*** Celer s olejem ***
Nálev : 2 , 3 Koření : viz v nálevu
1 lžička oleje na 1 sklenici
Sterilujeme : 350 ml - 25min - 90 stup.C
500 ml - 25 min - 90 stup.C
*** Celer ***
Nálev : 2 , 3 , 5 , 6 , 8 Koření : dle nálevu=hořčič.semeno
Pepř celý
Nové koření
Řezy cibule
700-900 ml - 30 min. - 95 st.C
POZNÁMKA : Já osobně celer vůbec nepředvařuji , jen jej očistím , nakrájím na drobné kostičky ,ty dám do vody s kysel.citrónovou (zde může klidně být i do druhého dne,dokonce se mi zdá chutnější).
Sklenice naplním asi 3 cm pod okraj,zaliji nálevem a steriluji 10-15 min.při 100 st.C,dále pak nechám teplotu klesat na 90 st.C ještě dalších 40 min.
*** Celer sušený ***
Dlouho skladovaný celer ztrácí na kvalitě i použitelnosti ,proto si ho trochu nasušíme.
Omytý a dobře očištěný celer nakrájíme na kolečka, nebo na nudličky a začneme sušit při teplotě 50 st.C, kterou postupně zvýšíme na 65 až 70 st.C.
Sušení přerušujeme, aby celer nezčernal.
Ukládáme na suchém vzdušném místě v celofánových sáčcích, nebo v dobře uzavřených sklenicích
*** Celer a petržel - sušená nať ***
Podzimní celer a petržel má bohatý trs zelené natě obsahující důležitý vitamín C. Usušená nať je v zimě výborným přídavkem do polévek a omáček.
Dobře ji opereme a na čistém papíru či sítu sušíme.
Dobře proschlé natě v dlaních rozemneme na moučku, kterou uložíme do skleniček s uzávěrem. Na kořenky pak dáme štítek s nápisem, bychom věděli, zda je to suchá nať petrželky či celeru.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?