*** Brusinkový kompot ***
1 kg brusinek, 400 g cukru.
Brusinky přebereme, propláchneme, promícháme s cukrem a zvolna
zahříváme. Když pustí šťávu a jsou sklovité, vybereme je cedníkem
do sklenic. Zbylou šťávu ještě převaříme, sebereme z ní pěnu
a rozdělíme ji na brusinky do sklenic. Nemusíme je sterilovat,
vydrží v obyčejných sklenicích, dobře uzavřených celofánem.
Koupíme-li brusinky, v nichž je část ještě nevybarvená, přebereme
je. Světlé dáme do kameninového hrnce, přikryjeme utěrkou a dáme
do temna. Během dvou dnů nám zčervenají.
*** Brusinkový kompot ***
Zavařujeme zralé, jasně červené, čerstvé a neporušené brusinky.
Na 1000 g umytých brusinek potřebujeme 600 g cukru. Brusinky
podlejeme menším množstvím vody, vaříme je 20 minut, potom
přidáme cukr, ale postupně, aby se brusinky nepřestaly vařit.
S cukrem je povaříme za stálého míchání ještě dalších 10 minut,
až získají konzistenci džemu. Plníme do lahví a sterilizujeme 25
minut ve vodní lázni při teplotě 95°C.
** Brusinkový kompot s menší dávkou cukru - pro diety **
1 kg brusinek, 100 g cukru.
Brusinky prosypeme cukrem a zahříváme, až pustí šťávu. Přecedíme
a zbylou šťávu ještě zahustíme, až kapka
Přidáme znovu brusinky, necháme přejít var. Plníme do sklenic
a hned povazujeme. Brusinky není třeba zavařovat v patentních
sklenicích.
*** Brusinky v cukru ***
Na 1 kg brusinek 3/8 litru vody, 400 g pískového cukru, 2 plátky
citrónové kůry, 1 plátek skořice, šťáva z 1 citrónu.
Přebrané, oprané brusinky dáme odkapat. Ve větší nádobě svaříme
cukr. Při vaření sbíráme s povrchu cukru perlící se pěnu. Do
odpěněného cukerného roztoku vsypeme brusinky, ale jen tolik, aby
byly úplně ponořeny v rovině s hladinou roztoku a vaříme je jen
4 minuty. Pak brusinky drátěnou, dírkovanou naběračkou vybereme,
složíme do sklenice a pokračujeme v další várce brusinek, až jsou
všechny povařeny. Do šťávy, ve které se brusinky vařily, přidáme
skořici, citrónovou šťávu, kousek kůry a povaříme 2 minuty. Opět
sebereme z povrchu pěnu a šťávu nalijeme na brusinky. Sklenice
uzavřeme víčkem a sterilujeme 6 minut při 100°C. Brusinky se
nekazí, jsou-li dobře zavařeny, takže je nemusíme ani sterilovat,
zvláště, když je uložíme do studené místnosti.
*** Brusinky s jablky ***
Na 1 kg brusinek 1 kg jablek, 1/2 litru vody, 500 g pískového
cukru, 1 plátek skořice, 2 plátky citrónové kůry, 1 lžíce
citrónové šťávy.
Vodu svaříme ve větší nádobě s cukrem. Při vaření sbíráme
s povrchu cukru perlící se pěnu. Jablka oloupeme, nakrájíme na
čtvrtky a zbavíme jádřinců. Opraná, odkapaná jablka povaříme
v cukerném roztoku do měkka, ale pozorně, aby se nám nerozvařila.
Pak je vybereme z roztoku a přikryjeme papírovým ubrouskem. Do
šťávy zavaříme brusinky. Vždy tolik, aby byly úplně ponořeny
v rovině s hladinou roztoku a vaříme je 4 minuty. Až všechny
takto povaříme, skládáme do sklenic střídavě po vrstvách jablka
a brusinky. Do šťávy přidáme skořici a citrónovou kůru, povaříme,
přidáme citrónovou šťávu a nalijeme na ovoce. Uzavřeme víčky
a sterilujeme 5 minut při 100°C.
** Brusinky s loupanými švestkami **
Na 1 kg brusinek 300-350 g loupaných švestek, 500 g cukru, malý
úlomek skořice a 1 hřebíček.
Přebrané, oprané a okapané brusinky povaříme s cukrem a s kořením
asi 10 minut. Potom brusinky ocedíme a ve zbylé šťávě povaříme
oloupané švestky. Na dno nahřátých sklenic rozdělíme horké
švestky a na ně navrstvíme horké brusinky. Zalijeme zbylou
šťávou. Povážeme dvojitým celofánem.
Loupání švestek: tuhé švestky vhazujeme po částech do vroucí vody
a jakmile jim u stopky maličko praskne slupka, ihned je vybereme
a špičatým nerez nožíkem oloupeme. Oloupané švestky vhazujeme do
studené vody okyselené kyselinou citrónovou, aby nezhnědly.
** Míchaný kompot (z babičinných kuchyní) **
Na 1 kg brusinek 500 g navinulých jablek, 500 g hrušek, 0,5 litru
vody, 600 g cukru, kousek skořice, citrónová kůra.
Oprané hrušky a opraná jablka rozkrájíme na půlky a jádřince
odstraníme. Cukr povaříme s vodou (pěnu odebíráme). V cukerném
roztoku povaříme pozorně ovoce - vždy jeden druh, aby se
nerozvařilo. Pak je vyndáme, rozložíme na plochou mísu
a přikryjeme pergamenovým papírem. Do šťávy vsypeme přebrané
brusinky a vaříme je 3-4 minuty. Nesmějí se rozvařit! Do
zavařovacích sklenic skládáme ovoce po vrstvách. Do šťávy přidáme
skořici, citrónovou kůru, krátce povaříme a nalijeme na ovoce.
Vychladlé sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 10 minut při
100°C. Takto připravený kompot je velmi chutný k přírodním
řízkům, ale i k rýžové a krupicové kaši.
** Brusinkový sirup (léčivý) **
Léčivé sirupy se ředí jako ovocné 1:5 až 1:8, je vhodné je dělat
za studena.
Vyzrálé brusinky rozdrtíme a vylisujeme. 0,7 kg šťávy prudce
zavaříme a odpěníme, přidáme 1,3 kg cukru a rychle zchladíme.
Plody brusinky mají mimo jiné vysoký obsah volných kyselin
a působí dezinfekčně. Upravují zažívání, aniž by měly nepříjemný
stavicí účinek.
jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?
Nebo na Deníček Vašich záznamů ?