***
STERILOVANÁ CIBULKA ***Nálev : 2 , 3 , 4 , 5 , 8 Koření : viz v nálevu
1 . Cibule oloupeme ( bez poškození plodu ),malé necháme celé,velké rozkrojíme na půlky,nebo na čtvrtky,podle toho,jaké máme sklenice.
2 . do hrnce dáme studenou vodu a asi 1 lžičku kyseliny citrónové a postupně zahříváme tak, aby do 30 minut byla voda teplá 90 stup.C.
3 . Po té cibulky slijeme a zchladíme studenou vodou a ihned plníme do sklenic a zaléváme připraveným nálevem.
Pokud je z nějakého důvodu nemůžeme hned plnit do sklenic (např. došel nálev apod.),vnoříme je do studené vody s kyselinou citrónovou,zde je klidně můžeme ponechat,než si připravíme jiné věci.
Sterilujeme : 350 ml - 15 min - 85 stup.C
500 ml - 20 min - 85 stup.C
1 l - 25 min - 85 stup.C
5 l - 35 min - 85 stup.C
Stoupání teploty na 85 stup.C by nemělo být kratší, než 25 min. a naopak by nemělo přesáhnout 50 min.
***
SUŠENÁ CIBULE ***Cibuli oloupáme a nakrájíme na kolečka tlustá asi 3 - 4 mm , která se při sušení rozpadnou na kroužky.
Sušíme ji při teplotě 55-60 st.C , dosoušíme při teplotě o něco nižší.
Správně usušená cibule nesmí zhnědnout, smí být jen mírně nažloutlá. Po usušení ji necháme nějaký čas rozloženou na vzduchu, ze kterého přijme opět trochu vlhkosti zpět.
Ukládáme ji v suchu a v chladnu.
*** CIBULE V SOLI ***
Na 1 kg cibule - 150 gr. soli
Cibuli oloupáme, nakrájíme na drobno a rozloženou necháme zavadnout. Potom ji promícháme se solí a dobře napěchujeme do menších skleniček.
Povrch ještě zasypeme slabší vrstvou soli.
Při přípravě pokrmů musíme být opatrní, abychom pokrm nepřesolili !
*** Nakládané cibulky ***
Na jednu 1/2 litrovou sklenici: 500 g malých cibulek,
1/2 litru červeného vína,
1/8 litru červeného vinného octa,
1 bobkový list,
1 snítka bazalky, 3 kuličky černého pepře, sůl, cukr,
asi 3/8 litru oleje.
Cibulky oloupeme. Uvaříme si nálev z červeného vína, vinného octa, bylinek a koření. Do nálevu vložíme cibulky a vaříme je 15-20 minut mírným varem. Okapané, ještě horké cibulky naplníme do sklenice s patentním uzávěrem, zalijeme olejem a necháme asi měsíc odležet.
*** Cibulový sirup (léčivý) ***
Léčivé sirupy se ředí jako ovocné 1:5 až 1:8, je vhodné je dělat za studena.
150 g cibule kuchyňské ustrouháme, smícháme s 600 ml destilované vody a 150 ml jemného 90% lihu. Získanou tekutinu ještě svaříme se 150 g cukru.
Cibule má pro vysoký obsah fytoncidů silný bakteriostatický a dezinfekční účinek, zejména při zánětech horních cest dýchacích, nachlazeních, chrapotů a katarů průdušek.
Užívá se též při nechutenství a zvyšuje vylučování moči. Nachlazeným dětem je možné tento sirup podávat po lžičkách smíchaných s medem a několika kapkami citrónu.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?