Citróny uschováváme
delší dobu čerstvé, vložíme-li je do láhve a převážeme plátnem.
*** Konzervování citrónů ***
3 kg citrónů s tenkou kůrou chemicky neošetřených a 3 kg pískového cukru.
Citróny opláchneme, necháme úplně oschnout, ostrým nerez nožem
odřízneme jeden konec až na dužinu a krájíme slabé plátky. Nemají
být silnější než 3 mm. Do čistých a suchých litrových sklenic
nasypeme na dno 2 cm cukru. Na to položíme stejnou vrstvu koleček
citrónů, opět cukrem zasypeme a tak dále. Poslední vrstva jsou
citróny. Když jsou takto naplněné všechny sklenice (do jedné se
vejde asi 3/4 kg citrónů, stejné množství cukru), vrchní vrstvu
v každé sklenici čistou nerez lžící zmáčkneme dovnitř a dosypeme
zbylým cukrem až po samý okraj. Bývá to asi 3 cm vrstva cukru. Na
sklenice nasadíme víčka nebo povážeme vlhkým trojitým celofánem
a uložíme sklenice na suchém a tmavém místě. Asi za týden se
začne měnit cukr ve šťávu a obsah ve sklenici klesat. Po dalších
14 dnech je skoro všechen cukr rozpuštěn na dně a na povrchu však
musí zůstat nerozpuštěný cukr. Jinak bylo použito méně cukru!
Šťáva, která je zprvu úplně světlá, zvolna zlátne a ještě později
má barvu lipového medu. Když je šťáva takto zbarvená, můžeme již
konzervu používat. Vrchní kolečko citrnónu někdy slabě zhnědne,
což není na závadu. Sirup je výborný do čaje, do vody na
limonády, do suchého vermutu apod. Kolečka citrónu se hodí do
vánočního pečiva. Vydrží asi 1 rok. Nesterilovat!
*** Citrón vždy po ruce ***
Z citrónů vymačkáme šťávu, přecedíme, abychom odstranili dužinu
a jádra, a nalijeme do mřížkované nádobky na přípravu ledových
kostek. Necháme zmrznout, potom přendáme do mikrotenového sáčku
a uložíme v mrazničce. Tak máme vždy pohotově citrónovou šťávu do
čaje, osvěžujících nápojů nebo k přikyselení salátů.
*** Citrónová šťáva s medem ***
Z hodně šťavnatých citrónů vytlačíme veškerou šťávu a dáme ji
krátce povařit a pak přecedíme. Na každý citrón dáme 4 kostky
cukru a 1 lžíci medu. Med s cukrem zamícháme do horké šťávy a vše
necháme vychladnout. Citrónovou šťávu plníme do malých sklenic
a v temnu uschováme. Upotřebíme ji do čaje, nebo v létě do vody.
*** Citrusové želé ***
400 ml pomerančové šťávy ( asi 10 pomerančů )
200 ml
grapefruitové šťávy ( 2 grepy )
150 ml citrónové šťávy ( 4 citrony )
1 kg cukru
3lžíce rumu
1 lžička kyseliny citrónové
1 balíček Gelfix Klasik 1:1 Dr.Oetker
Citrusy vymačkáme a
šťávy přecedíme. Smícháme s gelfixem a přivedeme k varu. Do vařící šťávy přidáme
cukr s kyselinou, promícháme a vaříme asi 1 minutu. Odstavíme a přimícháme rum (
nemusíme dávat, ale je to chutnější). Potom naplníme do nahřátých skleniček a
ihned zavíčkujeme.
Je dobrá například na slepování lineckého cukroví .
** Jak používat kůru citrusových plodů **
Proslazená pomerančová kůra, vyráběná kromě dalších druhů
proslazeného ovoce ve Frutě Brno, závod Miroslav, se během
technologického postupu blanšíruje v horké vodě (předváří), která
se pak vylévá do odpadu. Při vlastním proslazování cukerný roztok
nuceně prochází tkání pomerančové kůry až do předepsaného
proslazení. Chemikálie z event. chemického ošetření plodů (jako
např. difeny) se v podstatě v hotovém výrobku už nenacházejí, jak
vyplývá z analýzy provedené Státní inspekcí jakosti v Praze,
a proslazená pomerančová kůra je nezávadná a její znaky
vyhovující.
Z toho vyplývá i poučení pro domácí použití kousku kůry citrónu
apod. - buď ji skrojíme a předvaříme po dobu asi 3 min., vodu pak
vylijeme. Nebo chceme-li použít trochu strouhané citr. kůry,
citrón nejprve důkladně a delší dobu umýváme horkou vodou, můžeme
použít přitom i kartáčku. Znovu pak opláchneme, osušíme
- a strouháme.
*** Kandovaná kůra pomeranče a citrónu ***
Podobně jako ovoce, kandujeme pomerančovou a citrónovou kůru.
Před loupáním pomeranče vždy dobře omyjeme. Kůru opatrně
sloupneme a namočíme na 3-4 dny do studené vody, kterou
několikrát za tu dobu vyměníme. Pak kůru nakrájíme na proužky
nebo malou formičkou vykrajujeme kolečka. Kůru vaříme asi 1/2
hodiny, dokud nezměkne, pak přidáme cukr, na 1/2 kg kůry 40 dkg
cukru a vaříme dále asi 15 minut. Postupně v několika dnech
svařujeme tak dlouho, až kůra zesklovatí a cukerný sirup se
táhne. Kůru vyjmeme z roztoku, obalíme v moučkovém cukru
a rozloženou na ploché míse necháme zaschnout. Zbylý cukrový
sirup použijeme ke slazení čaje nebo limonád. Kromě použití do
těst, na biskupský chlebíček a perníky ji přidáváme i do sladkých
nádivek (tvarohová, ořechová, povidlová).
*** Džus z pomerančové kůry ***
Kůru z 5 pomerančů namočíme na 24 hodin do 1 litru vody. Druhý
den rozmixujeme spolu s jedním celým oloupaným a jader zbaveným
citrónem. Dodáme 1,5 litru vody, cukr dle chuti (víc než 1/2 kg)
a 2 dkg kyseliny citrónové a vaříme 1/4 hodiny ve varu. Necháme
vychladnout a studené scedíme. (Je toho cca 4 litrový hrnec).
*** Džus z pomerančů ***
Kůru ze 3 pomerančů nakrájíme na kostičky a zalejeme studenou
vodou. Necháme 2 dny stát a pak vodu úplně vylejeme do odpadu.
Kůru opět zalijeme 1,5 litrem vody a necháme do druhého dne stát.
Tuto vodu přecedíme, kůru rozmixujeme a přes hadřík vymačkáme
zpět do vody. V jiném 1,5 litru vody rozmícháme 38 dkg cukru
a 2,5 dkg kyseliny citrónové. Vše dohromady zamícháme (je toho
asi 3 litry džusu). Při mixování kůry přidáme do mixeru trochu
vody z 2. naložení.
*** Pomerančový džus ***
Ze 3-4 pomerančů rozemeleme kůru, přidáme 3 lžičky kyseliny
citrónové, zalijeme 1/2 litrem převařené studené vody a necháme
3 dny uležet v chladnu. Potom tuto směs rozmixujeme a smícháme
s 3 a 1/2 litrem převařené studené vody s 30 dkg cukru. Stejně
tak postupujeme u citrónového džusu.
** Džus z pomerančových slupek **
Slupky z 6 pomerančů, 750 g cukru,, 4,5 litru vody, malá krabička
Lemonitu.
Dobře omyté slupky pokrájíme na malé kousky a máčíme je asi 1
hodinu ve vodě. Mezitím si převaříme vodu s cukrem a do toho
ještě horkého (skoro vřícího) vložíme scezené slupky. Přikryjeme
utěrkou a necháme asi 1/2 hodiny stát. Potom slupky postupně
důkladně rozmixujeme v mixéru a procedíme přes husté síto do
sirupu. Nakonec přidáme Lemonit a hotový džus důkladně
rozmícháme. Po vychladnutí naplníme do lahví a dáme do chladného
místa (chladničky). Před použitím zatřepáme.
** Džus z mrkve a kůry pomerančů **
40 dkg mrkve, 30 dkg cukru, 3 lžičky kyseliny citrónové, 1,5
litru vody, kůra ze 2 pomerančů.
Všechno dáme svařit do měkka (mrkev), potom rozmixujeme,
přilijeme 1 plechovku "Karola juice" (za 3,- Kčs) a zředíme 5
litry vody.
*** Džus z citrónů a mrkve ***
0,5 kg mrkve, 4 citróny oloupané, bez jader uvaříme v asi
2litrech vody a rozmixujeme. V 1 litru vody svaříme 0,5 kg cukru,
slijeme dohromady, přilijeme jednu Karotelu, přidáme 7 litrů vody
a 3 dkg kyseliny citrónové (1/3 ze sáčku). Je toho asi
11 litrů.
*** Džus z citrónů a mrkve ***
0,5 kg mrkve, 2 citróny nakrájené na kolečka bez kůry a jader
uvaříme a rozmixujeme. Rozmícháme s 20-25 dkg cukru, asi 3
g kyseliny citrónové (dle chuti), 1 Karotelou a asi 10 litry vody
(dle chuti).
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?