10 g kyseliny citrónové na 1 litr šťávy.
Tento druh sirupu má snížený obsah cukru a proto jej sterilujeme
při teplotě vodní lázně 85°C po dobu 20 minut.
*** Dřínkový džem ***
Na 1 kg odpeckovaných dřínků dáme asi 600 g cukru a vaříme
s trochou vody až k bodu želírování. Sterilujeme ve sklenicích.
*** Dřínkový rosol ***
Téměř zralé dřínky rozdrtíme, smísíme s malým množstvím vody
a necháme 6 až 12 hodin odležet. Potom drť vylisujeme šťávu
necháme sedimentovat a čirý podíl stáhneme z kalů. Šťávu odměříme
a varem odpaříme asi do 2/3 původního objemu. Po odpaření
rozpustíme ve šťávě 800 g cukru a 3 g kyseliny citrónové na 1
litr šťávy. Současně s cukrem přidáme práškový pektin. Během varu
odstraňujeme tvořící se pěnu. Var ukončíme při rosolovatění.
Rosol plníme do sklenic a případně sterilujeme při teplotě vodní
lázně 85 až 90 stupňů po dobu 5 minut.
Dřínky usušíme jako šípky na slunci nebo v troubě. Před vařením
je ještě namočíme do vlažné vody a potom 10 - 15 minut vaříme. Po
odstavení necháme ustát a poté scedíme. Nápoj má příjemnou barvu
i chuť a působí léčivě.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
***** Dřišťál (Berberis vulgaris L.) *****
Dřišťálový sirup (léčivý)
Léčivé sirupy se ředí jako ovocné 1:5 až 1:8, je vhodné je dělat
za studena.
K 10-ti dílům vykvašené a zfiltrované šťávy ze zralých plodů
dřišťálu dráče (Berberis vulgaris L.) přidáme 1 díl šťávy
třešňové. Na 0,7 kg této šťávy přidáme 1,3 kg cukru, povaříme
a zchladíme.
V přiměřených dávkách nahradíme osvěžující citrónovou šťávu
a sirup. Větší nebo častější pití je mírně projímavé, žlučopudné
a močopudné.
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?