cesnek3.jpg (5095 bytes)     cesnek3.jpg (5095 bytes)

*** ČESNEK V SOLI ***

Na 1 kg česneku asi 300 g soli

Paličky česneku rozdělíme,jednotlivé stroužky oloupáme a umeleme.cesnek5.jpg (8855 bytes)

Promícháme se solí a natlačíme do sklenic a zavíčkujeme. Česnek často v soli mění barvu,což však není na újmu chuti ani kvalitě.. Obvykle tak konzervujeme česnek,který vysychá,nebo začíná růst.

cesnokur4.jpg (69309 bytes)

*** ČESNEK V SOLNÉM NÁLEVU ***cesnek2.jpg (15886 bytes)

Na 1 l vody 250 g soli

Paličky česneku rozebereme, jednotlivé stroužky oloupáme a zalijeme studeným solným nálevem. Zavíčkujeme a uložíme v chladu.

cesnek1.jpg (40408 bytes)

 

*** Česneková pasta ***

1/2 kg  oloupaného česneku,

120  až 150 g  soli,

200 g  100% tuku (ztužený pokrmový tuk Iva).

Česnek umeleme na masovém strojku,  promísíme se solí a ponecháme hodinu  stát  v  porcelánové  misce.  Pak  vmísíme směs do předem rozpuštěného, prohřátého tuku, ve kterém  ji pak při mírném teple podusíme.            Odstavíme jakmile  dřeň počne  pěnit.   Při promíchávání necháme  směs vychladnout  a pak  ji naplníme  do malých  sklenic a uzavřeme  víčky,   kovová  víčka  nasazujeme,   až  když  úplně vychladne.

Takto konzervovaný česnek nám vydrží velice dlouho.

 

*** Česnek v soli a tuku ***

Na 500  g česneku 100  g soli a  200 g ztuženého  tuku, ztuženého tuku se sádlem nebo sádla. Oloupaný česnek  prolisujeme nebo umeleme  a promícháme se  solí.

V kastrole rozehřejeme  tuk, přidáme česnek a  mícháme. Když směs začne pěnit (vařit  se nesmí!), vezmeme ji z  ohně a za občasného zamíchání  necháme  částečně  prochladnout.  Ještě  teplou  směsí plníme  malé  suché  skleničky,  uzavíráme  a  ukládáme v chladnu a temnu. Při použití dbáme, abychom pokrm nepřesolili.

 

*** Česneková pasta neslaná ***

Stroužky zbavíme slupek a v přiměřeném množství vložíme do mixeru spolu  se  zelenými  nebo  raději  červenými nepálivými paprikami (kapie).

Váhový poměr mezi  paprikami a česnekem volíme přibližně 1 : 1.  Mixujeme tak dlouho,  až obdržíme základní  řídkou pastu. Při použití červených paprik  dostáváme sytě červený, dosti řídký rosol.

Tuto pastu konzervujeme malou přísadou "Harisy" v množství asi 5  cm výtlačku z  tuby na 1/4  kg česnekové pasty. 

Plníme do sklenic,  které  uchováváme  v  chladnu.  Tato základní česneková pasta je typicky česnekově ostrá a  má i typické aroma.

Harisa je ostrá zeleninová pochoutka s výraznou  chutí pálivých paprik a je chemicky konzervována.

Její chuť v  hotové pastě při dodržení zde uvedeného množství zcela zaniká.  Ostrou  chuť základní  hotové pasty  můžeme dále  zjemnit a pastu biologicky  vylepšit  vmícháním  hladké  sójové  mouky ve váhovém poměru  1 díl  sójové mouky  na 3  díly pasty.  Pasta se  sójovou moukou  je  méně   ostrá   a        v  polévkách  ji snášejí v přiměřeném množství i děti.

Pastu lze  použít prakticky do  všech polévek, kromě  hovězí, kde bychom narušili typickou vůni hovězí  polévky. Dále ji lze použít k ochucení  topinek  i  ke   zlepšování  omáček.  Při  uchovávání v chladnu a chladu je úplně stálá  a nekazí se. Přidáváme ji jako poslední přísadu do hotových jídel, nejlépe individuálně.

 

*** Česnek konzervovaný solí ***

Česnek prolisujeme speciálním lisem  na česnek,

neboť pomletím na mlýnku na  maso by získal nepěkné  šedé zbarvení.

Umletý smícháme se  solí (na  1 kg  česneku 250  g soli)  a upěchujeme do čistých a suchých skleniček,  které uzavřeme kovovým  víčkem.

Uschováváme na temném a chladném místě.

 

*** Česnek v soli ***

Česnek  oloupáme  a  prolisujeme  nebo  umeleme.  Dřeň  se šťávou promícháme se solí (na 1 kg česneku asi 200 g soli), natlačíme do malých  skleniček a  navrch ještě  posypeme tenkou  vrstvou soli.

Uzavřeme a uložíme ve tmě a chladu.

 

*** Česnek v solném nálevu ***

Na 1 litr vody 250 g soli.

Česnek  oloupáme,  stroužky  srovnáme   do  malých  skleniček  se šroubovým uzávěrem  a zalijeme studeným solným  nálevem, aby byly všechny dobře  potopené.

Používáme stejným  způsobem jako čerstvý česnek.

 

*** Česnek ve sladkokyselém nálevu ***

Pěkné  velké  stroužky  česneku   oloupáme,  srovnáme  do  malých skleniček, zalijeme sladkokyselým nálevem, uzavřeme a

sterilujeme

                        15-20 minut při  80°C.     Podáváme jako přílohu k  masu, zdobíme jím

                                                                studené mísy, chlebíčky apod.

 

*** Česnek v oleji ***

Oloupané stroužky  česneku srovnáme do  čistých suchých skleniček a zalijeme  dobrým  stolním  olejem,  aby  byly  zcela  potopené .

Uzavřeme je pod víčka s  červenou těsnící hmotou a

            sterilujeme

                                        20 minut  při 85°C. 

Používáme  jako  česnek čerstvý.  Ochucený olej spotřebujeme do salátů, pod maso a zeleninu.

 

*** Česnek zmrazený ***

Jednotlivé stroužky  česneku oloupeme a bez  jakýchkoli přísad je naplníme  do zavařovacích  skleniček, které  potom volně uzavřeme víčkem  (víčko se  závitem).

Umístíme  do mrazničky  a jednotlivé stroužky  můžeme  používat  postupně,  tak  jak  je  budeme právě

potřebovat.

* Uložení ČESNEKU na zimu *

Paní Menšíková má oblíbený způsob, jak zachovat česnek v co nejlepším stavu přes zimu.

Česnek - ukládání na zimu se  osvědčilo tak, že se česnek oloupe, nejlépe při namočení do vlažné vody, usuší a dá se do igelitových sáčků, asi jednu hrst do sáčku a uloží do mrazáku. Kdykoliv lze vyndat jakékoliv množství stroužků, česneku se nic nestane, když se  sází na podzim , také venku v mrazu přezimuje.

 

 

*** Česnekový sirup (léčivý) ***

Léčivé sirupy se ředí jako ovocné  1:5 až 1:8, je vhodné je dělat za studena.

100 g česnekových stroužků po 4 dny vyluhujeme ve 150 ml 8% octa, pak ocet  odlisujeme a stroužky  znovu další 4  dny vyluhujeme ve 100  ml  octa. 

Odlisované  obě  tekutiny spojíme, přefiltrujeme, přidáme 400 g cukru a mícháním rozpustíme. Poté doplníme octem na celkový objem 500 ml.

Česnek  obsahuje  glykosidní  silice  a  protibakteriálně  účinný alicin. Snižuje krevní tlak a  snižuje hladinu krevních cukrů, má silně  desinfekční účinek,  účinky  na  střevní bakterie  a proti střevním parasitům. Nepříjemně pachové chuťové vlastnosti se dají snížit podáním sirupu například v mléce.

 

 

 

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?