*** Brusinkový kompot ***

 

1 kg brusinek, 400 g cukru.

Brusinky  přebereme, propláchneme,  promícháme s  cukrem a zvolna

 

zahříváme. Když pustí šťávu a jsou sklovité, vybereme je cedníkem

 

do  sklenic. Zbylou  šťávu ještě  převaříme, sebereme  z ní  pěnu

 

a rozdělíme ji  na brusinky do  sklenic. Nemusíme je  sterilovat,

 

vydrží  v  obyčejných  sklenicích,  dobře  uzavřených  celofánem.

 

Koupíme-li brusinky, v nichž je část ještě nevybarvená, přebereme

 

je. Světlé dáme do kameninového  hrnce, přikryjeme utěrkou a dáme

 

do temna. Během dvou dnů nám zčervenají.

 

*** Brusinkový kompot  ***

 

Zavařujeme zralé,  jasně červené, čerstvé  a neporušené brusinky.

 

Na  1000 g  umytých brusinek  potřebujeme 600  g cukru.  Brusinky

 

podlejeme  menším  množstvím  vody,  vaříme  je  20  minut, potom

 

přidáme  cukr, ale  postupně, aby  se brusinky  nepřestaly vařit.

 

S cukrem je  povaříme za stálého míchání  ještě dalších 10 minut,

 

až získají konzistenci džemu. Plníme  do lahví a sterilizujeme 25

 

minut ve vodní lázni při teplotě 95°C.

** Brusinkový kompot s menší dávkou cukru - pro diety **

 

1 kg brusinek, 100 g cukru.

Brusinky prosypeme cukrem a  zahříváme, až pustí šťávu. Přecedíme

 

a zbylou  šťávu ještě  zahustíme,  až  kapka

na  talíři rosoluje.

 

Přidáme  znovu brusinky,  necháme přejít  var. Plníme  do sklenic

 

a hned  povazujeme. Brusinky  není třeba  zavařovat v  patentních

 

sklenicích.

 

 

 

 

*** Brusinky v cukru ***

 

Na 1 kg brusinek 3/8 litru  vody, 400 g pískového cukru, 2 plátky

 

citrónové kůry, 1 plátek skořice, šťáva z 1 citrónu.

Přebrané, oprané  brusinky dáme odkapat. Ve  větší nádobě svaříme

 

cukr.  Při vaření  sbíráme s  povrchu cukru  perlící se  pěnu. Do

 

odpěněného cukerného roztoku vsypeme brusinky, ale jen tolik, aby

 

byly úplně ponořeny  v rovině s hladinou roztoku  a vaříme je jen

 

4 minuty. Pak brusinky  drátěnou, dírkovanou naběračkou vybereme,

 

složíme do sklenice a pokračujeme v další várce brusinek, až jsou

 

všechny povařeny. Do šťávy, ve  které se brusinky vařily, přidáme

 

skořici, citrónovou šťávu, kousek kůry  a povaříme 2 minuty. Opět

 

sebereme z  povrchu pěnu a  šťávu nalijeme na  brusinky. Sklenice

 

uzavřeme  víčkem a  sterilujeme 6  minut při  100°C. Brusinky  se

 

nekazí, jsou-li dobře zavařeny, takže je nemusíme ani sterilovat,

 

zvláště, když je uložíme do studené místnosti.

 

***  Brusinky  s jablky  ***

 

Na 1  kg brusinek 1  kg jablek, 1/2  litru vody, 500  g pískového

 

cukru,  1  plátek  skořice,  2  plátky  citrónové  kůry,  1 lžíce

 

citrónové šťávy.

Vodu  svaříme  ve  větší  nádobě  s  cukrem.  Při  vaření sbíráme

 

s povrchu cukru  perlící se pěnu.  Jablka oloupeme, nakrájíme  na

 

čtvrtky  a  zbavíme  jádřinců.  Opraná,  odkapaná jablka povaříme

 

v cukerném roztoku do měkka, ale pozorně, aby se nám nerozvařila.

 

Pak je  vybereme z roztoku  a přikryjeme papírovým  ubrouskem. Do

 

šťávy  zavaříme brusinky.  Vždy  tolik,  aby byly  úplně ponořeny

 

v rovině  s hladinou  roztoku a  vaříme je  4 minuty.  Až všechny

 

takto povaříme,  skládáme do sklenic střídavě  po vrstvách jablka

 

a brusinky. Do šťávy přidáme skořici a citrónovou kůru, povaříme,

 

přidáme  citrónovou šťávu  a  nalijeme  na ovoce.  Uzavřeme víčky

 

a sterilujeme 5 minut při 100°C.

 

** Brusinky s loupanými švestkami **

 

Na 1 kg  brusinek 300-350 g loupaných švestek,  500 g cukru, malý

 

úlomek skořice a 1 hřebíček.

Přebrané, oprané a okapané brusinky povaříme s cukrem a s kořením

 

asi 10  minut. Potom brusinky  ocedíme a ve  zbylé šťávě povaříme

 

oloupané  švestky.  Na  dno  nahřátých  sklenic  rozdělíme  horké

 

švestky  a  na  ně  navrstvíme  horké  brusinky.  Zalijeme zbylou

 

šťávou. Povážeme dvojitým celofánem.

Loupání švestek: tuhé švestky vhazujeme po částech do vroucí vody

 

a jakmile jim u stopky maličko  praskne slupka, ihned je vybereme

 

a špičatým nerez nožíkem oloupeme.  Oloupané švestky vhazujeme do

 

studené vody okyselené kyselinou citrónovou, aby nezhnědly.

 

** Míchaný kompot (z babičinných kuchyní) **

 

Na 1 kg brusinek 500 g navinulých jablek, 500 g hrušek, 0,5 litru

 

vody, 600 g cukru, kousek skořice, citrónová kůra.

Oprané  hrušky a  opraná jablka  rozkrájíme na  půlky a  jádřince

 

odstraníme. Cukr  povaříme s vodou  (pěnu odebíráme). V  cukerném

 

roztoku  povaříme  pozorně  ovoce  -  vždy  jeden  druh,  aby  se

 

nerozvařilo.   Pak  je   vyndáme,  rozložíme   na  plochou   mísu

 

a přikryjeme  pergamenovým  papírem.  Do  šťávy  vsypeme přebrané

 

brusinky  a  vaříme  je  3-4  minuty.  Nesmějí  se  rozvařit!  Do

 

zavařovacích sklenic skládáme ovoce po vrstvách. Do šťávy přidáme

 

skořici, citrónovou  kůru, krátce povaříme  a nalijeme na  ovoce.

 

Vychladlé  sklenice uzavřeme  víčky  a  sterilujeme 10  minut při

 

100°C.  Takto  připravený  kompot  je  velmi  chutný  k přírodním

 

řízkům, ale i k rýžové a krupicové kaši.

 

** Brusinkový sirup (léčivý) **

 

Léčivé sirupy se ředí jako ovocné  1:5 až 1:8, je vhodné je dělat

 

za studena.

Vyzrálé  brusinky rozdrtíme  a  vylisujeme.  0,7 kg  šťávy prudce

 

zavaříme a odpěníme, přidáme 1,3 kg cukru a rychle zchladíme.

Plody  brusinky  mají  mimo  jiné  vysoký  obsah  volných kyselin

 

a působí dezinfekčně. Upravují zažívání,  aniž by měly nepříjemný

 

stavicí účinek.

jít na " seznam receptů , nebo na " celkový obsah " ?

Nebo na Deníček Vašich záznamů ?